Fietsvakantie de groene weg naar de Middellandse Zee

De groene weg naar de Middellandse Zee

Fietsen van Roermond naar Arles

Vanaf € 1.575,-
Boeken
Samenvatting
  • 18 etappes in 24 dagen
  • 75 km gem. per dag
  • Start Roermond
  • Finish Arles Met fietsbus terug
Hoogtepunten
  • De groene weg naar de Middellandse Zee
  • Beetje klimmen door Eifel, Vogezen, Jura en Provence
  • Bagagevervoer en hulp bij pech onderweg
  • Kok en mecanicien
Kenmerken
  • Groepsreis
  • Lange afstandsroute
  • Kamperen
  • Fietsniveau 4

    50 - 85 km gem. en 500 - 1000 hm per dag. Geschikt voor iedereen die regelmatig langere afstanden fietst.

De groene weg naar de Middellandse Zee

Een klassieker. In drie weken fietst u vanuit Nederland door de Eifel, de Vogezen, de Jura en de Provence naar de Middellandse Zee. Nergens steile wegen, nooit heuvels boven de 600 meter en zelden meer dan 80 kilometer per dag. Volop gelegenheid dus om van de omgeving te genieten. Wat een afwisseling!

Van de bosrijke Eiffel naar het lege Noord-Franse platteland, van de welvarende Jura naar de zonovergoten Provence. En elke dag weer andere lekkernijen, van stevige döppekooche in Trier tot romige comté in Poligny en een welverdiende pastis in Arles.

Zorgeloze fietsvakantie

Tijdens deze groepskampeervakantie fietst u zorgeloos van camping naar camping, terwijl de reisbegeleiding boodschappen doet, uw bagage vervoert en de bekende gele Cycletours-luifel met tafels en banken opbouwt. De reisbegeleiders staan u, waar mogelijk, onderweg bij met wat te drinken of te eten. Ze helpen u waar mogelijk bij pech of pikken u op in noodgevallen. Bij aankomst op de camping staan er koffie, thee en bouillon voor u klaar. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet. De reisbegeleiding verzorgt, soms met uw hulp, een driegangenmaaltijd. Tijdens de dagen waarop u niet naar een andere camping fietst, kan iedereen zijn eigen weg gaan.

Dagprogramma

  • Dag 1 Aankomst in Roermond

    In de loop van de middag wordt u op de camping bij Roermond verwacht. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers. Als u met de trein naar Roermond reist verzorgen de begeleiders een bagagetransfer van het NS-station Roermond naar de camping. U fietst zelf naar de camping (circa 5 km). Als u een huurfiets hebt geboekt, rijdt u mee met de begeleiders. 's Avonds schuift u aan voor het diner.

  • Dag 2 Roermond - Nideggen, 90 km

    Vanuit de sfeervolle stad Roermond fietst u in een mooie omgeving langs de rivier de Roer, die vrolijk klatert door zijn vele stroomversnellingen. Omdat er langs de rivier veel bos gespaard is gebleven, merkt u bijna niets van de vele industrie. Vanaf de Nederlandse grens wordt het Roerpad onverhard. Op deze rustige, vlakke etappe komt u  alleen de laatste kilometers wat heuvels tegen.

  • Dag 3 Nideggen - Rurberg, 30 km

    Wilt u vandaag één van de vele gezellige dorpjes of stadscentra bezoeken, dan zult u even van de route moeten afwijken. Bij Obermaubach ligt het eerste stuwmeertje van de tocht en wordt de Roer ook een beetje toeristisch. Het heuvelachtige decor van vandaag heeft een aantal pittige klimmetjes voor u in petto. We rijden op en neer door de bossen en leggen in vergelijking tot gisteren heel wat minder kilometers af.

