Fiets-vaarvakantie Saar en Moezel

Mettlach - Cochem

Fietsen langs Saar en Moezel

Vanaf € 1.235,-
Boeken
Samenvatting
 • 8 dagen
 • 40 km per dag
 • Start Mettlach In het stadscentrum
 • Finish Cochem Nabij het stadscentrum
Hoogtepunten
 • Romeinse stad Trier
 • Wijngaarden op steile rivierhellingen
 • Jugendstil in Traben Trabach
 • Romantisch fietsen langs de Saar
Kenmerken
 • Fiets-vaarvakantie
 • Groep
 • Schip
 • Fietsniveau 1

  Afstand: 35 - 50 km gemiddeld per dag Hoogtemeters: 0 - 100 hm gemiddeld per dag

Fietsen langs de Saar en Moezel

Laten we eerlijk zijn, de reputatie van de Moezel zowel als toeristische bestemming als wijngebied is in Nederland niet best. Vreselijke zoete wijnen als Moselblümchen in glazen met een dikke groene voet. Busreizen voor oude mensen naar degelijke saaie plaatsen en grote hotels, toch? Nee hoor, oud nieuws en allemaal onterecht! Het is om te beginnen geweldig fietsen langs de Moezel en de Saar.

De wijnen zijn bijzonder, veelzijdig en worden veelal door kleine, reeds lang gevestigde familiebedrijven gemaakt. De stadjes zijn voorbeelden van romantische Duitse vakwerkbouw en de eeuwenoude stad Trier met zijn romeinse monumenten is een bruisende studentenstad. De Saar is een schitterende beboste rivier! Kortom een verrassende bestemming dicht bij huis.Bij startpunt Mettlach wandelen we naar het hooggelegen uitzicht punt over de Saarschleife. Onderweg naar het fraaie Saarburg fietsen we langs de romantische Saar tussen steile beboste hellingen. We gaan uiteraard de oude romeinse stad Trier uitgebreid verkennen en in Traben Trarbach de vele beroemde Jugendstil gebouwen bewonderen. Vanuit  het prachtige Bernkastel gaan we per fietsbus omhoog naar Daun in de Vulkaaneifel. De Mosel-Maare Radweg voert u over een oude spoorbaan terug naar de Moezel. De rit van Bernkastel naar het mooie Zell voert door het hart van de wijnbouw met eeuwenoude wijngaarden. De tour eindigt in het toeristische Cochem. Vanaf de aanlegplek van de Zwaan heeft u een geweldig uitzicht op de stad en de erbovenuit torenende Reichsburg.

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst Mettlach, rondrit 15 km

  U gaat uiterlijk om 14 uur aan boord van de Zwaan in Mettlach. Na de introductie waarbij het programma voor de week wordt uitgelegd en de schipper de veiligheidsinstructies toelicht gaat u onder leiding van de gids een kort stukje  fietsen naar een rustige ligplaats ten zuiden van Mettlach aan de Saar. Vanavond krijgt u het eerste drie-gangen diner van de week geserveerd, als het meezit kan dit buiten aan dek met uitzicht op de Saarschleife.

 • Dag 2 Mettlach - Saarburg, 35 km

  We beginnen deze eerste fietsdag gelijk met een wandeling en een letterlijk hoogtepunt van de week! De Saarschliefe. We parkeren onze fietsen in een scherpe bocht aan de oever van de Saar en na een wandeling van ongeveer 45 minuten komt u op het uitzicht punt waar u een spectaculair uitzicht heeft over deze beroemde bocht in de Saar. Bij helder weer kunt u tientallen kilometers ver langs de rivier kijken. Hierna komen we weer terug in Mettlach. Dit stadje is bekend vanwege de Villeroy & Boch porselein fabrieken. Er zijn verschillende porselein winkels in de stad en er is een interessant Villeroy & Boch museum.
  De ontspannen route naar het mooie Saarburg gaat over een vrij liggend fietspad op de oever van deze romantische rivier. U passeert een paar dorpjes en rijdt veel in het bos. In de middag komt u aan in het pittoreske Saarburg. Vergeet niet een wandeling te maken naar de waterval midden in de stad en het kasteel hoog boven de Saar.

