Fietsvakantie Lot, Quercy en Dordogne

Lot, Quercy en Dordogne

Kamperen in West-Frankrijk

Vanaf € 895,-
Boeken
Samenvatting
  • 6 etappes in 15 dagen
  • 50 km gem. per dag
  • Start Cahors
  • Finish Cahrors
Hoogtepunten
  • Vallei van de Lot en de Aveyron
  • Pittoreske stadjes Cordes-sur-Ciel en Rocamadour
  • Bagagevervoer en hulp bij pech onderweg
  • Kok en mecanicien
Kenmerken
  • Groepsreis
  • Groep
  • Kamperen
  • Fietsniveau 3

    Afstand: 45 - 75 km gemiddeld per dag. Hoogtemeters: 500 - 800 hm gemiddeld per dag

Lot, Quercy en Dordogne

De stoerheid van de Aveyron, de elegantie van de Dordogne en de knusheid van de Lot. En dat alles op rustige weggetjes in en rond het Parc naturel régional des causses du Quercy, met zijn kalkformaties en talloze kleine eikenbomen. Is het Franse platteland hier op zijn mooist?

U vindt hier middeleeuwse straatjes en stadjes, weidse uitzichten, imponerende rivierkloven, verstild boerenland en statige wijngaarden. U fietst naar het oude vestingstadje Cordes-sur-Ciel, gaat naar Saint-Céré (ook wel Klein-Venetië genoemd) en bezoekt natuurlijk Rocamadour (als sinds de middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord).  U fietst zes keer een etappe van camping naar camping. De overige dagen kunt u lekker luieren aan zwembad of rivier, kanoën, een leuk stadje bezoeken of natuurlijk een rondrit maken. Meestal kunt u kiezen uit een korte en een lange etappe of rondrit.

Zorgeloze fietsvakantie

Tijdens deze groepskampeervakantie fietst u zorgeloos van camping naar camping, terwijl de reisbegeleiding boodschappen doet, de bagage vervoert en de bekende gele Cycletours-luifel met tafels en banken opbouwt. De reisbegeleiders staan u onderweg bij met wat te drinken of te eten. Ze helpen u waar mogelijk bij pech of pikken u op in noodgevallen. Bij aankomst op de camping staan er koffie, thee en bouillon klaar. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet. De reisbegeleiding verzorgt, soms met uw hulp, een driegangenmaaltijd. Tijdens de dagen waarop u niet naar een andere camping fietst, kan iedereen zijn eigen weg gaan.

Dagprogramma

  • Dag 1 Aankomst Cahors

    U wordt in de loop van de dag verwacht op de camping in Cahors. U treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Na aankomst op de camping kunt u een bezoek brengen aan de stad. Cahors is de hoofdstad van het departement Lot. De oude binnenstad is voor een groot deel bewaard gebleven. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de brug Pont Valentre, de kathedraal Saint-Étienne, de kerk van Saint-Barthélémy en enkele musea. De zaterdagse markt is de moeite waard!

  • Dag 2 Cahors - Caylus, 51 of 73 km

    De korte etappe begint met een lange, maar niet al te steile klim (4.6km, gemiddeld 3,5%) naar de hoogvlakte van het Parc naturel régional des causses du Quercy. U fietst door een verstild boerenland. Onderweg komt u door Lalbenque, beroemd vanwege zijn truffel-markten in het vroege voorjaar. Aan het slot van de etappe volgt een afdaling naar de camping in Caylus: die is lang (4km) en soms stijl. U stijgt 700 meter. De lange etappe meandert langs Lot naar Saint-Cirq-Lapopie, een prachtig dorpje, hoog tegen de rotswanden van de vallei van de Lot. Om daar te komen, moet er wel wat worden geklommen (3 km vanuit de Lot omhoog naar het dorp). Ook na Lapopie volgt er een wat langere klim (2,5 km). Vervolgens fietst u zuidwaarts over rustige wegen door het Parc naturel régional des causses du Quercy. Na een afdaling langs het riviertje de Bonnette bereikt u de camping in Caylus. Je stijgt 830 meter.

