Fietsvakantie door de Zwarte Wouden

Door de Zwarte Wouden

Fietsen van Maastricht naar de Bodensee

Vanaf € 1.495,-
Boeken
Samenvatting
  • 13 etappes in 19 dagen
  • 60 km gem. per dag
  • Start Maastricht
  • Finish Bregenz Met fietsbus terug
Hoogtepunten
  • Fietsen in 7 landen
  • Door Ardennen, Eifel, Vogezen en Zwarte Woud
  • Bagagevervoer en hulp bij pech onderweg
  • Kok en mecanicien
Kenmerken
  • Groepsreis
  • Lange afstandsroute
  • Kamperen
  • Fietsniveau 3

    Afstand: 45 - 75 km gemiddeld per dag. Hoogtemeters: 500 - 800 hm gemiddeld per dag. Zo af en toe langere en steilere hellingen zonder dat deze overheersen. Korte etappes kunnen meer klimwerk bevatten.

Door de Zwarte Wouden naar de Bodensee

Een nieuwe lange afstand fietsroute! In bijna drie weken fietst u vanuit Nederland door de Ardennen, de Eifel, de Vogezen, en het Zwarte Woud naar de Bodensee. Nooit steile beklimmingen, meestal 60 kilometer en maximaal 75 kilometer per dag. Onderweg veel leuke stadjes en steden.

Door en langs verschillende bosrijke middelgebergtes en als kers op de taart onderweg de vele regionale specialiteiten proeven. Bijvoorbeeld Flammkuchen in de Elzas en Schwarzwalder Kirsh taart in het Zwarte Woud. Er zijn uiteraard overal heerlijk bier en goede wijnen te verkrijgen.

Zorgeloze fietsvakantie

Tijdens deze groepskampeervakantie fietst u zorgeloos van camping naar camping, terwijl de reisbegeleiding boodschappen doet, uw bagage vervoert en de bekende gele Cycletours-luifel met tafels en banken opbouwt. De reisbegeleiders staan u, waar mogelijk, onderweg bij met wat te drinken of te eten. Ze helpen u waar mogelijk bij pech of pikken u op in noodgevallen. Bij aankomst op de camping staan er koffie, thee en bouillon voor u klaar. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet. De reisbegeleiding verzorgt, soms met uw hulp, een driegangenmaaltijd. Tijdens de dagen waarop u niet naar een andere camping fietst, kan iedereen zijn eigen weg gaan.

Dagprogramma

  • Dag 1 Aankomst in Maastricht

    In de loop van de middag wordt u op de camping onder Maastricht verwacht.U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers. Als u met de trein naar Maastricht reist, verzorgen de begeleiders een bagagetransfer van het NS-station naar de camping.U fietst zelf naar de camping (circa 6,5 km). Als u een huurfiets hebt geboekt, rijdt u mee met de begeleiders.'s Avonds schuift u aan voor het diner.

  • Dag 2 Maastricht - Eupen, 60 km

    Nadat u de Maas verlaten hebt gaat de route gestaag omhoog naar de Voerstreek waar vorige eeuw tijdens de taalstrijd nog veldslagen waren tussen Walen en Vlamingen. Nu fiets u door een verstlid heuvellandschap met mooie boerderijen en kasteeltjes. Bij Kelmis komt u op het grondgebeid van de neutrale staat Moresnet. Van 1815 tot na WO1 was dit een onafhankelijk en neutraal gebied. In deze hele streek kunt u verschillende talen en dialecten horen, Vlaams, Waals, Duits Frans, Limburgs, Nederlands. Een echt cutureel grensgebied. U blijft stijgen naar de Hoge Venen tot het stuwmeer van Eupen vanwaar u afdaalt naar de camping van vanavond.

  • Dag 3 Eupen - Amel, 50 km

    De tocht gaat verder over rustige paden en wegen door de bossen en moerassen van de Hoge Venen. U bent nu in de Oostkantons waar de bevolking Duits spreekt, de derde officiele taal van Belgie. Bij Sourbrodt komt u weer in Franstalig gebied en fiets u verder over de Vennbahn, een oude spoorbaan die tot zeer populaire fietsroute is omgebouwd. Geleidelijk daalt u af naar Weymertz en verder richting Amel waar zich de camping bevindt.

