Fietsvakantie Klassiekers van de Pyreneeën

Klassiekers van de Pyreneeën

Fiets alle bekende cols uit de Pyreneeën

Vanaf € 989,-
Boeken
Samenvatting
  • 15 dagen 17 dagen met de fietsbus
  • 80 tot 120 km per dag
  • Start Oloron Ste. Marie
  • Finish Oloron Ste. Marie
Hoogtepunten
  • Col d'Aubisque, Col du Soulor
  • Col du Tourmalet, Col d'Aspin
  • Luz Ardiden, Hautacam, Pla d'Adet
  • Port de Larau, Col de la Pierre Saint-Martin
Kenmerken
  • Renners
  • Groepsreis
  • Kamperen
  • Fietsniveau 6

    90 - 110 km per dag. 1500 – 2000 hm per dag. Middel- of hooggebergte met afstanden van rond de 100 km. Voor de geoefende fietser.

Zoveel mogelijk cols in de Pyreneeën

Deze Fietsvakantie de Klassiekers van de Pyreneeën maakt zijn naam meer dan waard. Tijdens deze 15-daagse reis zijn zoveel mogelijk beroemde Pyreneeën cols opgenomen. In chronologische volgorde zijn de volgende beklimmingen opgenomen: Port de Larau, Alto de Laza, Col de la Pierre Saint-Martin, Col du Somport, Col du Pourtalet, Col d’Aubisque, Col de Spandelles, Luz Ardiden, Hautacam, Col du Tourmalet, Col d'Aspin, Pla d'Adet, Col de Peyresourde, Port de Balès, Hourquette d'Ancizan, Col du Soulor, Col de Marie Blanque.

Bij het maken van deze fietsvakantie is het gelukt om de afstanden niet te lang te maken en ook regelmatig meedere dagen op een camping te blijven. Zoveel mogelijk cols in de Pyreneeën met redelijke afstanden en zo min mogelijk verplaatsingen.
U verblijft op campings en uw reisbegeleiding zorgt voor verzorging onderweg, technische assistentie, bagagevervoer en etappe-informatie. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet. Zorg dat u en uw racefiets in goede conditie zijn. Dit is een fietsreis voor de betere racefietsers die twee of meer cols op een dag geen probleem vinden.

Dagprogramma

  • Dag 1 Aankomst Oloron-Sainte-Marie

    Na aankomst met de bus staat er voor u een ontbijt klaar op de camping. U kunt de hele dag bijkomen van de busreis of alvast een stukje gaan infietsen in de omgeving 

  • Dag 2 Oloron-Sainte-Marie - Ochagavía, 73 km

    Door een glooiende landschap fietst u naar het dal van de Saison die u tot kilometer 37 volgt. Hier begint bij Pont Logibar de 14 kilometer lange klim naar de Port de Larau (1578 m). Dit is een echt pittige beklimming met meerdere kilometers aan gemiddeld 11%. Na 9 kilometer komt u bij de Col d' Eroymendy op een hoogvlakte met een stukje min of meer vlak. De laatste 3 kilometer naar de pashoogte en de grens met Spanje zijn echter weer gemeen steil. De laatste 20 kilometer krijgt u de beloning in de vorm van een gelijkmatige afdaling over een brede weg naar de camping bij Ochagavía. 1933 hoogtemeters

  • Dag 3 Ochagavía - Bedous, 80 km

    U bent nu aan de zuidelijke en meestal zonnige kant van de Pyreneeën, maar we gaan vandaag ook weer terug naar Frankrijk. Een lekker opwarmertje is de 14 km lange en erg geleidelijke klim naar de Alto de Laza (1129 m) waarna een even gelijkmatige afdaling volgt naar Isaba. Na de koffiestop begint u aan de 28 lange kilometers naar de top van de Col de la Pierre Saint-Martin (1760 m). Een qua stijgingspercentages niet al te lastige klim die vanwege de afstand echter best in de benen kan gaan zitten. De Col de Labays (1345 m) is een meeneemcol want die passeert u in de afdaling van de Col de la Pierre Saint-Martin. Een laatste korte klim naar de Col de Bouescou (1009 m) is alles wat rest voor u afdaalt naar het rustige dorp Bedous. 1945 hoogtemeters

  • Dag 4 Bedous, rustdag of rondrit

    Als u wilt uitrusten van deze twee eerste dagen op de fiets in de bergen dan snappen we dat, immers er zijn nog veel dagen met veel cols te gaan, Niettemin zijn er een paar heel aardige op en neer beklimmingen vanuit Bedous te doen zoals naar Aydius (767 m) en Refuge Aberouat (1450 m). 

