Fietsvakantie langs de Limes naar Regensburg

Langs de Limes naar Regensburg

Fietsen over de Romeinse noordgrens

Vanaf € 1.135,-
Boeken
Samenvatting
  • 14 etappes in 20 dagen
  • 65 km gem. per dag
  • Start Nijmegen Bagagevervoer naar camping
  • Finish Regensburg Met trein terug
Hoogtepunten
  • Typisch Duitse stadjes als Miltenberg en Rothenburg
  • Heerlijk rustige fietspaden en wegen
  • Bagagevervoer en hulp bij pech onderweg
  • Kok en mecanicien
Kenmerken
  • Groepsreis
  • Lange afstandsroute
  • Kamperen
  • Fietsniveau 4

    50 - 85 km gem. en 500 - 1000 hm per dag. Geschikt voor iedereen die regelmatig langere afstanden fietst.

Fietsvakantie Langs de Limes naar Regensburg

Een schitterende lange afstand Cycletours fietsvakantie. In iets minder dan drie weken fietst u vanuit Nijmegen langs de rivieren Rijn, Main, Tauber, Altmuhl en Donau naar Zuid-Duitsland. We volgen grotendeels de oude noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes, en fietsen van de oude Romeinse stad Nijmegen naar Regensburg. Een grotendeels vlakke route met volop rustige fietspaden en zelden meer dan 80 kilometer per dag.

We fietsen langs afwisselend rivierenlandschap door het klassieke Duitsland met mooie oude steden als Keulen en Koblenz en echte pareltjes als Aschaffenburg, Miltenberg, Rothenburg ob der Tauber en einddoel Regensburg. Onderweg zien we vele verwijzingen en overblijfselen uit de tijd dat de Romeinen hier nog echt de baas waren. 

Zorgeloze fietsvakantie

Tijdens deze groepskampeervakantie fietst u zorgeloos van camping naar camping, terwijl de reisbegeleiding boodschappen doet, uw bagage vervoert en de bekende gele Cycletours-luifel met tafels en banken opbouwt. De reisbegeleiders staan u onderweg bij met wat te drinken of te eten. Ze helpen u waar mogelijk bij pech of pikken u op in noodgevallen. Bij aankomst op de camping staan er koffie, thee en bouillon voor u klaar. U slaapt in uw eigen tent die u ook zelf opzet. De reisbegeleiding verzorgt, soms met uw hulp, een driegangenmaaltijd. Tijdens de dagen waarop u niet naar een andere camping fietst, kan iedereen zijn eigen weg gaan.

Dagprogramma

  • Dag 1 Aankomst camping bij Nijmegen

    In de loop van de middag wordt u op de camping bij Nijmegen verwacht. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers. Als u met de trein naar Nijmegen reist, verzorgen de begeleiders een bagagetransfer van het NS-station Nijmegen naar de camping. U fietst zelf naar de camping (circa 5 km). Als u een huurfiets heeft geboekt, rijdt u mee met de begeleiders. 's Avonds schuift u aan voor het diner.

  • Dag 2 Nijmegen - Labbeck, 56 km

    Vanuit het op de oude stuwwal gelegen Nijmegen daalt u af naar de Waal. Gelijk wordt duidelijk waarom de Romeinen op deze hoogte een kamp inrichtten. De hele omgeving is vanaf hier te beheersen. Via de Ooijpolder rijdt u al snel Duitsland binnen. U passeert eerst de historische stad Kleef met de hooggelegen Burcht waarna u via het aardige plaatsje Kalkar naar de camping in het dorpje Labbeck fietst. Een ontspannen eerste dag op weg langs de Limes.

