Fietsvakantie Fietsen naar Praag

Fietsen naar Praag

Langs rivieren en over heuvels naar Praag

Vanaf € 1.625,-
Boeken
Samenvatting
 • 18 etappes in 24 dagen
 • 65 km gem. per dag
 • Start Nijmegen Bagagevervoer naar camping
 • Finish Praag Met fietsbus terug
Hoogtepunten
 • Typisch Duitse stadjes als Warburg en Hann.Munden
 • Tsjechische pareltjes Marianske Lazne en Pilsen
 • Bagagevervoer en hulp bij pech onderweg
 • Terugreis met de fietsbus vanaf Praag inbegrepen
Kenmerken
 • Groepsreis
 • Lange afstandsroute
 • Kamperen
 • Fietsniveau 4

  50 - 85 km gem. en 500 - 1000 hm per dag. Geschikt voor iedereen die regelmatig langere afstanden fietst.

Fietsvakantie Nijmegen naar Praag

Een nieuwe lange afstand Cycletours fietsvakantie. In ruim drie weken fietst u vanuit Nijmegen langs riviertjes als de Lippe, de Alme, de Altenau de Diemel, de Weser en tot slot de Werra naar het Fichtelgebergte en de grens met Tsjechië. Onderweg volop indrukwekkende burchten en juweeltjes van middeleeuwse stadjes als Warburg, Hann, Munden en Treffurt. Voor u in Praag aankomt bezoekt u in Tsjechië nog de bronnenbadplaats Marianske Lazne en de geboorteplaats van het pils; Plzen.

Een, zeker in het begin, grotendeels vlakke route met volop rustige fietspaden en zelden meer dan 80 kilometer per dag. Een ontdekkingstocht door het onbekende Midden Europa van o.a. de Duitse deelstaten Hessen en Thuringen en het Tsjechische Bohemen.. 

Zorgeloze fietsvakantie

Tijdens deze groepskampeervakantie fietst u zorgeloos van camping naar camping, terwijl de reisbegeleiding boodschappen doet, uw bagage vervoert en de bekende gele Cycletours-luifel met tafels en banken opbouwt. De reisbegeleiders staan u onderweg bij met wat te drinken of te eten. Ze helpen u waar mogelijk bij pech of pikken u op in noodgevallen. Bij aankomst op de camping staan er koffie, thee en bouillon voor u klaar. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet. De reisbegeleiding verzorgt, soms met uw hulp, een driegangenmaaltijd. Tijdens de dagen waarop u niet naar een andere camping fietst, kan iedereen zijn eigen weg gaan.

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst camping bij Nijmegen

  In de loop van de middag wordt u op de camping bij Nijmegen verwacht. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers. Als u met de trein naar Nijmegen reist, verzorgen de begeleiders een bagagetransfer van het NS-station Nijmegen naar de camping. U fietst zelf naar de camping (circa 5 km). Als u een huurfiets hebt geboekt, rijdt u mee met de begeleiders. 's Avonds schuift u aan voor het diner.

 • Dag 2 Nijmegen - Rees, 50 km

  Vanuit het op de oude stuwwal gelegen Nijmegen daalt u  af naar de Waal. Gelijk wordt duidelijk waarom de Romeinen op deze hoogte een kamp inrichtten en Karel de Grote hier zijn burcht Valkhof bouwde. De hele omgeving is vanaf hier te beheersen. Bij Millingen steekt u de Rijn over en rijdt u via Emmerik naar de camping vlak voor het aardige stadje Rees. Een ontspannen eerste dag op de lange weg naar Praag.

 • Dag 3 Rees - Haltern, 90 km

  Deze tweede dag begint met een rit langs de Rijn naar Wesel, vroeger een prachtig oud Hanzestadje maar in 1945 helaas totaal verwoest. Na Wesel gaat de route verder langs de Lippe en door een fraai coulisselandschap met typerende houtwallen. Iets na het leuke stadje Haltern ligt onze camping voor de nacht bij een stuwmeer.

