Fiets-vaarvakantie Rijn & IJssel

Rijn en IJssel

.

Vanaf € 910,-
Boeken
Samenvatting
 • 8 dagen
 • 45 km per dag
 • Start Amsterdam Nabij Amsterdam Centraal
 • Finish Amsterdam Nabij Amsterdam Centraal
Hoogtepunten
 • Nationaal Park de Hoge Veluwe
 • Hanzesteden Doesburg, Zutphen en Deventer
 • Fietsen langs de IJssel
 • Zuiderzeestadjes als Elburg en Spakenburg
Kenmerken
 • Fietsvaarvakantie
 • Groep
 • Schip
 • Fietsniveau 1

  Afstand: 35 - 50 km gemiddeld per dag Hoogtemeters: 0 - 100 hm gemiddeld per dag

Rijn & IJssel

Denkend aan Nederland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan. In het beroemde gedicht van Hendrik Marsman staat er Holland maar dat is in dit geval niet correct. Deze reis voert u door Utrecht, Gelderland, Overijssel en vooruit, een stukje Noord-Holland.

De grote rivieren en de oude Hanzesteden langs de IJssel en de vissersstadjes aan de voormalige Zuiderzee zijn het thema van deze reis. Het leuke aan deze reis is dat u naast de mooie en zeker afwisselende fietstochten langs rivieren, meren, bossen en heide ook regelmatig een stuk op het schip vaart, en ook nog echt mooie trajecten op de Rijn, IJssel en de Randmeren. Zo ziet een fietser Nederland niet vaak. Op deze toer komt de toegevoegde waarde van een fiets-vaar vakantie helemaal tot zijn recht.

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst Amsterdam, varen naar Wijk bij Duurstede

  U gaat uiterlijk om 14 uur aan boord in het Oosterdok in Amsterdam. Na de introductie waarbij het programma voor de week wordt uitgelegd lichten we het anker en varen Amsterdam uit en over het Amsterdam-Rijn kanaal en de Lek naar Wijk bij Duurstede. We leggen aan net buiten de oude stadsmuur. Na het diner is er nog de mogelijkheid een stukje in de omgeving te fietsen. De gids heeft een mooie route beschikbaar. Een avondwandeling in het oude stadje kan natuurlijk ook.

 • Dag 2 Wageningen - Arnhem, 40 km

  Terwijl u van uw ontbijt geniet vaart uw schip naar Wageningen. Hier laden we de fietsen af en beginnen aan de fietstoer naar Arnhem. Eerst over de dijk langs het natuurgebied De Blauwe Kamer en daarna de bossen en heide gebieden in van het Nationaal Park De Hoge Veluwe. We hebben vandaag een lange (60 km) en een korte (40 km) route. De gids rijdt in principe de korte route via o.a. Oosterbeek met mogelijkheid tot bezoeken van het Airborne Museum. Als u de lange route neemt fietst u op eigen gelegenheid en kunt u het Jachtslot Hubertus en het Kröller-Müller Museum bezoeken. De keuze is aan u. Iedereen daalt later via de noordrand af Arnhem in via de schitterende parken Sonsbeek en Zijpendaal. Ons schip ligt aan de Rijnkade in het centrum van Arnhem. Hoewel zwaar beschadigd in de 2e Wereldoorlog tijdens de Slag om Arnhem heeft het een levendig centrum. De gids neemt u desgewenst mee op een avondwandeling door de stad.

 • Dag 3 Doesburg - Zutphen, 45 km

  Ook deze dag begint weer met en boottocht tijdens het ontbijt. Eerst over de Rijn en daarna over de IJssel vaart u ontspannen naar de oude Hanzestad Doesburg. Na het ontschepen stapt u op de fiets voor een schitterende tour langs de IJssel naar het kleinste stadje in Nederland; Bronkhorst. Een ideale plek voor de middagpauze. Door het Achterhoeks parklandschap fietst u dan langs verschillende fraaie buitenhuizen naar Vorden en het gelijknamige kasteel. Het einddoel van de fietstocht is de middeleeuwse stad Zutphen. Dit plaatsje ligt mooi aan de IJssel en heeft een erg ontspannen sfeer. Het is er heerlijk toeven op een van de terrassen op de markt. Dan is het weer tijd om aan boord te gaan. De korte cruise brengt u naar Deventer waar we de nacht blijven liggen. Ook hier kan de gids desgewenst een avondwandeling organiseren.