  • Dag 3 Caylus, rondrit 51 of 73 km

    Vandaag kunt u kiezen uit twee middeleeuwse dorpen. De korte route gaat naar St. Antonin, een leuk dorp met smalle middeleeuwse straatjes. U klimt vanaf de rivier de Aveyron omhoog (stevige klim van 3,5km, 6.6%) en hebt dan een prachtig uitzicht op de vallei. U maakt een boog naar de rivier en volgt zijn kronkelende weg terug naar St.Antonin. U stijgt 707 meter.
    De lange route gaat na St. Antonin oostwaarts naar Cordes-sur-Ciel, een prachtig vestingstadje dat fier bovenop een heuvel ligt. Een wandeling omhoog naar het dorp is de moeite waard. U fietst daarna naar Saint-Martin-Laguepie, waar u een frisse duik in de Aveyron kunt nemen. Via rustige wegen keert u terug naar Caylus. Uiteraard moet er wel wat geklommen worden om uit het dal van de Aveyron te komen. U stijgt 826 meter. U kunt ook in St. Antonin blijven, een terrasje pakken of gaan kanoën op de Aveyron. Zwemmen in de Aveyron kan ook.

  • Dag 4 Caylus, rondrit 36 km

    Een korte rondrit met een paar stevige klimmen: niet al te steil maar wel lang (drie keer ca. 5km). Onderweg door het golvende landschap kom je door fraaie dorpjes als Espinas, Verfeil en Parisot, met hun typische traditionele wasplaatsen en galerijen. In Parisot kun je zwemmen in het Lac de Parisot. U stijgt 600 meter

  • Dag 5 Caylus - Villefrance-de-Rouergue, 48 of 69 km

    Na het verlaten van de camping gaat de weg 4 km stijgen. Bij Lacapelle Livron wacht er een kapel met fantastisch uitzicht op de vallei en de merkwaardige Ancienne Commanderie des Templiers. Na de afdaling start een 6 km lange klim en vervolgens slingert de route zich door een bosrijke omgeving in een fantastisch heuvellandschap, veelal op erg kleine wegen. De oude pittoreske dorpjes met een kerkje of een hal typisch voor deze streek volgen elkaar snel op: Puylagarde, Vidaillac, Beauregard, Laramière, Savignac en La Bastide Capdenac. Na ruim 60 km en meer dan 800 hoogtemeters arriveert u bij de koninklijke bastide Villefranche de Rouergue, evenals Saint Antonin Noble Val gelegen aan de rivier L’Aveyron. Villefranche de Rouergue is een koninklijke bastide gelegen aan de Aveyron. In het levendige oude stadscentrum zijn vele bezienswaardigheden: de imposante kerk Collegiale NotreDame, het grootste klooster van Frankrijk Chartreuse Saint Sauveur, Chapelle des Pénitents Noirs, maar ook de kleine straatjes, de pleintjes en de terrasjes. U stijgt 600 meter. De langere etappe maakt nog een lusje bij Beauregard. U fietst een stukje naar het noorden en bij Varaire krijgt u fantastische uitzichten op de verder gelegen vallei van de Lot. Via Limogne en Quercy gaat u op zoek naar Laramière waar u terug op het traject van de kortere etappe komt. U stijgt 850 meter

  • Dag 6 Villefranche-de-Rouergue, rondrit 55 km

    Een fantastische rondrit door de vallei van de Aveyron brengt u bij het pittoreske, op een heuveltop gelegen dorpje Najac. In het oude centrum met kleine straatjes, pleintjes en kerkjes kunt u genieten van een welverdiend terrasje. Boven het dorp schittert het kasteel uit de 13de eeuw. De rondrit loopt door een heuvelachtig terrein in een bosrijke omgeving met veel klimwerk. U stijgt 995 meter

  • Dag 7 Villefranche-de-Rouergue - Figeac, 62 of 87 km

    U verlaat Villefranche-de-Rouergue en laat ook de rivier de Aveyron achter zich. Er start al snel een 7 km lange klim. Na nog 2 klimmetjes van 2,5 km bereik je Villeneuve, een pittoreske bastide met erg mooie toren. Tussen Ambeyrac en Capdenac fietst u in de vallei van de Lot. Na de brug over de rivier krijgt u nog een pittige slotklim naar Lunan en via een afdaling bereikt u de camping bij Figeac. Figeac is een prachtige stad met vele oude gebouwen, smalle straatjes en pleintjes. U stijgt 890 meter. De langere etappe gaat na Villeneuve meer westwaarts en zoekt de rivier de Lot reeds op bij Salvagnac Cajarc. De vallei is hier op haar mooist en de route kent vele uitzichtpunten. Bij Ambeyrac komt u terug op het traject van de kortere etappe. U stijgt 1250 meter.