 • Dag 4 Haltern - Uentrop (Hamm), 65 km

  U fietst verder over de dijk langs de Lippe en doet eerst het aardige dorpje Bork aan. Tijd voor een late koffie of vroege lunch. Na Bork is het even klimmen tot Cappenberg met het gelijknamige slot waar u mooi uitzicht hebt over het omringende laagland. Na Cappenberg is het heerlijk afdalen naar Werne met zijn mooie markt en vakwerkhuizen. We overnachten iets buiten de moderne stad Hamm

 • Dag 5 Uentrop (Hamm) - Paderborn, 78 km

  U vervolgt uw weg over de Romer-Lippe Route en komt rond koffietijd in het leuke Lippborg. Dit is een van de 40 stadjes die claimen dat de beroemde Varrusslag, waar de Germanen een 20.000 manschappen tellend Romeins legioen in de pan gehakt hebben, er heeft plaatsgevonden. Rond lunchtijd komt u aan in de leuke stad Lippstadt waarna u fietsend langs slootjes, kanalen en kleine riviertjes uiteindelijk de stad Paderborn bereikt.

 • Dag 6 Paderborn, Rustdag
 • Dag 7 Paderborn - Warburg, 62 km

  En verder gaat het langs de kabbelende riviertjes Alme, Altenau en later de Diemel door lieflijk boerenland met hier en daar een dorpje en stadje om in rond te kijken, koffie te drinken of inkopen te doen. Het einddoel vandaag is Warburg, een 100 jaar oud stadje vol met mooie vakwerkgebouwen op een heuvelrug boven de Diemel.

 • Dag 8 Warburg - Hann. Munden, 80 km

  Vandaag staat een van de langere etappes met 80 km op het programma. Langs een erg fraai stukje Diemelradweg fiets je Trendelburg in. Dit is een van de weinige middeleeuwse Duitse stadjes met de kasteel en muren nog compleet intact. Echt een wat langere stop waard. Hierna staan wat pittige klimmetjes op het menu waarna u bij Bad Karlshafen de Weser bereikt. Over het fietspad door het steeds nauwer wordende Weserdal met nog wat beklimmingen bereikt u tenslotte Hann. Münden, een juweeltje in het Weserdal.

 • Dag 9 Hann. Munden - Altenburschla, 74 km

  De route volgt de rivier de Werra door een erg mooi dal en komen eerst aan in het stadje Witzenhausen, een goede koffiestop. Na Unterrieden volgt weer een mooi stuk Werradal tot de zusterstadjes Bad Sooden en Allendorf. Twee kuuroorden met romantische straatjes, fonteinen en patriciërshuizen. Voor we bij de camping in het dorp Altenburschla aankomen heeft u  nog de tijd om het schitterende stadje Eschwege te bezoeken. Zoek vooral "Der Dietermann" op.

 • Dag 10 Altenburschla - Heringen, 78 km

  Direct na vertrek van de camping komt u weer een van de prachtige stadje tegen: Treffurt. Via Creuzburg rijdt u verder naar Horschel waar u een kleine omweg naar Eisenach kunt maken. Dit is een zeer interessante historische stad stad maar de grote trekpleister is toch wel de Wartburg. Luther woonde hier eerst als student en koos het later als verblijfplaats om het Nieuwe Testament in het Duits te vertalen. Ook Bach en Goethe kwamen hier veel. Verderop aan de Werra ligt onze camping net buiten Heringen.

 • Dag 11 Heringen, rustdag

  In het plaatsje Heringen kunt fijn ontspannen op een mooie groene camping. Op de camping kunt u verschillende activiteiten ondernemen zoals kanoën lekker zwemmen in de rivier de Werra. Verder zijn er verschillende eetgelegenheden in het centrum en is er een pizzeria op loopafstand van de camping.

 • Dag 12 Heringen - Meiningen, 70 km

  Na Herringen begint "Het Land van de Witte Bergen". Om u heen ziet u vreemde witte zoutbergen, de restanten van de kalimijnen hier in de buurt. U fietst deze dagen tussen Hessen,Thuringen en Beieren en passeert onderweg een aantal malen de voormalige grens tussen West- en Oost-Duitsland. De verschillen tussen de beide gebieden zijn zelfs nu nog goed te zien. De brug uit 1342 over de Werra bij Vacha is nu een symbool voor de Duitse eenheid. Verder via de bronnenbadplaats Bad Salzungen tot we bij Meiningen onze camping bereiken.

