Fietsvakantie de cols in de Pyreneeën

Zo veel mogelijk cols in de Pyreneeën

Op de grens tussen Frankrijk en Spanje

Vanaf € 935,-
Boeken
Samenvatting
  • 15 dagen
  • 80 tot 120 km per dag
  • Start Pamplona
  • Finish Pamplona
Hoogtepunten
  • Col d'Aubisque
  • Col du Tourmalet
  • Col de Peyresourde
  • Port d’Envalira
Kenmerken
  • Renners
  • Groepsreis
  • Kamperen
  • Fietsniveau 7

    100 - 140 km per dag. 1700 – 3500 hm per dag. Middel- of hooggebergte met afstanden van rond de 120 km. Voor de geoefende fietser.

De Pyreneeën, fietsen op de grens

Tijdens deze fietsvakantie de cols in de Pyreneeën fietst u op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Maak tijdens deze 2-weekse kampeertrektocht kennis met de kronkelende weggetjes die zich een weg naar boven wanen door het ruige gebied.

Fiets mee over de Col d’Aubisque, Col du Tourmalet, Col de Peyresourde en nog vele anderen. De titel van de fiesreis is niet voor niets de cols in de Pyreneeën. Voor iedereen die niets wil missen.
U verblijft op campings en uw reisbegeleiding zorgt voor verzorging onderweg, technische assistentie, bagagevervoer en etappe-informatie. Zorg dat u en uw racefiets in goede conditie zijn. Dit is een fietsreis voor de betere racefietsers die twee of meer cols op een dag geen probleem vinden.

 

Dagprogramma

  • Dag 1 Aankomst in Pamplona

    Na aankomst heeft u voldoende tijd om vanuit de camping bij Eusa de mooie stad Pamplona te bezoeken. Om wat in te fietsen is er een korte rondrit uitgezet.

    • Rondrit Río Ultzama  38 km / 450 hm
      Indien u als opwarmertje een fietstochtje wilt maken kunt u een lusje fietsen door het heuvellandschap ten noorden van Pamplona. U fietst hierbij op rustige wegen door een overwegend landbouwgebied met tal van kleine dorpjes. Bij het verlaten van de camping gaat de weg meteen stijgen (2.6 km/gemid. 3.4%). Na een korte afdaling komt de langste klim naar een hoogte van ca. 625 m (5.6 km/gemid 3.4%). Nadien is het vooral afdalen in de vallei van de rivier Ultzama. De laatste kilometers lopen via een drukkere weg.
  • Dag 2 Pamplona – Ochagavia, 83 km of 112 km

    U verlaat de omgeving van Pamplona via drukkere wegen. Langzaam sterft het verkeer uit. Ondertussen wint u reeds wat hoogte. Na Aoiz komt de vallei van de rivier Irati die stroomopwaarts gevolgd wordt. U krijgt uitzichten op het stuwmeer van Itoiz en fietst even verder door enkele mooie kloven. Ondertussen is er het ene klimmetje na het andere. Na het verlaten van de rivier wordt het klimmen steiler en krijgt u het gevoel dat de bergen nabij zijn. Het dorp Abaurrea Alta (6.4 km, gemid. 4.4%) is het hoogste punt van de dag. Daarna volgt de Alto de Remendia (1040 m). Na nog een korte klim daalt u af naar de vallei van de rivier Salazar, die u stroomopwaarts volgt tot bij de camping bij Ochagavía. 1400 hoogtemeters.

    Uitbreiding Paso Tapia
    Bij aankomst in Ochagavia kunt u doorfietsen om de Paso Tapia bij schrijven op uw palmeres. Na het verlaten van de camping gaat de weg lichtjes stijgen (5.9 km, gemid. 1.5%). Daarna wordt de klim pittiger met nog 8.8 km te gaan aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5.8%. De laatste kilometer zit boven de boomgrens en bij de Paso Tapia of Paso Tapla (1365 m) krijgt u prachtige uitzichten op de weidse omgeving en de achterliggende Pyreneeën. De loslopende paarden en koeien zijn extra. Afdalen en terugkeren naar Ochagavía verloopt langs hetzelfde traject. Totaal 112 km 2050 hoogtemeters.