  • Dag 8 Figeac, rondrit 49 km

    Bij het verlaten van de camping start meteen een 4 km lange klim waarna er afgedaald wordt naar de rivier Le Célé. Vervolgens gaat u 15 km klimmen. Deze erg lange klim loopt in 3 fases, eerst een stukje vals plat en dan een klim in 2 delen. Bij Montet et Bouxal bevindt u zich boven de 600 m. Het tweede deel van de rondrit is overwegend afdalen met erg mooie zichten op de valleien. Onderweg bezoekt u het middeleeuwse dorpje Cardaillac. De afdaling wordt nog onderbroken voor een klimmetje. En alvorens naar de camping te fietsen kunt u nog het grotere Figeac bezoeken of er genieten van een welverdiend terrasje. U stijgt 870 meter.

  • Dag 9 Figeac - Bretenoux, 60 km

    Op weg naar de rivier de Dordogne komt u langs twee bijzondere kastelen. Allereerst het Chateau d’Assier, waarvan de bouw begonnen is in de 16e eeuw. De stijl doet denken aan de vroege Renaissance-kastelen van de Loire. De tweede is het Chateau d’Aynac, een robuuste maar wat vreemde mengeling van 17e en 19e eeuwse architectuur. Hoogtepunt van de dag is echter Saint-Céré. Deze middeleeuwse stad heeft zijn bouwkundig erfgoed goed weten te bewaren, met haar oude huizen, herenhuizen en het mooie Place du Mercadial, getooid met een fontein en omgeven door vakwerkhuizen. Dicht bij de oude stad vind t u de torens van Saint-Laurent, overblijfselen van een oud kasteel. Een netwerk van kanalen (en de 17e eeuw aangelegd door een Nederlandse ingenieur) geeft de stad zijn bijnaam ‘Klein Venetië’. Na Saint-Céré is het nog maar een klein stukje naar de camping in Bretenoux. U stijgt 780 meter.

  • Dag 10 Bretenoux, rondrit 67 km

    Deze tocht laat een mooi stuk van het dal van de Dordogne zien. Een niet al te zware tocht door heerlijke natuur. Beaulieu heeft leuke terrasjes en een fraaie kerk. Na ruim 30 km vindt u een fijne picknickplek aan de rivier de Maronne. U kunt vandaag ook lekker bij het zwembad van de camping blijven of een bezoek brengen aan het Kasteel Castelnau-Bretenoux, een van de meest indrukwekkende kastelen van de Quercy. U stijgt 780 meter

  • Dag 11 Bretenoux, rondrit 37 of 65 km

    Op de korte rondrit is enorm veel te zien. U kunt onderweg allereerst de Gouffre de Padirac bezoeken. Een geweldige druipsteengrot. U gaat met een lift naar beneden en vaart er met een bootje doorheen. Wel vroeg gaan, want er is veel belangstelling voor. Iets verder ligt op een heuvel het mooie Loubressac, met een 12e eeuwse kerk en een 15e eeuws kasteel. Geniet van het middeleeuwse vestingstadje en van het uitzicht! Aan het eind van de rit kunt u het beroemde Kasteel Castelnau-Bretenoux bezoeken, om vervolgens af te dalen naar de camping. U stijgt 445 meter. De lange rondrit neemt u mee naar de Céré, een zijrivier van de Dordogne. Via vele kleine dorpjes bereikt u de kloof die deze rivier heeft uitgesleten. De afdaling is spectaculair (wel blijven opletten natuurlijk). De klim na het passeren van de smalle brug is niet mis. Eenmaal boven kunt u vanuit het dorpje Camps naar het uitzichtpunt Rocher du Peintre fietsen om van het uitzicht te genieten. U stijgt 1085 meter

  • Dag 12 Bretenoux - Salviac, 67 km

    De langste etappe van de reis vandaag, dwars door het Parc naturel régional des causses du Quercy. Een tocht vol afwisseling. U start met een lange klim (6km), maar daarna is het vooral dalen naar de grootste attractie van de dag: Rocamadour. Dit dorp is na Lourdes de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk. Heel toeristisch dus, maar ook erg de moeite waard. Het is gebouwd tegen een rotswand midden in de Causse de Gramat, een uitgestrekt leisteenplateau. Boven op de rots ligt een burcht. Een mooie wandeling! Verderop, na het verlaten van het Parc régional (en na twee stevige klimmen van 2 en 4 km), daalt u af naar het stadje Gourdon. Ook weer zo’n regionaal pareltje. Van daar is het nog maar 12 km naar de camping in Salviac, een mooi oud plaatsje. U stijgt 1075 meter.

