Fiets-vaarvakantie het Groene Hart van Holland

Het Groene Hart van Nederland

Strand, steden en cultuur

Vanaf € 999,-
Boeken
Samenvatting
 • 8 dagen donderdag-donderdag
 • 45 km per dag
 • Start Amsterdam Nabij Amsterdam Centraal
 • Finish Amsterdam Nabij Amsterdam Centraal
Hoogtepunten
 • Hoogtepunten van Holland
 • Molens van Kinderdijk
 • Skyline van Rotterdam
 • Haarlem, Leiden, Delft & Gouda
Kenmerken
 • Fietsvaarvakantie
 • Groep
 • Schip
 • Fietsniveau 1

  Afstand: 35 - 50 km gemiddeld per dag Hoogtemeters: 0 - 100 hm gemiddeld per dag

Het Groene Hart

Fietsen rond en door het Groene Hart van Nederland, dat is de essentie van deze "Holland tour" die we ook wel de hoogtepunten van Holland kunnen noemen. U bezoekt klassieke Hollandse steden als Haarlem, Leiden, Delft en Gouda. Ook de molens van Kinderdijk en een bezoek aan het moderne Rotterdam staan op het programma. En overal vrijliggende fietspaden in een typisch Hollands landschap.

U fietst langs kleine en grote riviertjes, kanalen, meren en plassen, over dijken en ook door lieflijk boerenland. Deze geweldige en erg typisch Hollandse tour neemt u mee terug in de tijd van de 16e en 17e eeuw, maar laat ook het moderne leven zien. Laat u verrassen door de vele gezichten en ook de rust in dit drukst bevolkte deel van Nederland. We hebben met onze jarenlange ervaring de mooiste en verrassend rustige fietsroutes uitgezocht. En vanaf het schip ziet u uw eigen land ook eens van een andere kant.

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst Amsterdam, fietsen Spaarndam - Haarlem, 15 km

  U wordt uiterlijk om 13:30 uur aan boord verwacht in het Oosterdok in Amsterdam. Na de introductie, waarbij het programma voor de week wordt uitgelegd, vaart u via het IJ en de haven van Amsterdam naar het dorpje Spaarndam. Hier gaat u van boord voor een korte, leuke, eerste fietstour door Spaarndam en de polders rond Haarlem. De ligplaats is aan het Spaarne, midden in de oude stad van Haarlem. Een ideale plek. Na het diner kunt u, desgewenst onder leiding van de gids, een avondwandeling door de stad maken.

 • Dag 2 Haarlem - Leiden, 45 km

  Deze eerste echte fietsdag  begint met een rit langs het Spaarne naar het beroemde stoomgemaal Cruquius aan de Ringvaart (van de Haarlemmermeerpolder). Het gebied rond Vogelenzang, ten zuiden van Haarlem, herbergt een aantal schitterende buitenplaatsen in een fraai parklandschap aan de voet van de duinen. We maken een stop op de boulevard van Noordwijk. Neem uw zwemspullen mee bij goed weer!  Het fietspad door de duinen leidt u verder naar Katwijk, waar de route weer naar het binnenland draait. Via rustige weggetjes en fietspaden bereikt u uiteindelijk de universiteitsstad Leiden. Het schip ligt afgemeerd bij de Zijlpoort in de oude stadsgracht, net buiten het centrum. Ook nu is er in de avond weer de mogelijkheid voor een begeleide wandeling. Of u gaat zelf op verkenning in Leiden. Keus genoeg aan bezienswaardigheden, cafés en clubs.