  • Dag 4 Amel - Neuerburg, 65 km

    Verder peddelend over de Vennbahn komt u in St.Vith een stad die in WO2 tijdens het Ardennenoffensief grotendeels is verwoest. Door fraaie dichte bossen en beschermd tegen de wind daalt u af naar de Our. Dit riviertje vormt de grens tussen Belgie en Duitsland. Nadat u de grens bent overgestoken heten deze heuvels geen Ardennen meer maar Eifel. Hetzelfde landschap maar er verandert wel iets. De Eifel is veel leger en weidser. Hier fietst u uren over fietspaden en oude spoorbanen zonder iemand tegen te komen. Gelukkig zijn er ook stadjes langs de route om even een koffie te drinken. 

  • Dag 5 Neuerburg - Wasserbillig, 50 km

    Vanaf Neuerburg volgt de route een hele tijd het fraaie riviertje de Enz. Tussen het dorp Enzen en Schankweiler krijgt u een paar korte maar venijnige klimmetjes voor de kiezen omdat u naar het mooie Schankweiler Plateau klimt. Bij Holstum is het klimmen en dalen weer voorbij en rijdt u rustig dalend verder tussen de hopstaken. De hop hier wordt aan de nabij gelegen Bitburger brouwerij geleverd. Bij Minden komt u aan bij de rivier de Sauer/Sure die u volgt tot u bij Wasserbillig oversteekt naar Luxemburg. Moresnet niet meerekenend nu al het vierde land op de route. Wasserbillig ligt aan monding van de Sauer in de Moezel.

  • Dag 6 Wasserbillig rustdag

    Op deze rustdag kunt u de oude stad Trier bezoeken. Langs de Moezel is dit slechts 15 kilometer fietsen. Deze interessante stad kent vele mooie bezienswaardigheden, zoals de oude Romeinse toegangspoort Porta Nigra en het amfitheater. Ook een bezoekje aan de Dom, de Basilica van Constantijn of één van de drietal Thermen mag u zeker niet overslaan. U kunt uiteraard ook op de camping uitrusten en opladen voor de volgende etappes.

  • Dag 7 Wasserbillig - Siersburg, 65 km

    Vandaag fiets u langs de rivier de Saar. Onderweg maken de wijngaarden steeds meer plaats voor bossen. Rond koffietijd komt u aan in het pittoreske Saarburg. Vergeet niet een wandeling te maken naar de waterval midden in de stad en het kasteel hoog boven de Saar. Tegen lunchtijd komt u aan in Mettlach, bekend vanwege de Villeroy & Boch porseleinfabrieken. In de middag passeert u de Saarschleife. Als u tijd heeft, kunt u een wandeling maken naar het hoog gelegen uitzichtpunt. Bij helder weer kunt u tientallen kilometers ver langs de rivier kijken. 

  • Dag 8 Siersburg- Sarreguemines, 60 km

    Na de Saarschliefe is het dal van de Saar steeds breder geworden en gaat het landschap over in de golvende akkers van Lotharingen. De grens met Frankrijk komt steeds dichterbij. Dit grensgebeid was eeuwenlang omstreden. Zo is het nu Duitse vestingstadje Saarlouis door Vauban in opdracht van Lodewijk XIV van Frankrijk gebouwd. Dit is ook het gebied van de staalindustrie die zo vaak de inzet was voor de strijd om het Saarland. In Volkingen kunt u nog de oude ijzersmelterij Volkingen Hutte, een UNESCO werelderfgoed, bezoeken. Bij de overnachtingsplaats Sarreguemines bent u eindelijk in Frankrijk aangekomen. 

  • Dag 9 Sarreguemines - Dossenheim, 60 km

    Hoewel u ondertussen in Frankrijk bent aangekomen blijft het Duits toonaangevend in de naamgeving van de dorpjes en stadjes. De route volgt eerst een kanaal en later min of meer de loop van het riviertje de Sarre. Bij Oermingen fietst u de Elzas binnen. Na Diemeringen begint de weg licht te stijgen naar de rand van de Vogezen achter Petersbach en de komende kilometers gaat het op en neer voordat de afdaling naar Neuwiller en de overnachtingplek Dossenheim begint.

