Fietsvakantie Cévennen

Cévennen

Fietsen door het hart van Frankrijk

Vanaf € 920,-
Boeken
Samenvatting
 • 6 etappes in 15 dagen
 • 50 tot 90 km per dag Keuze uit 2 afstanden
 • Millau Met fietsbus heen
 • Millau Met fietsbus terug
Hoogtepunten
 • Mont Aigoual
 • Parc National des Cevennes
 • Bagagevervoer en hulp bij pech onderweg
 • Kok en mecanicien
Kenmerken
 • Groepsreis
 • Rondreis
 • Kamperen
 • Fietsniveau 4

  Afstand: 50 - 85 km gemiddeld per dag Hoogtemeters: 800 - 1200 hm gemiddeld per dag

Fietsvakantie Frankrijk Cévennen

Fietsen door de Cevennen staat borg voor een heerlijke en afwisselende fietsvakantie. Soms fietst u door uitgestrekte bossen, langs wijnvelden en lieflijke riviertjes, en dan weer door een ruig gebied met bizarre hoogvlakten, de ‘causses’ (kalkplateaus), met daarin diep uitgeslepen dalen, de ‘gorges’. Oude stadjes en schilderachtige dorpjes zorgen voor culturele rustpunten in deze reis.

Deze pittige, maar wel hele mooie fietsreis, start in Millau. U begint de tocht met een spectaculaire etappe door de Gorges du Tarn (35 km), één van de mooiste kloven die er in Frankrijk te vinden is. U trekt hierna dwars door het Parc National des Cevennes, een schilderachtig, onherbergzaam gebied, deels bebost, waar alleen een schaapsherder nog enig emplooi lijkt te kunnen vinden. Gelukkig liggen hier wel prachtige fietswegen. Uiteraard passeert u ook de Mont Aigoual (1567m).

Zorgeloze fietsvakantie

Tijdens deze groepskampeervakantie fietst u zorgeloos van camping naar camping, terwijl de reisbegeleiding boodschappen doet, uw bagage vervoert en de bekende gele Cycletours-luifel met tafels en banken opbouwt. De reisbegeleiders staan u onderweg bij met wat te eten of te drinken. Ze helpen u, waar mogelijk, bij pech of pikken u op in noodgevallen. Bij aankomst op de camping staan er koffie, thee en bouillon voor u klaar. U overnacht in uw eigen tent, die u zelf opzet. De reisbegeleiding verzorgt, soms met uw hulp, een driegangenmaaltijd. Tijdens de dagen waarop u niet naar een andere camping fietst, kan iedereen zijn eigen weg gaan.

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst Millau
  Fietsvakanties

  U wordt in de loop van de dag verwacht op de camping in Millau. U treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Na aankomst op de camping kunt u een bezoek brengen aan Millau of vast een stukje gaan fietsen.

 • Dag 2 Millau, rustdag of rondrit 37/51 km
  Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_Millau

  Een heerlijke eerste rondrit op deze reis door de Cévennen U gaat vanuit de Gorges de la Dourbie naar een van de vele hoogvlaktes (‘causses’) waar de streek beroemd om is. In het eerste deel van de klim heeft u mooie uitzichten op Millau en op het beroemde viaduct. Na die eerste klim van zo’n acht kilometer is de weg geen moment vlak. Rondom ziet u volop grillig gevormde rotsen. Wilt u er nog meer zien, maar dan in een toeristische setting dan kunt u naar het Parc de Loisirs Nature de Montpellier le Vieux. De lange route blijft nog even op de hoogvlakte en komt onder meer langs de ruïne van het klooster St Jean de Balmes (12e eeuw). De afdaling naar de Dourbie is steil maar redelijk overzichtelijk. De korte route gaat bij km 20.8 naar beneden, terug naar de Gorges de la Dourbie. Deze route is weliswaar korter, maar de 6 km lange afdaling naar La Roque Ste Marguerite is steil en niet altijd overzichtelijk. 
  • Kort: 37 km & 664 hm
  • Lang: 51 km & 883 hm 

 • Dag 3 Millau – Ispagnac, 74 of 89 km
  Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_5