 • Dag 3 Leiden - Delft, 40 km

  U verlaat Leiden over het rustige fietspad langs de Vliet. Via Voorschoten en kasteel Duivenvoorde bereikt u de prachtige woonwijken van Wassenaar. In het duingebied Meijendel is het heerlijk fietsen en met een kleine omweg is ook het strand bereikbaar. Via Scheveningen en de Scheveningse bosjes rijdt u, bijna verkeersvrij, Den Haag binnen. Iedereen heeft tijd de stad kort te bezoeken. Paleis Noordeinde, het Binnenhof of toch winkelen of een terrasje pikken. De keuze is aan u. Daarna fietst u over het jaagpad langs de Vliet rustig Delft binnen. Als er tijd is kunt u nog een porselein werkplaats bezoeken. In de avond kan er uiteraard weer een stadswandeling gemaakt worden.

 • Dag 4 Delft

  Vandaag blijft het schip in Delft liggen en kunt u uw dag naar eigen goeddunken indelen. U kunt bijvoorbeeld de vele bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld het Prinsenhof, de Oude en Nieuwe Kerk in Delft bezoeken. U kunt ook met de trein of per fiets terug naar Den Haag voor bijvoorbeeld een rondleiding door het parlement of voor een bezoek aan een van de vele musea. Of u reist naar Rotterdam voor een cruise door de haven of een van de vele andere dingen die, in de nog steeds, grootste haven van Europa te doen zijn.

 • Dag 5 Kinderdijk - Gouda, 40 km

  In de ochtend vaart het schip naar Rotterdam waar u, na een kort bezoek, de waterbus naar Alblasserdam neemt. Het Unesco werelderfgoed, de droogmakerij Kinderdijk met zijn 19 molens, benadert u via “de achterkant” op een rustig fietspad. Een mooie manier om de vallei van de windmolens binnen te rijden. Er is uitgebreid de tijd om de molens van binnen en van buiten te bekijken en ook de presentaties in het bezoekerscentrum te zien. Via een fraai vrijliggend fietspad fietst u hierna door oneindig laagland. Om u heen rust, watervogels, en koeien. Bij Lekkerkerk steekt u per fietspont de Lek over naar de Krimpenerwaard met meer typisch Hollands landschap. De aankomst op het marktplein van Gouda is spectaculair. Het schip ligt aan de Turfkade, vlak bij het centrum en in de avond kan de reisleider een stadswandeling organiseren.

 • Dag 6 Gouda - Oude Wetering, 45 km

  In Gouda is een bezoek aan de St. Jans kerk echt een “must”. Een schitterend voorbeeld van een oorspronkelijk katholieke kathedraal die tijdens de reformatie overging naar de hervormde kerken. De kerk mist een toren, maar is wel de grootste kerk in Nederland qua oppervlakte. Je moet je ergens mee onderscheiden, toch. Wereldberoemd zijn de gebrandschilderde ramen met o.a. taferelen uit de Tachtigjarige Oorlog. Een hoogtepunt van deze dag is de fietstocht door de Reeuwijkse Plassen. In de 18e eeuw werd hier turf afgegraven, waarna de resulterende gaten vol liepen met water. Plannen voor inpoldering zijn uiteindelijk nooit gerealiseerd. Nu is dit een schitterend natuurgebied waar het heerlijk fietsen is. Hierna fietst u verder langs de Oude Rijn en de Meije naar Zuidwoude aan de Nieuwkoopse Plassen. Verder gaat het door het Groene Hart van Holland langs groene polders met melkveehouderijen naar de laatste ligplaats deze week, Oude Wetering.

 • Dag 7 Oude Wetering - Amsterdam, 45 km

  De laatste dag begint met een erg mooie fietsroute over het fietspad langs eerst de Drecht en later de Amstel naar Uithoorn. Onderweg passeert u het mooie Bilderdam en kunt u een aantal forten uit de Stelling van Amsterdam zien liggen. Deze 135 kilometer lange ring van forten uit de 19e eeuw is nu een UNESCO werelderfgoed. Via de unieke lege polder de Ronde Hoep nadert u Amsterdam. Van hieruit ziet u de Zuidas en de Arena al van kilometers afstand uit het lage land opdoemen. Na de middagpauze in het fraaie Ouderkerk rijdt u langs de Amstel de hoofdstad binnen en ziet u monumenten als de Magere Brug, het Amstel Hotel en theater Carré. In de avond, na het afscheidsdiner, is er nog de mogelijkheid de stad in te gaan.

