Fietsvakantie Piemonte kamperen

Piemonte

Het kleinschalige Italië!

Vanaf € 1.075,-
Boeken
Samenvatting
 • 6 etappes in 15 dagen
 • 55 km gem. per dag
 • Start Cuneo
 • Finish Cuneo
Hoogtepunten
 • Alba, Asti en Barolo
 • Fietsen in de regio van de truffel
 • Bagagevervoer en hulp bij pech onderweg
 • Kok en mecanicien
Kenmerken
 • Groep
 • Groepsreis
 • Kamperen
 • Fietsniveau 4

  50 - 85 km gem. en 500 - 1000 hm per dag. Geschikt voor iedereen die regelmatig langere afstanden fietst.

Italiaanse gastvrijheid aan de voet van de bergen

Ook in Italië is er nog kleinschalig toerisme. In Piemonte bijvoorbeeld. De glooiende heuvels zijn bezaaid met dorpjes, kastelen en klokkentorens. De wijngaarden strekken zich kilometers uit. De wijnen zijn er fantastisch! Uw fietst doorgaans over rustige wegen, met prachtige vergezichten. De ritten zijn uitdagend, met behoorlijk wat klimwerk. We blijven echter in de heuvels en komen nooit boven de 750 meter. De etappes zijn rond de 50 à 70 km lang met 800 tot 1000 hoogtemeters. De rondritten zijn doorgaans rond de 50 km lang met 700 tot 900 hoogtemeters.

Zorgeloze fietsvakantie

Tijdens deze groepskampeervakantie fietst u zorgeloos van camping naar camping, terwijl de reisbegeleiding boodschappen doet, uw bagage vervoert en de bekende gele Cycletours-luifel met tafels en banken opbouwt. De reisbegeleiders staan u onderweg bij met wat te drinken of te eten. Ze helpen u, waar mogelijk, bij pech of pikken u op in noodgevallen. Bij aankomst op de camping staan er koffie, thee en bouillon voor u klaar. Tijdens deze fietsvakantie Piemonte overnacht u in uw eigen tent die u zelf opzet. De reisbegeleiding verzorgt, soms met uw hulp, een driegangenmaaltijd. Tijdens de dagen waarop u niet naar een andere camping fietst, kan iedereen zijn eigen weg gaan.

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst Cuneo

  Aankomst in Cuneo, de fietsvriendelijke en groene hoofdstad van Piemonte, aan de voet van de Alpen. Het stadje is een ideaal startpunt voor uw tocht. Geniet van het historische centrum, de Piazza Galimberti en de fraaie bergen rondom.

   

 • Dag 2 Cuneo - Alba, 76 km

  U fietst langs het Riserva Naturale Benevagienna, waar u de archeologische opgravingen van een oude Romeinse nederzetting kunt bekijken. Via de beroemde wijngaarden van Barolo komt u in Gallo d’Alba. Het Castello di Grinzane Cavour domineert de stad. Hier vindt u het Museo delle Langhe, dat de geschiedenis van de wijnstreek (werelderfgoed!) in beeld brengt. Het uitzicht vanaf het kasteel is prachtig. Vervolgens fietst u naar Alba. 520 hoogtemeters

 • Dag 3 Alba, rustdag of rondrit

  Alba is een bezoek meer dan waard. Het zal u niet verbazen dat in deze streek wijn en eten centraal staan. De wijngaarden zijn beroemd, net als de witte truffels en de pure chocolade van de stad. Het hoofdkantoor van Ferrero, de maker van Nutella, is hier trouwens ook gevestigd. U kunt er ook voor kiezen om een rondrit door deze prachtige omgeving te maken. Rondrit 1: Wijngaarden en vooral heel veel fraaie uitzichten vandaag. De eerste 5km valt samen met etappe vanuit Cuneo (maar dan andersom). U klimt geleidelijk tot halverwege de etappe en daarna gaat het weer geleidelijk omlaag. Sommige korte stukjes kunnen steil zijn (boven de  10%).

 • Dag 4 Alba, rustdag of rondrit

  Vandaag nog een rustdag in het prachtige Alba of een rondrit. De middeleeuwse kathedraal van Alba is vervangen door de19e eeuwse Cattedrale di San Lorenzo, maar blijft imposant, zeker het bezichtigen waard. We hebben bovendien twee rondritten voor u uitgezet. U fietst door de wijngaarden en geniet van de vergezichten. Qua landschap en zwaarte vergelijkbaar met rondrit nummer 1. Wijngaarden en fraaie uitzichten dus, met wat pittige klimmetjes. U klimt vooral in de tweede helft van de etappe (tussen km 24 en km 38).  Sommige korte stukjes kunnen steil zijn (boven de  10%).