  • Dag 13 Salviac, rondrit 49 of 75 km

    U fietst bij de korte route noordwaarts over deels onverharde fietspaden door de vallei van de rivier de Ceou naar Domme. Dit is een klein, wonderschoon middeleeuws stadje dat uittorent boven de rivier de Dordogne met fraaie kerken en smalle straatjes. Vergeet niet om even naar het uitzichtpunt te lopen waar je een geweldig uitzicht hebt over het dal van de Dordogne. U kunt ook nog de grot (een zaal van 450m in doorsnede) onder het stadje bezoeken. Om Domme te bereiken en weer te verlaten moet er een stuk geklommen worden.(twee keer 2,5km). U stijgt 700 meter. Kiest u de lange route, dan fietst u zuidwaarts richting de Lot tot u bij het kasteel van Bonaguil arriveert. Een bezoek aan het imposante kasteel uit de 15de eeuw is een absolute aanrader. Het kasteel speelde een belangrijke rol in de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland (1334-1453). Aan de voet van het kasteel bevindt zich tevens Ministoria, een museum dat een stukje geschiedenis vertelt aan de hand van meer dan 10.000 miniatuurbeeldjes. Het eerste deel van de rit gaat over een licht heuvelachtig parcours. Rond het kasteel komt u wat pittige heuvels tegen. De terugweg voert door een prachtig natuurgebied. In Besse moet u zeker even stoppen bij het prachtige kerkje. U stijgt 1025 meter.

  • Dag 14 Salviac - Cahors, 48 of 83 km

    De korte etappe begint langs het riviertje de Ourajoux, een vlakke aanloop door het fraaie rivierdal. Net na Catus ligt een mooi zwemmeer, het Lac Vert. U fietst verder zuidwaarts langs de wijngarden van Cahors. Na de oversteek van de rivier de Lot over moet er nog een klein stukje geklommen worden en heeeft u een fraai uitzicht over Cahors. Via een verkeersarme weg bereikt u de camping weer. U stijgt 620 meter. Ook de lange etappe begint langs het riviertje de Ourajoux, een vlakke aanloop door het fraaie rivierdal. Na een paar kilometer gaat de route echter meer westelijk naar Les Arques, waar u het Zadkinemuseum kunt bezoeken. Een stukje verder bereikt u Puy l’Eveque, een stadje aan de Lot met een mooi historisch centrum en gezellige pleintjes. Daarna volgt u grotendeels het traject van de bewegwijzerde fietsroute ‘Vallée du Lot’. Over een licht glooiend terrein door de wijngaarden van Cahors volgt u de Lot. Na Douelle moet u nog een klein stukje klimmen en heeft u een fraai uitzicht over Cahors. Via een verkeersarme weg bereikt u de camping. U stijgt 940 meter.

  • Dag 15 Vertrek naar Nederland
    Fietsbussen

    Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus 's avonds naar Nederland vertrekt.

Fietsen in Lot, Quercy en Dordogne

Frankrijk

Dit is echt fietsen in Frankrijk zoals je het je voorstelt. Rustige, slingerende, D-weggetjes door heuvelachtig landschap met regelmatig een dorpje met cafe en terras. Onderweg boerenland en in de zomer velden met zonnebloemen. Hoewel het wegdek in niet overal superglad is voert de hele tour u over geasfalteerde wegen. 

Wat u ook nog moet weten?

Reissom 2024
Eigen vervoer € 895,- 
Met fietsbus  € 1.240,-  

Reserveringskosten € 25,- per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Bij te boeken

Huurfiets € 180,-
Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

  • Camping- en douchegelden
  • Verzorging onderweg
  • Reisbegeleiding
  • Bagagevervoer
  • Technische assistentie en materiaalservice
  • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

  • Vervoer Nederland - Cahors per Royal Class fietsbus v.v.
  • Huurfiets
  • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

  • Boekingskosten
  • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 15,- per persoon per dag

Fietsbus
De reis incl. fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op maandag vanuit Nederland en komt op dinsdag aan in Cahors. Terug vertrekt u vanaf Cahors op dinsdagavond en komt u op woensdag aan in Nederland. De reistijd vanaf Breda naar Cahors bedraagt ongeveer 14 uur, de bus zal rond 9 uur aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u welkom heten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
maandag

  • 16.15 V Amsterdam
  • 17.30 V Utrecht
  • 19.00 V Breda

dinsdag

  • 09.00 A Cahors

Terugreis
dinsdag

  • 21.30 V Cahors

woensdag

  • 11.00 A Breda
  • 12.30 A Utrecht
  • 13.30 A Amsterdam

Eigen vervoer
Komt u met eigen vervoer, dan wordt u dinsdag in de loop van de dag verwacht op de camping bij Cahors. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers.
De route vanaf Utrecht naar Cahors is ongeveer 1050 km.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar bij aankomst. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een slot. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

  • Huurfiets dames

    Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

  • Huurfiets heren

    Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).