Fietsvakantie Bourgondië

Bourgondië

Kamperen in West-Frankrijk

Vanaf € 945,-
Boeken
Samenvatting
  • 7 etappes in 15 dagen
  • 50 km gem. per dag
  • Start Mâcon
  • Finish Mâcon
Hoogtepunten
  • Fietsen langs Voies Vertes
  • Wijn en historie
  • Bagagevervoer en hulp bij pech onderweg
  • Kok en mecanicien
Kenmerken
  • Groepsreis
  • Groep
  • Kamperen
  • Fietsniveau 3

    Afstand: 45 - 75 km gemiddeld per dag. Hoogtemeters: 500 - 800 hm gemiddeld per dag

Bourgondië

Op nog geen 800 kilometer van Utrecht ligt de Cote d'Or. De streek doet deze naam zeker eer aan. Goed bewegwijzerde "Voies Vertes" leiden u langs wijngaarden van de befaamde Bourgogne-wijnen en over heuvels naar mooie campings waar uw begeleidersteam het u aan niets laat ontbreken.

U kunt ontspannen een boek lezen of een wijntje drinken. U kunt iedere dag kiezen uit verschillende afstanden. Fietsen in Frankrijk wordt hierdoor wel heel erg leuk!

Zorgeloze fietsvakantie

Tijdens deze groepskampeervakantie fietst u zorgeloos van camping naar camping, terwijl de reisbegeleiding boodschappen doet, de bagage vervoert en de bekende gele Cycletours-luifel met tafels en banken opbouwt. De reisbegeleiders staan u waar mogelijk bij pech of pikken u op in noodgevallen. Bij aankomst op de camping staan er koffie, thee en bouillon klaar. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet. De reisbegeleiding verzorgt, soms met uw hulp, een driegangenmaaltijd. Tijdens de dagen waarop u niet naar een andere camping fietst, kan iedereen zijn eigen weg gaan.

Dagprogramma

  • Dag 1 Aankomst Macôn

    U wordt in de loop van de dag verwacht op de camping in Macôn aan de Saône. U treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Na aankomst op de camping kunt u een bezoek brengen aan de stad. De oude binnenstad is een bezoek waard. 

  • Dag 2 Macôn - Cluny, 35, 44 of 60 km

    U kunt vandaag kiezen uit verschillende routes. De korte route volgt de Zuid-Bourgondië fietsroute naar Cluny, Daar heeft u dan voldoende tijd op de beroemde Abdij van Cluny, een benedictijner klooster dat in 909 werd gebouwd.
    44 km: De eerste etappe start met een fietspad langs de Saône. Na 13 km verlaat u de grote rivier en worden de eerste klimmetjes onder de wielen geschoven. U fietst daarbij op kleine wegen door een licht glooiend landschap met dorpjes en de voor de streek gekende wijngaarden. Na Igé waar u even kunt genieten van een terrasje zoekt u de Col de la Croix Montmain (501 m) op. Na de top, gelegen in een prachtige bosrijke omgeving dient u enkel nog af te dalen naar de camping bij Cluny.
    60 km: Na 19 km, bij Quitaine maakt u een noordelijk lusje. Een eerste klimmetje levert mooie uitzichten op de lager gelegen vallei van de Saône op. Daarna blijft het op en neer gaan en fietst u door de vele wijngaarden alvorens de kortere route op te zoeken bij Clessé. Via Igé en de Col de la Croix Montain bereikt u de camping bij Cluny.

  • Dag 3 Cluncy, rondrit 15 of 45 km

    45 km: Na het verlaten van de camping gaat de weg lichtjes stijgen. Bij Cortambert start een eerste klim naar de Col de la Percée (468 m). De uitzichten op de weidse omgeving zijn ruimschoots de beloning. Er volgen nog 2 kortere klimmetjes alvorens u de Grotten van Blanot bereikt. Vervolgens gaat u op zoek naar de Col de la Pistole (464 m). Opnieuw krijgt u prachtige uitzichten op de valleien en achterliggende heuvels. Een langere afdaling brengt u bij Cormatin, waar een bezoek aan het kasteel of een terrasje op u wacht. En via het vlakke fietspad (Voie Verte) fietst u terug naar Cluny.
    15 km Een fietspad waarbij u langzaam hoogte wint brengt u bij de Tunnel du Bois Clair, een 1.6 km lange oude spoorwegtunnel die nu enkel door fietsers gebruikt wordt. Vervolgens gaat het middels een 700 m pittig klimmetje naar het kasteel van Berzé le Châtel. Na een bezoek gaat u onmiddellijk terug klimmen, 1.7 km waarvan de eerste 700 m alweer pittig zijn. Vergeet niet achterom te kijken want er zijn prachtige zichten op het kasteel. Na de top is het enkel nog afdalen waarbij u geniet van de mooie uitzichten op de vallei en het stadje Cluny. 

