Fietsvakantie Loire, Kastelenroute Bléré - Nevers

Loire Kastelenroute Bléré - Nevers

Langs de mooiste kastelen van Frankrijk

Vanaf € 1.285,-
Boeken
Samenvatting
 • 7 etappes in 17 dagen
 • 55 km gem. per dag
 • Start Bléré
 • Finish Nevers
Hoogtepunten
 • Wijnen van Sancerre
 • Blois en Amboise
 • Kastelen van de Loirestreek
 • Rustige fietspaden en landwegen
Kenmerken
 • Groepsreis
 • Groep
 • Kamperen
 • Fietsniveau 2

  Afstand: 40 - 60 km gemiddeld per dag. Hoogtemeters: 100 - 500 hm gemiddeld per dag. Niet te steile en niet te lange hellingen over niet erg moeilijk terrein. De dagafstanden zijn soms wat langer, tot plm. 60-65  km per dag

Loire Kastelenroute

Een nieuwe fietsvakantie langs de kastelen van de Loirestreek. De reis begint in Bléré bij Amboise en eindigt in Nevers. Onderweg passeert u o.a. de wijngebieden van Sancerre en de vele beroemde kastelen langs de Loire. U volgt deels een bestaande fietsroute langs de Loire en fietst meestal over fietspaden en autoluwe landwegen.

Geniet van het zorgeloos fietsen langs de Loire. Door deze reis van Bléré bij Amboise naar Nevers aan te bieden kunt u in twee weken zowel alle hoogtepunten langs de route bezoeken en toch in alle rust fietsen. Heen en terug reist u comfortabel met onze fietsbus.

Zorgeloze fietsvakantie

Tijdens deze groepskampeervakantie fietst u zorgeloos van camping naar camping, terwijl de reisbegeleiding boodschappen doet, de bagage vervoert en de bekende gele Cycletours-luifel met tafels en banken opbouwt. De reisbegeleiders staan u onderweg bij met wat te drinken of te eten. Ze helpen u waar mogelijk bij pech of pikken u op in noodgevallen. Bij aankomst op de camping staan er koffie, thee en bouillon klaar. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet. De reisbegeleiding verzorgt, soms met uw hulp, een driegangenmaaltijd. Tijdens de dagen waarop u niet naar een andere camping fietst, kan iedereen zijn eigen weg gaan.

Dagprogramma

 • Dag 1 Vertrek uit Nederland

  U vertrekt comfortabel met de fietsbus vanuit Nederland naar Bléré. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u op wilt stappen.

 • Dag 2 Aankomst Bléré

  Met de fietsbus komt u in de loop van de ochtend aan op de camping in Bléré, U treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Na aankomst op de camping kunt u een bezoek brengen aan het stadje. Als u gelijk wat wil fietsen is de 10 kilometer naar Amboise een goede eerste fietsrit en Amboise zelf is een leuke bestemming

 • Dag 3 Bléré, rondrit 54 km

  Als u er voor kiest deze eerste dag te gaan fietsen rijdt u door het binnenland naar Tours. Onderweg ontdekt u de verschillende Caves, waar de voor deze streek kenmerkende zoete, witte sprankelende wijnen worden geproduceerd. Halverwege de dag bent u in Tours waar u een wandeling kunt maken door het oude stadsdeel met de kenmerkende halfhouten huizen. Als introductie op de vele kastelen die nog volgen op deze reis fietst u vandaag langs het Château Vaugrignon en het Château de Nitray. Op de terugweg peddelt u rustig langs de Cher naar de camping voor het avondmaal. 

 • Dag 4 Bléré - Blois, 54 km

  De eerste stop van deze etappe is Amboise met zijn Koninklijke kasteel waar zich de graftombe van Leonardo da Vinci bevindt. Een paar straten van het kasteel verwijderd, staat het huis waar hij tot zijn dood woonde, het Clos Lucé Manor. Deze eerste etappe staat in het teken van lekker rijden langs de Loire en genieten van het fietsen, de natuur en de leuke stadjes onderweg. De fietsroute ‘pays des châteaux’ voert u door gezellige kleine dorpjes en het kasteel van Chaumont, dat majestueus over de rivier en omliggende dorpjes troont.

 • Dag 5 Blois, rondrit 67 km

  De naam van deze reis, Kastelenroute, doet zijn naam op deze dag helemaal eer aan. Op deze rondrit rijdt u allereerst langs het beroemde Château de Chambord, dan volgen Château Villesavin, Château Cheverny, Château Chitenay en als uitsmijter Château Beauregard. Neem er de tijd voor deze dag, dit is een unieke rondrit.