  • Dag 10 Dossenheim - Straatsburg, 50 km

    Na het stadje Hattmatt volgt u een klein weggetje naar Steinbourg waar u het kanaal van de Marne naar de Rijn oversteekt. Een uitstapje van 5 kilometer naar het leuke stadje Saverne is zeker de moeite waard. De route volgt nu de hele dag het kanaal tot u in de prachtige stad Straatsburg aankomt. U komt de stad binnen via het Palais de l'Europe, de zetel van het Europees Parlement. De camping van vandaag ligt in Kehl, net aan de overkant van de Rijn in Duitsland. 

  • Dag 11 Straatsburg, rustdag

    Straatsburg is een prachtige stad door vooral de typische Elzasser bouw van de huizen in de binnenstad. De stad is in de loop van haar bestaan meerdere malen van Duitse in Franse handen overgegaan en v.v.. Door de gunstige ligging aan de Rijn is de stad in de loop van de eeuwen steeds verder gegroeid, maar de sfeer blijft balanceren tussen een provinciestad en een grote stad en dat is ook een deel van de charme. Midden in de stad staat de monumentale kathedraal. De bouw is in 1176 begonnen en er is 263 jaar onafgebroken aan gewerkt. De kathedraal heeft maar een toren omdat de drassige ondergrond geen tweede toren toeliet. De voorgevel bevat prachtige details van beeldhouwkunst. Geniet van het dwalen door deze mooie stad.

  • Dag 12 Straatsburg - Wolfach, 55 km

    Vanaf Kehl volgen we het dal van de Kinzig tot Offenburg, een mooi stadje om even in rond te kijken. Nu volgt een rijtje erg fraaie stadjes als Gengenbach, Biberach, Steinach en Haslach. Na Haslach wordt het dal van de Kinzig langzaam smaller. Het volgende stadje is Hausach. Ooit een mooie plaats, maar zoals vele stadjes op deze route in het verleden tijdens verschillende oorlogen verwoest. Het stadsbeeld is nu van rond 1830 en is nog steeds best interessant. Na Haslach slingert de route zich langs de rivier langzaam omhoog to Wolfach, een schitterend stadje met o.a. het kasteel van de heren van Furstenberg.

  • Dag 13 Wolfach - Donaueschingen, 75 km

    Vandaag staat er een vrij lange dag fietsen op het programma en aan het einde daarvan bent u bij de bron van de Donau in Donaueschingen aangekomen. De wanden van het dal omsluiten de rivier nauw tot u in Schiltach aankomt. Vanaf hier volgt u het riviertje met dezelfde naam en later klimt u in verschillende klimmetjes en stukjes dalen naar Hardt op het plateau ten oosten van het Zwarte Woud. U passeert het mooie plaatsje Villingen en vanaf hier volgt u het dal van de Brigach en hebt u het stroomgebied van de Donau bereikt.

  • Dag 14 Donaueschingen, rustdag

    Donaueschingen staat bekend als de bron van de Donau. Dat is feitelijk niet helemaal waar omdat de Donau eigenlijk gevormd wordt door een samenvloeiing van de riviertjes de Brigach en de Breg. Donaueschingen bestaat al sinds de 9e eeuw en heeft een erg mooi stadscentrum. De bouw in Donaueschingen is middeleeuws en sinds een stadsbrand in 1908 deels ook in Jugendstil uitgevoerd. Dit is een heerlijk plaatsje om uw rustdag door te brengen.

  • Dag 15 Donaueschingen - Wahlwies, 50 km

    Na Donaueschingen volgt u een tijd de Donauradweg naar het oosten. Vlak voor Immendingen ligt een groot testterrein van Mercedes, leuk om even te bekijken. De Donau is in de eerste kilometers een klein riviertje dat zelfs af en toe tijdelijk verdwijnt in een zinkgat. Na Mohringen moet er weer even geklommen worden naar Gasthof Witthoh waar u al zicht hebt op de Bodensee. Hierna daalt u heerlijk af door het bos tot aan de camping bij Wahlwies.