  • Dag 4 Cluny - Chalon sur Saône, 55 km

    De Zuid-Bourgondië fietsroute over de "Voie Verte" door de wijnstreek van de Côte Chalonnaise fietst u naar Chalon sur Saône. Voor de eerste koffiestop raden wij aan in Cormatin na ongeveer 15 kilometer. Hoogtemeters spelen vrijwel geen rol, omdat u een  oude spoorweg volgt door de wijnvelden. Etappeplaats is het historische Chalon sur Saône.      

  • Dag 5 Chalon sur Saône, rondrit

    Het is een aanrader om, naast de rondrit, een bezoek aan Chalon sur Saône te brengen. De stad kent veel historsiche bezienwaardigheden. De kathedraal Saint-Vincent is gebouwd tussen 1090 en 1520. Het oude centrum is ontstaan rond de kathedraal. Het wordt gekenmerkt door talrijke vakwerkhuizen, straatjes en torens. De Barokke kerk Saint Pierre en het eiland Saint Laurent moet u zeker niet overslaan.

  • Dag 6 Chalon sur Saône - Chagny, 30 of 74 km

    Vandaag kunt u weer kiezen uit een lange en een korte route. De korte route volgt de 30 kilometer de Eurovelo 6 richting de Atlatische Oceaan naar Chagny. De lange route volgt ook de lange afstandsroute Eurovelo 6, maar dan richting de Zwarte Zee. Na circa 30 kilometer verlaat u de route en fietst u naar Beaune. In Beaune vervolgt u uw weg over de Tour de Bourgogne. De Tour de Bourgogne bestaat uit een indrukwekkend netwerk van speciaal aangelegde fietspaden langs de kanalen en groene "voies vertes" paden over oude spoorlijnen, dwars door Bourgondië. Deze historische regio staat bekend om zijn wijnen, die je kunt proeven op de Wijn-fietsroute. 

  • Dag 7 Chagny, rondrit

    De vraag is weer: hoe rustig wordt deze rustdag? U kunt uiteraard gaan fietsen. Dit kan bijvoorbeeld naar Beaune en weer terug, maar misschien bent u daar gisteren al geweest. Uiteraard kunt u ook een dag de fiets laten staan. Het gemeentelijke zwembad is niet ver weg.

  • Dag 8 Changny - La Tagniere, 62 km

    U fietst vandaag verder over de fietsroute de Tour de Bourgogne naar Montchanin. De eerste 34 kilometer ziet u weer een combinatie wijnvelden, sluisjes en een paar leuke dopjes. De tweede helft van de etappe wordt het meer klimmen. Hoe dichter u bij de camping komt hoe meer het op en af gaat in de bosrijke omgeving. De camping ligt bij het kleine dorpje La Tagniere.

  • Dag 9 La Tagniere, rondrit 49 km

    Vandaag verkent u de bosrijke omgeving van van uw etappeplaats. Reken hierbij niet op bezienswaardigeheden of terrasjes. U maakt kennis met de leegte en uitgestrektheid van het Franse platteland.  

  • Dag 10 La Tagniere - Paray-le-Monial, 60 km

    Vandaag fietst u eerst door bebost en geaccidenteerd gebied terug naar de fietsroute Eurovelo 6. Deze bereikt u bij het plaatsje Ciry-le-Noble op kilometer 28. Hierna blijft de route op en neer gaan maar zonder echte uitschieters qua beklimmingen of afdalingen. Aankomstplaats Paray le Monial kent een levendig historisch centrum dat ’s avonds ook prachtig verlicht wordt. Raad deelnemers aan om na het diner nog even naar de stad te wandelen. Bezienswaardigheden zijn o.m. de Basiliek Sacré Cœur (11de eeuw), het Hotel de Ville (stadhuis uit de 16de eeuw), Tour St Nicolas (klokkentoren), Chapelle de la Visitation en enkele musea.

  • Dag 11 Paray-le-Monial, rondritten

    25 km: De Voie Verte, een fietspad langs het Canal du Centre brengt u bij Digoin en zijn Pont du Canal. Het bevaarbare aquaduct overbrugt hier de Loire, een erg merkwaardig bouwwerk daterende uit de 19de eeuw. Het nabijgelegen museum ObservaLoire vertelt u meer over de Loire en zijn kanalen. In het stadje kunt u de Église Notre Dame bezoeken en tevens genieten van een terrasje. Terugkeren doet u via hetzelfde traject.
    40 km: Via een relatief vlakke route doorheen de weilanden afgewisseld met stukjes bos of een klein dorpje bereikt u na 27 km Digoin, met zijn Église Notre Dame en Pont du Canal. Via de Voie Verte, een fietspad langs het Canal du Centre keert u terug naar de camping bij Paray le Monial.
    64 km: Een langere route met dezelfde ingrediënten laat u een stukje verder naar het noordwesten fietsen. Bij Rigny sur Arroux start een 10 km lange onregelmatige klim maar zeker niet steil te noemen, eerder vals plat. Daarna volgen nog een aantal kortere klimmetjes alvorens ook u Digoin bereikt. En het vlakke fietspad langs het Canal du Centre brengt u terug bij Paray le Monial.