 • Dag 8 Amsterdam, ontschepen voor 10:00 uur

  Na het ontbijt eindigt uw fietsreis door Het Groene Hart. We hopen dat u genoten heeft van deze “Lekker weg in eigen Land” vakantie.

Begeleid en onbegeleid fietsen
Onze fiets-vaar vakanties zijn in opzet reizen waarbij u met de groep onder leiding van een ervaren reisbegeleider de route fietst. Dit heeft allerlei aangename kanten zoals deskundige toeristische informatie onderweg, technische en andere ondersteuning en de interactie met uw internationale reisgezelschap.

U kunt er echter ook voor kiezen zelfstandig te fietsen. De route gaat grotendeels over het bekende knooppuntennetwerk. Van iedere route hebben we een uitgebreid routeboekje en kunnen we GPS tracks leveren. Daarnaast kan de reisbegeleiding, in overleg met u, aangepaste of uitgebreide routes uitstippelen.

U kunt per dag bepalen of u met de groep wilt fietsen of individueel op stap wilt.

Amsterdam
Gouda
Kinderdijk
Leiden
Delft
Haarlem
Spaarndam
Rotterdam
Den Haag

Wat u ook nog moet weten?

Prijzen per persoon in 2024

! In 2024 starten de reizen op donderdag!

Wending

20 juni
Hut voor 2 personen € 1.299,-
Hut voor 3 personen € 1.215,-
Hut voor alleengebruik € 1.660,-

Liza Marleen

9 mei - 6 juni, 29 augustus & 3 oktober
Hut voor 2 personen € 1.430,-
Superior hut voor 2 personen (15 m2) € 1.660,-
Hut voor 3 personen (15 m2) € 1.310,-
Hut voor alleengebruik € 2.070,-

5 & 12 september
Hut voor 2 personen € 1.570,-
Superior hut voor 2 personen (15 m2) € 1.800,-
Hut voor 3 personen (15 m2) € 1.435,-
Hut voor alleengebruik € 2.285,-

Anna Antal

4 + 11 juli & 1 augustus
Hut voor 2 personen € 1.175,-
Hut met stapelbed € 999,-
Hut voor alleengebruik (met stapelbed) € 1.275,-

15 + 22 augustus
Hut voor 2 personen € 1.299,-
Hut met stapelbed € 1.100,-
Hut voor alleengebruik (met stapelbed) € 1.425,-

Toeslagen

Boekingskosten € 25,- per boeking
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Bijdrage SGR € 5,- per persoon

Bij te boeken
Toerfiets per week (fietsverzekering inbegrepen) € 110,-
E-bike per week (fietsverzekering inbegrepen) € 220,-
Speciale diëten (gluten vrij, lactose vrij, veganistisch) € 75,- per dieet (bij boeking aangeven)
Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

 • 7 nachten in de geboekte hut categorie
 • Volpension (7 x ontbijt, 6 x zelfgemaakt lunchpakket en 7 x 3-gangendiner)
 • Koffie en thee aan boord
 • WiFi (beperkt in de salon en aan dek)
 • Beddengoed en handdoeken
 • Meefietsende begeleider
 • 3 Stadswandelingen o.l.v. de fietsbegeleider
 • Routeboek, 1 per hut (Engelstalig)
 • GPS-tracks (op aanvraag)
 • Veergelden onderweg

Niet inbegrepen

 • Boekingskosten
 • Bijdrage SGR
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 
 • Fietshuur, optioneel (eigen E-bike niet toegestaan)
 • Entreegelden voor bijv. musea, optioneel
 • (Non-)alcoholische dranken aan boord
 • Reis- en annuleringsverzekering

Bijzonderheden

 • U boekt deze reis bij Cycletours Holland B.V.. De reis wordt door Cycletours Holland B.V. uitgevoerd en valt onder hun SGR garantie.
 • Ivm weersomstandigheden of door onvoorziene omstandigheden (overmacht), kan de route gewijzigd worden zonder voorafgaande kennisgeving.
 • U kunt geen eigen e-bike mee aan boord nemen (vanwege veiligheidsvoorschriften).
 • Cycletours behoudt zich het recht voor om de reis te annuleren bij minder dan 12 deelnemers. Dit zal uiterlijk 21 dagen voor de vertrekdatum worden doorgegeven.