  Vanuit Millau gaat het via een kleinere weg naar Le Rozier. Hier start de Gorges du Tarn, een prachtige kloof met ruige rotsformaties en verrassende dorpjes. In de zomer kan deze weg iets drukker zijn. Er zijn geen uitgesproken klimmen, eerder veel vals plat terwijl u stroomopwaarts fietst. U komt door Ste. Énimie, een pittoresk plaatsje met kleine straatjes. U kunt hier ook een duik in de Tarn nemen. Fietst u de lange route, dan klimt u bij Les Vignes naar een hoogte van 950 meter. Tijdens de klim, en later bij Le Point Sublime, kunt u van een fantastisch uitzicht genieten over de lager gelegen Gorges du Tarn. Een mooie afdaling brengt u terug op de korte route, bij La Malène.
  • Kort: 74 km & 735 hm
  • Lang: 89 km & 1.290 hm 

 • Dag 4 Ispagnac, rustdag of rondrit
  Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_4

  Bij Montbrun start een pittige klim (9.4 km) naar een uiteindelijke hoogte van 980 meter. Hierna blijft u een tijdje op de hoogvlakte fietsen. Na de Col de Coperlac (907 m) daalt u af naar Ste. Énimie, waar u kunt genieten op een van de terrassen in het pittoreske dorpje, alvorens terug te keren naar Ispagnac, via de Gorges du Tarn. Ook nu kunt u genieten van het prachtige uitzicht over de vallei van de Tarn. De eerste 7.5 km en de laatste 17.5 km gaan over hetzelfde traject als de eerste fietsetappe. 
  • Kort: 61 km & 1.090 hm
  • Lang: 74 km & 1.784 hm

 • Dag 5 Ispagnac – Génolhac, 63 of 80 km
  Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_Rhone_River

  Net voor Florac (na 8.3 km) start een lange en onregelmatige klim van 27,8 km naar de Col de la Croix-de-Berthel (1088 m). Tot net na Pont de Montvert volgt u de rivier de Tarn stroomopwaarts. Na de top, in het Parc National des Cévennes, heeft u fantastische uitzichten op de weidse omgeving alvorens af te dalen naar Génolhac. Kiest u voor de lange route, dan start u met een klim bij Florac, maar net voor Cocurès verlaat u de Tarn en wordt de klim pittig. De top ligt op een hoogte van 1246 meter. Net voor Pont de Montvert komt u terug op het traject van de korte route en start de klim naar de Col de la Croix-de-Berthel (9.4 km /1088 m).
  • Kort: 63 km & 1.115 hm
  • Lang: 80 & 1.570 hm

 • Dag 6 Génolhac, rustdag of rondrit
  Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_7

  De kortste rondrit brengt u via rustige wegen bij de stuwdam van Sénéchas. Daar start een 4.2 km lange klim met enkele steile stukjes. Vervolgens fietst u door de vallei van de Cèze. Bij de Pont de Brésis gaat de weg opnieuw stijgen en via Génolhac keert u terug naar de camping. Bij de middellange route start, nog voor Génolhac, de lange klim (17.2 km) naar de Col du Pré-de-la-Dame (1474 m). De uitzichten onderweg en op de top zijn adembenemend mooi. In Villefort kunt u genieten van een welverdiend rustmoment op een terrasje. Daarna fietst u verder in de vallei van de Cèze. De langste route volgt het eerste traject van de middellange route, maar bij Pont de Brésis blijft u in de vallei van de Cèze fietsen. U krijgt daarna nog een aantal kortere klimmetjes onder de wielen geschoven en via de stuwdam van Sénéchas keert u terug naar de camping.
  • Kort: 47 km & 1.100 hm
  • Middel: 64 km & 1.692 hm
  • Lang: 78 km & 1.850 hm

 • Dag 7 Génolhac, rustdag of rondrit
  Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_Ardeche_France

  U kunt vandaag genieten van een welverdiende rustdag. Voor wie ook vandaag wil fietsen kan de reisbegeleiding een aantal tips voor routes geven.

 • Dag 8 Genolhac - Mialet, 57 km
  Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_River_in_the_beautiful_Ardeche_gorge_in_france

  Vandaag staat een korte route op het programma. Slechts 55 kilometer maar het aantal hoogtemeter is vandaag toch ook weer aanzienlijk, dus een echt makkelijke dag is het niet.
  • 57 km & 915 hm
   

 • Dag 9 Mialet, rustdag of rondrit 55 of 85 km
  Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_Vallon_Pont_D_arc_in_Ardeche

  Een paar kortere klimmetjes brengt u na 21 km in St. Jean du Gard. Vervolgens komt er een lange klim (11.6 km). U fietst op kleinere wegen in een vooral bosrijke omgeving, afgewisseld met enkele pittoreske dorpjes. Vanuit Lasalle klimt u nog een stukje verder waarna het in de laatste kilometers voornamelijk naar beneden gaat, met af en toe een kleine klim, alvorens u de camping in Mialet bereikt.
  De lange route gaat na Lasalle echt klimmen (7.4 km) naar de Col de Bantarde (624 m). Na een mooie afdaling komt u bij St. Hippolyte du Fort waarna nog enkele kortere klimmetjes volgen. Ook hier blijft u op vooral kleinere wegen fietsen, met veel bos en pittoreske dorpjes.
  • Kort: 55 km & 957 hm
  • Lang: 85 km & 1.669 hm.