 • Dag 3 Saarburg - Pfalzel (Trier), 35 of 45 km

  Gelijk na het ontbijt stappen we op de fiets om maar zo veel mogelijk tijd in Trier te kunnen besteden. Wie wil kan nog een kort uitstapje naar Luxemburg maken voor we naar het oosten afbuigen en langs de Moezel gaan fietsen.
  Deze oudste stad in Duitsland was ooit de hoofdstad van het Romeinse rijk boven de Alpen. Ook is Trier het oudste bisdom boven de Alpen. Voorwaar een bijzondere stad dus. En er is ook echt veel overgebleven uit de romeinse tijd. Als eerste zien we de Porta Nigra, de zwarte poort, opdoemen. Een van de romeinse stadspoorten, oorspronkelijk in witte zandsteen uitgevoerd, maar door eeuwen luchtvervuiling zwart uitgeslagen. De oude Domkerk is een must en ook de Basilica van keizer Constantijn mag u niet overslaan. Trier heeft ook nog resten van romeinse baden en een werkelijk indrukwekkend amfitheater. Voor wie er geïnteresseerd is, Trier is de geboorteplaats van Karl Marx en het heeft ook een museum over hem. Moe geworden van alle cultuur? Op het marktplein is het goed toeven op de vele terrasjes. Trier is niet alleen geschiedenis. Het heeft een universiteit en is een echt levendige stad. Laat in de middag is het tijd om verder te gaan naar de aanlegplek van de Zwaan in het leuke dorpje Pfalzel.

 • Dag 4 Pfalzel - Bernkastel Kues, 45 km

  De route van vandaag staat in het teken van de romeinse erfenis in dit gebied. De Romeinen wisten de zonnige en milde vallei van de Moezel te waarderen en introduceerden hier ook de wijnbouw. Er zijn onderweg overal sporen zoals oude badhuizen en villas uit de romeinse tijd te vinden, maar soms ook nog overblijfselen uit de nog oudere Keltische cultuur. In het mooie Neumagen-Dhron zijn naast het schitterende kerkje op het plein ook oude romeinse overblijfselen te vinden. Hier was ooit een romeins fort, castellum. En nee, het houten wijnschip in de haven is niet origineel, maar een mooie replica! In het dorpje Piesport, bekend van de beroemde Piesporter Goldtröpfchen, zijn de overblijfselen van een oude romeinse wijnpers bewaard gebleven.Het einddoel van vandaag is de middeleeuwse dubbelstad Bernkastel-Kues. Het marktplein is een schitterend voorbeeld van antieke vakwerkarchitectuur.

 • Dag 5 Mosel-Maare Radweg, 55 km

  In de ochtend brengt de lokale fietsbus u naar het startpunt van de Mosel-Maare Radweg in Daun, midden in de Vulkaaneifel. Deze fietsroute van de Eifel naar de Moezel loopt over een voormalige spoorbaan. De Maare zijn de vele ronde meertjes die hier te vinden zijn. Allemaal oude, inactieve vulkanen waarvan de krater in de loop der eeuwen vol gelopen is met water. Neem bij goed weer uw zwemspullen mee! Bijna de hele weg licht dalend fietst u over het gladde asfalt door een bebost en heuvelachtig landschap door verlichte tunnels en langs oude stationnetjes en typisch Duitse dorpjes terug naar de Moezel bij Bernkastel.