  • Dag 4 Rurberg - Gerolstein, 87 km

    De route van vandaag heeft een aantal steile hellingen en dalingen. De weg langs de Urft dam is een mooi stuk tussen water en bos. Na de laatste klim komt u vandaag tussen de windmolens terecht. Het kan hier dus aardig waaien! In het begin van de afdaling richting Kyllburg is het landschap vrij open, in de buurt van Gerolstein wordt het landschap weer afwisselender en eenmaal aangekomen in Gerolstein bevinden we ons weer in de stad.

  • Dag 5 Gerolstein - Trier, 82 km

    Vandaag fietst u door een rijkelijk bebost gebied met wegen die over het algemeen verhard zijn. De route loopt langs de Kyll met een aantal steile heuvels. Ook komt u vandaag regelmatig de spoorlijn tegen. We fietsen door een fietstunnel langs het spoor en in Kyllburg rijdt u zelfs letterlijk het perron op. Vlak na Kyllburg bereikt u de enige echte berg van de route. Deze inspanning wordt beloond met een prachtig uitzicht op Kyllburg.

  • Dag 6 Trier, rustdag

    Deze interessante stad kent vele mooie bezienswaardigheden, zoals de oude Romeinse toegangspoort Porta Nigra en het amfitheater. Ook een bezoekje aan de Dom, de Basilica van Constantijn of één van de drietal Thermen mag u zeker niet overslaan. De camping ligt op loopafstand van het centrum. Een afstand van ongeveer 3 kilometer wat goed te volgen is op de kaart die bij de camping verkrijgbaar is.

  • Dag 7 Trier - Basse-Ham, 77 km

    Wijnvelden, de rivier de Moezel en soms steile rotsen domineren het beeld. Dit is weer heel ander natuurschoon dan de smalle dalen van de Eifel. Bij de grensovergang naar Frankrijk staat het monument van een van de grondleggers van de Europese Unie, Robert Schuman. Langs de Franse Moezel fietst u over bochtige paden door een deels vlak en heuvelachtig landschap. Na het passeren van de grens is het niet heel ver meer tot de volgende camping.

  • Dag 8 Basse-Ham - Vic sur Seille, 85 km

    We fietsen vandaag in een mooie, afwisselende en landelijke natuur. De route heeft geen lange en steile hellingen, maar is wel afwisselend tussen de 200 en 300 meter hoogte. Er moeten relatief veel korte hellingen worden gefietst, wat vermoeiend kan zijn. De dorpen waar u doorheen fietst zijn zonder uitzondering klein.

  • Dag 9 Vic sur Seille - Charmes, 83 km

    Ook deze etappe is naar verhouding behoorlijk heuvelachtig, maar minder zwaar dan gisteren. Al de moeite wordt beloond met prachtige uitzichten. Bij helder weer zijn de Vogezen te zien. We komen langs kastelen, kerken en parken. De camping waar we overnachten is gelegen op een bijzondere locatie tussen de Moezel en een vlakbij gelegen kanaal, een soort eilandje.

  • Dag 10 Charmes - Claudon Verbamont, 63 km

    De plaats Charmes mag u vandaag zeker niet overslaan. Charmes is een leuk stadje met vele voorzieningen. Langzamerhand worden de heuvels lager met langere, maar minder steile hellingen. Een makkelijkere route dan gisteren. Vlakbij Darney komt u door een heerlijk rustig bosrijk gebied waar u zomaar een verdwaald wild zwijn kunt tegenkomen.

  • Dag 11 Claudon Verbamont - Scey-sur-Saône, 59 km

    U fietst door een levendige streek met veel winkels en vooral watersportmogelijkheden. Onderweg komt u gezellige terrasjes tegen. Delen van de route worden gebruikt als jaagpad en bij slecht weer kunnen deze paden slecht begaanbaar zijn. De laatste kilometers fietsen we langs de Saône, een vlak gebied.