  • Dag 3 Labbeck - Meerbusch, 71 km

    De koffiestop van vandaag kan in de oude stad Xanten gemaakt worden. Hier is ook een archeologisch park te vinden waarin Romeinse gebouwen nagebouwd zijn. Bij Rheinberg vindt u de resten van een oud en niet afgemaakt kanaal van de Rijn naar de Maas uit 1626 en in Homberg staat een fraai staaltje industriële architectuur. Een hydraulische hefboom uit 1856 die 200 treinwagons per dag zonder last van hoog of laag water over de Rijn kon zetten. Over meest rustige paden rijdt u  rond Duisburg en door Uerdingen voor u aankomt op de camping aan de Rijn bij Langst/Meerbusch.

  • Dag 4 Meerbusch - Rodenkirchen (Keulen), 71 km

    We fietsen verder langs de Rijn en doen eerst Neuss aan. Ook dit is een stad met Romeinse wortels.De wat drukke route voert u door het centrum va nde stad, maar er is ook een rustiger variant langs de rivier. Het stadje Zons kent een fraai bewaard gebleven middeleeuws centrum met Zware muren en een unieke stenen molen op de stadsmuur. Langs de Rijnoever komt u de oude stad Keulen binnen. De wereldberoemde en in de 2e Wereldoorlog wonderbaarlijk gespaard gebleven Dom ligt zo ongeveer aan het water. Twee kilometer stroomopwaarts vindt u in Rodenkirchen de camping voor deze nacht.

  • Dag 5 Rodenkirchen - Remagen, 49 km

    Er staat vandaag een niet al te lange fietstocht op het programma dus als u in de ochtend nog een extra bezoek aan Keulen wilt brengen dan kan dat. Eerst fietst u door de oude stad Bonn. Vanaf het einde van de oorlog tot na de val van de Berlijnse Muur was dit de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland. Bij Konigswinter met zijn beroemde Drachenfels komen de eerste (wijn)bergen in beeld en verandert het landschap. Remagen, het einddoel van vandaag, ligt in een vernauwing van het Rijndal en is ook al sinds de tijd van de Romeinen bewoond. Remagen is ook de plaats waar de Amerikanen in de 2e Wereldoorlog het eerst de Rijn konden oversteken.

  • Dag 6 Remagen - Koblenz, 44 km

    Fietspad, autoweg en spoorbaan persen zich nu in het smalle dal dat de Rijn hier vormt tussen de omliggende heuvels. Bij Rheinbrophl kunt  u de nagebowde resten van een Romeinse wachttoren van de Obergermaanse Limes bezoeken. Deze noordelijkere Romeinse linie liep door de heuvels van het Westerwald en de Taunus. Bij Andernach vindt u een typerende ronde Rijnkraan uit 1554 die overigens nog tot 1910 in gebruik was! Na 44 kilometer komt u aan in Koblenz waar de Moezel in de Rijn uitmondt.

  • Dag 7 Koblenz, rustdag

    Koblenz ligt strategisch aan de samenloop van de Moezel en de Rijn en is dan ook al ver voor de Romeinse tijd bewoond. Het is een prettige stad om te bezoeken. Op het Deutsches Eck waar de beide rivieren samen komen staat een gigantische standbeeld van Kaiser Wilhelm. Dit is een gedenkteken voor de Duitse eenheid die de tweede helft van de 19e eeuw tot stand kwam. De vesting Ehrenbreitstein die tussen 1817 en 1828 gebouwd werd gold als onneembaar en was lang na Gibraltar het grootste fort in Europa.

  • Dag 8 Koblenz - Bingen, 69 km

    We volgen de tussen de met wijnranken bedekte heuvels meanderende Rijn verder stroomopwaarts. Bij Lahnstein kunt u Schloss Stolzenfels, een fraai voorbeeld van een Rijnburcht uit de Middeleeuwen, bezoeken. De oude nederzetting Boppard is het centrum van de Riesling wijnbouw, en is een langer bezoek zeker waard. Bij St Goar met zijn overheersende Burg Rheinfels vind je de beroemde rots Lorelei. Een plek van vele mythes en sagen uit het Duitse taalgebied. In Bacharach stond volgens een oude Keltische legende het altaar van Bacchus. Ook hier is inderdaad veel wijn te vinden... Aan het einde van de dag komt u aan in Bingen. Als u vandaag of morgen tijd heeft is het Historsches Museum Am Strom zeer de moeite van een bezoek waard.

