11 tips voor uw fietsvakantie
Heerlijk: uw fietsvakantie staat voor de deur. Maar hoe bereid je je voor? Wat neem je allemaal mee? Hoe kun je het beste trainen voor lange afstanden? Wat moet je allemaal regelen voor vertrek? Tja, een fietsvakantie vergt misschien meer voorbereiding dan u zou denken. Maar geen zorgen. Met deze 11 praktische tips wordt uw fietsvakantie een gegarandeerd succes!
1 | Begin dichtbij huis
Gaat u voor het eerst op fietsvakantie? Blijf dan dichtbij huis. Dat is laagdrempelig en scheelt een hoop stress. Als er iets is met uw fiets, kunt u gemakkelijker om hulp vragen (aan kennissen, in uw eigen taal). Daarnaast is de omgeving vertrouwd en kunt u via bekende (knooppunt)routes fietsen. Bovendien is een fietsvakantie dichtbij huis een fijne manier om uw uitrusting te testen. U kunt namelijk altijd even terug naar huis om aanpassingen te doen, zonder dat u de hele reis hoeft te onderbreken.
2 | Ken uw fiets goed
Word beste vrienden met uw fiets. De stalen ros brengt u van plek naar plek, en moet dus volledig te vertrouwen zijn. Zorg er dus voor dat u uw fiets goed kent. Wat zijn zijn zwakke punten? Hoe kun je het beste omgaan met de versnellingen? Hoe plak je een lekke band? En zoals ook bij een goede vriendschap hoort: onderhoud ‘m regelmatig. Smeer de ketting, pomp de banden op, controleer de fietslampen… Een goede fiets is het halve werk!
3 | Laat uw fiets checken
Het is ook slim om uw fiets een soort APK te geven vóór vertrek. Laat uw fiets controleren door een fietsenmaker. Vertel ook wat u van plan bent, zodat de fietsenmaker uw fiets helemaal vakantieklaar kan maken. Want misschien zijn de buitenbanden aan vervanging toe, zijn de remblokjes aan het einde van hun Latijn of moeten er nieuwe tandwieltjes op. Kortom: met zo’n onderhoudsbeurt voorkomt u een hele hoop gedoe en frustratie.
4 | Pak niet té veel in
Uw fiets is geen pakezel. Het is misschien een open deur, maar neem niet té veel mee op fietsvakantie. Hoe minder spullen u meeneemt, hoe lichter u fietst. Dat is comfortabeler voor u en uw fiets. Maak een lijst en beperk u tot het noodzakelijke. Neem multifunctionele items mee en pak uw bagage slim in. Wilt u liever niet zelf de bagage van A naar B slepen? Kies dan voor een fietsvakantie met bagagevervoer.
5 | Gebruik waterdichte fietstassen
Regen: u zult het ongetwijfeld tegenkomen op fietsvakantie. Er is niets vervelender dan drijfnatte spullen uit uw fietstas moeten vissen. Een natte slaapzak, doorweekte kleding of een drijfnat leesboek. Dat gun je niemand. Waterdichte fietstassen zijn daarom een must. Ze beschermen uw spullen tegen regen en opspattend water, waardoor alles droog en bruikbaar blijft. Let bij de aanschaf op de kwaliteit van de naden en sluitingen; deze moeten volledig waterdicht zijn.
6 | Investeer in goede fietskleding
Goede fietskleding is echt géén overbodige luxe. Zorg ervoor dat u fijne, comfortabele stoffen draagt. En dan bij voorkeur stoffen die ademen, snel drogen en lichtgewicht zijn. Kies bijvoorbeeld voor merinowol, polyester, nylon of elastaan. En qua kledingstukken kunt u kiezen voor een fietsbroek met zeem, een fietsjack, een helm en fietshandschoenen. Nog een tip: draag veel laagjes, zodat u tijdens het fietsen uw outfit kan aanpassen. Investeer ook in een goed regenpak, zodat uw onderkleding droog blijft. Kortom: fijne fietskleding maakt het verschil.
7 | Reis met de fietsbus
Milieubewust en onbezorgd reizen naar uw bestemming? Neem dan een van onze fietsbussen. Een fietsbus brengt u geheel zorgeloos en comfortabel naar uw bestemming. Vanuit daar kunt u de prachtigste tochten maken. Bovendien kunt u dankzij de fietsbus uw eigen fiets meenemen. U kunt kiezen voor een retour of enkele reis. Op die manier kunt u uw eigen fietsvakantie helemaal zelf samenstellen
8 | Neem genoeg eten en drinken mee
Hongerklop? Enorme dorst? Probeer die ongemakken zoveel mogelijk te voorkomen en neem genoeg eten en drinken mee. Want zonder die energiebronnen kunt u een lange fietstocht wel op uw buik schrijven. Bovendien is er niet altijd een supermarkt in de buurt waar u snel kan binnenglippen. Zorg ervoor dat u altijd energierepen, zoutjes en een bidon bij hebt.