 • Dag 6 Bernkastel Kues - Zell, 40 km

  Alsof de rivier een paar wijntjes te veel heeft gehad zo slingert ze zich door de heuvels vol met wijngaarden en bossen.. In de Jugendstil stad Traben Trarbach houden we de lange middagpauze. Vlak voor Zell kunt u naar de Marienburg klimmen. Vanaf de uitzicht toren bij het voormalige klooster heeft u een geweldig uitzicht over de beide kanten van een scherpe Moezel meander.
  Het einddoel van vandaag is Zell am Mosel, de stad van de Zwarte Kat. De legende gaat dat er kooplieden uit Aken kwamen om wijn te kopen, maar niet konden besluiten welke vaten ze wilden. Toen kwam de zwarte huiskat en sprong op een van de vaten om het te verdedigen. Dat maakte voor de kooplieden duidelijk welk vat ze moesten hebben. In de avond kunt u een wandeling maken door de hooggelegen wijngaarden van de Zeller Schwarzer Katze.

 • Dag 7 Zell - Cochem, 44 km

  We fietsen vanochtend tussen steeds dichter op de rivier staande bergen. De Moezel meandert verder naar de beroemde wijngaarden van Calmont waar we een stukje tussen de druivenranken gaan wandelen. De steilste hellingen hebben hier een hoek van 65%. Zoals overal langs de Moezel moeten allerlei rials, relingen en stortkokers het oogsten van de druiven makkelijker maken, maar het blijft een hele klus. Niettemin kan het uit want de wijnen zijn van uitzonderlijke kwaliteit. De laatste stop op deze tour is het schitterende plaatsje Beilstein, het decor van verschillende Duitse films. U kunt ook naar het oude kasteel klimmen of op het terras van het oude klooster van het schitterende uitzicht over de Moezel genieten. U fietst Cochem binnen over het fietspad langs de Moezel. Langzaam komt de stad en de hooggelegen Reichsburg in zicht. Een waardige afsluiting van deze week fietsen langs de Saar en Moezel.

 • Dag 8 Cochem, ontschepen voor 10 uur

  Na het ontbijt eindigt uw fietstoer langs de Saar en Moezel. We hopen dat u genoten heeft van deze fietsvaar vakantie.

Begeleid en onbegeleid fietsen
Onze fietsvaar vakanties zijn in opzet reizen waarbij u met de groep onder leiding van een ervaren reisbegeleider de route fietst. Dit heeft allerlei aangename kanten zoals deskundige toeristische informatie onderweg, technische en andere ondersteuning en de interactie met uw internationale reisgezelschap.

U kunt er echter ook voor kiezen zelfstandig te fietsen. In Nederland en België rijden we grotendeels over het bekende knooppunten netwerk. Van iedere route hebben we een uitgebreid routeboekje en kunnen we GPS tracks leveren. Daarnaast kan de reisbegeleiding in overleg met u aangepaste of uitgebreide routes uitstippelen.

U kunt per dag bepalen of u met de groep wilt fietsen of individueel.

Zwaan
Veer over de Moezel
Zwaan bij Cochem
Vrijliggende fietspaden
Trier, amphitheater
Beilstein
Moezel wijngaarden
Cochem, Reichsburg
Saarschleife en Zwaan
Jugendstil
Trier, Port Nigra

Wat u ook nog moet weten?

Prijzen per persoon in 2022

Alle afvaarten in 2022
Hut met 2 bedden € 1.450,-
Luxe hut met zitje en tweepersoonsbed € 1.615,-
Kleinere hut in het vooronder met tweepersoonsbed € 1.235,- (ingang aan dek; toegankelijk met steile trap) 
Kleinere hut in het vooronder single gebruik € 1.840,-

Toeslagen
Boekingskosten € 20,- per boeking
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.

Bij te boeken
Huurfiets hybride € 95,-
Huurfiets E-bike € 180,-
Verzekering huurfiets € 20,- voor hybride en € 40,- voor E-bike
Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

 • 7 nachten in de geboekte hut categorie
 • Volpension (7x ontbijt, 6x zelf gemaakt lunchpakket en 7x 3-gangendiner)
 • Gratis koffie en thee aan boord
 • Gratis WiFi in de salon en aan dek
 • Beddengoed en handdoeken
 • Meefietsende begeleider
 • Routeboek, 1 per hut

Niet inbegrepen

 • Fietshuur (plus eventuele fietsverzekering)
 • Entreegelden voor musea
 • Reis- en annuleringsverzekering

Bijzonderheden

U boekt deze reis bij Cycletours Holland B.V.. De reis wordt door Cycletours Holland B.V. uitgevoerd en valt onder hun SGR garantie.