 • Dag 10 Mialet - Le Vigan, 68, 76 of 99 km
  Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_Navacelles_circus

  Vandaag een pittige etappe met redelijk wat klimwerk. Na de brug over Le Gardon start een klim in twee delen (3.7 km en 5.2 km) naar de Col du Redarés (381 m), gevolgd door een afdaling naar St. Hippolyte du Fort. Hier gaat de weg weer stijgen (3 km) en bij de afslag naar Cézas wordt de klim (6.1 km) pittiger. U fietst nu op kleine wegen en op de toppen zijn de uitzichten fantastisch. Na Sumène krijgt u nog een klimmetje (2.2 km) naar de Cap de Coste (359 m). Via een afdaling over een wat drukkere weg komt u in Le Vigan. Indien u deze rit wilt verlengen kunt u na de afdaling onmiddellijk weer klimmen (7.7 km) naar Roquedur le Haut (600 m), alvorens weer af te dalen naar Le Vigan. Dit traject vermijdt de drukkere weg, is zeer mooi, maar bevat dus wel een pittige klim. 
  De langere route verlaat de kortere route al na 4.4 km. Langs een iets grotere weg fietst u via St. Jean du Gard naar de voet van de Col de l’Asclier. Vanaf hier gaat de route vooral over zeer kleine wegen. De klim (12.5 km) naar de Col de l’Asclier (905 m) is pittig. De fantastische uitzichten boven bij de top zijn uw beloning. In de afdaling heeft u twee meeneemcolletjes: de Col de Bès en de Col de la Triballe. Bij Peyregrosse start een kort klimmetje. Hier zijn de Cévennen op hun best, met kleine wegen, kleine dorpjes en prachtige valleien. Al snel start de 10 km lange klim naar de Col des Vieilles (782 m). Bij Mandagout wordt de afdaling onderbroken voor nog een kort klimmetje (2.5 km) naar de Col des Mourèzes (537 m), voordat u afdaalt naar de camping bij Le Vigan.
  Indien u deze rit wil uitbreiden kunt u na de Col des Veilles nog meer “collen” aan de lijst toevoegen: u gaat opnieuw klimmen en via de Cap de Côte (1189 m) bereikt u na 8.7 km de Col de la Lusette (1351 m). Een korte afdaling en klim (1.8 km) brengt u bij de Col de Montals (1305 m), alvorens echt af te dalen (23 km) naar Le Vigan. In de afdaling krijgt u nog een uitzichtpunt voor de Cascades d’Orgon, de Col de la Broue (1102 m) als meeneemcol en de zeer mooie uitzichten op de weidse omgeving als cadeau voor deze zeer zware uitbreiding.
  • Kort: 68 km & 1.230 hm
  • Middel: 76 km & 1.600 hm
  • Lang: 99 km & 2.658 hm

 • Dag 11 Le Vigan, rustdag of rondrit
  Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_3

  Een mooie maar pittige rondrit vandaag. U start vrijwel onmiddellijk met een 7 km lange klim naar Montdardier. Bij Blandas zoekt u de Cirque de Navacelles op, een indrukwekkende halve cirkelvormige vallei. Na het uitkijkpunt daalt u af in de vallei en gaat u weer klimmen (3.2 km / pittig). Na St. Maurice - Navacelles fietst u door de prachtige Gorges de la Vis, alvorens terug richting Montdardier te klimmen (5.4 km). De eerste en de laatste kilometers (8.3 km) gaan over hetzelfde traject. Indien u niet de hele rondrit wilt fietsen, maar toch de Cirque de Navacelles wilt bewonderen, kunt u na het eerste uitkijkpunt (km 17.1) langs dezelfde route terugkeren naar de camping. De lange route maakt na Blandas nog een ommetje via de Cirque de Vissec, wederom een prachtig stuk natuur. Via St. Maurice - Navacelles komt u bij de Cirque de Navacelles. U daalt af in de vallei (andere richting dan de kortere route) en klimt naar Blandas. Via Montdardier keert u terug naar Le Vigan.
  • Kort: 58 km & 1.330 hm
  • Lang: 71 km & 1.570 hm