  • Dag 12 Paray-le-Monial - Matour, 47 of 59 km

    U doorkruist opnieuw het lichtglooiend landschap van de zuidelijke Bourgogne. Na enkele korte hellingen start een 5.6 km lange maar niet zo steile klim. Bij de top zijn er fantastisch uitzichten op het lappendeken van weilanden begrensd met haagjes. Hier graast de Charolais, het bekende runderras van de streek. Na de afdaling is er een gelijkaardige klim van 3.6 km en via tal van kleine gehuchtjes fietst u naar het Château de Drée, een kasteel daterende uit de 17de eeuw met tuinen dat u zeker dient te bezoeken. Ten slotte gaat het via het kasteel van La Clayette naar de  camping in Matour.

  • Dag 13 Matour, rondrit Mont St Cyr, 26 km

    Na Matour bevindt u zich meteen op erg kleine wegen met mooie uitzichten. U ziet het kasteel van Audour en langs kleine gehuchtjes gaat u langzaam hoogte winnen. Bij Montmelard start de pittige 3 km lange klim naar de Mont St Cyr (771 m), het hoogste punt in de zuidelijke Bourgogne. Het uitkijkpunt biedt een spectaculair 360° panorama. Op een heldere dag kunt u zelfs de Alpen zien. Van bij de top is het enkel nog afdalen naar de camping. Er zijn ook 2 langere ronritten beschikbaar. 42 of 49 km.

  • Dag 14 Matour - Macôn, 50 of 56 km

    50 km: Een kort klimmetje en een mooie afdaling zijn de eerste feiten van de dag. Vervolgens start de 10 km lange klim naar de Col du Grand Vent (615 m). U daalt af naar Serrières en ziet de eerste wijngaarden. De weg gaat terug stijgen en via een prachtig stukje bos bereikt u de Col de la Grange du Bois (523 m). Na de top zijn er fantastische uitzichten op de rotspunten van Vergisson en Solutré, die ontstaan zijn door een merkwaardig natuurfenomeen. Even later bevindt u zich bij de voet van de Roche de Solutré. Een fikse wandeling brengt u bij top en ook hier geniet u van de uitzichten. Ten slotte fietst u via een goed bewegwijzerde fietsroute naar en door het drukke Mâcon, gelegen aan de brede rivier de Saône.
    56 km: U maakt na de Col du Grand Vent een ommetje via het 14de eeuwse kasteel van Pierreclos, gelegen te midden van de wijngaarden. Vervolgens gaat het naar Serrières waar u terug op het route van de kortere etappe komt.

  • Dag 15 Vertrek naar Nederland
    Fietsbussen

    Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus 's avonds naar Nederland vertrekt.

Fietsen in Bourgondië

Frankrijk

Dit is echt fietsen in Frankrijk zoals u het zich voorstelt. Rustige, slingerende, D-weggetjes door heuvelachtig landschap met regelmatig een dorpje met cafe en terras. 
U volgt tijdens de eerste 5 etappes volgt u grotendeels bestaande fietsroutes over grotendeels vrijliggende fietspaden.

Cluny
Mâcon
Tunnel du Bois Clair
Tunnel du Bois Clair

Wat u ook nog moet weten?

Reissom 2025
Eigen vervoer € 945,- 
Met fietsbus  € 1.295,-  

Reserveringskosten € 25,- per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Bij te boeken

Huurfiets € 190,-
Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

  • Camping- en douchegelden
  • Reisbegeleiding
  • Bagagevervoer
  • Technische assistentie en materiaalservice
  • Toegang tot routeapp en/of GPS-tracks
  • Overzichtskaartjes en hoogteprofielen

Bij te boeken

  • Vervoer Nederland - Macôn per Royal Class fietsbus v.v.
  • Huurfiets
  • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

  • Boekingskosten
  • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 15,- per persoon per dag

Fietsbus
De reis incl. fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op maandag vanuit Nederland en komt op dinsdag aan in Macôn. 

Terug vertrekt u vanaf Macôn op dinsdagavond en komt u op woensdag aan in Nederland. De reistijd vanaf Maastricht naar Macôn bedraagt ongeveer 14 uur, de bus zal rond 9 uur aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u welkom heten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis

vrijdag

  • 18.00 V Amsterdam
  • 19.15 V Utrecht
  • 20.45 V Eindhoven
  • 22:15 V Maastricht

zaterdag

  • 06.00 A Beaune
  • 07.15 A Macôn

Terugreis
zaterdag

  • 23.30 V Macôn

zondag

  • 07.00 A Maastricht
  • 08.30 A Eindhoven
  • 10:00 A Utrecht
  • 11.00 A Amsterdam

Eigen vervoer
Komt u met eigen vervoer, dan wordt u dinsdag in de loop van de dag verwacht op de camping bij Macôn. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers.
De route vanaf Utrecht naar Macôn is ongeveer 825 km.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar bij aankomst. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een slot. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

  • Huurfiets dames

    Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

  • Huurfiets heren

    Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, waar mogelijk verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 15,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).