Fietsvakanties Noorwegen

Fietsen in Noorwegen

Een fietsvakantie in Noorwegen is vaak het tegenovergestelde als een fietsvakantie in Nederland. Het dunbevolkte land is een oase van rust en ruimte. Niet om de 300 m een routeaanwijzing, afslag of verkeersdrempel.

U fiets door prachtige natuur in een adembenemend landschap van groen, water en bergen. Dit betekent dat u onderweg niet dorpjes en terrasjes zult tegenkomen en uw stops goed moet plannen. Cycletours zorgt dat u weet waar u kunt lunchen of koffie drinken tijdens een fietsvakantie Noorwegen. In 2019 hebben we gekozen voor een prachtige streek ten noorden van Bergen. U kunt zelf kiezen of u wil vliegen of met eigen vervoer en of Bergen wel of niet wil bezoeken.

Fietsvakantie Noorwegen rondom het Sognefjord, een spectaculaire natuursensatie

Het Sognefjord is het langste en diepste fjord in Noorwegen. Eén van zijn vertakkingen, het Nærøyfjord, staat op de Werelderfgoederenlijst van UNESCO. Het Sognefjord strekt zich uit van de kust net ten noorden van Bergen tot aan de machtige bergen van het nationaal park Jotunheimen en het blauwe ijs van de Jostedalsbreen-gletsjer. Op haar diepste punt is het Sognefjord meer dan 1300 meter diep, en de bergen aan beide kanten van het fjord rijzen tot wel 1700 meter uit het water omhoog.

De smalste, en meeste beroemde vertakking van dit fjord, het Nærøyfjord, is op zijn smalste punt maar 250 meter breed. Het Nærøyfjord werd in 2005 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en ook de National Geographic Society heeft het Nærøyfjord benoemd tot het belangrijkste wereldnatuurerfgoed samen met het Geirangerfjord.

Het Sognefjord doorloopt momenteel het proces om gecertificeerd te worden als Sustainable Destination, een keurmerk dat wordt toegekend aan bestemmingen die systematisch de negatieve impact van toerisme proberen tegen te gaan. Het Sognefjord wil niet alleen zijn bezoekers aangename ervaringen bieden, maar streeft er ook naar de lokale natuur, cultuur en omgeving te behouden, sociale waarden te versterken en economisch levensvatbaar te zijn. De gemeente en de reisindustrie werken nauw samen om te verzekeren dat de bestemming een geweldige plek is, zowel om in te wonen, als om te bezoeken.

Andere bekende en pittoreske vertakkingen van het Sognefjord zijn het Lusterfjord, het Fjærlandsfjord en het Finnafjord. Deze fjorden hebben vaak een prachtige smaragdgroene kleur dankzij het smeltwater van de gletsjers. De ongeveer 30.000 inwoners van de regio wonen in kleine, idyllische dorpjes langs het fjord en in de valleien.

De regio Sognefjord heeft ook een sterke culinaire traditie. Het milde klimaat, de schone lucht en een overvloed aan weelderige bergweiden zorgen ervoor dat deze regio uitstekende, verse lokale ingrediënten produceert. Vooral fruit, bessen, lam, wild, bergforel en geitenkaas zijn producten waar de regio om bekend staat.