 • Dag 4 Deventer - Zwolle, 50 km

  Een korte fietstocht over de IJsseldijk brengt u bij Wijhe waar u de veerpont naar de overkant neemt. Hierna gaat het verder door de bosgebieden rond Heerde en het coulisselandschap van de oostelijke Veluwe. Hier vindt u een combinatie van bossen, heide, veengebieden en eeuwenoud kleinschalig boerenland. In de middag doet u het meer dan 800 jaar oude stadje Hattem aan. Een aangename verrassing voor wie dit pareltje aan de IJssel nog niet kent. We raden en wandeling door het stadje en over de grotendeels intacte stadswallen aan. Voor de geïnteresseerden is een bezoek aan het Anton Pieck Museum een aanrader. Na inscheping staat er een boottocht naar Kampen op het programma. In deze stad liggen we ook weer in het centrum afgemeerd. De avond leent zich prima voor een wandeling door de grootste Hanzestad van Nederland. Een stad ook met een rijke religieuze en militaire geschiedenis.

 • Dag 5 Kampen - Harderwijk, 45 km

  Terwijl ons schip naar Harderwijk vaart over de IJssel en de Randmeren fietst u langs de oevers van de voormalige Zuiderzee naar het marktstadje Elburg. Er zijn onderweg mogelijkheden om te zwemmen. Na Elburg voert de route u meer het binnenland in en fietst u weer over de bossen en heidevelden van de Veluwe rond Nunspeet. We liggen In Harderwijk in de nieuwe haven recht voor de stadspoort. Een prima plek om b.v. nog even het Dolfinarium te bekijken of een visje of paling te eten bij een van de vele viskramen aan de haven.

 • Dag 6 Harderwijk - Spakenburg, 45 km

  De fietstocht van vandaag is weer een uitermate afwisselende. Het combineert de polders en het laagland met de bossen rond Ermelo en Putten. Bij Strand Nulde is het, bij goed weer natuurlijk, tijd om te zwemmen, of gewoon op het strand even uit te rusten. Al fietsend over de dijk ziet u de oude stoommachine Arkeheem opdoemen. Dit was een van de eerste stoommachines die hier werden ingezet om het water uit de lager gelegen polders naar de Zuiderzee te pompen. Het complex wordt nu liefdevol onderhouden door een enthousiaste vrijwilligersgroep. In de middag komt u aan in Spakenburg, een van de meest traditionele oude Zuiderzee stadjes. Bewonder de oude en prachtig opgeknapte houten vissersboten in de haven. Ga ook eens kijken bij de 2 naast elkaar gelegen voetbalstadions. Het dorp is verdeeld langs de lijnen SV Spakenburg (de Blauwen) en IJsselmeervogels (de Rooien). Het is een bijzonder dorp. Nu de visserij niet meer genoeg oplevert zijn veel inwoners hardwerkende marktkooplui geworden. Door het hele land staan ze met vis en brood op de markt.

 • Dag 7 Huizen - Amsterdam, 35 km

  En weer beginnen we met een ontbijtcruise… Nu over de Randmeren naar Huizen waar we bij de oude kalkovens afmeren. Via een onverhard pad langs het Gooimeer rijden we eerst langs de bekende uitspanning en speeltuin  Oud Valkeveen waarna we over de fortificaties de vesting Naarden in rijden. Daarna volgt het lommerrijke Muiderberg met zijn fraaie villa’s en het surfstrand. Als ver voor Muiden komt het indrukwekkende Muiderslot in zicht. We nemen de tijd om Muiden en voor wie wil het slot te verkennen. Hierna rijden we via rustige fietspaden over de dijk en langs IJburg via het oosten de Amsterdam in. Op een vrijdagmiddag is het flink druk in de stad en de Amsterdammers hebben een broertje dood aan regels, zeker op de fiets. Oppassen dus. In de avond na het afscheidsdiner is er nog de mogelijkheid de stad in te gaan.

 • Dag 8 Amsterdam, ontschepen voor 10 uur

  Na het ontbijt eindigt uw fietstoer Rijn en IJssel. We hopen dat u genoten heeft van deze “Lekker weg in eigen Land” vakantie.

Begeleid en onbegeleid fietsen
Onze fietsvaar vakanties zijn in opzet reizen waarbij u met de groep onder leiding van een ervaren reisbegeleider de route fietst. Dit heeft allerlei aangename kanten zoals deskundige toeristische informatie onderweg, technische en andere ondersteuning en de interactie met uw internationale reisgezelschap.

U kunt er echter ook voor kiezen zelfstandig te fietsen. In Nederland en België rijden we grotendeels over het bekende knooppunten netwerk. Van iedere route hebben we een uitgebreid routeboekje en kunnen we GPS tracks leveren. Daarnaast kan de reisbegeleiding in overleg met u aangepaste of uitgebreide routes uitstippelen.

U kunt per dag bepalen of u met de groep wilt fietsen of individueel.

