Fietsvakantie Ventoux, Izoard en Bonette

Ventoux, Izoard en Bonette

Noord - Zuid door de (voor) Alpen

Vanaf € 1.535,-
Boeken
Samenvatting
  • 17 dagen met de fietsbus
  • 50 - 110 km per dag met gem. 2000 hoogtemeters per dag
  • Start Sévrier
  • Finish Sisteron
Hoogtepunten
  • Berggebieden Chartreuse en Vercors
  • Mont Ventoux in het midden
  • Col d'Izoard, Col Agnel, Col de la Bonette
  • Pracht van de Mercantour
Kenmerken
  • Renners
  • Groepsreis
  • Kamperen
  • Fietsniveau 6

    90 - 110 km per dag. 1500 – 2000 hm per dag. Middel- of hooggebergte. Voor de geoefende fietser.

Fietsen over de Ventoux, Izoard en Bonette

Tijdens deze fietsvakantie over de Ventoux, Izoard en Bonette maakt u eerst een doorsteek van Annecy naar Sisteron door de voor-Alpen. U fietst door interessante en erg mooie streken als de Vercors en de Drôme en beklimt als uitmijter van de week de Mont Ventoux. De cols die u op deze ontdekkingsreis tegenkomt zijn wellicht minder bekend dan anderen in het echte hooggebergte maar zeker niet minder mooi.

De tweede week is een perfecte combinatie van klassieke Alpenreuzen en een aantal onbekendere cols. De onbekendere en kortere beklimmingen zijn veelal opgenomen in de 3 etappes. Op de niet verplaatsingsdagen hebt u alle tijd en gelegenheid om de Col d’Izoard, Col Agnel, Col de Vars, Col d’Allos, Col des Champs, Col de la Cayolle te bedwingen.

U verblijft op campings en uw reisbegeleiding zorgt voor verzorging onderweg, technische assistentie, bagagevervoer en etappe-informatie. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet. Zorg dat u en uw racefiets in goede conditie zijn.

 

Dagprogramma

  • Dag 1 Vertrek met de fietsbus

    U vertrekt comfortabel met de fietsbus vanuit Nederland naar Duingt. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u op wilt stappen.

  • Dag 2 Aankomst in Cluses, rondrit 74 of 99 km

    Na aankomst staat er ontbijt voor u klaar op de camping en kunt u uw tent opzetten. Hierna staat er meteen een mooie rondrit voor u klaar, met veel kleine cols om de reis goed te beginnen. Deze rondrit ten noord-westen van Cluses kenmerkt zich door verschillende kleinere klimmetjes door een rustig en bebost berggebied. Na ongeveer 25 kilometer wordt de top van de Col de Avernaz (1249 m) bereikt. Daarna gaat het snel, Col de Cou (1116 m), Col du Feu (1117 m in de lange variant) en de Col de Jambay (1046). Op de weg terug naar Cluses neemt u de Col de Chátillon (741 m) ook nog mee, nu van de noordkant. Totaal 1605 of 2400 hoogtemeters.

  • Dag 3 Cluses - Marlens, 87 km

    Deze dag begint met de mooie en lange klim vanuit de dal van Cluses naar de Col de la Colombière (16 km, 1618 m). Bij Saint-Jean-de-Sixt slaat u linksaf om aan de fraaie klim naar de Col des Aravis (10 km, 1486 m) te beginnen. Net als de Colombière een beklimming met prettige stijgingspercentages om in een flow te komen. Na de afdaling komt u in Flumet waarna een stuk langs een wat grotere weg volgt. De laatste kilometers tot Ugine gaan over rustige  en glooiende landweggetjes tot u in Marlens aankomt op de camping. Totaal 2545 hoogtemetersw

  • Dag 4 Marlens - St.Pierre-d'Entremont, 93 km

    Na een vlakke aanloop naar en langs het Meer van Annecy begint het met de geleidelijke klim  naar de Col de Leschaux (12 km, 897 m). Hierna gaat het door bebost berglandschap verder langs Col de Plainpalais (12,5 km, 1173 m) naar Chambery. De fraaie klim over de Col du Granier (15 km, 1134 hm) voert u verder het dal uit en de Chartreuse in. Na een heerlijke afdaling komt u aan in het authentieke, mooi in het dal gelegen dorp Saint-Pierre-d’Entremont. Totaal 2000 hoogtemeters.

  • Dag 5 St.-Pierre-d'Entremont - St. Martin-en-Vercors, 90 km

    Onderweg van de Chartreuse naar het andere mooie berggebied de Vercors passeert u eerst de Col du Cucheron (11,5 km, 1139 m) en vervolgens de Col de Palaquit (1146 m). U rijdt dwars door Grenoble, stad van de Olympische Winterspelen 1968 en bekend als start- en finish locatie van de Tour de France. Na Grenoble volgt de lange klim naar Villard de Lans en St. Martin-en-Vercors op het plateau van de Vercors. Totaal 2235 hoogtemeters.