  • Dag 3 Ochagavia – Oloron Sainte Marie, 94 km

    Spanje is slechts van korte duur. Eerst fietst u via Alto Laza (1129 m) naar Isaba. Daarna volgt een klim op de Col de la Pierre-Saint-Martin (1760 m). Vooral de laatste 14 kilometer van deze Col zijn pittig. Op de top passeert u de Spaans-Franse grens. In de afdaling van de Col de la Pierre-Saint-Martin volgen veel haarspeldbochten kort op elkaar. De bochten zijn niet altijd even overzichtelijk. Niet veel later krijgt u een prachtige klim met veel rotsformaties en dennenbossen. Met recht één van de mooiste beklimmingen van deze fietsvakantie. U kunt hem vergelijken met de Col d’Izoard in de Franse Alpen. Vergeet uw paspoort niet, want u gaat naar Frankrijk. 1900 hoogtemeters.

  • Dag 4 Oloron Sainte Marie – Argelès-Gazost, 95 km

    Op het programma staan de Col de Marie-Blanque (1035 m, 9 km), de Col d’Aubisque (1709 m, 18 km) en de Col du Soulor (1474 m, 4 km). Vooral de laatste 4 km naar de top van de Col de Marie-Blanque zijn erg zwaar! Laat u zich echter ook niet verrassen op de Col d’Aubisque. Twee kilometer voor de top is er in een scherpe bocht naar rechts een wit gekleurd hotel. Men denkt vaak dat dit de top al is, maar dan volgen er nog 2 kilometer. Tussen de Col d’Aubisque en de Col du Soulor fietst u over een smalle weg langs overhangende rotsen en steile afgronden, hetgeen een mooi gezicht oplevert. Na 3 km komt u de gedenkplaat van Wim van Est tegen. 2315 hoogtemeters.

  • Dag 5 Argelès-Gazost, rondrit 67 km

    U heeft vandaag de keuze, of lekker bijkomen of de klim naar Luz Ardiden.
    Vanaf de camping fietst u geleidelijk stijgend naar Luz St. Saveur. Het begin van de klim naar Luz Ardiden ligt circa 900 meter buiten Luz St. Saveur. De klim gaat direct al redelijk steil omhoog. De weg vervolgt zich via vele haarspeldbochten en komt dan uit op een kaler gedeelte met mooie vergezichten. Het laatste gedeelte is nog behoorlijk pittig, maar het uitzicht op de top is overweldigend. U overbrugt tijdens deze rondrit 1010 hoogtemeters, waarbij het gemiddelde stijgingspercentage van de klim 6,9% bedraagt.1350 hoogtemeters.

  • Dag 6 Argelès-Gazost - St. Lary Soulan, 89 km

    U fietst vanaf Argelès-Gazost door de Gorge du Luz naar Luz-Saint-Saveur naar de voet van de Col du Tourmalet. Er volgt een klim van 18,5 km naar de top. Na Bareges heeft u de mogelijkheid om de Col du Tourmalet te beklimmen via de route van oud tourwinnaar Laurent Fignon of via de nieuwe route. De top ligt op 2115 meter. Via het skidorp La Mongie daalt u af naar St. Marie de Campan om vervolgens rechts af te slaan naar de Col d’Aspin (1489 m). Deze klim is een stuk minder steil dan de klim naar de Col du Tourmalet. Na de afdaling van de Col d’Aspin fietst u via een glooiende route naar St. Lary Soulan. 2500 hoogtemeters.

