Fietsvakantie Spaanse en Franse Pyreneeën

Spaanse en Franse Pyreneeën, hotel

De Pyreneeën heen en weer

Vanaf € 3.030,-
Boeken
Samenvatting
  • 17 dagen met de fietsbus
  • Gem. 110 km per dag met 2500 hoogtmeters
  • Start Garriguella
  • Finish Trèbes
Hoogtepunten
  • Col du Tourmalet
  • Col d'Aubisque
  • Port de Canto
  • Col du Pourtalet
Kenmerken
  • Renners
  • Groepsreis
  • Hotel
  • Fietsniveau 7

    Afstand: 100 - 140 km gemiddeld per dag Hoogtemeters: 1700 - 3500 hm gemiddeld per dag

Door de ruige Pyreneeën heen en terug

Tijdens deze fietsvakantie 'Spaanse en Franse Pyreneeën Oost-West-Oost hotel' fietst u van Catalonië via Aragon naar de Franse Pyreneeën en via de bekende cols van de Tour de France weer terug. Deze fietsvakantie heeft zeker een sportief en bergachtig karakter met vaak 3 cols per dag en geen rustdagen.

De afwisseling van steile bergtoppen, groene glooiende hellingen, uitgestrekte bossen, diepe ravijnen, watervallen en valleien vormen het decor van dit fietsavontuur. Ontdek de vele, nog onbekende, cols en puertos op de grens tussen Frankrijk en Spanje op de heenreis. Op de terugreis rijdt u over de bekende cols uit de Tour de France van west naar oost. De etappes zijn ongeveer 100 kilometer lang, waarbij beroemde reuzen worden beklommen als de Col de Peyresourde, de Col d’Aubisque en de Col du Tourmalet.

 

Dagprogramma

  • Dag 1 Vertrek met de fietsbus

    U vertrekt comfortabel met de fietsbus vanuit Nederland naar Garriguella. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u op wilt stappen.

  • Dag 2 Garriguella - Terrades, 34 km

    Na aankomst met de bus staat er voor u een ontbijt klaar op de camping ter voorbereiding op de eerste korte rit. Deze 1e etappe loopt door een groene omgeving, met de bergen op de achtergrond. Er zijn geen lange klimmen, maar de hele dag gaat het op en neer en het venijn zit 'm vooral in de staart. Een korte etappe om warm te draaien en de busreis uit uw benen te fietsen. Totaal 638 hoogtemeters.

  • Dag 3 Terrades - Ripoll, 102 km

    Vanaf de camping fietst u in zuidelijke richting naar Banyoles aan het gelijknamige meer. De 2e etappe gaat nu echt de bergen in. Na het verlaten van het meer bij Banyoles gaat de weg stijgen. In verschillende stapjes klimt u tot even na Santa Pau naar een hoogte van 600 m en fietst daarbij door het Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, een gebied dat nu bebost en groen is, maar 11.000 jaar geleden vulkanisch was. De route daalt af naar het grotere Olot. Na het doorkruisen van de stad start de 13 km lange klim via de Coll de Coubet (1010 m) naar de Coll de Canes (1120 m, gemid. 5.3%). Na de top is het vooral afdalen naar Ripoll. U doorkruist de oude binnenstad en 3 km later arriveert u bij het hotel. Totaal 1820 hoogtemeters.

  • Dag 4 Ripoll - La Seu d'Urgell, 115 km

    Vandaag een etappe over 3 minder bekende cols in een prachtig natuurgebied. Natuur, stilte en een enkel dorpje. Heerlijk fietsen vandaag!  De beklimmingen worden hoger en zwaarder, maar vergeet vooral ook niet om om u heen te kijken. Na de Coll de Merolla (1099 m, 15 km, gem. 2,5%) is de volgende col voor het eerst boven de 1500 m. Lang en onregelmatig is de Coll de Josa (1630 m). U klimt 27 kilometer met een gemiddelde stijging van 3,4%, maar met pieken van 10%. Dan volgt nog de laatste klim om de trilogie van de dag te voltooien. U klimt naar de top van de Coll de Trava (1480 m, 17 km, gem 2,6%) en vervolgens daalt u af naar het hotel in het leuke stadje La Seu d’Urgell. Totaal 2460 hoogtemeters.