  • Dag 16 Wahlwies - Konstanz, 30 km

    Met de Bodensee in zicht staat er een korte etappe op het programma. In 30 kilometer passeert u de plaatsen Radolfzell en Allenbach voor u in de historsche plaats Konstanz aankomt. Door dat dit een korte etappe is heeft u uitgebreid de tijd om deze bijzondere en oude plaats te verkennen. Konstanz bestaat al sinds de tijd van de Romeinen en is vooral bekend dor het concillie van Konstanz tussen 1414 en 1418. Door een truc is de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd en kunt u nu genieten van de bijzondere grandeur van deze oude stad aan de Bodensee.

  • Dag 17 Konstanz - Bregenz, 65 km

    Via de zuidoever van de Bodensee fietst u ontspannen Zwitserland in. De route is pittoresk en onderweg komt u langs verschillende leuke plaatsen met haventjes en stranden. Bij Rheineck steekt u de grens naar het laatste land van deze tour, Oostenrijk over. Na de oversteek volgt nog een slinger van 10 kilometer door het natuurgebeid van de Rijndelta waarna u aankomt in de eindbestemming van deze tour, de levendige stad Bregenz. 

  • Dag 18 Bregenz, vertrek naar Nederland

    U kunt voor de fietsbus vertrekt de stad Bregenz bezichtigen, ontspannen aan het water van de Bodensee of op de fiets de noordoever van het meer verkennen.

  • Dag 19 Aankomst in Nederland

    In de ochtend aankomst in Nederland

Door de Zwarte Wouden naar de Bodensee

Nederland, België, Moresnet, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk

Deze lange afstandstocht door de Ardennen, Eifel, Vogezen en Zwarte Woud is uitermate geschikt voor mensen die per dag een niet al te zware route willen rijden maar toch graag lang onderweg zijn. In een rustig tempo over rustige wegen naar de Bodensee. En hoewel u verschillende middelgebergtes in Europa doorkruist zijn de stijgingspercentage en hoogtemeters erg bescheiden. 

Fietsbussen Oostenrijk

Vertrekdatum

Begin
Eind
Accommodatie
Vanaf
Beschikbaarheid
Begin
29 mei 2024
Eind
16 jun 2024
Accommodatie
Kamperen | Gegarandeerd vertrek
Vanaf
€ 1.495,-
Beschikbaarheid
Vol

Wat u ook nog moet weten?

Reissom 2024
Inclusief fietsbus terug € 1.495,-

Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 25,- per boeking

Bij te boeken

Huurfiets hybride € 295,-
Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

  • Camping- en douchegelden
  • Verzorging onderweg
  • Reisbegeleiding
  • Bagagevervoer
  • Technische assistentie en materiaalservice
  • Vervoer Bregenz - Nederland per Royal Class fietsbus
  • GPS tracks 

Bij te boeken

  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Fietshuur

Niet inbegrepen

  • Boekingskosten
  • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 15,- per persoon per dag
  • Boekje Door de Zwarte Wouden naar de Bodensee (€ 23,50). Hier te bestellen

Fietsbus
De fietsbus is bij de reis inbegrepen. Met de fietsbus reIst u comfortabel, veilig en milieubewust met uw fiets terug naar Nederland. De Royal Class touringcars hebben veel beenruimte en verstelbare stoelen. Toilet en klimaatregeling ontbreken uiteraard niet. U vertrekt vanaf Bregenz op zaterdagavond en komt op zondag aan in Nederland. 

Terugreis
zaterdag

  • 23.00 V Bregenz

zondag

  • 08.00 A Maastricht
  • 09.30 A Eindhoven
  • 11.30 A Utrecht
  • 12.30 A Amsterdam

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet.

 

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar bij aankomst. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een slot. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

 

 

  • Huurfiets heren

    Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

  • Huurfiets dames

    Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. Voor de routebeschrijving kunt u het boekje Door de Zwarte Wouden naar de Bodensee bestellen (plm. € 23,50,-)  Hier te bestellen. 

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).