9 | Train van te voren
Bij het voorbereiden van uw fietsvakantie hoort natuurlijk ook: trainen. Zo bereidt u uw lichaam goed voor. Bouw uw conditie op door regelmatig te fietsen. En maak grote ritten om uw lichaam te laten wennen aan lange tochten en het zadel. Gaat u op wielrenvakantie? Dan kunt u uw fietsvakantie voorbereiden in Zuid-Limburg of de Ardennen.
10 | Volg uw eigen tempo
Een belangrijke tip is om uw energie goed te verdelen. Verspil niet alle kracht tijdens de eerste dagen en volg uw eigen tempo. Daarmee voorkomt u overbelasting. En zo begint u elke dag fit en gemotiveerd aan een nieuwe etappe. U bouwt vanzelf een (betere) fietsconditie op gedurende de dagen. Neem regelmatig pauzes om te rusten en om bewust te genieten van de omgeving.
Bent u op zoek naar een fietsvakantie die matcht bij uw conditie? Kijk naar de fietsniveaus die staan aangeduid bij al onze fietsvakanties. Die fietsniveaus geven de zwaarte van de reis aan. Op die manier vindt u in een handomdraai een fietsvakantie die bij u past.
11 | Kies eventueel een e-bike
Op fietsvakantie met een elektrische fiets? Dat is niets om u voor te schamen. Steeds meer mensen kiezen voor een e-bike, omdat deze extra ondersteuning biedt. Vooral bij langere tochten of heuvelachtige gebieden. Een e-bike kan het verschil maken tussen een vermoeiende tocht en een plezierige ervaring.
Wat heb je nodig voor een fietsvakantie?
Ik ga op fietsvakantie en ik neem mee… Niet te veel. Dat is de vuistregel. Maar wat neem je wél mee? Het belangrijkste dat u nodig heeft, is natuurlijk: een fiets. Zorg dat ‘ie goed onderhouden is. Neem ook essentiële accessoires mee, zoals een fietspomp, fietslampjes, waterdichte fietstassen en een stevig slot. En vergeet een gereedschapsetje niet. Zorg ook voor comfortabele kleding zoals een fietsbroek met zeem, ademende shirts, een waterdicht jack, en geschikte fietsschoenen. Denk daarnaast aan een EHBO-kit voor noodgevallen en neem voldoende eten en drinken mee. Ook handig om mee te nemen: een GPS-systeem, opladers en een powerbank. Maar dat is nog lang niet alles. We hebben alle fietsvakantie benodigdheden op een rij gezet:
Hoeveel kilo mag er mee op fietsvakantie?
Wij hanteren een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Maar hoe minder hoe beter. Want hoe minder spullen u meeneemt, hoe lichter u kunt fietsen. Om kilo’s te besparen, kunt u het beste kiezen voor lichtgewicht tassen zonder buitenframe.
Hoe voorbereiden op een fietstocht?
Als u flink veel gaat fietsen, is een goede voorbereiding essentieel. Begin met het plannen van uw route, inclusief rust- en eetplekken. En controleer het weerbericht, zodat u zich daarop kunt kleden. Zorg dat uw fiets in topconditie is voor vertrek en neem altijd gereedschappen mee voor onderweg. Neem ook een EHBO-kitje mee en zorg ervoor dat uw navigatie- en communicatiemiddelen goed functioneren. Tot slot: zorg dat u uw ID-kaart altijd op zak heeft en licht iemand in over uw route en verwachtte aankomsttijden. En dan zit er nog maar één ding op: lekker fietsen!
Tips voor trainen voor het fietsen van lange afstanden
Bent u van plan om lange afstanden te fietsen tijdens uw vakantie? Ga dan wel enigszins getraind op pad. Begin op tijd met uw voorbereiding door regelmatig langere ritten te maken. Zo bouwt u uw uithoudingsvermogen en kracht op. Ga ook alvast fietsen met uw bagage, zodat u aan de extra kilo’s kunt wennen. Hieronder nog een aantal tips:
- Stel een trainingsschema op voor uzelf.
- Fiets regelmatig, het liefst een paar keer per week.
- Neem voldoende rustdagen, zodat uw lichaam kan herstellen.
- Begin met korte ritten en bouw langzaam op naar langere afstanden.
- Neem voldoende snacks en water mee om energiedips te voorkomen.
- Doe aan krachttraining, vooral om uw beenspieren te versterken.
Boek uw volgende fietsvakantie bij Cycletours
Heeft u de smaak te pakken? Boek dan alvast uw volgende fietsvakantie. U gaat lekker fietsen, wij doen de rest. Heeft u behoefte aan nog meer praktische tips voor uw fietsvakantie? Twijfel niet om contact op te nemen. Wij helpen u graag verder!