Fietsvakantie Bordeaux - Genève

Van Bordeaux naar Genève

Midden Frankrijkroute

Vanaf € 1.198,-
Boeken
Samenvatting
 • 14 dagen
 • Gem. 100 km per dag
 • Start Bordeaux
 • Finish Cluses
Hoogtepunten
 • Vernieuwde route, finish in de Alpen
 • Frankrijk van West naar Oost
 • Centraal Massief
 • Minder bekende en rustigere bergen
Kenmerken
 • Renners
 • Groepsreis
 • Kamperen
 • Fietsniveau 6

  Afstand: 90 - 110 km gemiddeld per dag Hoogtemeters: 1500 - 2000 hm gemiddeld per dag

Wijngaarden, kloven, Centraal Massief en Alpen

Deze vernieuwde fietsvakantie van Bordeaux naar Genève volgt grotendeels de Midden Frankrijk Route van west naar oost. In 11 etappes fietst u door wijngaarden, de valleien van de Dordogne, Lot en Allier en over het Centraal Massief. Vanaf 2024 eindigt u in de noordelijk Alpen

De 14-daagse fietsreis is zeer geschikt voor iedereen die van afwisseling houden en voor wie kilometers geen probleem zijn, maar overdreven veel hoogtemeters en lange klimmen niet hoeven. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet. U verblijft op campings en uw reisbegeleiding zorgt waar mogelijk voor verzorging onderweg, technische assistentie, bagagevervoer en etappe-informatie. Zorg dat u en uw racefiets in goede conditie zijn.

Dagprogramma

 • Dag 1 Vertrek uit Nederland

  U vertrekt comfortabel met de fietsbus vanuit Nederland naar Bordeaux. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u op wilt stappen.

 • Dag 2 Bordeaux - Rauzan, 60 km

  Na aankomst met de bus staat de reisbegeleiding, nabij de aankomstplek van de fietsbus, klaar met een ontbijt. Hierna start u met de eerste etappe. De eerste fietskilometers zijn zeker niet de moeilijkste van deze fietsvakantie dwars door Frankrijk. U verlaat al snel de drukte van de stad. In Latresne begint een 30 kilometer lang fietspad over het traject van een oude spoorweg. Rustig fietsend rijdt u het wijnbouwgebied van Entre-Deux-Mers binnen. Vanaf Branne fietst u langs de rivier de Dordogne. Het marktplaatsje Branne aan de Dordogne is een geschikte plek voor een stop en het eerste terrasje van uw vakantie. Ruim 10 kilometer verder komt u aan op de eerste camping. 250 hoogtemeters.  
   

 • Dag 3 Rauzan - Salles, 120 km

  Vanaf de camping fietst u verder langs de Dordogne door het Bordeaux-wijnbouwgebied dat overgaat in het gebied van de Bergerac-wijnen. Na circa 60 km verlaat u, bij Monbazillac, het dal van de Dordogne. Via een omweg van 6 kilometer kunt u de wijnstad Bergerac bezoeken. De route gaat verder, door een meer glooiend gebied, naar Villeréal. Op ruim 90 km is dit een goede plek voor een laatste stop op weg naar de camping. Het fraaie oude centrum is zeker een bezoek waard. Voor u op de volgende camping arriveert, rijdt u langs het imposante middeleeuwse kasteel van Biron. 825 hoogtemeters

 • Dag 4 Salles - Larnagol, 120 km

  Vanaf Salles volgt een heuvelachtig traject tot Fumel. De route gaat verder door het dal van de Lot, in de streek Quercy, terwijl u de wijngaarden van de donkerrode Cahorswijnen doorkruist. U volgt de slingerende rivier langs verschillende wijnplaatsjes op weg naar Cahors. Op circa 80 kilometer is dit een perfecte plek voor een stop. De blikvanger is de pont Valentré, een verstevigde brug met 7 bogen en 3 poorten. Na het stadje volgt het mooiste deel van het dal. Na 100 kilometer en een klim van 4,5 kilometer ziet u het prachtige dorpje St. Cirq-Lapopie liggen. Uw camping ligt langs de rivier. 1000 hoogtemeters.

 • Dag 5 Larnagol - Entraygues-sur-Truyère, 95 km

  Na circa 25 kilometer klimt de route het dal van de Lot uit en daalt het naar het dal van de Célé. Het middeleeuwse stadje Figeac is een perfecte plek voor een koffiestop. Er volgt nu voorlopig het laatste vlakke stukje van de route door boomgaarden en een landbouwgebied. Het dal wordt langzaam smaller en u fietst vervolgens door de Gorges du Lot. U ziet de flanken van de Monts du Cantal al liggen. De camping ligt nog net in de Cantal in Entraygues-sur-Truyère. 930 hoogtemeters.

 • Dag 6 Entraygues-sur-Truyère - Saint-Flour, 100 km

  Bij Entraygues verlaat u definitief het dal van de Lot. Het Centraal Massief ligt op u te wachten. U verlaat de Cantal en fietst de Auvergne binnen. Vanaf de camping wordt het Centraal Massief beklommen. U bereikt na circa 15 kilometer de top van de hoogvlakte en blijft de rest van de klimmen en dalen tussen de 800 en 1000 meter. De weidse vergezichten in het prachtige landschap zijn een deel van de hoogtepunten van deze reis dwars door Frankrijk. Etappeplaats Saint Flour ligt op circa 1000 meter. 2000 hoogtemeters.     

 • Dag 7 Saint-Flour, rustdag

  Saint Flour is een ideale plaats voor een rustdag. In de oude binnenstad vindt u vele verschillende winkeltjes en restaurants, waar u na een wandeling door de oude binnenstad heerlijk kunt nagenieten van een verkoelend drankje. Een bezoekje aan Saint-Flour is absoluut de moeite waard! Uiteraard is het ook mogelijk om een rondje te gaan fietsen.

 • Dag 8 Saint-Flour - Le Puy-en-Velay, 95 km

  De tweede etappe door het Centraal Massief kent een vergelijkbaar karakter als de eerste. U klimt direct na het vertrek weer naar de hoogvlakte. De route gaat golvend door de Auvergne. Na 40 kilometer daalt u naar het dal van de Allier. Via Pinols en Langeac volgt u de Allier tot Prades. Daar begint de klim uit het dal. De top van de Col de la Peyra Taillade ligt op 1190 m. Vervolgens is het bijna 25 kilometer dalen naar Le Puy en Velay. Een bezoek aan de oude binnenstad is meer dan de moeite waard. 1600 hoogtemeters   

 • Dag 9 Le Puy-en-Velay - Saint Vallier, 110 km

  De route gaat verder door het Centraal Massief naar het westen. Na het verlaten van Le Puy steekt u de Loire over en gaat het vrijwel meteen weer omhoog. Het echte klimwerk begint echter pas na 20 kilometer. Via het opmerkelijke dorpje Queyrières, gelegen tussen vulkaankegels van lang uitgedoofde vulkanen, bereikt u na 8 kilometer klimmen het Massif du Meygal (1265 m). Na de afdaling en ontspannen kilometers door het dal met verschillende leuke dorpjes wacht nog de Col des Barraques (1074 m). U overnacht in Saint Vallier aan de Rhône. 2000 hoogtemeters   

 • Dag 10 Saint-Vallier - Murs et Gelignieux, 130 km

  U verlaat na 3 etappes het Centraal Massief. De eerste 50 kilometer fietst u door het dal van de Galeure via Hauterives naar Farramans. 6 kilometer verder wordt de vlakte uitgeklommen en volgt een prachtig stuk over hoogvlakten met venijnige klimmetjes richting La Tour-du-Pin. Hier kunt u bij helder weer de Franse Alpen zien liggen. U fietst echter verder naar de Jura. Aan de voet van dit massief overnacht u na deze lange overbruggingsetappe. 1400 hoogtemeters

 • Dag 11 Murs et Gelignieuz - Culoz, 38, 72 of 104 km

  De dag begint met een ontspannen licht op en neer gaande rit  van 38 kilometer levenwijdig aan de Rhone tot het plaatsje Culoz. Hier kunt u er voor keizen direct naar de camping te gaan en de rest van de dag vrijaf te nemen. U kunt ook de Col du Grand Colombier (18 km, 1501 m) beklimmen. Vanaf de oever van de Rhone staat deze bijzondere col je al uit te dagen! De smalle weg, elkaar snel opvolgende haarspeldbochten en schitterende uitzichten maken dit een memorabele klim. Hierna kunt u over dezelfde weg terug afdalen naar de camping. Wit u vandaag nog meer klimwerk doen dan kan dat! Over rustige weggetjes fietst u verder en passeert de Col de la Biche (1310 m) voor u weer afdaalt naar de camping om van uw welverdiende rust kunt genieten.

 • Dag 12 Culoz - Cluses, 109 , 111 of 125 km

  Een lange maar niet al te zware laatste rit brengt u van Culoz in de Jura naar Cluses in de Haute Savoie. Na een wat op en neer gaande aanloop komt u eerst aan in Annecy, een prima plek om een koffie aan het meer te drinken of te lunchen. Daarna volgt er wat serieus klimwerk naar de Col des Fleuries (932 m) voor u weer afdaalt naar Bonneville, langs de rivier Cluses binnen rijdt. Om deze rit wat uitdagender te maken kunt u er ook voor kiezen eerder af te buigen en de Col des Gliéres (9,5 km, 1440 m) vanaf de westkant te beklimmen (125km/2428 hm). De afdaling door het dal van de Gorges de Borne is in deze variant ook zeer de moeite waard. We hebben ook een route van 109 km met 1645 hoogtemeters die noordelijker loopt en de drukte rond Annecy vermijdt. 

 • Dag 13 Cluses, vertrek naar Nederland

  Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die met de fietsbus reizen, kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland.

 • Dag 14 Aankomst met fietsbus in Nederland

  U komt in de loop van de dag weer terug in Nederland aan met de fietsbus. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u uit wilt stappen.

Midden Frankrijkroute

De stichting Europafietsers bevordert het plezier in meerdaagse fietstochten met een buitenlandse bestemming. De Midden Frankrijkroute is één van de routes. De route is circa 900 - 1000 km met als hoogste punt 1265 m in het Centraal Massief. Het wordt echter nergens steiler dan 8%. Grote steden worden vermeden op de route, waardoor u veelal over zeer rustige wegen fietst. Vanaf 2024 eindigt de reis in de noordelijke Alpen. 

Auvergne
Reculée Corveissiat
Wijngaarden rond Bordeaux
Le Puy en Velay
Saint Vallier
Cahors
Saint-Cirq-Lapopie
Galeure
Saint-Cirq-Lapopie
Vallei van de Lot

Wat u ook nog moet weten?

Reissom
Met fietsbus € 1.198,-

Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 25,- per boeking

Inbegrepen

 • Camping- en douchegelden
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Vervoer Nederland - Frankrijk per Royal Class fietsbus v.v.
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Boekje Midden Frankrijkroute t.w.v. € 24,50 en GPS tracks

Bij te boeken

 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Boekingskosten
 • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 15,- per persoon per dag

Fietsbus
De reis inclusief fietsbus duurt 14 dagen. De fietsbus vertrekt op maandag vanuit Nederland en komt op dinsdag aan nabij Bordeaux. Terug vertrekt u vanaf Cluses op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland. De reistijd vanaf Breda naar Bordeaux bedraagt ongeveer 12 uur, de bus zal rond 06.00 aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
maandag

 • 14.15 V Amsterdam
 • 15.30 V Utrecht
 • 17.00 V Breda

dinsdag

 • 06.00   A Bordeaux

Terugreis
zaterdag

 • 20.00   V  Cluses

zondag

 • 07.00 A Maastricht
 • 08.30 A Eindhoven
 • 10.00 A Utrecht
 • 11.00 A Amsterdam

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie, materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt het routeboekje en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.