 • Dag 13 Meiningen - Seßlach, 82 km

  Ongeveer 25 kilometer na Meiningen komt u aan in Kloster Vessra met zijn mooie tuinen, vakwerkhuizen en de Henneberger grafkapel met waardevolle fresco's. Dan weer verder langs de Werra naar de voormalige Saksische hertogenstad Hildburghausen en het mooie Bad Rodach. Vanaf dit plaatsje volgen we het alternatieve traject over de Werra-Obermain Radweg en komt u in de middag aan op de camping in het historische stadje Sesslach.

 • Dag 14 Seßlach - Stadsteinach, 82 km

  Na overnachting in het leuke historische stadje Seßlach zetten wij de route voort op het alternatief van de WOM route. In Bad Staffelstein kom je op de Mainradweg. Langs de reusachtige basiliek Vierzehnheiligen kom je dan in Lichtenfels op de markt waar je weer op de route naar Praag fietst. Bij Untersteinach moet u een paar kilometer van de route afwijken om op de camping in Stadtsteinach aan te komen.

 • Dag 15 Stadtsteinach, rustdag

  In Stadtsteinach hebben we een rustdag. Op de camping zit een bistro waar u kunt eten, maar ook vlak bij de camping zijn verschillende eetgelegenheden. Tegenover de camping zit een zwembad waar u heerlijk kunt zwemmen met campingkorting. Ook kunt u fijn wandelen in de omgeving met een mooi uitkijkpunt niet ver van de camping vandaan. 

 • Dag 16 Stadtsteinach - Fichtelberg, 45 km

  Hoewel de route op meerdere dagen zeker niet vlak was en er best wel hier en daar pittige klimmetjes te overwinnen waren reden we tot nu toe voornamelijk langs of in de buurt van rivieren. Dat gaat vandaag veranderen. Voor u aan de klim naar het Fichtelgebergte begint kun u zich in Neuenmarkt nog vergapen aan 30 historische stoomlocomotieven. Vanaf Bad Berneck stijgt de weg 10 kilometer geleidelijk met 3 tot 4% over een oude spoorbaan tot Bischofsgrun. Hierna stijgt de weg nog een paar kilometer langs skiliften tot het hoogtste punt op deze reis naar Praag bereikt is met 820 meter. Op de camping Am Fichtelsee kunt u nagenieten van deze "bergetappe" en als u energie over hebt naar de nabij gelegen Schneeberg (1051 meter) wandelen.

 • Dag 17 Fichtelberg - Cheb, 50 km

  Tijd om Auf Wiedersehen te zeggen tegen Duitsland want vandaag fietst u Tsjechië in. Na het ontbijt staat een kilometerslange afdaling door bossen en langs meren op het programma. Daarna volgt een glooiende weg langs Martkredwitz, Brand, Arzberg naar Schirnding aan de grens. Net over de grens ligt voor Cheb bij Briza onze camping voor de nacht.

 • Dag 18 Cheb - Marianske Lazne, 50 km

  Het oude centrum van Cheb is een bezoekje zeker waard. De hele route naar de eeuwenoude bronnenbadplaats Marianske Lazne (Marienbad) gaat over rustige wegen door een glooiend landschap slingeren. Er zitten enkele pittige klimmetjes in de rit vandaag maar de aanblik van het rustige, bijna verlaten boerenland vergoed veel. Later deze middag komt u aan op de camping bij Marianske Lazne.

 • Dag 19 Marianske Lazne, rustdag

  Marianske Lazne is een wereldberoemd kuuroord. In het dal ontspringen 40 bronnen en in de buurt nog een meer dan 100. De schone lucht en de vele paviljoens met baden hebben door de eeuwen heen vele kuurgasten gelokt. Naast de hele Europese adel ook mensen als Goethe, Wagner en Chopin. Bezoek een van de vele baden of drink een koffie in een van de koffiehuizen als Café Polonia met zijn rijk gedecoreerde interieur en beroemde taarten. Ook de Russisch orthodoxe kerk, een geschenk van de tsaar, moet u echt gaan bekijken. Neem uw fiets mee de stad in en geniet van de oude wereld atmosfeer.