  • Dag 12 Scey-sur-Saône, rustdag

    Vandaag is een rustdag om de benen wat rust te geven. Scey-sur-Saône is een dorp met een fraaie brug over de Saône en een aantal historische gebouwen. U kunt deze dag naar eigen wens invullen. Even lekker op de camping luieren aan de oever van de Saône of een wandeling maken en genieten van de rustige omgeving.

  • Dag 13 Scey-sur-Saône - Marnay, 57 km

    De route brengt u langs een kanaal dat in opdracht van Napoleon III gegraven is, ter bevordering van de scheepvaart. Als u vandaag door de vele kleine dorpjes en steden fietst, zijn de invloeden van Napoleon III (keizer van Frankrijk tussen 1850 en 1870) nog duidelijk zichtbaar. In Marney zijn de oude middeleeuwse verdedigingsmuren te bezichtigen.

  • Dag 14 Marnay - Poligny, 69 km

    Vandaag wordt duidelijk dat u steeds verder zuidwaarts gaat. Af en toe komt u zonnebloemvelden en wijngaarden tegen. Onderweg passeren we de Grottes d’Osselle, de bekende druipsteengrotten. Aan het einde van de rit kunt u enig klimwerk verwachten want we komen langs de uitlopers van de Jura. Arc-et-Senans, Chissey-sur-Loue en Villers-Farley zijn zeer de moeite waard. Poligny heeft een gezellig centrum met veel horecagelegenheden.

  • Dag 15 Poligny - Condes, 65 km

    De uitlopers van de Jura zijn nog flink voelbaar. Ook vandaag staat ons een zware helling te wachten. Even buiten Cirque de Ladoye is een indrukwekkend schouwspel te zien van kolkend water in een diep trechtervormig keteldal. Het is een etappe met vele mooie uitzichten die u meeneemt naar een top van 600 meter en naar het stuwmeer van Vouglans. Het uitzicht is adembenemend.

  • Dag 16 Condes - Priay, 60 km

    Een etappe met veel pittoreske dorpjes met oude centra en leuke pleintjes waar u inkopen kunt doen en ontspannen kunt pauzeren. Deze route is ietwat toeristischer dan de vorige dag, maar heeft gezellige gebieden om doorheen te fietsen. Er zijn vandaag geen hoge of steile hellingen in de route.

  • Dag 17 Priay - Farramans, 93 km

    Vandaag steekt u de Rhône over: de poort naar Zuid Frankrijk! Het is een behoorlijk lange etappe over glooiende wegen. Hier en daar zult u velden met zonnebloemen tegenkomen. We fietsen door het oostelijke Rhône-dal, wat ongetwijfeld behoort tot de interessantste gebieden van Frankrijk. Er is grote diversiteit aan landschappen en ook op cultureel gebied is er van alles te zien.

  • Dag 18 Farramans - St. Donat-sur-l'Herbasse, 48 km

    U fietst door een gebied met veel meren, dat rijk is aan flora en fauna. Het terrein werd geëxploiteerd door Cisterciënzer monniken in de 12e eeuw. Hun abdij werd tijdens de Franse revolutie verwoest. Wilt u toch iets zien van deze abdij, dan kunt u Lieudieu bezoeken, wat 'plaats van God' betekent. We rijden verder door een gletsjerdal, licht glooiend met af en toe een heuvel.

  • Dag 19 St. Donat-sur-l'Herbasse, rustdag

    Deze zeer oude plaats bezit een bezienswaardige kerk, ‘La Collégiale,’ met een beroemd orgel. Met een beetje geluk treft u  een organist in training aan of zijn er openbare concerten gaande. Andere bezienswaardigheden zijn een kloosterruïne en een kasteel. U kunt vandaag ook gewoon uitrusten op de camping en daar af en toe een duik in het zwembad nemen.