  • Dag 6 St. Martin-en-Vercors - La Motte-Chalancon, 103 km

    De dag begint met een korte klim naar de mooie afdaling van de Col de Rousset (14 km, 1254 m) naar het mooie en oude stadje Die. Hierna volgt de Col de Pennes (6 km, 1038 m). waarna het op en neer gaat tot La-Motte-CHalancon. Typisch voor-Alpen gebied en een etappe die in de Tour voor de aanvallers zou zijn. Vandaag fietst u door het departement Drôme, een gebied dat veel Nederlanders links laten liggen onderweg naar de Provence. Na vandaag zult u met ons constateren dat dat onterecht is. Dit is nog een stuk authentiek Frankrijk. Totaal 2244 hoogtemeters.

  • Dag 7 La Motte-Chalancon - Bédoin, 98 km

    Vandaag staat er weer een “op-en-neer-rit” op het programma. De hoogste hobbel vindt u gelijk in het begin in de Col de la Fromagerie (1075 m), daarna volgen o.a. Col de Souberand (994 m) en Col de Ey (716 m). Hierna daalt u steeds verder af, maar doemt aan de horizon ook de majestueuze Mont Ventoux op. Het eindpunt voor vandaag is uiteraard Bédoin, in de schaduw van de Berg der Winden of de Reus van de Provence. Totaal 2080 hoogtemeters.

  • Dag 8 Bédoin - Sisteron, 107 km

    Op deze laatste fietsdag staat de uitsmijter van deze week, de Mont Ventoux (21,4 km, 1912 m) op het programma! U beklimt deze misschien wel beroemdste berg in Frankrijk vanaf de klassieke kant. In het eerste deel gaat de klim eindeloos en steil omhoog door het bos. Geen haarspeldbochten om op adem te komen maar gewoon rechtdoor omhoog. Chalet-Reynard is een welkom baken, vanaf hier komt u in het beroemde maandlandschap. De lengte van de klim begint hier te tellen en sommige renners zien hier zwarte sneeuw i.p.v. witte stenen. Na het monument voor Tommy Simpson weet u dat de top nabij is en u zo kunt genieten van een schitterende uitzicht. De Provence ligt aan uw voeten. En dan weer naar beneden, maar u bent er nog niet. Na Sault komt u onderweg naar Sisteron nog een pas tegen met de toepasselijke naam Col de l’ Homme Mort (1231 m). Daarna gaat het met twee kleine onderbrekingen alleen nog naar beneden naar Sisteron aan de rivier de Durance. Totaal 2690 hoogtemeters.

  • Dag 9 Sisteron, vrije dag

    Een dag midden in de reis om even uit te rusten. Of als u echt wilt  nog een leuke rondrit te doen: 
    Rondrit Col de Fontbelle, 90 km / 1300 hm
    Deze rondrit kent een vrij vlakke aanloop. De route loopt in de vallei van La Durance en vervolgens gaat het stroomopwaarts in de vallei van La Bléone. Na 37 km bij het verlaten van Mallemoisson gaat u gedurende 26 km klimmen naar de Col de Fontbelle (1304 m). De ook al lange afdaling zorgt voor fantastische uitzichten op valleien, grillige rotsen, diepe kloven en ten slotte op de citadel van Sisteron.

  • Dag 10 Sisteron - Barcelonette, 98 km

    De eerste kilometers gaan direct geleidelijk omhoog naar de top van de Col des Sagnes (1182 m). Dit is de eerste van 3 minder bekende cols.  De Col de Garcinets (1185 m) en de Col Saint Jean (1333 m) zijn de volgende 2 voor u over een drukkere weg stroomopwaarts naar Barcelonette fietst. Totaal 1200 hoogtemeters.

  • Dag 11 Barcelonette, rondrit 3 cols, 117 km

    In deze klassieke rondrit beklimt u 3 mooie cols op vooral kleinere wegen en fietst hierbij ruim 50 km bergop met meer dan 3300 hoogtemeters. Net voorbij de camping start de 17 km lange klim naar de Col d’Allos (2247 m). Na de afdaling volgt bij Colmars les Alpes de beklimming (11.5 km) van de Col des Champs (2087 m). De 20 km lange Col de la Cayolle (2326 m) is de derde uitdaging van de dag waarna een mooie afdaling door de Gorges du Bachelard u opnieuw in Barcelonnette brengt. Totaal 3370 hoogtemeters. U kunt ook kiezen om alleen de Col d’Allos (2247 m) of de Col de la Cayolle (2326 m) te bedwingen.

  • Dag 12 Barcelonette - Guillestre, 53 of 101 km

    Gelijk nadat u de straten van Barcelonette hebt verlaten kunt u in Jausiers afslaan naar de start van de 23 km lange klim naar de Col de la Bonette. Met een hoogte van 2802 m is dit het hoogste punt van de reis. De stijgingspercentages blijven de gehele klim rond 7% à 8%, er zijn dus weinig herstelmomenten. Na de afdaling in dezelfde richting begint u aan de beklimming van de  Col de Vars (2109 m). Deze klim door een fris groen berglandschap is zeer regelmatig maar hier en daar ook echt wel steil en op het einde zijn er een aantal haarspeldbochten. Op de winderige top is een restaurant waar u even kunt bijkomen. In de afdaling van de Col de Vars kunt "genieten" van de typische  Franse ski-oorden Vars en Les Claux. Totaal 1050 of 2700 hoogtemeters.

