Fiets-vaarvakantie Moezel en Saar

Cochem - Mettlach

Fietsen langs de Moezel en Saar

Vanaf € 1.495,-
Boeken
Samenvatting
 • 8 dagen maandag-maandag
 • 43 km per dag
 • Start Cochem Nabij het stadscentrum
 • Finish Mettlach In het stadscentrum
Hoogtepunten
 • Romeinse stad Trier
 • Wijngaarden op steile rivierhellingen
 • Jugendstil in Traben Trabach
 • Romantisch fietsen langs de Saar
Kenmerken
 • Fiets-vaarvakantie
 • Groep
 • Schip
 • Fietsniveau 1

  Afstand: 35 - 50 km gemiddeld per dag Hoogtemeters: 0 - 100 hm gemiddeld per dag

Fietsen langs de Moezel en Saar

Laten we eerlijk zijn, de reputatie van de Moezel zowel als toeristische bestemming als wijngebied is in Nederland niet best. Vreselijk zoete wijnen zoals Moselblümchen, in glazen met een dikke groene voet. Busreizen voor oude mensen naar degelijke saaie plaatsen en grote hotels, toch? Nee hoor, oud nieuws en allemaal onterecht! Het is om te beginnen geweldig fietsen langs de Moezel en de Saar.

De wijnen zijn bijzonder, veelzijdig en worden veelal door kleine, reeds lang gevestigde familiebedrijven gemaakt. De stadjes zijn voorbeelden van romantische Duitse vakwerkbouw en de eeuwenoude stad Trier, met zijn Romeinse monumenten, is een bruisende studentenstad. De Saar is een schitterende beboste rivier! Kortom, een verrassende bestemming dicht bij huis.
De tour begint in het toeristische Cochem. Vanaf de aanlegplek van de Zwaan heeft u een geweldig uitzicht op de stad en de er bovenuit torenende Reichsburg. Zell is een plaatje, evenals het centrum van Bernkastel. De Mosel-Maare Radweg voert u van de Vulkaaneifel over een oude spoorbaan terug naar de Moezel. In Traben Trarbach zijn vele beroemde Jugendstil gebouwen te bewonderen. Onderweg ziet u overal steile hellingen vol eeuwenoude wijngaarden. U gaat de oude Romeinse stad Trier uitgebreid verkennen en u fietst langs de romantische Saar naar het fraaie Saarburg. Bij Mettlach kunt u nog naar het hooggelegen uitzichtpunt over de Saarschleife wandelen.

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst Cochem, rondrit 15 km

  In Cochem wordt u uiterlijk om 14:00 uur aan boord verwacht van de Zwaan. Na de introductie, waarbij het programma voor de week wordt uitgelegd en de schipper de veiligheidsinstructies toelicht, gaat u onder leiding van de gids een kort rondje fietsen in de omgeving van het schip. Vanavond krijgt u het eerste drie-gangen diner van de week geserveerd. Als het een beetje meezit kan dit buiten aan dek met uitzicht op de Reichsburg.

 • Dag 2 Cochem - Zell, 44 km

  U stapt na het ontbijt op de fiets en de eerste stop is het schitterende plaatsje Beilstein, het decor van verschillende Duitse films. U kunt ook naar het oude kasteel klimmen of op het terras van het oude klooster van het schitterende uitzicht over de Moezel genieten. De Moezel meandert in vijf bochten naar de beroemde wijngaarden van Calmont, waar u een stukje tussen de druivenranken kunt gaan wandelen. De steilste hellingen hebben hier een hoek van 65%. Zoals overal langs de Moezel moeten monorails, relingen en stortkokers het oogsten van de druiven makkelijker maken, maar het blijft een hele klus. Niettemin kan het uit, want de wijnen zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Het einddoel van vandaag is Zell am Mosel, de stad van de Zwarte Kat. De legende gaat dat er kooplieden uit Aken kwamen om wijn te kopen, maar niet konden besluiten welke vaten. Toen kwam de zwarte huiskat en sprong op een van de vaten om deze te verdedigen. Dat maakte voor de kooplieden duidelijk welk vat ze moesten hebben. In de avond kunt u een wandeling maken door de hooggelegen wijngaarden van de Zeller Schwarzer Katze.