  • Dag 9 Bingen - Offenbach, 80 km

    Na ongeveer 12 kilometer steekt u bij Mainz de rivier over en verruilt na ruim een week fietsen de Rijn voor de Main. Bezoek voor u oversteekt nog even deze verrassend interessante stad, Er zijn vele Romeinse overblijfselen en omdat de bisschop van Mainz een van de Duitse keurvorsten was is ook de Dom van een bijzondere schoonheid. Er is een ook museum gewijd aan Gutenberg, de uitvinder van de boekdrukkunst. We rijden nu door een dichtbevolkt en geïndustrialiseerd gebied. Toch is er langse de rivier vaak veel ruimte waardoor fietsers op een flink deel van de route eigen paden hebben. Vanaf de overkant van de Main kunt u de skyline van Frankfurt bewonderen en even verderop in Offenbach is de camping aan de rivier.

  • Dag 10 Offenbach - Miltenberg, 78 km

    Na Offenbach krijgt de Main een steeds landelijker karakter en worden de wegen weer rustiger. De Altstad van Steinheim is een aangename plek voor een vroege koffiestop. Seligenstadt is een volgende prettige verrassing met een aantrekkelijke markt met vakwerkhuizen. Aschaffenburg met zijn kopie van het huis van Kastor en Pollux uit Pompeii, de oude binnenstad en de gigantische 17e eeuwse Johannisburg is een prima lunchstop. Via vlakke fietspaden langs de Main bereiken we uiteindelijk het schitterende plaatsje Miltenberg.

  • Dag 11 Miltenberg, rustdag

    Miltenberg is een oud, in de tijd bevroren, handelsstadje met fraaie kerken, torens en met houtsnijwerk versierde vakwerkhuizen. Geniet van de vrije tijd en de rust hier.

  • Dag 12 Miltenberg - Bad Mergentheim, 61 km

    We fietsen al bijna twee weken voornamelijk vlak langs grotere rivieren. Vandaag verandert dat. U volgt het langzaam klimmende dal van de Erfa tot Hardheim. Dit is een eerst lichte, maar later matige, klim van 20 kilometer waarin u meer dan 300 hoogtemeters maakt. Bij Schweinberg volgt nog een keer een korte maar steile helling. Hierna daalt u af naar Tauberbischofsheim waar u langs de Tauber gaat rijden. Het einddoel Bad Mergentheim is al sinds de tijd van de Romeinen bekend om zijn heilzame zoutbaden.

  • Dag 13 Bad Mergentheim - Dettwang, 49 km

    Vandaag een korte maar heuvelachtige etappe naar Dettwang bij het beroemde Rothenburg ob der Tauber. De gestaag klimmende route langs de Tauber overwint in de 49 kilometer van vandaag rond de 400 meter hoogte verschil. Daarbij fietst u langs een aaneenschakeling van leuke oude stadjes naar Dettwang net voor Rothenburg.

  • Dag 14 Dettwang, rustdag

    De hooggelegen Frankische vrijstad Rothenburg biedt een uniek schouwspel van vakwerkhuizen en een complete stadsmuur met poorten. Struin door dit middeleeuwse sprookje en bezoek in ieder geval de stadsbasiliek Jacobskirche. Ook de vele musea zijn een bezoek meer dan waard. Maar u kunt natuurlijk ook met een heerlijk drankje op een terras het leven in deze toeristenstad aan je voorbij laten gaan.

  • Dag 15 Dettwang - Gunzenhausen, 65 km

    Weer een dag met wat klimwerk. Na Gebsattel verlaat u het dal van de Tauber en beklimt u de Frankenhohe. Met ongeveer 500 meter hoogte is dit het hoogste punt van deze fietsvakantie en gelijk ook de waterscheiding tussen de Rijn en de Donau. U rijdt over een rustige en afwisselende weg tussen de dichte bossen. Vanaf Leutershausen is het met het klimwerk wel gedaan en blijft u tot het eindpunt Gunzenhausen op ongeveer gelijke hoogte. U fietst het laatste deel van de dag langs het riviertje Altmuhl.