  • Dag 5 Bedous - Jaca, 65 km

    Vandaag staat er maar een beklimming op het programma en fietst u voor de tweede keer van Frankrijk naar Spanje. De Col de Somport (1632 m) kent een heel regelmatig profiel met een gemiddeld stijgingspercentage van rond de 4%. Het maximale percentage is 9,5. In de stad Jaca is de afdaling weer ten einde.

  • Dag 6 Jaca - Laruns, 90 km

    Gisteren van Frankrijk naar Spanje en vandaag weer terug over de Col de Pourtalet (1794 m). In 28 lekker gelijkmatige en niet te steile kilometers (gemiddeld 3,4 %) klimt u naar de pashoogte en de grens, waarna het heerlijk dalen is naar Laruns. Een niet al te moeilijke dag met 1265 hoogtemeters.

  • Dag 7 Laruns - Argelès-Gazost, 65 km

    Kort (17 km) maar krachtig (7% gemiddeld) dat is de klim naar de Col de Aubisque (1709 m) vanuit Laruns. Hierna volgt de afdaling naar de Col du Soulor waarna u links af slaat richtng de meer afgelegen en minder bekende Col de Spandelles (1378 m), De 10 kilometer lange klim vanaf Echartes is een waardige afsluiting van deze dag fietsen in de bergen. Het stijgingspercentage ligt rond de 7% en de omgeving is prachtig. Voordeel is dat deze col minder bekend en dus veel rustiger is dan bijvoorbeeld de Aubisque. 2410 hoogtemeters

  • Dag 8 Argelès-Gazost, rustdag of rondrit Luz Ardiden, 59 km

    U heeft vandaag de keuze, of lekker bijkomen van de voorgaande etappes of de klim naar Luz Ardiden (1718 m). Vanaf de camping fietst u geleidelijk stijgend naar Luz St. Saveur. Het begin van de klim naar Luz Ardiden ligt circa 900 meter buiten Luz St. Saveur. De klim gaat direct al redelijk steil omhoog. De weg vervolgt zich via vele haarspeldbochten en komt dan uit op een kaler gedeelte met mooie vergezichten. Het laatste gedeelte is nog behoorlijk pittig, maar het uitzicht op de top is overweldigend. U overbrugt tijdens deze rondrit 1350 hoogtemeters, waarbij het gemiddelde stijgingspercentage van de klim 6,9% bedraagt. 

  • Dag 9 Argelès-Gazost, rustdag of rondrit, 45 km

    Nog een keuzedag, zwembad of fietsen. Beide kan ook want de korte klim naar de Hautacam (1615) is maar 35 kilometer heen en terug. Daarin moet u wel uw best doen want u overwint wel 1250 hoogtemeters. Denk onderweg nog even aan Bjarne Riis die hier in 1996 de Tour besliste door stijf van de EPO iedereen uit het wiel te rijden.

  • Dag 10 Argelès-Gazost - St.-Lary-Soulan, 89 km

    U fietst vanaf Argelès-Gazost door de Gorge du Luz naar Luz-Saint-Saveur naar de voet van de Col du Tourmalet (2115 m). Er volgt een klim van 18,5 km naar de top. Na Bareges heeft u de mogelijk om de Col du Tourmalet te beklimmen via de route van oud tourwinnaar Laurent Fignon of via de nieuwe route. De top ligt op 2115 meter. Via het skidorp La Mongie daalt u af naar St. Marie de Campan om vervolgens rechts af te slaan naar de Col d’Aspin (1489 m). Deze klim is een stuk minder steil dan de klim naar de Col du Tourmalet. Na de afdaling van de Col d’Aspin fietst u via een glooiende route naar St. Lary Soulan. 2500 hoogtemeters.

  • Dag 11 St.-Lary-Soulan, rustdag of rondrit

    Vanuit de dal waarin St-Lary-Soulan ligt heeft u de keuze uit een aantal op en neer beklimmingen. De bekendste is het skidorp Pla d' Adet (1680 m), maar ook de rit nde Col de Portet (2215 m) is zeker de moeite waard. 