 • Dag 5 Alba - Agliano Terme, 52 of 75 km

  Veel of weinig klimmen naar Agliano Terme? Aan u de keus. U volgt grotendeels de vallei van de rivier de Tanaro naar Asti. De glooiende heuvels rond Asti zijn bezaaid met dorpjes, kastelen en klokkentorens. In de stad zelf kunt u resten uit de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de Renaissance bezichtigen. De lange route maakt een uitstapje in de heuvels. Mooier maar zwaarder. In alle gevallen kunt u bij aankomst op de camping lekker een duik in het zwembad nemen.renzo, maar blijft imposant. 570 of 1220hm

 • Dag 6 Agliano Terme, rustdag of rondrit

  Een bezoek aan Asti is een aan te raden. Er is zo veel te zien, van de Cattedrale di Santa Maria Assunta tot de vele kerken, en van het archeologisch museum tot de crypte van Sant’Anastasio. Of slenter gewoon door de straatjes en over de pleinen. En vergeet niet: Asti is het centrum van Moscato d’Asti en de Asti Spumante, twee uitstekende, licht zoete mousserende wijnen. U kunt ook weer kiezen uit twee rondritten. rondrit 1: Meer bomen en minder wijnranken dan de voorgaande dagen. Meer boerenland, minder pittoreske kerkjes. En heerlijk rustig! U fietst over smalle weggetjes en komt langs het Parco Naturale di Rocchetta Tanaro. Een oase van rust. Sommige korte stukjes kunnen steil zijn (boven de 10%).

 • Dag 7 Agliano Terme, rustdag of rondrit

  U kunt genieten van een boek op de camping of u kiest voor een rondrit. In vergelijking met rondrit 1 ziet u meer wijngaarden, meer fraaie kerkjes en meer mooie vergezichten, maar daar staat tegen over dat u ook wat stukjes over drukkere wegen fietst. Neem de tijd om door de eeuwenoude stadjes Santo Stefano Belbo of Canelli te slenteren. Sommige korte stukjes kunnen weer steil zijn (boven de 10%). Na km 45 nog korte klim voordat u op de camping bent.

 • Dag 8 Agliano Terme - Tenuta Squaneto, 55 km

  Wijngaarden maken langzaam plaats voor bomen. U duikt de natuur van Piemonte in! Na de klim tot Rocchetta Palefea en de afdaling tot aan het terras in Bistagno, gaat het gestaag omhoog naar Squaneto. Het wordt nooit hoog, maar al met al moet er toch flink worden geklommen. Geniet van de heuvels en de natuur onderweg. 1060 hm. 

 • Dag 9 Tenuta Squaneto, rustdag of rondrit

  De heerlijk rustige camping ligt in een groene vallei op de grens van Piemonte en Ligurië, enkele kilometers verwijderd van de dorpjes Pareto (7 km), Piana Crixia (5 km) en Dego (10 km). Uiteraard heeft de camping een zwembad. Pak een boek en geniet. Het is ook een mooi startpunt om te voet of per fiets (we hebben weer twee rondritten voor u) de omgeving te verkennen. Rondrit 1: U fietst door en langs het Parco Naturale Regionale di Piana. Crixia. Prachtige natuur, mooie uitzichten, rustige weggetjes en fijne klimmen en lange afdalingen. En als altijd: sommige stukjes kunnen steil zijn (boven de 14%).

 • Dag 10 Tenuta Squaneto, rustdag of rondrit

  U kunt vandaag weer kiezen om heerlijk te genieten op de camping of een rondrit. Nog mooier en nog stiller dan rondrit 1. Deze route voert grotendeels door de bossen. Stiller en rustiger dan dit vindt u niet. Helaas is het wegdek vaak slecht (vooral tussen km 10 en 25). De steilste stukjes zijn rond de 10%.

 • Dag 11 Tenuta Squaneto - Bastia Mondovì, 67 km

  Opnieuw een uitdagende etappe door een heuvelachtig gebied. De wegen zijn vaak wat breder en ook wat drukker. Gelukkig zijn er ook rustige stukjes in de natuur, zoals bijvoorbeeld de klim naar Montezemolo (km 38).  Van daar gaat het hoofdzakelijk bergafwaarts naar uw camping in Bastia Mondovì. 950 hm. 