  • Dag 16 Gunzenhausen - Dolnstein, 66 km

    Het begin van de dag is uitdagend met twee korte hellingen van 7-8% en een vlak stuk gravelpad. Dat stuk gravel is dan gelijk wel echt op de Limes aangelegd. We volgen hier de z.g.n. Ratische Limes langs de oude Romeinse steden Ellingen en Weissenburg. Zeker Weissenburg is een iets langere stop waard. Het stadje heeft historische monumenten zoals het Castellum Biriciana, de Thermen en het Romermuseum. Bij Treuchtlingen komt u weer terug bij de Altmuhl, een mooie route vol natuurschoon, en beboste heuvels. U rijdt over goed begaanbare gravelpaden.

  • Dag 17 Dolnstein - Riedenburg, 84 km

    De oude bisschops- en universiteitsstad Eichstatt is een mooie eerste stop op deze op een na laatste fietsdag. De nauwe straatjes in de oude binnenstad worden omgeven door een stadsmuur en overheerst door de middeleeuwse Dom. Verderop langs de Altmuhl liggen slaperige stadjes als Pfunz, Walting, Kipfenberg en Kinding. Bij Dietfurt verlaat u de Altmuhl en rijdt verder langs het Main-Donau kanaal. Dit kanaal volgt hier de loop van de oude Altmhul en meandert langs de steile rotswanden. U overnacht in het oude stadje Riedenburg.

  • Dag 18 Riedenburg - Regensburg, 50 km

    U rijdt verder over het prettige pad onder de rotsen en bij Kelheim bereikt u eindelijk de Donau. Vanaf   hier volgt u de Donau Radweg en bereikt na in totaal 50 kilometer ons gezamenlijke einddoel; Regensburg. Regensburg behoorde in de middeleeuwen tot een van de grootste steden van Europa. De camping ligt in een park aan de Donau.

  • Dag 19 Regensburg, vrije dag

    Een hele dag om uit te rusten van deze fietstocht langs de noordgrens van het Romeinse Rijk in Duitsland. Regensburg een een heel aardige plaats om nog een prettige laatste dag door te brengen voor u morgen weer naar Nederland terug reist

  • Dag 20 Regensburg, vertrek naar Nederland

    Deze ochtend pak u uw fiets en kampeeruitrusting in de volgbus en neemt zelf de trein naar Arnhem waar u laat in de middag of vroeg in de avond aankomt. In Arnhem wachten de reisbegeleiders u op met uw fiets en kampeeruitrusting. Hierna gaat u op eigen gelegenheid naar huis.

Wat u ook nog moet weten?

In 2024 staat deze reis niet in het programma. 
 

Inbegrepen

  • Camping- en douchegelden
  • Verzorging onderweg
  • Reisbegeleiding
  • Bagagevervoer
  • Technische assistentie en materiaalservice
  • Vervoer Regensburg - Arnhem per trein
  • GPS tracks

Bij te boeken

  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Fietshuur (plus eventuele fietsverzekering)

Niet inbegrepen

  • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag
  • Boekje Limes Fietsroute deel 1 € 22,95  Hier te bestellen

Trein Regensburg - Arnhem
De terugreis per trein van Regensburg naar Arnhem is bij de reis inbegrepen. U neemt alleen uw eigen bagage mee en de reisleding vervoert uw fiets en de kampeeruitrusting per minibus naar Arnhem. U vertrekt vanaf Regensburg in de ochtend en komt dezelfde dag vroeg in de avond aan in Arnhem.  

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U slaapt in uw eigen tent die u ook zelf opzet.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar bij aankomst. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een slot. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

  • Huurfiets dames

    Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

  • Huurfiets heren

    Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).