 • Dag 6 Blois - Orléans, 65 km

  U vertrekt in de ochtend uit Blois. Langs de loop van de rivier volgt een rustige, kalme route door een aantrekkelijk landschap naar de bloemenstad Beaugency. Een uit de 11e eeuw overgebleven donjon (la tour César) waakt over het centrum van de stad. De volgende stop is Meung-sur-Loire, een van de vele oude Loirestadjes waarvan de historie terug gaat op de Gallo-Romeinse tijd. Het kasteel in Meung kent twee gezichten. Vanaf de Loire ziet u een indrukwekkende burcht met gefortificeerde torens, vanaf de stad ziet u een fraai paleis. Na Meung fietst u langs de Loire naar de camping waar u twee nachten gaat verblijven. Deze ligt op de zuidoever van de Loire tegenover de stad Orléans. Neem de tijd deze historische stad te bezoeken. Vandaag of op de rustdag morgen. 

 • Dag 7 Orleans, rondrit 48 km

  Een perfecte dag om de oude stad Orléans te bezoeken en te genieten van de bijzondere sfeer. Onderweg bent u al vaker verwijzingen naar Jeanne d'Arc, de Maagd van Orléans tegengekomen. De veldslagen uit de 100 -jarige oorlog tegen Engeland vonden namelijk veelal in deze regio plaats. De kathedraal van de stad is met zijn 136 meter lengte zeer ruim en berekend op de vele pelgrims onderweg naar Santiago en bewonderaars van Jeanne d'Arc. Voor wie graag wil fietsen hebben we een leuke route van 74 kilomter door het binnenland uitgezet. Deze route is overigens ook makkelijk korter te maken.

 • Dag 8 Orleans - Saint-Père, 54 km

  Al rustig peddelend langs de Loire komt u door mooie stadjes als het erg fraaie Châteauneuf-sur-Loire, St. Benoit-sur-Loire en Germigny-des-Prés. Voor u Saint-Père bereikt kruist u nog de Meridian Verte, een denkbeeldige lijn die vanuit het Observatorium in Parijs midden door Frankrijk loopt. Dit was 200 jaar de 0 meridiaan totdat deze titel later door Greenwich werd overgenomen. Na een aangename paar kilometer fietsen komt u aan in Sully-sur-Loire met als blikvanger het gelijknamige kasteel. Aan de overkant van de Loire ligt de camping in Saint-Père.

 • Dag 9 Saint-Père, rondrit 47 km

  Een rustdag vandaag. U kunt vandaag uitrusten aan het zwembad, uitgebreid het stadje Sully-sur-Loire bezoeken of natuurlijk een stukje gaan fietsen. We hebben een rustige route door de bossen ten noorden van Sully uitgezet. 

 • Dag 10 Saint-Père - Briare, 41km

  Vandaag gaat u in alle rust een korte dag fietsen langs de Loire. Neem dus de tijd om misschien wat langer in Sully-sur-Loire te blijven of uitgebreid de bezienswaardigheden onderweg te bekijken. Al snel komt u door het slaperige dorpje St. Gondon. Verderop ziet u aan de overkant van de Loire het kasteel bij het stadje Gien opdoemen achter de 12e eeuwse Loirebrug. Hierna is het maar een klein stukje naar de camping bij Briare. Vergeet niet voor aankomst op de camping een bezoek te brengen aan het zeer bezienswaardige aquaduct over de Loire in Briare. 

 • Dag 11 Briare, rondrit 48 km

  Een heerlijke fietstocht voert u naar het kasteel van Pont Chevron, fraai gelegen aan een klein idyllisch meertje. Tegen lunchtijd bereikt u het dorpje Rogy-les-Sept-Écluses. Beroemd vanwege de zeven historische sluizen in het kanaal van Briare. Via het 16e-eeuwse kasteel bij Blénau fietst u door een gebied met enkele meertjes naar Ouzouer-sur-Trézée en uiteindelijk weer terug naar Briare.

 • Dag 12 Briare - La Chapelle, 67 km

  Aan het begin van de dag passeert u de historische sluizen bij Châtillon-sur-Loire en klimt u langzaam het dal van de Loire uit. Op deze eerste rit door het binnenland achter de wijngaarden van Sancerre moet u aan het begin en het einde van de dag wat hoogteverschillen overbruggen. Tussendoor gaat de route wat op en neer en kunt u genieten van het typisch Franse landschap en de fraaie kastelen en stadjes onderweg. U passeert niet minder dan acht kastelen. Aan het einde van de dag komt u aan op de camping bij La Chapelle-d"Angillon. In deze plaats vindt u ook het nog steeds bewoonde fraaie Château Bethune.