  • Dag 5 La Seu d'Urgell - El Pont de Suert, 115 km

    Opnieuw veel Spaanse rust vandaag. De Pyreneeën zijn hier minder hoog en onstuimig dan aan de Franse kant. Aan hoogtemeters echter weer geen gebrek. Het begint met een col van naam met wielerhistorie in zowel de Tour als de Vuelta. Fiets in het spoor van de eeuwige Vlaamse vluchter Thomas de Gendt op de flanken van de Port de Canto (1730 m). Hij kwam als eerste boven in de Tour van 2016. Na ruim 26 kilometer (gem. 3,4%) bent u boven. Raak niet in paniek tijdens de eerste 6 steile kilometers (gem. bijna 8%). De volgende beklimming is 9 km lang (gem. 3,4%). Het venijn zit ook bij de Coll de Bretiu (1056 m) in het begin. Na de afdaling begint meteen het sluitstuk van de dag. De Coll de Creu de Perves (13 km, gem. 4,5%) is op papier niets bijzonders, maar als sluitstuk van dit drieluik zeker niet te onderschatten. U daalt vervolgens van de top op 1340 m in 14 kilometer naar het hotel iets buiten El Pont de Suert. Totaal 2665 hoogtemeters.

  • Dag 6 El Pont de Suert - Escalona, 95 km

    In de laatste volledige Spaanse etappe zijn uiteraard weer 3 beklimmingen opgenomen. Een lange, maar niet te steile, klim over de inmiddels welbekende N-260 brengt u naar de Coll de l’Espina (km 18.2) en de Coll de Fadas (km 264), waarna u afdaalt naar Castejón de Sos (km 37.6). U fietst door een prachtige kloof naar Campo. Het is na Castejón de Sos lekker ontspannen fietsen over brede wegen door een open landschap en vervolgens over een brede weg naar Aínsa (km 84.9). Daar slaat u rechtsaf naar Escalona, zo’n tien km verderop. Het hotel ligt schitterend in de Valle d’Añisco. Totaal 2000 hoogtemeters.

  • Dag 7 Escalona - Bielle, 134 km

    Deze etappe voert u dwars door de Pyreneeën en doet u beseffen hoe smal de bergketen is. U fietst over de Col du Pourtalet (1794m) van de Spaanse voet naar de Franse voet van de Pyreneeën. Het is een lange etappe met veel hoogtemeters. Een echte koninginnenrit dus. Om warm te draaien klimt u vanaf de camping zo’n 27 km over een heerlijk rustig, maar steil weggetje, naar de Coll de Fanlo. Na 38 km dient de tweede klim zich aan, nu van 15 km, naar de Puerta de Cotefablo (1423m). De omgeving wordt langzaamaan wat ruiger. Een laatste, lange klim (27 km) brengt u via de A-136 naar de Col du Pourtalet en Franse grens. Het is een belangrijke grensovergang en daarom is de weg hier helaas drukker. Na de top suist u bijna 30 km naar beneden. Nog 10 km vals plat omlaag en u bent bij het hotel, net voorbij het dorpje Bielle. Totaal 3050 hoogtemeters.

  • Dag 8 Bielle - St.-Jean-Pied-de-Port, 107 km

    De Franse Pyreneeën verschillen nogal van de Spaanse. Dat merkt u gelijk als u de Col de Marie Blanque (1035m) beklimt. Het landschap is ruiger, de weg steiler. Vanuit het hotel fietst u zonder opwarming omhoog naar de 12 km verderop gelegen col. Na de afdaling van de Marie Blanque (pas op voor loslopende paarden en koeien) fietst u door een lieflijk en golvend landschap naar de tweede uitdaging van de dag. Vanaf km 55 begint de weg langzaam op te lopen en na een eerste klim van 3,5 km en een korte afdaling begint de échte 10 km lange klim naar de Col Bagargui (1327m). De laatste 6 km boven de 10%! De daarop volgende klim is eenvoudiger en gaat naar Col de Burdincurutcheta (u ziet het aan de namen: u bent inmiddels in Frans Baskenland). Deze klim is slechts 2,5km. Daarna daalt u helemaal af naar uw hotel. Totaal 2665 hoogtemeters.

  • Dag 9 St.-Jean-Pied-de-Port - Oloron de Ste. Marie, 82 km

    Geen rust want vandaag begint gelijk de trip van west naar oost aan de Franse kant van de Pyreneeën.  Door het glooiende landschap fietst u naar de voet van de 17,7 km lange klim naar de Col de Burdincurutcheta (1135 m). Vergis u niet in deze klim want er zitten behoorlijk steile gedeeltes in en hij is lang. Hierna is het voornamelijk afdalen, afgewisseld met een korte klim van 2 km naar Larrau. Na Larrau daalt u af door de Gave de Larrau. Het laatste gedeelte van de etappe gaat op- en neer naar de camping in Oloron de Sainte Marie.