Op de dag van aankomst, donderdag, kunt u tussen 12:30 en 13:30 uur inchecken aan boord. We vragen u om uiterlijk 13:30 uur aan boord te zijn. Wel kunt u uw bagage al vanaf 11:30 uur aan boord brengen. U herkent uw schip aan de naam op de boeg en aan het spandoek met Cycletours erop. In uw reisbescheiden staat met welk schip uw reis wordt uitgevoerd. Na de incheck vertellen de reisbegeleider, de kapitein en de kok iets over de fietsreis, de regels aan boord en de maaltijden en andere zaken.

Uw schip lig aan de kade in het Oosterdok in Amsterdam, postcode 1011 VX. Dit is tegenover het NEMO Science Museum.

Het Oosterdok is op loopafstand van het station Amsterdam Centraal. Het makkelijkst is als u per trein komt. Mocht u toch per auto willen komen dan kunt u uw bagage uitladen bij het schip. De dichtstbijzijnde parkeergarage is Parking Centrum Oosterdok (ca. € 275,- per week). Op de website I Amsterdam kunt u meer parkeermogelijkheden vinden.

De reis eindigt een week later, weer op donderdag, na het ontbijt om 10:00 uur. U logeert de nacht van woensdag op donderdag nog aan boord. Indien gewenst kan de reisbegeleiding voor u vervoer regelen naar het treinstation of parkeergarage.

Uw accommodatie tijdens een fiets-vaar vakantie is een van onze, speciaal voor fietsreizen omgebouwde, rijnaken. Hoewel niet groot hebben onze schepen door hun efficiënte indeling verrassend veel ruimte en meer comfort dan veel mensen denken.

Terwijl u overdag heerlijk aan het fietsen bent, vaart het schip naar de volgende etappeplaats. In de ochtend geniet u van het ontbijt, maakt een luchtpakket en stapt onbezorgd op de fiets. In de middag als u aankomt, staat er koffie en thee klaar aan boord. Geen gesleep met bagage, niet iedere dag uw tas in- en uitpakken en aan een nieuw hotel wennen. Uw hotel vaart als het ware met u mee. En mocht u een dag niet willen fietsen, dan kunt u altijd aan boord blijven en genietend van de cruise het landschap vanaf het water bekijken.

Deze fietsvaarvakantie bieden we aan op de volgende schepen:

De fiets

Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets, voor vertrek, daarom grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel) fietsslot mee te nemen. U kunt geen eigen e-bike mee aan boord nemen (vanwege veiligheidsvoorschriften).

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar aan boord. Uw fiets heeft een slot en u krijgt de beschikking over een helm. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terrasstop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

 • Huurfiets dames

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

 • Huurfiets heren

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

 • Huurfiets e-bike

  E-bike met frame accu en middenmotor, 8 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot.

Begeleidingsteam
Aan boord van onze schepen treft u een driekoppige bemanning en deskundige, meertalige reisbegeleiding. De bemanning bestaat uit een schipper, een kok en een gastvrouw/heer. Samen doen ze alles om deze fietsvakantie tot een onvergetelijk ervaring te maken. Het team is speciaal opgeleid en geselecteerd om te zorgen voor een informele en veilige atmosfeer, gedegen informatie over de te fietsen route en de bezienswaardigheden onderweg, het bereiden en serveren van voedzame en afwisselende maaltijden.