 • Dag 3 Zell - Bernkastel Kues, 40 km

  Alsof de rivier een paar wijntjes te veel heeft gehad, zo slingert ze zich door de heuvels vol met wijngaarden en bossen. Vlak na Zell kunt u naar de Marienburg klimmen. Vanaf de uitzichttoren bij het voormalige klooster heeft u een geweldig uitzicht over de beide kanten van een scherpe Moezel meander. In de Jugendstil stad Traben Trarbach houdt u de lange middagpauze. Het einddoel van vandaag is de middeleeuwse dubbelstad Bernkastel-Kues. Het marktplein is een schitterend voorbeeld van antieke vakwerkarchitectuur.

 • Dag 4 Mosel-Maare Radweg, 55 km

  In de ochtend brengt de lokale fietsbus u naar het startpunt van de Mosel-Maare Radweg in Daun, midden in de Vulkaaneifel. De fietsroute van de Eifel naar de Moezel loopt over een voormalige spoorbaan. De Maare zijn de vele ronde meertjes die hier te vinden zijn. Allemaal oude, inactieve vulkanen waarvan de krater in de loop der eeuwen volgelopen is met water. Neem bij goed weer uw zwemspullen mee! Bijna de hele weg licht dalend, fietst u over het gladde asfalt, door een bebost en heuvelachtig landschap, door verlichte tunnels, langs oude stationnetjes en typisch Duitse dorpjes terug naar de Moezel bij Bernkastel.

 • Dag 5 Bernkastel Kues - Pfalzel (Trier), 45 km

  De route van vandaag staat in het teken van de Romeinse erfenis in dit gebied. De Romeinen wisten de zonnige en milde vallei van de Moezel te waarderen en introduceerden hier ook de wijnbouw. Er zijn onderweg overal sporen, zoals oude badhuizen en villas, uit de Romeinse tijd te vinden, maar soms ook nog overblijfselen uit de, nog oudere, Keltische cultuur. In het dorpje Piesport, bekend van de beroemde Piesporter Goldtröpfchen, zijn de overblijfselen van een oude Romeinse wijnpers bewaard gebleven. In het mooie Neumagen-Dhron zijn naast het schitterende kerkje op het plein, ook oude Romeinse overblijfselen te vinden. Hier was ooit een Romeins fort, castellum. En nee, het houten wijnschip in de haven is niet origineel, maar een mooie replica! De Zwaan ligt afgemeerd in het leuke stadje Pfalzel, een paar kilometer van Trier.

 • Dag 6 Pfalzel - Saarburg, 35 of 45 km

  Gelijk na het ontbijt stapt u op de fiets om maar zo veel mogelijk tijd in Trier te kunnen besteden. Deze oudste stad in Duitsland was ooit de hoofdstad van het Romeinse rijk ten noorden van de Alpen. Ook is Trier het oudste bisdom ten noorden van de Alpen. Voorwaar een bijzondere stad dus. En er is ook echt veel overgebleven uit de Romeinse tijd. Als eerste ziet u de Porta Nigra, de zwarte poort, opdoemen. Dit is een van de Romeinse stadspoorten, oorspronkelijk in witte zandsteen uitgevoerd, maar door eeuwen luchtvervuiling zwart uitgeslagen. De oude Domkerk is een must en ook de Basilica van keizer Constantijn mag u niet overslaan. Trier heeft ook nog resten van Romeinse baden en een werkelijk indrukwekkend amfitheater. Voor wie er geïnteresseerd in is: Trier is de geboorteplaats van Karl Marx en het heeft ook een museum over hem. Moe geworden van alle cultuur? Op het marktplein is het goed toeven op de vele terrasjes. Trier is niet alleen geschiedenis. Het heeft een universiteit en is een echt levendige stad. In de middag is het tijd om verder te gaan. Als er tijd is kunt u nog een kort uitstapje naar Luxemburg maken voordat de route naar het zuiden afbuigt en u langs de Saar gaat fietsen. De wijngaarden maken steeds meer plaats voor bossen en in de middag komt u aan in het pittoreske Saarburg. Vergeet niet een wandeling te maken naar de waterval midden in de stad en het kasteel hoog boven de Saar.

 • Dag 7 Saarburg - Mettlach, 35 km

  De laatste fietsdag deze week volgt een ontspannen route langs de slingerende Saar. U fietst veel over een vrijliggend fietspad op de oever van deze romantische rivier. U passeert een paar dorpjes en komt tegen lunchtijd aan in Mettlach. Dit stadje is bekend vanwege de Villeroy & Boch porselein fabrieken. Er zijn verschillende porselein winkels in de stad en er is een interessant Villeroy & Boch museum. In de middag maakt u nog een fietstour naar de Saarschleife. U parkeert uw fiets in een scherpe bocht aan de oever van de Saar en na  een wandeling van ongeveer 45 minuten komt u op het uitzichtpunt waar u een spectaculair uitzicht heeft over deze beroemde bocht in de Saar. Bij helder weer kunt u tientallen kilometers ver langs de rivier kijken. Een waardige afsluiting van deze week fietsen langs de Moezel en de Saar.

 • Dag 8 Mettlach, ontschepen voor 10:00 uur

  Na het ontbijt eindigt uw fietsreis langs de Moezel en Saar. We hopen dat u genoten heeft van deze fiets-vaar vakantie.

Begeleid en onbegeleid fietsen
Onze fiets-vaar vakanties zijn in opzet reizen waarbij u met de groep onder leiding van een ervaren reisbegeleider de route fietst. Dit heeft allerlei aangename kanten zoals deskundige toeristische informatie onderweg, technische en andere ondersteuning en de interactie met uw internationale reisgezelschap.

U kunt er echter ook voor kiezen zelfstandig te fietsen. Van deze route hebben we kaartmateriaal aan boord en kunnen we GPS tracks leveren. Daarnaast kan de reisbegeleiding, in overleg met u, aangepaste of uitgebreide routes uitstippelen.

U kunt per dag bepalen of u met de groep wilt fietsen of individueel.

Zwaan
Veer bij Klotten
Reichsburg en Zwaan
Saarschleife
Zwaan bij Memmlingen
Saarschleife en Zwaan
Zwaan in Zell
Cochem, Reichsburg
Trier, Port Nigra
Trier, Dom
Zwaan in Cochem
Moezel wijngaarden
Jugenstil
Vrijliggende fietspaden
Trier, amphitheater

Wat u ook nog moet weten?

Prijzen per persoon in 2024

! In 2024 starten de reizen op maandag!

Alle vertrekdata
Hut voor 2 personen €  1.735,- 
Luxe hut voor 2 personen (met zitje en tweepersoonsbed) € 1.955,- 
Kleinere hut voor 2 personen €  1.495,- ( in het vooronder met tweepersoonsbed en alleen toegankelijk met steile trap; ingang aan dek)
Kleinere hut in het vooronder voor alleengebruik € 2.225,-

Toeslagen
Boekingskosten € 25,- per boeking
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2.50 per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.

Bij te boeken
Toerfiets per week (incl. fietsverzekering) € 110,-
E-bike per week (incl. fietsverzekering) €  220,- (vanaf 155cm)
Reis- en/of annuleringsverzekering
Speciale diëten (gluten vrij, lactose vrij, veganistisch) € 75,- per dieet (bij boeking aangeven)

Inbegrepen

 • 7 nachten in de geboekte hut categorie
 • Beddengoed en handdoeken
 • Volpension (7 x ontbijt, 6 x zelfgemaakt lunchpakket en 7 x 3-gangendiner)
 • Koffie en thee aan boord
 • WiFi in de salon en aan dek
 • Beddengoed en handdoeken
 • Meefietsende begeleider
 • Routeinformatie/Routeboek, 1x per hut (Engelstalig)
 • GPS-tracks (op aanvraag)
 • Veergelden onderweg