  • Dag 10 Oloron de Ste. Marie - Argelès-Gazost, 95 km

    Op het programma staan de Col de Marie-Blanque (1035 m, 9 km), de Col d’Aubisque (1709 m, 18 km) en de Col du Soulor (1474 m, 4 km).
    Vooral de laatste 4 km naar de top van de Col de Marie-Blanque zijn erg zwaar! Laat u zich echter ook niet verrassen op de Col d’Aubisque. Twee kilometer voor de top is er in een scherpe bocht naar rechts een wit gekleurd hotel. Men denkt vaak dat dit de top al is, maar dan volgen er nog 2 kilometer. Tussen de Col d’Aubisque en de Col du Soulor fietst u over een smalle weg langs overhangende rotsen en steile afgronden, hetgeen een mooi gezicht oplevert. Na 3 km komt u de gedenkplaat van Wim van Est tegen.

  • Dag 11 Argelès-Gazost, rustdag of tijdrit Luz Ardiden, 67 km

    U heeft vandaag de keuze, of lekker bijkomen of de klim naar Luz Ardiden. Als u voor het tweede kiest dan fietst u vanaf de camping geleidelijk stijgend naar Luz St. Saveur. Het begin van de klim, naar Luz Ardiden, ligt circa 900 meter buiten Luz St. Saveur. De klim gaat direct al redelijk steil omhoog. U vervolgt de weg via vele haarspeldbochten en komt dan uit op een kaler gedeelte met mooie vergezichten. Het laatste gedeelte is nog behoorlijk pittig, maar het uitzicht op de top is overweldigend. U overbrugt tijdens deze rondrit 1010 hoogtemeters, waarbij het gemiddelde stijgingspercentage van de klim 6,9% bedraagt.

  • Dag 12 Argelès-Gazost - St. Lary Soulan, 89 km

    U fietst vanaf Argelès-Gazost door de Gorge du Luz naar Luz-Saint-Saveur aan de voet van de Col du Tourmalet. Er volgt een klim van 18,5 km naar de top. Na Bareges heeft u de mogelijkheid om de Col du Tourmalet te beklimmen via de route van oud tourwinnaar Laurent Fignon of via de nieuwe route. De top ligt op 2115 meter. Via het skidorp La Mongie daalt u af naar St. Marie de Campan om vervolgens rechtsaf te slaan naar de Col d’Aspin (1489 m). Deze klim is een stuk minder steil dan de klim naar de Col du Tourmalet. Na de afdaling van de Col d’Aspin fietst u via een glooiende route naar St. Lary Soulan.

  • Dag 13 St. Lary Soulan - St. Girons, 123 km

    Na een korte vlakke aanloop volgt een kort venijnig klimmetje van ongeveer 1,5 km, waarna het geleidelijk aan door stijgt naar 1136 meter. Daarna gaat het dalend en glooiend naar de voet van de Col de Peyresourde voor een klim van 9,8 km naar de top op 1563 meter. De 13 km lange afdaling brengt u naar Luchon. Tussen Luchon en de voet van de klim naar Col de Mente zit nog een kort lastig klimmetje van ongeveer 2,5 km. De klim naar de Col de Mente is ongeveer 9 km. Na de afdaling van de Col de Mente volgt de laatste klim van de dag over een afstand van 5 km naar de Col de Portet-d’Aspet. Na de afdaling volgt een geleidelijk dalende weg naar St.Girons.

  • Dag 14 St. Girons - Tarascon sur Ariège, 81 km

    Hoewel de etappe niet te lang is, moet u wel 3 cols overwinnen, namelijk de Col de la Trappe (1110 m), de Col d’Agnes (1570 m) en de Col de Port de Lers (1517 m). Vooral de klim van ongeveer 10 km naar de Col d’Agnes zult u nog wel even voelen in de benen. Na een korte afdaling volgt dan nog de 5 km lange klim naar de Col de Port de Lers. Daarna is het enkel nog afdalen naar Tarascon sur Ariège.

  • Dag 15 Tarascon sur Ariège - Quillan, 118 km

    Nog één lange etappe met een col van boven de 2000 meter, namelijk de Col de Pailheres (2001 m). Alvorens u daar op de top aankomt, heeft u al de Col de Maramare (1361 m) en de Col de Chioula (1431 m) overwonnen. Na de afdaling van de Col de Pailheres volgt, zo rond de 97 km, nog een klimmetje van 3 km. In de afdaling na deze klim pakt u nog twee colletjes mee, namelijk Col de Coudons (883 m) en de Col du Portel (601 m). Tijdens de laatste afdaling heeft u een schitterend zicht op het, in een dal gelegen, plaatsje Quillan.