Op de dag van aankomst, zondag, kunt u tussen 13 en 14 uur inchecken aan boord. We vragen om uiterlijk 14 uur aan boord te zijn.  U herkent uw schip aan de naam op de boeg en aan het spandoek met Cycletours erop. In uw reisbescheiden staat met welk schip uw reis wordt uitgevoerd. U kunt uw bagage al vanaf 12 uur aan boord brengen. Na de incheck vertellen de reisbegeleider, de kapitein en de kok iets over de fietstour, de regels aan boord en de maaltijden en andere zaken.

Uw schip lig aan de kade in de Saar tegenover het Villeroy & Boch museum in stadscentrum van Mettlach.

Het treinstation van Mettlach ligt op ongeveer 30 minuten lopen van de ligplaats van het schip. Mocht per auto willen komen dan kunt u de bagage eerst bij het schip afgeven en daarna uw auto parkeren.

De tour eindigt een week later in Cohem, weer op zondag. na het ontbijt om 10 uur. U logeert die nacht van zaterdag op zondag nog aan boord. Indien gewenst kan de reisbegeleiding voor u vervoer regelen naar het treinstation, de luchthaven of parkeergarage.

Uw accommodatie tijden een fiets-vaar vakantie is een van onze speciaal voor fietsreizen omgebouwde rijnaken. Hoewel niet groot hebben onze schepen door hun efficiënte indeling verrassend veel ruimte en mee comfort dan veel mensen denken.

Terwijl u overdag heerlijk aan het fietsen bent vaart het schip, uw varende hotel naar de volgende etappeplaats. In de ochtend geniet u van het ontbijt, maakt een luchtpakket en stapt onbezorgd op de fiets. In de middag als u aankomt staat er koffie en thee klaar aan boord. Geen gesleep met bagage, niet iedere dag uw tas in en uitpakken en aan een nieuw hotel wennen. Uw hotel vaart als het ware met u mee. En mocht u een dag niet willen fietsen dan kunt u altijd aan boord blijven en genieten van een cruisen en het landschap vanaf het water bekijken.

Deze fietsvaarvakantie bieden we alleen aan op de Zwaan:

De fiets

Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets, voor vertrek, daarom grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel) fietsslot mee te nemen.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar aan boord. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een slot en helm. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

 • Huurfiets heren

  Batavus Boulevard, incl. fietshelm 
  Uw huurfiets heeft 24 versnellingen, handremmen, fietstassen, slot, bidon en  u kunt van de begeleider een reparatiesetje ontvangen. 

 • Huurfiets Dames

  Batavus Boulevard, incl. fietshelm 
  Uw huurfiets heeft 24 versnellingen, handremmen, fietstassen, slot, bidon en  u kunt van de begeleider een reparatiesetje ontvangen. 

 • Huurfiets e-bike

  E-bike met middenmotor incl. fietshelm 
  Uw huurfiets heeft 10 versnellingen, handremmen, fietstassen, slot, bidon en u kunt van de begeleider een reparatiesetje ontvangen. 

Begeleidingsteam
Aan boord van onze schepen treft u een driekoppige bemanning en deskundige, meertalige reisbegeleiding. De bemanning bestaat uit een schipper, een kok en een gastvrouw/heer. Samen doen ze alles om deze fietsvakantie tot een onvergetelijk ervaring te maken. Het team is speciaal opgeleid en geselecteerd om te zorgen voor een informele en veilige atmosfeer, gedegen informatie over de te fietsen route en de bezienswaardigheden onderweg, het bereiden en serveren van voedzame en afwisselende maaltijden.