  • Dag 13 Guillestre, rondrit Col Agnel, 88 km

    Vandaag fietst u naar de Italiaanse grens met de mooie maar zware Col Agnel. Met een hoogte van 2744 meter is de Agnel na de Stelvio en de Col de I’lseran de hoogste pas van Europa (Col de la Bonette is geen pas). De laatste 8 km van de 21 km lange klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8% met uitschieters tot 12 %. Totaal 2100 hoogtemeters.

  • Dag 14 Guillestre, rustdag of rondrit, 65 of 95 km

    Vandaag staat de Col d’Izoard (2360 m) via de klassieke zuidkant op het programma. Velen Tourduels zijn op deze weg al uitgevochten. De 25 km lange klim begint rustig met stukjes vals plat. Na de afslag even voor Château Queyras wordt de klim pittiger. 8 km voor de top klimt u 5 km aan een gemiddelde van 9 %. Na de col bereikt te hebben keert u terug naar Guillestre via dezelfde weg.
    La boucle d’Izoard is een goed bewegwijzerde fietsroute vanuit Guillestre. U klimt zoals bij de kortere rondrit via de zuidkant naar de Col d’Izoard. Daarna daalt u af naar Briançon. Vervolgens fietst u via kleinere wegen door de vallei van de Durance terug naar Guillestre en hierbij krijgt u nog wat kortere klimmetjes onder de wielen geschoven. Elke kilometer staat een bordje met de te verwachten stijging of daling. Totaal 1649 of 2200 hoogtemeters.

  • Dag 15 Guillestre - Sisteron, 112 of 117 km

    De etappe naar Sisteron brengt u eerst door de vallei van La Durance. U fietst hierbij veelal op kleine wegen ietwat hoger dan de drukke hoofdweg en daardoor dient er af en toe geklommen te worden. Na Embrun start er een pittige klim tot even voorbij Puy Sanières (1208 m, 6.5 km). Daarna blijft de weg meer op dan neer gaan en bereikt u Saint Apollinaire (1272 m). Even voorbij Chorges volgt de klim naar de Col Lebraut (1110 m, 5.4 km). Er zijn fantastische uitzichten op het Lac de Serre – Ponçon en zijn indrukwekkende stuwdam. De laatste klim van de dag, de Col de Sarraut (980 m) verloopt in 2 stapjes (3.9 km en 5.2 km) en is niet zo steil. Afsluiten doet u met een lange afdaling naar Sisteron en zijn camping. Totaal 1650 hoogtemeters.

    De langere etappe heeft als laatste klim de Col de Sagnes. Ook deze verloopt in 2 stapjes. Het eerste is nog hetzelfde traject als de Col de Sarraut. Daarna gaat u echter 8.5 km klimmen. De top ligt niet alleen 200 m hoger (1189 m) maar het is ook een stuk steiler, met enkele passage van ruim 7%. Ook nu sluit u af met een lange afdaling naar Sisteron en zijn camping. Totaal 1900 hoogtemeters.

  • Dag 16 Sisteron, vertrek naar Nederland

    Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland.

  • Dag 17 Aankomst met de fietsbus in Nederland

    U komt in de loop van de dag weer terug in Nederland aan met de fietsbus. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u uit wilt stappen.

Noord - Zuid fietsen in de (voor)-Alpen

Deze tweeweekse reis is een combinatie twee eenweekse reizen, namelijk de reis Annecy, Vercors en Mont Ventoux die u op de grote kaart vindt, en de reis Zuidelijke Alpen die op het kleine kaartje staat.

Col de Rousset
Vercors
Mont Ventoux
Mont Ventoux

Vertrekdatum

Begin
Eind
Accommodatie
Vanaf
Beschikbaarheid

Wat u ook nog moet weten?

Reissom
Met fietsbus  € 1.539,- 

Bijdrage SGR € 5,- p.p
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 25,- per boeking

Inbegrepen

  • Camping- en douchegelden
  • Verzorging onderweg
  • Reisbegeleiding
  • Bagagevervoer
  • Technische assistentie en materiaalservice
  • Routebeschrijving en GPS tracks
  • Vervoer Nederland - Frankrijk per Royal Class fietsbus v.v.

Bij te boeken

  • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

  • Boekingskosten
  • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 15,- per persoon per dag

Fietsbus
De reis incl. fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag aan in Cluses. Terug vertrekt u vanaf Sisteron op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland. De reistijd vanaf Maastricht naar Cluses bedraagt ongeveer 12 uur, de bus zal rond 09.00 in Cluses aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
vrijdag

  • 18.00 V Amsterdam
  • 19.15 V Utrecht
  • 20.45 V Eindhoven
  • 22.15 V Maastricht

zaterdag

  • 09.30 A Cluses

Terugreis
zaterdag

  • 20.00 V Sisteron
  • 22.00     Avignon

zondag

  • 10.30 A Maastricht
  • 12.00 A Eindhoven
  • 14.00 A Utrecht
  • 15.00 A Amsterdam

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.