 • Dag 12 Le Vigan – Meyrueis, 64 of 80 km
  Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_1

  Bij de camping start de lange klim (21.3 km) naar de Col du Minier (1264 m). Er volgt een korte afdaling (5 km) en dan gaat u klimmen naar het dak van deze reis: de Mont Aigoual (1567 m). Na de top gaat u vooral afdalen naar Meyrueis. De Col de la Broue en de Col de Sereyrède in de klim zijn geen echte toppen en de Col de Perjuret in de afdaling is een meeneemcol.
  De lange route gaat in de afdaling bij Cabrillac nog een ommetje maken. U  daalt over een kleiner weggetje af langs de prachtige Gorges du Tapoul naar Rousses, waar u in een andere mooie vallei uw weg voortzet. Uiteindelijk gaat u klimmen (8.5 km) naar de Col de Perjuret (1031 m), alvorens af te dalen naar Meyrueis.
  • Kort: 64 km & 1.530 hm
  • Lang: 80 km & 1.886 hm

 • Dag 13 Meyrueis rustdag of rondrit
  Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen

  U kunt vandaag genieten van een welverdiende rustdag. Voor wie ook vandaag wil fietsen kan de reisbegeleiding een aantal tips voor routes geven.

 • Dag 14 Meyrueis – Millau, 47 of 89 km
  Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_Cevennes_france

  Via de Gorges de la Jonte fietst u vandaag naar Le Rozier. Aldaar start een 12 km lange klim (waarvan alleen de eerste 5.5 km pittig zijn). Even voor de top (870 m) is er de mogelijkheid om Montpellier le Vieux te bezoeken (1.5 km van de route). Tenslotte volgt een spectaculaire afdaling naar Millau.
  De lange route gaat eveneens via de Gorges de la Jonte. Bij Le Rozier start u dezelfde klim, maar deze is langer (20 km, waarvan de eerste 9 km pittig zijn). Uiteindelijk krijgt u een fantastische afdaling naar Trèves, gelegen in een prachtig dal. Tenslotte fietst u stroomafwaarts in de Canyon de la Dourbie, een waardige afsluiter voor deze reis.
  • Kort: 47 km & 951 hm
  • Lang: 89 km & 1.128 hm

 • Dag 15 Vertrek naar Nederland

  Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die met de fiesbus reizen kunnen er nog een leuke dag van maken voordat de bus 's avonds naar Nederland vertrekt.

Fietsen in de Cévennen

Frankrijk

De Cévennen is een zeer spectaculair gebied om te fietsen, maar is zeker niet de gemakkelijkste fietsregio van Frankrijk. Om deze reden schalen wij deze fietsreis in als een fietsniveau 5. Door de lange routes te kiezen gaat het zelfs richting niveau 6.

Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_2
Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_3
Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_4
Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_5
Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen
Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_7
Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_7
Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_Ardeche_France
Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_Cevennes_france
Cycletours_fietsvakanties_Frankrijk_Ardeche_en_Cevennen_Millau

Wat u ook nog moet weten?

Reissom 2024
Eigen vervoer €  920,- 
Met fietsbus  € 1.270,- 

Reserveringskosten € 25,- per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Bij te boeken

Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

 • Camping- en douchegelden
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

 • Vervoer Nederland - Millau per Royal Class fietsbus v.v.
 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Boekingskosten
 • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 15,- per persoon per dag

Fietsbus 
De reis incl. fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag aan in Millau. Terug vertrekt u vanaf Millau op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland. De reistijd vanaf Breda naar Millau bedraagt ongeveer 13,5 uur, de bus zal rond 06.30 in Millau aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis

vrijdag

 • 12.15 V Amsterdam
 • 13.30 V Utrecht
 • 15.00 V Breda

zaterdag

 • 06.30 A Millau

Terugreis
zaterdag

 • 23.30 V Millau

zondag

 • 13.30 A Breda
 • 15.00 A Utrecht
 • 16.15 A Amsterdam

Eigen vervoer
Komt u met eigen vervoer, dan wordt u zaterdag in de loop van de dag verwacht op de camping bij Millau. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers.
De route vanaf Utrecht naar Millau is ongeveer 1.050 km.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie, materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping.