Fietsvakantie Pyreneeën West naar Oost kamperen

Pyreneeën West - Oost kamperen

Fiets de cols uit de Tour de France

Vanaf € 970,-
Boeken
Samenvatting
 • 10 dagen met de fietsbus
 • 80 tot 120 km per dag
 • Start St.-Jean-Pied-de-Port
 • Finish Carcassonne
Hoogtepunten
 • Col d'Aubisque
 • Col du Tourmalet
 • Col de Peyresourde
 • Col de Pailhères
Kenmerken
 • Renners
 • Groepsreis
 • Kamperen
 • Fietsniveau 6

  90 - 110 km per dag. 1500 – 2000 hm per dag. Middel- of hooggebergte met afstanden van rond de 100 km. Voor de geoefende fietser.

Door de ruige natuur van de Pyreneeën

Deze Fietsvakantie Pyreneeën van West naar Oost gaat over een reusachtig gebergte tussen Frankrijk en Spanje. Maak tijdens deze 8-daagse kampeertrektocht kennis met de kronkelende weggetjes die zich een weg naar boven wanen door het ruige gebied. Fiets mee over de Col d’Aubisque, Col du Tourmalet, Col de Peyresourde en de Col de Pailhères, allemaal bekend van de Tour de France.

U verblijft op campings en uw reisbegeleiding zorgt voor verzorging onderweg, technische assistentie, bagagevervoer en etappe-informatie. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet. Zorg dat u en uw racefiets in goede conditie zijn. Dit is een fietsreis voor de betere racefietsers die twee of meer cols op een dag geen probleem vinden.

 

Dagprogramma

 • Dag 1 Vertrek met de fietsbus

  U vertrekt comfortabel met de fietsbus vanuit Nederland naar St.-Jean-Pied-de-Port. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u op wilt stappen.

 • Dag 2 Aankomst in Pamplona en etappe naar Ochagavia, 83 km

  Na aankomst met de bus staat er voor u een ontbijt klaar op de camping ter voorbereiding op de eerste etappe. De eerste etappe is heerlijk infietsen door heuvelachtig terrein. U verlaat de omgeving van Pamplona via drukkere wegen. Na Aoiz komt de vallei van de rivier Irati die stroomopwaarts gevolgd wordt. U krijgt uitzichten op het stuwmeer van Itoiz en fietst even verder door enkele mooie kloven. Na het verlaten van de rivier wordt het klimmen steiler en krijgt u het gevoel dat de bergen nabij zijn. Het dorp Abaurrea Alta (6.4 km, gemid. 4.4%) is het hoogste punt van de dag. Daarna volgt de Alto de Remendia (1040 m). Na nog een korte klim daalt u af naar de vallei van de rivier Salazar, die u stroomopwaarts volgt tot de camping bij Ochagavía.

 • Dag 3 Ochagavia - Bedous, 80 km

  U bent nu nog aan de Spaanse kant van de Pyreneeën, maar we gaan vandaag de grens over naar Frankrijk. Een lekker opwarmertje is de 14 km lange en erg geleidelijke klim naar de Alto de Laza (1129 m) waarna een even gelijkmatige afdaling volgt naar Isaba. Na de koffiestop begint u aan de 28 lange kilometers naar de top van de Col de la Pierre Saint-Martin (1760 m). Een qua stijgingspercentages niet al te lastige klim die vanwege de afstand echter best in de benen kan gaan zitten. De Col de Labays (1345 m) is een meeneemcol want die passeert u in de afdaling van de Col de la Pierre Saint-Martin. Een laatste korte klim naar de Col de Bouescou (1009 m) is alles wat rest voor u afdaalt naar het rustige dorp Bedous. 1945 hoogtemeters

 • Dag 4 Bedous - Argelès-Gazost, 86 km

  Op het programma staan de Col de Marie-Blanque (1035 m, 9 km), de Col d'Aubisque (1709 m, 18 km) en de Col du Soulor (1474 m, 4 km). Vooral de laatste 4 km naar de top van de Col de Marie-Blanque zijn erg zwaar! Laat u zich echter ook niet verrassen op de Col d’Aubisque. Twee kilometer voor de top is er in een scherpe bocht naar rechts een wit gekleurd hotel. Men denkt vaak dat dit de top al is, maar dan volgen er nog 2 kilometer. Tussen de Col d'Aubisque en de Col du Soulor fietst u over een smalle weg langs overhangende rotsen en steile afgronden, hetgeen een mooi gezicht oplevert. Na 3 km komt u de gedenkplaat van Wim van Est tegen. Citaat: 70 meter viel ik diep, mijn hart stond stil maar mijn Pontiac liep….2456 hoogtemeters

 • Dag 5 Argelès-Gazost - St. Lary Soulan, 89 km

  U fietst vanaf Argelès-Gazost door de Gorge du Luz naar Luz-Saint-Saveur naar de voet van de Col du Tourmalet. Er volgt een klim van 18,5 km naar de top. Na Bareges heeft u de mogelijk om de Col du Tourmalet te beklimmen via de route van oud tourwinnaar Laurent Fignon of via de nieuwe route. De top ligt op 2115 meter. Via het skidorp La Mongie daalt u af naar St. Marie de Campan om vervolgens rechts af te slaan naar de Col d’Aspin (1489 m). Deze klim is een stuk minder steil dan de klim naar de Col du Tourmalet. Na de afdaling van de Col d’Aspin fietst u via een glooiende route naar St. Lary Soulan. 2500 hoogtemeters.

 • Dag 6 St. Lary Soulan - St. Girons, 123 km

  Na een korte vlakke aanloop volgt een kort venijnig klimmetje van ongeveer 1,5 km waarna het geleidelijk aan door stijgt naar 1136 meter. Daarna gaat het dalend en glooiend naar de voet van de Col de Peyresourde voor een klim van 9,8 km naar de top op 1563 meter. De 13 km lange afdaling brengt u naar Luchon. Tussen Luchon en de voet van de klim naar Col de Mente zit nog een kort lastig klimmetje van ongeveer 2,5 km. De klim naar de Col de Mente is ongeveer 9 km. Na de afdaling van de Col de Mente volgt de laatste klim van de dag over een afstand van een 5 km naar de Col de Portet-d’Aspet. Na de afdaling volgt een geleidelijk dalende weg naar St.Girons. 2531 hoogtemeters.

 • Dag 7 St. Girons - Tarascon-sur-Ariège, 81 km

  Hoewel de etappe niet te lang is, moet u wel 3 cols overwinnen, namelijk de Col de la Trappe (1110 m), de Col d’Agnes (1570 m) en de Col de Port de Lers (1517 m). Vooral de klim van ongeveer 10 km naar de Col d’Agnes zult u nog wel even voelen in de benen. Na een korte afdaling volgt dan nog de 5 km lange klim naar de Col de Port de Lers. Daarna is het enkel nog afdalen naar Tarascon sur Ariège.1712 hoogtemeters.
  Het Plateau de Beille (1788 m) is al 5 keer de slotklim van een etappe in de Tour de France geweest. In 16 kilometer stijgt u 1246 m naar de top in het spoor van Armstrong (2002 en 2004), Contador (2007), Vanendert (2011) en Rodriquez (2015). Uiteraard is het zwembad op de camping ook een idee.

 • Dag 8 Tarascon-sur-Ariège - Quillan, 118 km

  Nog een lange etappe met een col van boven de 2000 meter, namelijk de Col de Pailheres (2001 m). Alvorens u daar op de top aankomt, heeft u al de Col de Maramare (1361 m) en de Col de Chioula (1431 m) overwonnen. Na de afdaling van de Col de Pailheres volgt zo rond de 97 km nog een klimmetje van 3 km. In de afdaling na deze klim pakt u nog twee colletjes mee, namelijk Col de Coudons (883 m) en de Col du Portel (601 m). Tijdens de laatste afdaling heeft u een schitterend zicht op het in een dal gelegen plaatsje Quillan. 2700 hoogtemeters.

 • Dag 9 Quillan - Carcassonne, 85 km en vertrek naar Nederland

  Alweer de laatste etappe van uw fietsvakantie in Frankrijk, een zogenaamde “uitrij” etappe. Toch zitten er nog wel een aantal colletjes in,  al is de hoogste “slechts” 622 meter. Na alle “echte” cols zult u met deze geen problemen hebben. Het merendeel van deze etappe fietst u over de D613, zo kunt u zich ook eens concentreren op de mooie omgeving. ’s Avonds vertrekt u weer met de fietsbus naar Nederland vanuit Carcassonne. 950 hoogtemeters

 • Dag 10 Aankomst met de fietsbus in Nederland

  U komt in de loop van de dag weer terug in Nederland aan met de fietsbus. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u uit wilt stappen.

Fietsen door de Pyreneeën

Veel hoogtemeters

Fietsen in de Pyreneeën wordt gekenmerkt door lange beklimmingen met in de regel vrij onregelmatige stijgingspercentages van rond de 7% en 12%. Het wegdek is van matige tot goede kwaliteit. Let altijd goed op in de afdalingen in verband met loslopend vee en grind. In de dalen kan het druk zijn en moet er regelmatig over drukkere wegen worden gefietst.  

Wat u ook nog moet weten?

Reissom 2024
Met fietsbus  € 970,- 

Bijdrage SGR € 5,- p.p
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 25,- per boeking

Inbegrepen

 • Vervoer Nederland - Frankrijk per Royal Class fietsbus v.v.
 • Camping- en douchegelden
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Boekingskosten
 • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 15,- per persoon per dag

Fietsbus

De reis incl. fietsbus duurt 10 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag aan in Pamplona. Terug vertrekt u vanaf Carcassonne op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland. De reistijd vanaf Breda naar Pamplona bedraagt ongeveer 17 uur, de bus zal rond 06:00 in Pamplona aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
vrijdag

 • 10.15 V  Amsterdam
 • 11.30 V  Utrecht
 • 13.00 V  Breda

zaterdag

 • 06.00  A  Pamplona

Terugreis
zaterdag/zondag

 • 01.00 V Carcasonne

zondag

 • 18.30 A  Breda
 • 20.00 A  Utrecht
 • 21.15 A  Amsterdam

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.