Over ons

'Die twee uit Amsterdam'

Het was Ilja Bendeler, die in 1981 zijn baan opzegde om zijn eigen ideeën een kans te geven. Hij fietste graag en had de organisatie van een sportieve groepsreis op het oog. Via via hoorde hij de naam Frits Deben vallen en besloot hem te bellen. Frits Deben stond toen aan het einde van zijn studie antropologie en zijn affiniteit ging uit naar organisatie, toneel & theater. Hij was verrast door het telefoontje van Ilja, maar ‘waarom niet?’ Zo begon in 1981 het gezamenlijke avontuur met de historische sportieve tocht ‘De Ronde van Zuid-Frankrijk.’

Voor Frits was dat seizoen in eerste instantie niet meer dan een klusje tussendoor. Ilja dacht na dit spannende seizoen over doorgaan en uitbreiden. De bedenkingen van Frits hadden met name te maken met zijn niet afgeronde studie. Bovendien lag de link antropoloog – fietsreizen niet voor de hand. Maar het was voor Frits ook een spannend en leerzaam seizoen geweest. Tijdens het begeleiden had hij, ondanks verschillende tegenslagen, de grote lijn in het oog kunnen houden en wist hij door te zetten. Ilja en Frits besloten samen de uitdaging aan te gaan.

Zo startte Cycletours met sportieve fietstochten. Een jaar later kwamen daar ook lichtere tochten met culturele inslag bij. Het was in die tijd nog niet zo makkelijk om mensen te overtuigen van het plezier van een fietsvakantie. ‘Actief? Ik word al moe als ik er aan denk!’ Toch lukte het de pioniers Ilja en Frits een markt aan te boren en te groeien naar een programma met veel mogelijkheden. In deze beginperiode richtte Cycletours ook de Fietsvakantiebeurs op. Samen met anderen organiseerden ze jaarlijks het evenement in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Als een grote touroperator (zoals Oad, Arke en de ANWB) een fietsvakantie aan een deelnemer wilde aanbieden, werd er onmiddellijk gedacht aan ‘die twee uit Amsterdam’. Ilja en Frits deden alles: van het uitzetten van routes tot het begeleiden van de deelnemers. Uiteraard kwam er nog al wat bij kijken, denk aan: luifels, tafels, banken, mobiele keukens, fietsen en niet onbelangrijk, de fietsbussen.

In 1987 werd op verzoek van een buitenlandse reisorganisatie begonnen met de organisatie van fietsvakanties in Nederland. Nederland is een fietsland bij uitstek: het land is vlak en heeft ontelbare voorzieningen voor fietsers. Duizenden kilometers fietspaden garanderen een onbelemmerde doorgang zonder autoverkeer. Naast het omvangrijke fietswegennet heeft Nederland ook een uitgebreid netwerk aan waterwegen. Deze unieke combinatie inspireerde Cycletours tot de formule “Fietsen & Varen”.

In 1991 vierde Cycletours een feestelijk jubileumjaar met ontwikkelingen alom. In 1992 splitste Cycletours zich op in ‘Oad Cycletours’ en ‘Cycletours Holland.’ Er kwamen meer werknemers in dienst en er ontstonden verschillende afdelingen. Functies kwamen officieel op papier, zo ook die van Frits en Ilja zelf. Frits zou het overzicht houden als algemeen directeur en Ilja zou als ideeënman meer op de achtergrond gaan werken en bovendien directeur worden van Cycletours Holland. En daarmee belanden we langzaam in de huidige situatie.

Ter verbreding van het programma heeft Frits eind 1995 het initiatief genomen om de samenwerking met Sindbad Wandelvakanties (op dat moment een actief product in de breedte) aan te gaan. Eind ’96 verhuisde Sindbad naar Amsterdam. Cycletours en Sindbad Wandelvakanties zijn in 2000 van de Keizersgracht, midden in het centrum van Amsterdam, verhuisd naar Het Tolhuis aan de andere kant van het IJ. Sindbad heeft zich sinds 2001 gespecialiseerd in het wandelen. In datzelfde jaar is ook Cycletours Holland onder de hoede van Frits gekomen. Ilja gaat werken als schipper op één van onze schepen.

2007 vormde een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Cycletours, Sindbad en Cycletours Holland. Er kwam een einde aan de samenwerking met Oad. Daarnaast is het besluit genomen om zich alleen nog op fietsvakanties te richten. Gevolg is dat de wandelactiviteiten van Sindbad worden gestaakt. In 2007 maken Cycletours en Cycletours Holland een nieuwe start als dè specialist op het gebied van fietsvakanties voor uitgaand en inkomend toerisme. Voor de buitenlandse markt verandert de naam Cycletours Holland in Cycletours Holidays, temeer daar het aanbod zich niet meer beperkt tot Nederland, maar heel Europa omvat.

Na een heroriëntatie eind 2014 profileert Cycletours zich anno 2015 als producent van een gevarieerd programma aan fietsvakanties voor haar eigen klanten en andere reisorganisaties. Ook reizen op aanvraag door bedrijven, verenigingen en instellingen behoren tot het werkterrein van deze specialist.

Januari 2016 is Cycletours verhuisd naar de Gyroscoopweg vlakbij Station Sloterdijk. Op dit bedrijventerrein was het mogelijk om een combinatie van kantoor en magazijnruimte te betrekken.
Alle logistieke materialen zijn dan ook hier naar toe verhuisd. Op deze manier kan er zowel efficiënter gewerkt worden als ook de kwaliteit van de uitvoering van de reis beter bewaakt worden.