 • Dag 12 Bastia Mondovi, rustdag of rondrit

  U heeft de gelegenheid om het nabijgelegen Mondovì te bezoeken. Het centrale middeleeuwse plein is een mooi startpunt voor een wandeling. Cultuurliefhebbers kunnen het Palazzo del Vescovado (paleis van de bisschop) bezoeken. Op 5 km van Mondovì, in Vicoforte, ligt het Santuario Basilica Regina Montis Regalis. De basilica met zijn immense koepel en zijn fresco’s is de omweg meer dan waard. Rondrit 1: U hebt nog goede klimmersbenen? Dan is dit een fraaie rondrit voor u. Stevige klimmen over rustige, doorgaans goede wegen (met een korte uitschieter van 16%), met prachtige uitzichten op de Alpen. Clavesana, een dorpje dat pittoresk tegen rotswand aan ligt, is de moeite waard, net als het fraai gelegen Murazzano.

 • Dag 13 Bastia Mondovi, rustdag of rondrit

  Veel cultuur deze rit. U komt eerst langs Mondovi’ Piazza met zijn Torre civica del Belvedere, gaat vervolgens naar het historische centrum van Mondivi’ en komt tot slot bij het Santuario della Natività di Maria in Vicoforte. Het een is nog indrukwekkender dan het ander. De klimmetjes zijn kort maar sommige stukjes zijn steil (boven de 12%). Voor een bezoek aan de toren van Mondovi’ Piazza wijkt u een paar honderd meter van de route af.

 • Dag 14 Bastia Mondovi - Cuneo, 48 km

  Deze vrijwel vlakke etappe begint met een klimmetje naar Carru’ en zijn Castello. Van daar gaat het over boerenweggetjes naar Cuneo, met wederom mooie uitzichten op de Alpenreuzen rondom. Onderweg passeert u het Riserva Naturale di Crava-Morozzo. Zijn rijkdom aan flora en fauna maakt het een geliefde plek voor natuurfotografen. 460 hm. 

 • Dag 15 Vertrek naar Nederland

  Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die met de fietsbus reizen, kunnen er nog een leuke dag van maken voordat de bus 's avonds vertrekt naar Nederland.

Fietsen in Piemonte

Italië

Deze kampeerreis heeft twee gezichten: de eerste week is relatief vlak met eenvoudige etappes (fietsniveau 2) en de tweede week staan er 2 uitdagende ritten met wat meer klimwerk op het programma.
Deze 2 ritten zijn fietsniveau 4. 
Een fietsvakantie voor de fietser, die een uitdaging soms niet uit de weg gaat. 

Wat u ook nog moet weten?

Reissom 2024
Eigen vervoer € 1.075,- 
Met fietsbus  € 1.455,-  

Reserveringskosten € 25,- per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Bij te boeken

Huurfiets € 180,-
Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

 • Camping- en douchegelden
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

 • Vervoer Nederland - Cuneo per Royal Class fietsbus v.v.
 • Huurfiets
 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Boekingskosten
 • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 15,- per persoon per dag

Fietsbus
De reis incl. fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag aan in Cuneo. Terug vertrekt u vanaf Cuneo op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland. De reistijd vanaf Maastricht naar Cuneo bedraagt ongeveer 15 uur, de bus zal rond 08.00 uur in Cuneo aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
vrijdag

 • 13.15 V Amsterdam
 • 14.30 V Utrecht
 • 16.30 V Eindhoven
 • 18.00 V Maastricht

zaterdag

 • 09.00 A Cuneo

Terugreis
zaterdag

 • 21.00 V Cuneo

zondag

 • 11.30 A Maastricht
 • 13.00 A Eindhoven
 • 15.00 A Utrecht
 • 16.15 A Amsterdam

Eigen vervoer
Komt u met eigen vervoer, dan wordt u zaterdag in de loop van de dag verwacht op de camping bij Cuneo. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers.
De route vanaf Utrecht naar Cuneo is ongeveer 1.250 km.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet.

Eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar bij aankomst. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een slot. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terrasstop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

 • Huurfiets dames

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

 • Huurfiets heren

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u de Cycletours kok gemiddeld twee à drie keer met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na. Op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).