Muiderslot
Oosterbeek
Veluwe
Kampen
Amsterdam
Arnhem
Harderwijk
Zutphen
Veluwe

Wat u ook nog moet weten?

Prijzen per persoon in 2022

Anna Antal

7 mei, 20 aug., 24 sept. en 1 okt. 2022
Hut met stapelbed € 920,-
Hut met 2 bedden € 1.085,-
Hut single gebruik € 1.175,-

Zwaan

Alle afvaarten in 2022
Hut met 2 bedden € 1.375,-
Luxe hut met zitje en tweepersoonsbed € 1.540,-
Kleinere hut in het vooronder met tweepersoonsbed (ingang aan dek; toegankelijk met trap)  € 1.160,- 
Kleinere hut in het vooronder single gebruik € 1.765,-

Toeslagen
Boekingskosten € 20,- per boeking
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.

Bij te boeken
Huurfiets hybride € 95,-
Huurfiets E-bike € 180,-
Verzekering huurfiets € 20,- voor hybride en € 40,- voor E-bike
Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

 • 7 nachten in de geboekte hut categorie
 • Volpension (7x ontbijt, 6x zelf gemaakt lunchpakket en 7x 3-gangendiner)
 • Gratis koffie en thee aan boord
 • Gratis WiFi in de salon en aan dek
 • Beddengoed en handdoeken
 • Meefietsende begeleider
 • Routeboek, 1 per hut

Niet inbegrepen

 • Fietshuur (plus eventuele fietsverzekering)
 • Entreegelden voor musea
 • Reis- en annuleringsverzekering

Bijzonderheden

U boekt deze reis bij Cycletours Holland B.V.. De reis wordt door Cycletours Holland B.V. uitgevoerd en valt onder hun SGR garantie.

Op de dag van aankomst, zaterdag, kunt u tussen 13 en 14 uur inchecken aan boord. We vragen om uiterlijk 14 uur aan boord te zijn. U herkent uw schip aan de naam op de boeg en aan het spandoek met Cycletours erop. In uw reisbescheiden staat met welk schip uw reis wordt uitgevoerd. Wel kunt u uw bagage al vanaf 12 uur aan boord brengen. Na de incheck vertellen de reisbegeleider, de kapitein en de kok iets over de fietstour, de regels aan boord en de maaltijden en andere zaken.

Uw schip lig aan de kade in het Oosterdok in Amsterdam, postcode 1011 VX. Dit is tegenover het NEMO Science Museum.

Het Oosterdok is op loopafstand van het station Amsterdam Centraal. Het makkelijkst is als u per trein komt. Mocht u toch per auto willen komen dan kunt u uw bagage uitladen bij het schip. De dichtstbijzijnde parkeergarage is Parking Centrum Oosterdok (ca. € 175,- per week). Op de website I Amsterdam kunt u meer parkeermogelijkheden vinden.

De tour eindigt een week later, weer op zaterdag, na het ontbijt om 10 uur. U logeert die nacht van vrijdag op zaterdag nog aan boord. Indien gewenst kan de reisbegeleiding voor u vervoer regelen naar het treinstation of parkeergarage.

Uw accommodatie tijden een fiets-vaar vakantie is een van onze speciaal voor fietsreizen omgebouwde rijnaken. Hoewel niet groot hebben onze schepen door hun efficiënte indeling verrassend veel ruimte en mee comfort dan veel mensen denken.

Terwijl u overdag heerlijk aan het fietsen bent vaart het schip, uw varende hotel naar de volgende etappeplaats. In de ochtend geniet u van het ontbijt, maakt een luchtpakket en stapt onbezorgd op de fiets. In de middag als u aankomt staat er koffie en thee klaar aan boord. Geen gesleep met bagage, niet iedere dag uw tas in en uitpakken en aan een nieuw hotel wennen. Uw hotel vaart als het ware met u mee. En mocht u een dag niet willen fietsen dan kunt u altijd aan boord blijven en genieten van een cruisen en het landschap vanaf het water bekijken.

Deze fietsvaarvakantie bieden we aan op de volgende schepen:

De fiets

Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets, voor vertrek, daarom grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel) fietsslot mee te nemen.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar aan boord. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een slot en helm. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

 • Huurfiets Dames

  Batavus Boulevard, incl. fietshelm 
  Uw huurfiets heeft 24 versnellingen, handremmen, fietstassen, slot, bidon en  u kunt van de begeleider een reparatiesetje ontvangen. 

 • Huurfiets heren

  Batavus Boulevard, incl. fietshelm 
  Uw huurfiets heeft 24 versnellingen, handremmen, fietstassen, slot, bidon en  u kunt van de begeleider een reparatiesetje ontvangen. 

