Met de fiets kamperen? Lees handige tips & tricks
Fietskamperen geeft een ultiem gevoel van vrijheid. U fietst van camping naar camping en onderweg geniet u van de mooiste natuurgebieden. Bent u geen enorme avonturier? Geen probleem: er is altijd wel een kampeer-fietsvakantie die perfect bij u past. Maar waar moet u allemaal aan denken? Wat zijn do’s en don’ts? Deze beginnersgids bereidt u goed voor. Lees snel verder.
Wat is fietskamperen?
Fietskamperen (ofwel bikepacking) betekent dat u met de fiets op vakantie gaat en overnacht op de camping. De meeste fietskampeerders gaan van plek naar plek. Zij dragen hun basisbenodigdheden mee op de fiets, waaronder een tent, slaapzak en een aantal setjes kleding. De combinatie fietsen en kamperen biedt u een ultieme vorm van vrijheid en flexibiliteit. Zo kunt u met de fiets afgelegen plekken bereiken waar u niet zomaar met de auto kunt komen. Dichter bij de natuur komt u niet!
De voordelen van een fietsvakantie met de tent
- Gevoel van vrijheid | Fietskamperen geeft een enorm gevoel van vrijheid. U kunt gaan en staan waar u wilt. U kunt de omgeving op uw eigen tempo ontdekken en u komt op plekken waar een auto niet zomaar kan komen.
- Dichtbij de natuur | U bent dag en nacht in de buitenlucht. Overdag fietst u van plek naar plek, door prachtige natuurgebieden. En ‘s nachts slaapt u in de semi-buitenlucht, namelijk in een tent. Dichter bij de natuur komt u niet.
- Relatief goedkoop | Op fietsvakantie met de tent is een budgetvriendelijke manier van reizen. Zo heeft u geen brandstofkosten en campingovernachtingen zijn over het algemeen ook goedkoper dan bijvoorbeeld hotels.
- Goed voor gezondheid | Het is niet alleen heel leuk om op kampeer-fietsvakantie te gaan, maar het is ook nog eens goed voor uw gezondheid.
- Goed voor het milieu | Tot slot is een fiets-kampeervakantie natuurlijk een milieuvriendelijke manier van reizen.
Fiets kampeer uitrusting
De grote uitdaging van een fietskampeervakantie is natuurlijk dat u alle spullen op de fiets moet meenemen. Gelukkig is dat bij Cycletours niet het geval. Wij bieden namelijk fietsvakanties met bagagevervoer. Dat betekent dat wij uw bagage steeds van camping naar camping brengen. Dat betekent overigens niet dat u een onbeperkt aantal kilo’s mee mag nemen. Nee, er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief (lichtgewicht) tent. Benieuwd wat de ideale fiets kampeer uitrusting is? Wij hebben een handige paklijst voor fietsvakanties samengesteld.
Zorgeloos op fietskampeervakantie met Cycletours
Met Cycletours kunt u 100% zorgeloos op fietsvakantie. Het enige wat u hoeft te doen is: genieten van de route, de prachtige uitzichten en natuurlijk lekker fietsen. Wij doen de rest: de boodschappen, koken, uw bagage vervoeren, campings reserveren, routes uitstippelen, ga zo maar door. Onze reisbegeleiders leggen u heerlijk in de watten. Kortom, u geniet volop van uw fietskampeervakantie, en wij zorgen voor de rest:
- Bagagevervoer
- (Technische) hulp onderweg
- Campings reserveren
- Routebeschrijvingen + GPS tracks
- Uitgestippelde routes
- Boodschappen
- Heerlijke bereide maaltijden
- En natuurlijk: een hoop gezelligheid!
Beginnersgids met tips & tricks
Gaat u voor het eerst fietsen met tent? Dan is het fijn om te weten waar u rekening mee kunt houden. Daarom delen wij hieronder wat tips & tricks. Gaat u op kampeerfietsvakantie met Cycletours? Dan wordt u volledig ontzorgd. Zo kunt u ‘s avonds heerlijk aanschuiven voor het diner en wordt uw bagage van plek naar plek vervoerd. En heeft u een lekke band? Dan zijn wij snel ter plaatse om ‘m te repareren.
Kies een bestemming
Het plannen van uw fietsvakantie begint natuurlijk bij het kiezen van de bestemming. Wilt u dichtbij huis blijven? Ga dan bijvoorbeeld op fietsvakantie in Frankrijk, Duitsland of België. Daar zijn de wegen grotendeels vlak en vergelijkbaar met de wegen die u al kent. Wilt u toch wat verder van huis? Dan raden we bijvoorbeeld Spanje, Zweden of Portugal aan. Twijfelt u of u genoeg conditie heeft? Kijk dan naar de fietsniveaus die staan aangeduid bij onze fietsvakanties. Die niveaus geven de zwaarte van onze fietsvakanties aan. Inspiratie nodig? Onderaan deze pagina lichten we wat geschikte kampeerfietsvakanties voor u uit.
Test uw fiets kampeer uitrusting
Als u nog nooit op fietsvakantie bent geweest, is de kans groot dat u een nieuwe fiets kampeer uitrusting heeft gekocht. Is dat het geval? Zorg er dan voor dat u niet voor verrassingen komt te staan op vakantie. Test daarom uw spullen voordat u vertrekt. Zet bijvoorbeeld de tent op in uw eigen tuin, test de fietstassen en check of uw regenkleding ook écht waterdicht is.
Neem niet te veel mee
Een gouden tip (en tevens streng advies): neem niet té veel bagage mee. Pak alleen essentiële benodigdheden in en kies voor lichtgewicht artikelen. Denk bijvoorbeeld aan een lichtgewicht tent en microvezelhanddoeken die snel drogen. Reist u met Cycletours? Verpak uw spullen dan in een sporttas of rugzak (zonder buitenframe). Zorg dat u niet meer dan 20 kg per persoon meeneemt.
Is uw fiets in topconditie?
U bent er klaar voor. De fiets ook? Voordat u op kampeer-fietsvakantie gaat, raden we aan om uw fiets te laten controleren door een fietsenmaker. Zo verkleint u de kans dat u met stukken komt te staan. Schaft u voor uw eerste fietsvakantie een nieuwe (elektrische) fiets aan? Dan raden we aan om alvast een hoop kilometers te maken. Zo raakt u gewend aan de fiets en komt u tijdens uw fietsvakantie niet voor verrassingen te staan.
Neem tussendoortjes mee
Hongerklop. Help! Zorg ervoor dat u altijd wat tussendoortjes bij hebt. Zo voorkomt u dat u slap wordt tijdens het fietsen. Goede tussendoortjes zijn: energierepen, zoute dropjes, noten, havermoutkoekjes en gedroogd fruit. Neem ook zeker een bidon mee, zodat u goed gehydrateerd blijft.
Tips voor op de camping
Bent u fervent kampeerder? Dan kunt u deze tips overslaan. Gaat u voor het eerst kamperen? Dan raden we aan om uw tent op vlakke ondergrond te zetten. Is het nergens helemaal vlak? Zorg er dan in ieder geval voor dat uw hoofd hoger ligt dan uw voeten. Verder nog wat willekeurige tips: neem slippers mee voor in het sanitaire gedeelte, gebruik een extra slot om uw fiets te beveiligen en laat nooit eten buiten de tent liggen in verband met ongedierte.