De schipper is verantwoordelijk voor alles dat te maken heeft met het varen van het schip, de kok is verantwoordelijk voor de catering aan boord, de gastvrouw/heer assisteert zowel de schipper als de kok en is verantwoordelijk voor het beheer van de salon en de bar en is algemeen aanspreekpunt voor huishoudelijke zaken.

De reisbegeleider fietst iedere dag mee en is onderweg beschikbaar voor toeristische informatie, technische en waar nodig andere ondersteuning. Hij/zij geeft iedere avond een uitleg over de te fietsen route organiseert regelmatig stadswandelingen of andere activiteiten in de avond.

Maaltijden
De kok is gespecialiseerd in het bereiden van smakelijke en afwisselende maaltijden voor hongerige fietsers. Tijdens het uitgebreide ontbijt kunt u een lunchpakket voor onderweg samenstellen. Op tafel staan dan verschillende soorten brood, broodjes en beleg, yoghurt, ontbijtgranen, zuivel, sappen en repen. Het menu van het avondeten is iedere dag anders.

De maaltijden aan boord zijn inbegrepen in de prijs net als koffie en thee. Frisdranken en alcoholische dranken kunnen tegen een redelijke prijs aan boord gekocht worden. Na een dag fietsen staat er altijd koffie, thee en koekjes, cake of iets anders lekkers voor u klaar.

Als u speciale maaltijdwensen heeft vragen we u dit liefst bij boeking maar uiterlijk 14 dagen voor vertrek aan ons te melden. Als voor het gewenste dieet extra voorbereiding en/of extra ingrediënten nodig zijn kan het zijn dat we dit alleen in beperkte vorm kunnen leveren. We doen ons best aan uw wensen te voldoen maar vragen ook om begrip voor de beperkte logistieke mogelijkheden aan boord van een schip. 
Indien u Celiac, glutenvrij of veganistische maaltijden wilt dan zijn we genoodzaakt daarvoor € 50,- per week te rekenen. Dit dient u bij boeking door te geven. Als dit niet bij ons bekend is dan rekenen wij € 100,- (ter plekke betalen). 

Het reisgezelschap
Een van de leukste aspecten van onze fiets-vaar vakanties is het reisgezelschap. Aan boord treft u een internationaal gezelschap uit o.a. Australië, Canada, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Ook gasten uit Europese landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje gaan regelmatig met onze tours mee. Meedoen met een fietsreis van Cycletours is een geweldige kans om met gelijkgestemde fietsers van over de hele wereld onderweg te zijn. Onderweg en aan boord kunt u genieten van het gezelschap van een internationale groep en aan dek of in de salon samen ervaringen uitwisselen. Al dan niet onder het genot van een drankje. Verwacht geen luxe cruiseschip met een all-in formule. Onze deelnemers zijn sportief ingestelde mensen die er van houden in de buitenlucht een actieve vakantie te hebben. Een persoonlijke en ongedwongen sfeer is de norm tijdens onze fiets-vaar vakanties Er doen allerlei leeftijdsgroepen mee, we hebben alleenreizenden, vriendengroepen, stellen en ook families met kinderen (in de schoolvakanties). De meeste groepen hebben tussen de 8 en 12 deelnemers.

Begeleid en onbegeleid fietsen
Onze fietsvaar vakanties zijn in opzet reizen waarbij u met de groep onder leiding van een ervaren reisbegeleider de route fietst. Dit heeft allerlei aangename kanten zoals deskundige toeristische informatie onderweg, technische en andere ondersteuning en de interactie met uw internationale reisgezelschap.

U kunt er echter ook voor kiezen zelfstandig te fietsen. In Nederland en België rijden we grotendeels over het bekende knooppunten netwerk. Van iedere route hebben we een uitgebreid routeboekje en kunnen we GPS tracks leveren. Daarnaast kan de reisbegeleiding in overleg met u aangepaste of uitgebreide routes uitstippelen.

U kunt per dag bepalen of u met de groep wilt fietsen of individueel.