 • Dag 13 La Chapelle - Sancerre, 66 km

  Vandaag gaat de route verder het binnenland in achter de wijngaarden van de Sancerre. Onderweg zuidwaarts passeert u eerst het plaatsje Henrichemont met zijn bijzondere symetrische stratenpatroon. Daarna gaat het over rustige weggetjes wat op en neer langs verschillende kleinere kastelen als Château Boucard, Château de Maupas en het kasteel bij Menetou-Salon. Hierna is het heerlijk afdalen naar de Loire en het einddoel van vandaag, het stadje Sancerre, inderdaad, van de gelijknamige wijnen. 

 • Dag 14 Sancerre, rondrit 49 km

  Sancerre wijn, en vooral de witte variant, is wereldberoemd. De eerste meldingen van wijnbouw in dit gebied stammen al uit de 6e eeuw. Tot de 19e eeuw werden hier voornamelijk Pinot druiven aangeplant, maar na een verwoestende druivenziekte worden nu veelal Sauvignon druiven gebruikt voor de Sancerre wijnen. En met succes! De rondrit van vandaag van vandaag voert u, niet verbazingwekkend, langs de Loire en door de Sancerre wijngaarden en de omringende dorpjes. Onderweg heeft u uiteraard de gelegenheid om van de locale wijnen te proeven.

 • Dag 15 Sancerre - Nevers, 67 km

  Deze laatste fietsdag rijdt u nagenoeg vlak langs de Loire en het Canal latéral à la Loire dat er voor zorgt dat er op dit deel van de Loire scheepvaart mogelijk is. U fietst eerst zuidwaarts door de regio van de Poully Fumé wijnen naar La Charité-sur-Loire, een oude Romeinse stad. Dan gaat het verder richting Cours-les-Barres en later het slaperige dorpje Gimoulle waar u echt het 9 meter hoge, en met 2 sluizen uitgeruste, aquaduct over de rivier de Allier moet bekijken. De bisschopsstad Nevers is van Romeinse origine en heeft o.a. kleine slingerende straatjes en stegen in de oude binnenstad. Huizen uit de 14e tot de 17e eeuw, een kasteel en verschillende kerken completeren het beeld van deze oude Franse stad. Veel om te zien dus, maar deze vakantie afsluiten op een van de vele terrasjes is uiteraard ook geen slecht idee!

 • Dag 16 Vertrek naar Nederland
  Fietsbussen

  De fietsbus vertrekt pas later op de dag dus u kunt er nog een leuke dag van maken voor de bus 's naar Nederland vertrekt.

 • Dag 17 Aankomst met de fietsbus in Nederland

  U komt in de loop van de dag weer terug in Nederland aan met de fietsbus. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u uit wilt stappen.

Fietsen langs de Loire Kastelenroute Bléré - Nevers

Frankrijk

Dit is echt fietsen in Frankrijk zoals je het je voorstelt. Rustige, slingerende, weggetjes langs de Loire rivier en deels door heuvelachtig landschap met regelmatig een dorpje met cafe en terras. Onderweg wijngaarden en uiteraaard de vele beroemde kastelen van de Loirestreek. Fietsen als een god in Frankrijk!

Wat u ook nog moet weten?

Reissom 2024
Met fietsbus  € 1.285,-  

Reserveringskosten € 25,- per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Bij te boeken

Huurfiets € 180,- 
Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

 • Camping- en douchegelden
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Vervoer Nederland - Frankrijk per Royal Class fietsbus v.v.
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Boekje Loire Kastelenroute t.w.v. € 24,50 en GPS tracks

Bij te boeken

 • Huurfiets
 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Boekingskosten
 • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag

Fietsbus
De reis incl. fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op maandag vanuit Nederland en komt op dinsdag aan in Bléré. Terug vertrekt u vanaf Nevers op dinsdagavond en komt u op woensdag aan in Nederland. De reistijd vanaf Breda naar Nevers bedraagt ongeveer 12 uur, de bus zal rond 09.30 uur aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u welkom heten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
maandag

 • 19.00 V Amsterdam
 • 20.15 V Utrecht
 • 21.45 V Breda

dinsdag

 • 09.30 A Bléré

Terugreis
dinsdag

 • 22.45 V Nevers

woensdag

 • 07.15 A Breda
 • 08.45 A Utrecht
 • 10.00 A Amsterdam

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar bij aankomst. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een slot. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

 • Huurfiets dames

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

 • Huurfiets heren

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).