  • Dag 20 St. Donat - Saou, 73 km

    Tijdens het fietsen ziet u een aantal fikse bergruggen opdoemen. Wees niet bang, want u laat ze letterlijk links liggen. Op deze landelijke, groene etappe komt u leuke dorpen tegen, zoals Romans, Chabeuil en Crest. We fietsen ruim 70 km, maar op vrij vlakke wegen goed te doen.

  • Dag 21 Saou - Suze-la-Rousse, 55 km

    Vandaag overwinnen we de laatste hoge top van deze fietsreis en rijden we in het begin ook door een fraaie gorge. Het gebied waar we doorheen komen is heuvelachtig. De natuur krijgt steeds meer mediterrane trekjes en de resten van een rijk verleden springen steeds meer in het oog. U kunt hier heerlijk genieten op terrasjes. Het laatste stuk naar Suze-la-Rouse is gelukkig vlak

  • Dag 22 Suze-la-Rousse - Arles, 96 km

    De laatste dag van de reis is meteen ook de langste dag van de reis. Dwars door de Provence fiets je via de Pausenstad Avignon naar Arles. Het is een lange maar vrijwel vlakke etappe, waardoor het goed te doen is. Avignon is een leuke, leefbare stad. Het wordt ook wel 'het Rome van Frankrijk' genoemd. U kunt hier heerlijk een kopje koffie drinken op één van de vele terrasjes waar de stad rijk aan is

  • Dag 23 Arles, vertrek naar Nederland

    U kunt voor de fietsbus vertrekt de prachtige stad Arles bezichtigen of op de fiets een rondrit maken naar de kust of naar het Parc naturel regional de Camargue.

  • Dag 24 Aankomst in Nederland
    Fietsbussen

    In de ochtend aankomst in Nederland

De groene weg naar de Middellandse Zee

Nederland, Duitsland, Frankrijk

De stichting Europafietsers bevordert het plezier in meerdaagse fietstochten met een buitenlandse bestemming. Deze lange afstandstocht naar de zon is uitermate geschikt voor mensen die per dag een niet al te zware route willen rijden maar toch graag lang onderweg zijn. In een rustig tempo over rustige wegen naar het zuiden!

Wat u ook nog moet weten?

Reissom 2024
Inclusief fietsbus € 1.575,-

Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 25,- per boeking

Bij te boeken

Huurfiets hybride € 295,-
Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

  • Camping- en douchegelden
  • Verzorging onderweg
  • Reisbegeleiding
  • Bagagevervoer
  • Technische assistentie en materiaalservice
  • Vervoer Arles - Nederland per Royal Class fietsbus v.v.
  • GPS tracks

Bij te boeken

  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Fietshuur (plus eventuele fietsverzekering)

Niet inbegrepen

  • Boekingskosten
  • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 15,- per persoon per dag
  • Boekje Groene Weg naar de Middellandse Zee deel 1 en 2:  € 45,-  Hier te bestellen

Fietsbus
De fietsbus is bij de reis inbegrepen. Met de fietsbus reIst u comfortabel, veilig en milieubewust met uw fiets terug naar Nederland. De Royal Class touringcars hebben veel beenruimte en verstelbare stoelen. Toilet en klimaatregeling ontbreken uiteraard niet. U vertrekt vanaf Arles op zaterdagavond en komt op zondag aan in Nederland. 

Terugreis
zaterdag

  • 20.30 V Arles

zondag

  • 10.30 A Maastricht
  • 12.00 A Eindhoven
  • 14.00 A Utrecht
  • 15.00 A Amsterdam

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet.

 

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar bij aankomst. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een slot. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

 

 

  • Huurfiets heren

    Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

  • Huurfiets dames

    Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. Voor de routebeschrijving kunt u de boekjes Groene Weg naar de Middellandse Zee deel 1 en 2 bestellen (plm. € 45,-)  Hier te bestellen. Tot en met dag 7 volgen wij het Eifel alternatief. Het Eifel alternatief staat niet meer in de boekjes beschreven. U ontvangt de route hiervoor bij uw reisbescheiden.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).