Dé paklijst voor een fietsvakantie

Vergeet niets dankzij deze complete checklist

Gaat u op fietsvakantie? Houd deze paklijst er dan bij, dan weet u zeker dat u niets vergeet. Op naar een zorgeloos avontuur! U kunt deze paklijst zien als een basispaklijst: we sommen alles op wat u nodig heeft als u op eigen gelegenheid op fietsvakantie gaat. Gaat u op groepsvakantie met Cycletours, dan zorgen wij voor onder andere veel technische benodigdheden, GPS-tracks, zitbanken, kookgerei, eten en drinken en veel meer. Het verschilt per type fietsvakantie welke items wij wel of niet verzorgen. U ontvangt 2 weken voor vertrek gedetailleerde informatie van ons, zodat u weet wat u wel en niet mee hoeft te nemen. 

Deze paklijst is geschikt voor alle soorten fietsvakanties: kampeervakanties, hotelreizen, wielrenvakanties, fiets-vaarvakanties of fietsvakanties met de kinderen. Houd tijdens het inpakken rekening met de bestemming van uw fietsvakantie en het type weer dat u te wachten staat. Mist u een essentieel onderdeel? Laat het ons dan weten, dan vullen we de paklijst aan. 

Succes met inpakken en alvast een hele fijne vakantie! 

Bekijk onze fietsvakanties
 

 

Wat heb je nodig voor een fietsvakantie?

Uw fietsvakantie voorbereiden start met het inpakken van uw spullen. Maar wat neem je mee op fietsvakantie? Om u een handje te helpen, hebben we een complete paklijst voor u samengesteld. Deze lijst bevat alle fietsvakantie benodigdheden voor een zorgeloze trip. 

Let op: gaat u op groepsvakantie met Cycletours, dan zorgen wij voor veel (technische) benodigdheden. U ontvangt 2 weken voor vertrek gedetailleerde informatie van ons, zodat u weet wat u wel en niet mee hoeft te nemen.

Fietsuitrusting

❑ Fiets in goede staat (inclusief verlichting, reflectoren, goede remmen etc.)  

❑ Fietspomp (regelt Cycletours)

❑ Fietsband plakspullen (regelt Cycletours)

❑ Reserve binnenbanden (regelt Cycletours)

❑ Fietsgereedschap: inbussleutels, schroevendraaiers, kettingpons, etc. (regelt Cycletours)

❑ Fietsslot (kabelslot of U-slot)

❑ Fietskaarten of GPS-navigatiesysteem

❑ Waterdichte fietstassen (regelt Cycletours bij huurfietsen)

❑ Bidonhouder

 

Kleding

❑ Fietsshirts

❑ Fietsbroeken

❑ Fietsschoenen

❑ Fietshelm

❑ Handschoenen (voor grip en bescherming)

❑ Fietsbril (voor bescherming tegen de zon, wind en insecten)

❑ Zonnebril

❑ Zonnehoed of pet

❑ Regenkleding (regenjas en regenbroek)

❑ Onderkleding (afhankelijk van het weer)

❑ Ondergoed

❑ Sokken

❑ Zwemkleding (als u van plan bent om te zwemmen)

❑ Lange broek (voor koele avonden)

❑ Warme trui of fleece

❑ Slippers of sandalen

 

Documenten en geld

❑ Paspoort/identiteitsbewijs

❑ Contant geld en/of betaalkaarten

❑ Reisverzekering binnen Europa of wereldwijd

❑ Fietsverzekering 

❑ Notitieboekje en pen

 

Persoonlijke verzorging

❑ Handdoeken (sneldrogend)❑ Handdoeken (sneldrogend)

❑ Washandjes

❑ Tandenborstel

❑ Tandpasta

❑ Zeep 

❑ Shampoo & conditioner 

❑ Scheerartikelen 

❑ Medische benodigdheden (indien nodig)

❑ Zonnebrandcrème 

❑ Lippenbalsem met SPF 

❑ Insectenspray

❑ EHBO-set (regelt Cycletours)

Elektronica

❑ Mobiele telefoon en oplader

❑ GPS-apparaat 

❑ GPS-tracks (regelt Cycletours, die ontvangt u 2 weken van te voren)

Kampeeruitrusting

❑ Lichtgewicht tent(en)

❑ Slaapzak

❑ Slaapmatje

❑ Kussen

❑ Zaklamp

❑ Kampeerbanken (regelt Cycletours)

❑ Waslijn en wasknijpers (regelt Cycletours)

❑ Kampeerkooktoestel + brandstof (regelt Cycletours)

❑ Lucifers of een aansteker (regelt Cycletours)

❑ Kookgerei: pannen, bestek, mokken, borden, etc. (regelt Cycletours)

Eten en drinken

❑ Bidon(s)

❑ Snacks/energierepen 

❑ Dropjes/zoutjes

Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen op fietsvakantie?

Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Zorg ervoor dat u niet te veel spullen meeneemt en verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Ook goed om te weten: u hoeft niet steeds zelf uw bagage mee te zeulen. Wij zorgen namelijk altijd voor bagagevervoer. Uw bagage wordt dan steeds van A naar B gebracht, terwijl u zorgeloos geniet van de route.    

Hoeveel kleding meenemen op fietsvakantie?

Hoeveel kleding u moet meenemen op een fietsvakantie hangt af van verschillende factoren. Het ligt er bijvoorbeeld aan hoe lang u op reis gaat en op welke bestemming u gaat fietsen. Hier zijn enkele algemene richtlijnen om u te helpen beslissen hoeveel kleding u moet inpakken:

 • Beter te weinig dan te veel: probeer licht en efficiënt te pakken. Neem niet te veel kleding mee: er is altijd wel een plek waar u kleding kunt wassen of nieuwe kleding kunt kopen. 
 • Duur van de reis: hoe langer uw fietsvakantie duurt, hoe meer kleding u waarschijnlijk nodig hebt. Neem vooral kledingstukken mee die u goed kunt combineren en die geschikt zijn voor verschillende weersomstandigheden. 
 • Laagjes: draag zoveel mogelijk laagjes, zodat u uw outfit kunt aanpassen aan veranderende temperaturen. 
 • Sokken: neem ruim voldoende sokken mee, want dit zijn items die u regelmatig moet vervangen. Vaak meerdere keren op een dag. 
 • Multifunctionele kleding: neem multifunctionele kledingstukken mee. Denk aan een afritsbare broek die als korte broek kan worden gedragen. 
 • Reservekleding: neem minstens één extra set kleding mee voor noodgevallen.
 • Maak setjes en vacumeer u kleding: zo bespaart u ruimte. 
 • Alledaagse kleding. Neem een setje leuke kleding mee die u kunt dragen wanneer u niet op de fiets zit.

Kan ik een fietsvakantie uitrusting huren?

Wilt u graag een uitrusting voor uw fietsvakantie huren? Bijvoorbeeld omdat u nog niet zeker weet of een fietsvakantie iets voor u is? Begrijpen we. Bij Cycletours kunt u alleen een fiets of e-bike huren. Dit zijn zeer goede fietsen waarop u moeiteloos lange afstanden kunt fietsen. Wilt u ook andersoortige fietsuitrusting voor uw vakantie huren? Dan kunt u het best googelen op ‘fietsvakantie uitrusting huren’, zodat u uitkomt bij geschikte partijen die u verder kunnen helpen.

Nog meer praktische tips voor uw fietsvakantie

 • Oefen vooraf: als u van plan bent lange afstanden te fietsen, zorg er dan voor dat u van tevoren voldoende traint om uw conditie op te bouwen. Dit zal uw fietsavontuur veel plezieriger maken.
 • Neem de fietsbus: die brengt u geheel zorgeloos en comfortabel naar uw bestemming. Vanuit daar kunt u de prachtigste tochten maken. Dankzij de fietsbus kunt u uw eigen fiets meenemen. Bovendien is reizen met de bus heel erg milieuvriendelijk!  
 • Kies de juiste fiets: zorg ervoor dat uw fiets in erg goede staat verkeert en geschikt is voor uw reis. Zorg ook voor stevige, waterdichte fietstassen. 
 • Veiligheid voor alles: draag een helm op plekken waar het verplicht is of als u zich daarbij prettiger voelt. Gebruik ook altijd uw fietsverlichting, vooral als u 's avonds fietst. 
 • Eet en drink goed: blijf gehydrateerd tijdens uw fietstocht en zorg ervoor dat u voldoende voedsel binnenkrijgt om uw energieniveau op peil te houden.

 

Met deze praktische tips voor uw fietsvakantie kunt u zich goed voorbereiden. Op naar een geweldige ervaring! Heeft u nog vragen over wat mee te nemen? Of heeft u aanvullingen op deze paklijst? Neem dan gerust contact met ons op!