Niet inbegrepen

 • Boekingskosten
 • Bijdrage SGR
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Fietshuur, optioneel (eigen E-bike niet toegestaan)
 • Entreegelden voor bijv. musea, optioneel
 • (Non-)alcoholische dranken aan boord
 • Reis- en annuleringsverzekering, optioneel

Bijzonderheden

 • U boekt deze reis bij Cycletours Holland B.V.. De reis wordt door Cycletours Holland B.V. uitgevoerd en valt onder hun SGR garantie.
 • Ivm weersomstandigheden of door onvoorziene omstandigheden (overmacht), kan de route gewijzigd worden zonder voorafgaande kennisgeving.
 • U kunt geen eigen e-bike mee aan boord nemen (vanwege veiligheidsvoorschriften).
 • Cycletours behoudt zich het recht voor om de reis te annuleren bij minder dan 8 deelnemers. Dit zal uiterlijk 21 dagen voor de vertrekdatum worden doorgegeven.

Op de dag van aankomst, maandag, kunt u tussen 13:00 en 14:00 uur inchecken aan boord. We vragen u om uiterlijk 14:00 uur aan boord te zijn. Wel kunt u uw bagage al vanaf 12:00 uur aan boord brengen. U herkent uw schip aan de naam op de boeg en aan het spandoek met Cycletours erop. In uw reisbescheiden staat met welk schip uw reis wordt uitgevoerd. Na de incheck vertellen de reisbegeleider, de kapitein en de kok iets over de fietstour, de regels aan boord en de maaltijden en andere zaken.

Uw schip lig aan de kade in de Moezel tegenover het stadscentrum van Cochem.

Het treinstation van Cochem ligt op ongeveer 30 minuten lopen van de ligplaats van het schip. Mocht u per auto willen komen, dan kunt u de bagage eerst bij het schip afgeven en daarna uw auto parkeren.

De tour eindigt een week later in Mettlach, weer op maandag. na het ontbijt om 10:00 uur. U logeert de nacht van zondag op maandag nog aan boord. Indien gewenst kan de reisbegeleiding voor u vervoer regelen naar het treinstation, de luchthaven of parkeergarage.

Uw accommodatie tijden een fiets-vaar vakantie is een van onze, speciaal voor fietsreizen omgebouwde, rijnaken. Hoewel niet groot hebben onze schepen door hun efficiënte indeling verrassend veel ruimte en meer comfort dan veel mensen denken.

Terwijl u overdag heerlijk aan het fietsen bent vaart het schip, uw varende hotel naar de volgende etappeplaats. In de ochtend geniet u van het ontbijt, maakt een luchtpakket en stapt onbezorgd op de fiets. In de middag als u aankomt staat er koffie en thee klaar aan boord. Geen gesleep met bagage, niet iedere dag uw tas in en uitpakken en aan een nieuw hotel wennen. Uw hotel vaart als het ware met u mee. En mocht u een dag niet willen fietsen, dan kunt u altijd aan boord blijven en genietend van de cruise het landschap vanaf het water bekijken.

Deze fietsvaarvakantie bieden we alleen aan op de Zwaan:

De fiets

Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets, voor vertrek, daarom grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel) fietsslot mee te nemen.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar aan boord. Uw fiets heeft een slot en u krijgt de beschikking over een helm. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terrasstop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

 • Huurfiets heren

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

 • Huurfiets dames

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

 • Huurfiets e-bike

  E-bike met frame accu en middenmotor, 8 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot.

Begeleidingsteam
Aan boord van onze schepen treft u een driekoppige bemanning en deskundige, meertalige reisbegeleiding. De bemanning bestaat uit een schipper, een kok en een gastvrouw/heer. Samen doen ze alles om deze fietsvakantie tot een onvergetelijk ervaring te maken. Het team is speciaal opgeleid en geselecteerd om te zorgen voor een informele en veilige atmosfeer, gedegen informatie over de te fietsen route en de bezienswaardigheden onderweg, het bereiden en serveren van voedzame en afwisselende maaltijden.