  • Dag 7 St. Lary Soulan - Oust, 136 km

    Vandaag staat er een pittige etappe over vier bekende cols op het programma. De eerste bekende klim is naar de top van de Col de Peyresourde (1569 m, 11 km). Na een klim van 10 kilometer volgt op de grens met Spanje de 1293 meter hoge top van de Col du Portillon. De derde col van de dag is de 10 kilometer lange klim naar de top van de Col de Menté (1349 m). Daarna komt nog de Col de Portet-d'-Aspet (1069 m, 5 km), hier is in de Tour van 1995 de renner Fabio Cassartelli overleden. Langs de kant van de weg is een monument om even bij stil te staan. Mooie route. De laatste beklimming van de dag is de Col de la Core (1395m, 12 km). Vanaf deze col heeft u een mooi uitzicht op het dal van Bethmale. 3500 hoogtemeters.

  • Dag 8 Oust – Canillo, 144 km

    De route van Castillon naar Tarascon is wederom een mooie etappe. Via de Vallée d'Ustou fietst u verder naar de top van de Col de Latrape (1111 m, 5 km). Daarna volgt er de prachtige klim en afdaling van de Col d'Agnes (1570 m, 11 km). De Port de Lers (1517 m) is een zogenaamde 'meeneem-col' in de afdaling. Tot slot de beklimming Port d’Envalira (2408 m). Met zijn 2408 meter is dit de hoogste bergpas van de Pyreneeën waar een weg over gaat. Wellicht herinnert u zich deze col nog van de Vuelta van 2013, waar de Italiaan Daniele Ratto won in een waar slagveld door de weersomstandigheden. De gemiddelde stijging is vrij constant 5,5%, met op het eind passages van ruim 7%. U stijgt totaal nog ongeveer 650 meter. 2550 hoogtemeters.

  • Dag 9 Canillo, rustdag of rondrit

    Rondrit Andorra  44 km / 1350 hm  
    De rondrit brengt u door het typische landschap van Andorra... bergen, valleien, skidorpen...  Daarbij krijgt u 2 cols van de koninginnenrit van de Vuelta van 2015. Tom Dumoulin liet menig Nederlandse wielerharten sneller kloppen toen hij bijna de eerste grote ronde sinds Joop Zoetemelk in 1980 op zijn naam schreef. Na Encamp start op een erg smalle weg de eerste klim: de Collada de Beixalís (1796 m, 7 km). Na de afdaling volgt de tweede klim: Coll d’Ordino (1980 m, 10.7 km). En de afdaling brengt u terug in Canillo.
    Collada de Beixalís (1796 m):
    Naast de Vuelta van 2015, gaat ook de Tour de France van 2016 over deze pittige col. Hij is totaal bijna 7 kilometer lang met een gemiddelde stijging van ruim 8%. Vooral de eerste 3 kilometers zijn erg steil met passages van ruim boven de 14%. U stijgt in totaal 555 meter.
    Col d’Ordino (1980 m):
    U fietst nog ruim 10 kilometer van deze pittige beklimming. De gemiddelde stijging is ongeveer 7% met passages van 9%. U stijgt nog ongeveer 700 meter.

    Rondrit Andorra  83 km / 2750 hm
    De langere rondrit gaat na de Collada de Beixalís de Port de Cabús (2330 m) opzoeken. Nadien daalt u af langs dezelfde weg en staat de Coll d’Odino nog op het programma.
    Port de Cabús (2300 m):
    Deze prachtige pas is eigenlijk geen pas te noemen, omdat hij aan de westkant onverhard is. U fietst hem vanaf de verharde oostkant naar boven. Vanaf hier is hij nog 18 kilometer lang na de afdaling van de Collada de Beixalís. De gemiddelde stijging is ongeveer 6,5% met een maximum van tegen de 10%. Dit is op papier de zwaarste beklimming in Andorra. U stijgt totaal 1298 meter.