 • Huurfiets e-bike

  E-bike met middenmotor incl. fietshelm 
  Uw huurfiets heeft 10 versnellingen, handremmen, fietstassen, slot, bidon en u kunt van de begeleider een reparatiesetje ontvangen. 

Begeleidingsteam
Aan boord van onze schepen treft u een driekoppige bemanning en deskundige, meertalige reisbegeleiding. De bemanning bestaat uit een schipper, een kok en een gastvrouw/heer. Samen doen ze alles om deze fietsvakantie tot een onvergetelijk ervaring te maken. Het team is speciaal opgeleid en geselecteerd om te zorgen voor een informele en veilige atmosfeer, gedegen informatie over de te fietsen route en de bezienswaardigheden onderweg, het bereiden en serveren van voedzame en afwisselende maaltijden.

De schipper is verantwoordelijk voor alles dat te maken heeft met het varen van het schip, de kok is verantwoordelijk voor de catering aan boord, de gastvrouw/heer assisteert zowel de schipper als de kok en is verantwoordelijk voor het beheer van de salon en de bar en is algemeen aanspreekpunt voor huishoudelijke zaken.

De reisbegeleider fietst iedere dag mee en is onderweg beschikbaar voor toeristische informatie, technische en waar nodig andere ondersteuning. Hij/zij geeft iedere avond een uitleg over de te fietsen route organiseert regelmatig stadswandelingen of andere activiteiten in de avond.

Maaltijden
De kok is gespecialiseerd in het bereiden van smakelijke en afwisselende maaltijden voor hongerige fietsers. Tijdens het uitgebreide ontbijt kunt u een lunchpakket voor onderweg samenstellen. Op tafel staan dan verschillende soorten brood, broodjes en beleg, yoghurt, ontbijtgranen, zuivel, sappen en repen. Het menu van het avondeten is iedere dag anders.

De maaltijden aan boord zijn inbegrepen in de prijs net als koffie en thee. Frisdranken en alcoholische dranken kunnen tegen een redelijke prijs aan boord gekocht worden. Na een dag fietsen staat er altijd koffie, thee en koekjes, cake of iets anders lekkers voor u klaar.

Als u speciale maaltijdwensen heeft vragen we u dit liefst bij boeking maar uiterlijk 14 dagen voor vertrek aan ons te melden. Als voor het gewenste dieet extra voorbereiding en/of extra ingrediënten nodig zijn kan het zijn dat we dit alleen in beperkte vorm kunnen leveren. We doen ons best aan uw wensen te voldoen maar vragen ook om begrip voor de beperkte logistieke mogelijkheden aan boord van een schip. 
Indien u Celiac, glutenvrij of veganistische maaltijden wilt dan zijn we genoodzaakt daarvoor € 50,- per week te rekenen. Dit dient u bij boeking door te geven. Als dit niet bij ons bekend is dan rekenen wij € 100,- (ter plekke betalen). 

Het reisgezelschap
Een van de leukste aspecten van onze fiets-vaar vakanties is het reisgezelschap. Aan boord treft u een internationaal gezelschap uit o.a. Australië, Canada, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Ook gasten uit Europese landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje gaan regelmatig met onze tours mee. Meedoen met een fietsreis van Cycletours is een geweldige kans om met gelijkgestemde fietsers van over de hele wereld onderweg te zijn. Onderweg en aan boord kunt u genieten van het gezelschap van een internationale groep en aan dek of in de salon samen ervaringen uitwisselen. Al dan niet onder het genot van een drankje. Verwacht geen luxe cruiseschip met een all-in formule. Onze deelnemers zijn sportief ingestelde mensen die er van houden in de buitenlucht een actieve vakantie te hebben. Een persoonlijke en ongedwongen sfeer is de norm tijdens onze fiets-vaar vakanties Er doen allerlei leeftijdsgroepen mee, we hebben alleenreizenden, vriendengroepen, stellen en ook families met kinderen (in de schoolvakanties). De meeste groepen hebben tussen de 12 en 20 deelnemers.

Begeleid en onbegeleid fietsen
Onze fietsvaar vakanties zijn in opzet reizen waarbij u met de groep onder leiding van een ervaren reisbegeleider de route fietst. Dit heeft allerlei aangename kanten zoals deskundige toeristische informatie onderweg, technische en andere ondersteuning en de interactie met uw internationale reisgezelschap.

U kunt er echter ook voor kiezen zelfstandig te fietsen. In Nederland en België rijden we grotendeels over het bekende knooppunten netwerk. Van iedere route hebben we een uitgebreid routeboekje en kunnen we GPS tracks leveren. Daarnaast kan de reisbegeleiding in overleg met u aangepaste of uitgebreide routes uitstippelen.

U kunt per dag bepalen of u met de groep wilt fietsen of individueel.