  • Dag 16 Quillan - Carcassonne, 85 km en vertrek naar Nederland

    Alweer de laatste etappe van uw fietsvakantie, een zogenaamde “uitrij” etappe. Toch zitten er nog wel een aantal colletjes in,  al is de hoogste “slechts” 622 meter. Na alle “echte” cols zult u met deze geen problemen hebben. Het merendeel van deze etappe fietst u over de D613. Zo kunt u zich ook eens concentreren op de mooie omgeving. ’s Avonds vertrekt u weer met de fietsbus naar Nederland vanuit Carcassonne.

  • Dag 17 Aankomst met de fietsbus in Nederland

    U komt in de loop van de dag met de fietsbus weer aan in Nederland. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u uit wilt stappen.

Fietsen door de Spaanse Pyreneeën

Week 1: van Oost naar West

Fietsen in de Pyreneeën wordt gekenmerkt door lange beklimmingen met in de regel vrij onregelmatige stijgingspercentages van rond de 7% en 12%. Het wegdek is van matige tot goede kwaliteit. Let altijd goed op in de afdalingen in verband met loslopend vee en grind. De Spaanse kant is rustiger dan de Franse kant.

Fietsen door de Franse Pyreneeën

Week 2: van West naar Oost

De Franse Pyreneeën zijn beroemd geworden in de Tour de France. Vrijwel alle bekende cols uit de tour zijn opgenomen in deze klassieke route. Aan de Franse kant zijn de wegen wel drukker dan in Spanje.  

Wat u ook nog moet weten?

Reissom 2024
Met fietsbus € 3.030,-
• 
Toeslag éénpersoonskamer € 645,-

Reserveringskosten € 25,- per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Inbegrepen

  • 14 overnachtingen in hotels op basis van 2/3-persoonskamer met (meestal) bad of douche/wc
  • Vervoer Nederland – Spanje/Frankrijk per Royal Class fietsbus v.v.
  • Ontbijt en diner vanaf ontbijt op dag 2 t/m diner op dag 16
  • Lunchpakket
  • Verzorging onderweg
  • Reisbegeleiding
  • Bagagevervoer
  • Technische assistentie en materiaalservice
  • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

  • 1-persoonskamer
  • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

  • Boekingskosten

Fietsbus

De reis inclusief fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag aan in Garriguella. Terug vertrekt u vanaf Carcassonne op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland. De reistijd vanaf Breda naar Garriguella bedraagt ongeveer 20 uur, de bus zal rond 08:30 in Garriguella aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
vrijdag

  • 09.15 V Amsterdam
  • 10.30 V Utrecht
  • 12.00 V Breda

zaterdag

  • 05.30    Carcassonne
  • 08.30 A Garriguella

 

Terugreis
zaterdag/zondag

  • 01.00 V Carcassonne (zondag)

zondag

  • 18.30 A Breda
  • 20.00 A Utrecht
  • 21.15 A Amsterdam

De hotels waarin u verblijft zijn van 2 à 3 sterren niveau en zelfs 1 nacht in een Parador. Alle hotelkamers hebben een douche. De meeste hotels hebben een eetzaal en een afgesloten ruimte voor de fietsen. Daarnaast hebben sommige hotels een kleine bar en terras.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

In Spanje is het verplicht om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. In Spanje komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen in een binnenzwembad (ook voor heren).

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaat er één Cycletours begeleider mee. Hij/zij zorgt voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Eten en drinken

Het ontbijt vindt ’s ochtends in het hotel plaats. De meeste hotels hebben een buffet en waar nodig wordt het aangevuld door de Cycletours begeleider. Na het ontbijt is er ook de mogelijkheid om zelf een lunchpakket te maken. Onderweg zorgt de begeleider dat u niets te kort komt. Hij/zij staat onderweg met water, snacks en fruit. Het diner wordt in of in de buurt van het hotel gegeten. Het diner bestaat uit een voor-, tussen-, hoofd- en nagerecht en is aangepast aan de inspanningen die verricht zijn. De koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven, zodat hier, indien mogelijk, rekening mee gehouden kan worden.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleider meestal in de loop van de dag op de route zien. Hij/Zij kan u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website

Routebeschrijving

U ontvangt het routeboekje met routebeschrijving, hoogteprofiel en overzichtskaartje circa 10 dagen voor aanvang van de reis. Per mail ontvangt u tevens de GPS-tracks.