De schipper is verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met het varen van het schip, de kok is verantwoordelijk voor de catering aan boord, de gastvrouw/heer assisteert zowel de schipper als de kok en is verantwoordelijk voor het beheer van de salon en de bar en is algemeen aanspreekpunt voor huishoudelijke zaken.

De reisbegeleider fietst iedere dag mee en is onderweg beschikbaar voor toeristische informatie, technische en waar nodig andere ondersteuning. Hij/zij geeft iedere avond een uitleg over de te fietsen route organiseert regelmatig stadswandelingen of andere activiteiten in de avond.

Maaltijden
De kok is gespecialiseerd in het bereiden van smakelijke en afwisselende maaltijden voor hongerige fietsers. Tijdens het uitgebreide ontbijt kunt u een lunchpakket voor onderweg samenstellen. Op tafel staan dan verschillende soorten brood, broodjes en beleg, yoghurt, ontbijtgranen, zuivel, sappen en repen. Het menu van het avondeten is iedere dag anders.

De maaltijden aan boord zijn inbegrepen in de prijs, net als koffie en thee. Frisdranken en alcoholische dranken kunnen tegen een redelijke prijs aan boord gekocht worden. Na een dag fietsen staat er altijd koffie, thee en koekjes, cake of iets anders lekkers voor u klaar.

Als u speciale maaltijdwensen heeft vragen we u dit liefst bij boeking, maar uiterlijk 14 dagen voor vertrek, aan ons te melden. Als voor het gewenste dieet extra voorbereiding en/of extra ingrediënten nodig zijn kan het zijn dat we dit alleen in beperkte vorm kunnen leveren. We doen ons best aan uw wensen te voldoen maar vragen ook om begrip voor de beperkte logistieke mogelijkheden aan boord van een schip. 
Indien u een Celiac, glutenvrij of veganistisch dieet heeft, dan dient u dit vooraf bij ons bekend te maken. Wij zijn genoodzaakt een extra bedrag van € 75,- per week hiervoor in rekening te brengen. Gelieve bij boeking door te geven. Als dit niet bij ons bekend is dan rekenen wij € 100,- (ter plaatse te betalen). 

Het reisgezelschap
Een van de leukste aspecten van onze fiets-vaar vakanties is het reisgezelschap. Aan boord treft u een internationaal gezelschap uit o.a. Australië, Canada en de Verenigde Staten. Ook gasten uit Europese landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje gaan regelmatig met onze tours mee. Meedoen met een fietsreis van Cycletours is een geweldige kans om met gelijkgestemde fietsers van over de hele wereld onderweg te zijn. Onderweg en aan boord kunt u genieten van het gezelschap van een internationale groep en aan dek of in de salon samen ervaringen uitwisselen, al dan niet onder het genot van een drankje. Verwacht geen luxe cruiseschip met een all-in formule. Onze deelnemers zijn sportief ingestelde mensen die er van houden in de buitenlucht een actieve vakantie te hebben. Een persoonlijke en ongedwongen sfeer is de norm tijdens onze fiets-vaar vakanties Er doen allerlei leeftijdsgroepen mee, we hebben alleenreizenden, vriendengroepen, stellen en ook families met kinderen (in de schoolvakanties). De meeste groepen hebben tussen de 12 en 20 deelnemers.

Begeleid en onbegeleid fietsen
Onze fietsvaar vakanties zijn in opzet reizen waarbij u met de groep onder leiding van een ervaren reisbegeleider de route fietst. Dit heeft allerlei aangename kanten zoals deskundige toeristische informatie onderweg, technische en andere ondersteuning en de interactie met uw internationale reisgezelschap.

U kunt er echter ook voor kiezen zelfstandig te fietsen. De route gaat grotendeels over het bekende knooppuntennetwerk. Van iedere route hebben we een uitgebreid routeboekje en kunnen we GPS tracks leveren. Daarnaast kan de reisbegeleiding, in overleg met u, aangepaste of uitgebreide routes uitstippelen.

U kunt per dag bepalen of u met de groep wilt fietsen of individueel op pad wilt.