  • Dag 10 Canillo – La Seu d’Urgell – El Pont de Suert, 144 km

    Na Andorra veel Spaanse rust vandaag. De Pyreneeën zijn hier minder hoog en onstuimig dan aan de Franse kant. Aan hoogtemeters echter weer geen gebrek. Het begint met een col van naam met wielerhistorie in zowel de Tour als de Vuelta. Fiets in het spoor van de eeuwige Vlaamse vluchter Thomas de Gendt op de flanken van de Port del Canto (1730 m). Hij kwam als eerste boven in de Tour van 2016. Na ruim 26 kilometer (gem. 3,4%) bent u boven. Raak niet in paniek in de eerste 6 steile kilometers (gem. bijna 8%). De volgende beklimming is 9 km lang (gem. 3,4%). Het venijn zit ook bij de Coll de Bretiu (1056 m) in het begin. Na de afdaling begint meteen het sluitstuk van de dag. De Coll de Creu de Perves (13 km, gem. 4,5%) is op papier niets bijzonder, maar als sluitstuk van dit drieluik zeker niet te onderschatten. U daalt vervolgens van de top op 1340 m in 14 kilometer naar de camping iets buiten El Pont de Suert. 2700 hoogtemeters.

  • Dag 11 El Pont de Suert, rustdag

    Vandaag kunt u genieten van een welverdiende rustdag. Uiteraard is er altijd ook een col in de buurt.

  • Dag 12 El Pont de Suert – Escalona, 96 km

    In de laatste volledige Spaanse etappe zijn uiteraard weer 3 beklimmingen opgenomen. Een lange maar niet te steile klim over de inmiddels welbekende N-260 brengt u naar de Coll de l’Espina (km 18.2) en de Coll de Fadas (km 264), waarna u afdaalt naar Castejón de Sos (km 37.6). U fietst door een prachtige kloof naar Campo. Het is na Castejón de Sos lekker ontspannen fietsen over brede wegen door een open landschap en vervolgens over een brede weg naar Aínsa (km 84.9). Daar slaat u rechtsaf naar Escalona, zo’n tien km verderop. De camping ligt schitterend in de Valle d’Añisco. 2000 hoogtemeters.

  • Dag 13 Escalona – Bielle, 134 km

    Deze etappe voert u dwars door de Pyreneeën en doet u beseffen hoe smal de bergketen is. U fietst over de Col du Pourtalet (1794 m) van de Spaanse voet naar de Franse voet van de Pyreneeën. Het is een lange etappe met veel hoogtemeters. Een echte koninginnenrit dus. Om warm te draaien klimt u vanaf de camping zo’n 27 km over een heerlijk rustig maar steil weggetje naar de Coll de Fanlo. Na 38 km dient de tweede klim zich aan, nu van 15 km, naar de Puerta de Cotefablo (1423 m). De omgeving wordt langzaamaan wat ruiger. Een laatste, lange klim (27 km) brengt u via de A-136 naar de Col du Pourtalet en Franse grens. Het is een belangrijke grensovergang is daarom is de weg hier helaas drukker. Na de top suist u bijna 30 km naar beneden. Nog 10 km vals plat omlaag en u bent bij de camping, net voorbij het dorpje Bielle. 3050 hoogtemeters.

  • Dag 14 Bielle – St.-Jean-Pied-de-Port, 107 km

    De Pyreneeën verschillen nogal van elkaar. Dat merkt u gelijk als u de Col de Marie Blanque (1035 m) klimt. Het landschap is ruiger, de weg steiler. Vanuit de camping fietst u zonder opwarming omhoog naar de 12 km verderop gelegen col. Na de afdaling van de Marie Blanque (pas op voor loslopende paarden en koeien) fietst u door een lieflijk en golvend landschap naar de tweede uitdaging van de dag. Vanaf km 55 begint de weg langzaam op te lopen en na een eerste klim van 3,5 km en een korte afdaling begint de échte 10 km lange klim naar de Col Bagargui (1327 m). De laatste 6 km boven de 10%! De daarop volgende klim is eenvoudiger en gaat naar Col de Burdincurutcheta (u ziet het aan de namen: u bent inmiddels in Frans Baskenland). Deze klim is slechts 2,5 km. Daarna daalt u helemaal af naar de camping.