  • Dag 12 St.-Lary-Soulan, rustdag of rondrit, 128 km

    Een koninginnerit op een rustdag plannen we niet zo veel, maar deze bijna 130 kilometer lange rondrit over de Col de Peyresourde (1569) en de Port de Balès(1755) mag u niet laten lopen. U begint met een beetje infietsen door het dal naar Arreau waarna een heerlijke 18 kilometer lange klim naar de eerste pashoogte volgt. Met een stijgingspercentage van 4,8% gemiddeld en 9% maximaal is dit goed te doen en als beloning fietst u door prachtig leeg en groen berglandschap. Na een steile en verraderlijke afdaling begint de klim naar Port de Balès(1755). Weer een prettige klim door indrukwekkend berglandschap en als toetje een lange afdaling. Om bij te komen van de inspanningen en wat warm te draaien voor de komende dagen is het hierna 40 kilometer min of meer vlak door rustig boerenland en het dal van de rivier. 2900 hoogtemeters

  • Dag 13 St.-Lary-Soulan - Argelès-Gazost, 86 km

    Van St-Lary-Soulan naar Argelès-Gazost moet u altijd over de Aspin en de Tourmalet, maar wij hebben voor deze dag een alternatieve route gevonden over de Hourquette d'Ancizan (1564 m). Dit is een klein achteraf weggetje en een uitdagende klim van 10 kilometer aan 7,9% gemiddeld. Bovenop deze pas geen restaurant met geparkeerde motoren maar een kraal met koeien. U haakt aan op de grotere weg in de afdaling van de Aspin waarna u nog een keer van de andere kant de Col du Tourmalet (2115) op gaat. 2460 hoogtemeters

  • Dag 14 Argelès-Gazost - Oloron-Sainte-Marie, 87 km

    Op het programma staan de de Col du Soulor (1474), de Col d’Aubisque (1709 m en de Col de Marie-Blanque (1035 m). U begint met het bekende rijtje Soulor en Aubisque. Tussen de Col du Soulor en de Col d’Aubisque fietst u over een smalle weg langs overhangende rotsen en steile afgronden, hetgeen een mooi gezicht oplevert. Hier komt u ook de gedenkplaat van Wim van Est tegen. AAn het einde van de afdaling van de Col d’Aubisque gaat u rechtaf door het dal naar de voet van de Col de Marie-Blanque (1035). Een laatste, afsluitende inspanning op deze twee weken klimmen in de Pyreneeën. Vergis u niet in de geringe hoogte van deze col, vooral de laatste 4 km naar de top van de Col de Marie-Blanque zijn best zwaar. 2444 hoogtemeters

  • Dag 15 Oloron-Sainte-Marie vertrek naar Nederland

    Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland.

Fietsen door de Pyreneeën

Veel hoogtemeters

Fietsen in de Pyreneeë wordt gekenmerkt door lange beklimmingen met in de regel vrij onregelmatige stijgingspercentages van rond de 7% en 12%. Het wegdek is van matige tot goede kwaliteit. Let altijd goed op in de afdalingen in verband met loslopend vee en grind. In de dalen kan het druk zijn en moet er regelmatig over drukkere wegen worden gefietst.  

 

Wat u ook nog moet weten?

Reissom
Met eigen vervoer € 989,- 
Met fietsbus € 1.345,- 

Bijdrage SGR € 5,- p.p
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 25,- per boeking

Bij te boeken
Reis- en annuleringsverzekering

Inbegrepen

  • Vervoer Nederland - Frankrijk per Royal Class fietsbus v.v.
  • Camping- en douchegelden
  • Verzorging onderweg
  • Reisbegeleiding
  • Bagagevervoer
  • Technische assistentie en materiaalservice
  • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

  • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

  • Boekingskosten
  • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 15,- per persoon per dag

Fietsbus

De reis incl. fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op maandag vanuit Nederland en komt op dinsdag aan in Oloron-Sainte-Marie. Terug vertrekt u weer vanaf Oloron-Sainte-Marie op dinsavond en komt u op woensdag aan in Nederland. De reistijd vanaf Breda naar Oloron-Sainte-Marie bedraagt ongeveer 17 uur, de bus zal rond 09:30 in Oloron-Sainte-Marie aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaar staan.

Heenreis
maandag

  • 13.15 V Amsterdam
  • 14.30 V Utrecht
  • 16.00 V Breda

dinsdag

  • 06.00    Bordeaux
  • 10.00 A Oloron-Sainte-Marie

Terugreis
dinsdag

  • 21.00 V Oloron-Sainte-Marie
  • 01.00  Bordeaux

woensdag

  • 14.30 A Breda
  • 16.00 A Utrecht
  • 17.00 A Amsterdam

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.