De schipper is verantwoordelijk voor alles dat te maken heeft met het varen van het schip, de kok is verantwoordelijk voor de catering aan boord, de gastvrouw/heer assisteert zowel de schipper als de kok en is verantwoordelijk voor het beheer van de salon en de bar en is algemeen aanspreekpunt voor huishoudelijke zaken.

De reisbegeleider fietst iedere dag mee en is onderweg beschikbaar voor toeristische informatie, technische en waar nodig andere ondersteuning. Hij/zij geeft iedere avond een uitleg over de te fietsen route organiseert regelmatig stadswandelingen of andere activiteiten in de avond.

Maaltijden
De kok is gespecialiseerd in het bereiden van smakelijke en afwisselende maaltijden voor hongerige fietsers. Tijdens het uitgebreide ontbijt kunt u een lunchpakket voor onderweg samenstellen. Op tafel staan dan verschillende soorten brood, broodjes en beleg, yoghurt, ontbijtgranen, zuivel, sappen en repen. Het menu van het avondeten is iedere dag anders.

De maaltijden aan boord zijn inbegrepen in de prijs net als koffie en thee. Frisdranken en alcoholische dranken kunnen tegen een redelijke prijs aan boord gekocht worden. Na een dag fietsen staat er altijd koffie, thee en koekjes, cake of iets anders lekkers voor u klaar.

Als u speciale maaltijdwensen heeft vragen we u dit liefst bij boeking maar uiterlijk 14 dagen voor vertrek aan ons te melden. Als voor het gewenste dieet extra voorbereiding en/of extra ingrediënten nodig zijn kan het zijn dat we dit alleen in beperkte vorm kunnen leveren. We doen ons best aan uw wensen te voldoen maar vragen ook om begrip voor de beperkte logistieke mogelijkheden aan boord van een schip. 
Indien u een Celiac, glutenvrij of veganistisch dieet heeft, dan dient u dit vooraf bekend bij ons te maken. Wij zijn genoodzaakt een extra bedrag van € 75,- per week hiervoor in rekening te brengen. Gelieve bij boeking door te geven. Als dit niet bij ons bekend is dan rekenen wij € 100,- (ter plaatse te betalen). 

Het reisgezelschap
Een van de leukste aspecten van onze fiets-vaar vakanties is het reisgezelschap. Aan boord treft u een internationaal gezelschap uit o.a. Australië, Canada en de Verenigde Staten. Ook gasten uit Europese landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje gaan regelmatig met onze tours mee. Meedoen met een fietsreis van Cycletours is een geweldige kans om met gelijkgestemde fietsers van over de hele wereld onderweg te zijn. Onderweg en aan boord kunt u genieten van het gezelschap van een internationale groep en aan dek of in de salon samen ervaringen uitwisselen. Al dan niet onder het genot van een drankje. Verwacht geen luxe cruiseschip met een all-in formule. Onze deelnemers zijn sportief ingestelde mensen die er van houden in de buitenlucht een actieve vakantie te hebben. Een persoonlijke en ongedwongen sfeer is de norm tijdens onze fiets-vaar vakanties Er doen allerlei leeftijdsgroepen mee, we hebben alleenreizenden, vriendengroepen, stellen en ook families met kinderen (in de schoolvakanties). De meeste groepen aan boord van de Zwaan hebben tussen de 8 en 12 deelnemers.

Begeleid en onbegeleid fietsen
Onze fietsvaar vakanties zijn in opzet reizen waarbij u met de groep onder leiding van een ervaren reisbegeleider de route fietst. Dit heeft allerlei aangename kanten zoals deskundige toeristische informatie onderweg, technische en andere ondersteuning en de interactie met uw internationale reisgezelschap.

U kunt er echter ook voor kiezen zelfstandig te fietsen. Van deze route hebben we kaartmateriaal aan boord en kunnen we GPS tracks leveren. Daarnaast kan de reisbegeleiding, in overleg met u, aangepaste of uitgebreide routes uitstippelen.

U kunt per dag bepalen of u met de groep wilt fietsen of individueel.