  • Dag 15 St.-Jean-Pied-de-Port – Pamplona, 100 km, vertrek met fietsbus

    U fietst terug naar het beginpunt met een aantal korte pittige klimmen. Een niet al te moeilijke laatste etappe.
    S'avonds vertrekt u met de fietsbus terug naar Nederland.

Reisdatum

Begin
Eind
Accommodatie
Vanaf
Beschikbaarheid

Wat u ook nog moet weten?

Reissom
Met eigen vervoer € 935,-
Met fietsbus  € 1.225,- 

Bijdrage SGR € 5,- p.p
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Bij te boeken
Kaart: Michelin 574 (1:400.000) & Michelin 342 en 343 en 344 (1:150.000) € 35,-

Inbegrepen

  • Vervoer Nederland - Spanje per Royal Class fietsbus v.v.
  • Camping- en douchegelden
  • Verzorging onderweg
  • Reisbegeleiding
  • Bagagevervoer
  • Technische assistentie en materiaalservice
  • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

  • Kaarten: Michelin 574 (1:400.000) & Michelin 342, 343 & 344 (1:150.000)
  • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

  • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag

Fietsbus

De reis incl. fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag aan in Eusa (Pamplona). Terug vertrekt u vanaf Eusa (Pamplona) op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland. De reistijd vanaf Breda naar Eusa (Pamplona) bedraagt ongeveer 17 uur, de bus zal rond 06:00 in Eusa (Pamplona) aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
vrijdag

  • 10.45 V Amsterdam
  • 12.00 V Utrecht
  • 13.30 V Breda

zaterdag

  • 06.00 A Eusa (Pamplona)

Terugreis
zaterdag

  • 23.00 V Eusa (Pamplona)

zondag

  • 16.00 A Breda
  • 17.30 A Utrecht
  • 18.45 A Amsterdam

Eigen vervoer
Komt u met eigen vervoer, dan wordt u zaterdag in de loop van de dag verwacht op de camping in Eusa (Pamplona). U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Het is verplicht in Spanje een helm te dragen tijdens het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

Veel gestelde vragen

  • Hoeveel bagage mag ik meenemen?

    Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. 

  • Wat is een fietsbus?

    Naast de georganiseerde reizen biedt Cycletours al jaren een fietsbusprogramma voor diegenen die alleen vervoer inclusief fiets zoeken. Een fietsbus is een Royal Class touring car met een fietsaanhanger. In de fietsbus zijn 36 zitplaatsen. In de aanhanger is plaats voor 36 fietsen, 2 tandems en 2 fietskarren. Op deze website treft u de busschema’s, de prijzen en de data aan van de bussen naar meer dan 20 bestemmingen in Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Slovenië, Spanje en Zweden.
    Lees verder...

  • Wat is het verschil tussen met de fietsbus en eigen vervoer?

    Bij de meeste van onze groepsreizen kunt u kiezen of u met de fietsbus naar de start van de reis gaat of dat u met eigen vervoer gaat. Fietsvakanties die beginnen op een andere plek dan waar ze eindigen is de fietsbus inbegrepen.
    De fietsbus biedt het voordeel dat u met uw eigen fiets vanuit Nederland naar het begin van uw fietsvakantie wordt gebracht. De fietsbus stopt bij de startcamping of het starthotel. U vertrekt een dag eerder uit Nederland dan de start van de reis. Dit is op vrijdag als uw reis op zaterdag begint en op maandag als uw reis op dinsdag begint. U reist zorgeloos, veilig en milieuvriendelijk.

    Met eigen vervoer betekent dat u kiest om geen gebruik te maken van de door ons aangeboden heen- en terugreis. U zorgt zelf dat u op de startplaats van de reis komt. De reisleiding verwacht u dan vanaf circa 15.00 op de plaats van bestemming. Het parkeren van een auto is altijd voor eigen risico en eigen kosten.