 • Dag 20 Marianske Lazne- Plzen, 89 km

  Van Marianske Lazne klimt u eerst naar Zadub en dan volgt een afdaling naar het dal van Ovesne Kladubry dat we gelukkig onderlangs passeren. Klaster Tepla bestaat al sinds 1193 en heeft een typerende geschiedenis. Het werd 12x geplunderd, brandde 6x af, maakte 2 pestepidemiën mee en werd 6x gesloten. Niettemin kunt u het tegenwoordig nog steeds bezoeken. Vooral de neo-barokke bibliotheek met oude handschriften in vele Europese talen is uniek. U fietst weer verder door boerenland met hier en daar een dorpje. Bij het erg oude dorp Sipin volgt een steile afdaling van 70 meter en een klim van 90 meter. Na een lange dag komt u aan in Pilzen en natuurlijk drinkt u daar het plaatselijk bier van Pilsner Urquel om bij te komen van de inspanningen.

 • Dag 21 Plzen - Karlstejn, 83 km

  U verlaat Plzen langs de beroemde brouwerij van Pilsner Urquel en klimt dan naar Kysice. Hierna gaat de route over fietspaden en stille weggetjes langs verschillende klaterende beekjes tot de watermolen bij Dobriv. Hierna is het een paar kilometer klimmen tot Tene waarna het over gravelpaden verder gaat tot de volgende klim naar Hotovice. Dan weer verder door een glooiend landschap tot u bij Zadni Treban aan de Berounka aaankomt. Vanaf hier is het nog een paar kilometer langs de rivier naar de camping onder aan de burcht van Karlstejn.

 • Dag 22 Karlstejn - Praag, 65 km

  Voor u de laatste etappe naar Praag begint is het toch wel de moeite waard de hooggelegen burcht Karlstejn te bezoeken. Voor u de beroemde Moldau bereikt gaat u eerst in een soort slalom tocht over verschillende bruggen de Berounka over en weer terug. Vanaf Zbraslav volgt u  de fietsroute langs de Moldau helemaal Praag in. De route komt echt recht door het centrum van Praag en verlaat de stad ook weer langs de Moldau tot u in de buitenwijken van Praag bij de camping uitkomt. Uiteraard kunt u vandaag een eerste stop in Praag maken en vast van deze prachtige stad genieten..

 • Dag 23 Praag, vrije dag en vertrek naar Nederland

  De bus vertrekt pas in de avond dus volop tijd om Praag te verkennen op deze laatste dag van je fietstocht Nijmegen-Praag. U kunt weer langs de Moldau terug de stad in fietsen of een keer het openbaar vervoer gebruiken. Geniet van deze vrije dag in Praag, het einddoel is bereikt!

 • Dag 24 Aankomst in Nederland
  Fietsbussen

  In de ochtend aankomst in Nederland 

Van Nijmegen naar Praag fietsen

In ruim 3 weken dwars door Duitsland naar Praag fietsen. Onderweg oude stadjes, vrijliggende fietspaden, langzaam stromende rivieren en verderop in de route ook wel wat uitdagende heuvels. Cultuur en natuur in een voor veel mensen onbekend deel van Duitsland en Tsjechië.

Fietsbussen Tsjechië

Vertrekdatum

Begin
Eind
Accommodatie
Vanaf
Beschikbaarheid

Wat u ook nog moet weten?

Reissom 2024
inclusief fietsbus  € 1.625,- 

Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 25,- per boeking

Bij te boeken

Huurfiets hybride € 295,- 
Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

 • Camping- en douchegelden
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Vervoer Praag - Nederland per Royal Class fietsbus v.v.
 • GPS tracks

Bij te boeken

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fietshuur (plus eventuele fietsverzekering)

Niet inbegrepen

 • Boekingskosten
 • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 15,- per persoon per dag
 • Boekje Fietsen naar Praag € 22,95  Hier te bestellen

Fietsbus
De fietsbus is bij de reis inbegrepen. Met de fietsbus reIst u comfortabel, veilig en milieubewust met uw fiets terug naar Nederland. De Royal Class touringcars hebben veel beenruimte en verstelbare stoelen. Toilet en klimaatregeling ontbreken uiteraard niet. U vertrekt vanaf Praag op zaterdagavond en komt op zondag aan in Nederland. 

Terugreis
dinsdag

 • 20.00 V Praag

woensdag

 • 06.30 A Hengelo
 • 07.45 A Apeldoorn
 • 09.30 A Amsterdam

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar bij aankomst. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een slot. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

 • Huurfiets dames

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

 • Huurfiets heren

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).