Fietsvakantie Algarve

Algarve

Ontdek het achterland van de kust

Vanaf € 468,-
Boeken
Samenvatting
 • 8 dagen
 • 27 tot 69 km per dag
 • Start Silves Luchthaven Faro
 • Finish Pedras d’el Rei Luchthaven Faro
Hoogtepunten
 • Keuze uit verschillende fietsniveau's en afstanden
 • Het milde klimaat
 • Te verlengen aan het strand
 • Fietsen over rustige wegen
Kenmerken
 • Individueel
 • Individuele reis
 • Hotel
 • Fietsniveau 2

  Afstand: 40 - 60 km gemiddeld per dag Hoogtemeters: 100 - 500 hm gemiddeld per dag

Fietsvakantie Algarve

Deze fietsvakantie Algarve gaat door de streek die bekend is om haar milde klimaat en prachtige stranden. Tijdens deze fietsvakantie fietst u dwars door het vriendelijke en ongerepte binnenland van de Algarve.

U bezoekt tevens de prachtige stranden van de Cacela Velha. U doet het oude Silves aan, passeert de oude Moorse stad Loulé met zijn beroemde markthal en komt in de bruisende provinciehoofdstad Faro. Door de vele keuzes elke dag uit verschillende routes kunt u deze reis aanpassen aan het door u gewenste niveau. Zo kunt u zelf bepalen wat u gaat fietsen in het achterland van de Algarve.

 

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst Silves

  U wordt van het vliegveld van Faro opgehaald en naar Silves gebracht of u arriveert met eigen vervoer. Silves was de vroegere hoofdstad van de Algarve en een bezoek aan aan het stadje en oude fort is zeer de moeite waard.

 • Dag 2 Silves, rondritten 33 tot 53 km
  Cycletours Portugal fietsvakantie Algarve

  Rondrit Ferragudo - Portimã0, 33, 40 of 53 km
  Deze rondrit brengt u via kleine wegen naar de kust en de plaatsen Ferragudo, Portimão en Porches. Ferragudo heeft een klein centrum met een mooie kade en een kleinschalige visserij, waar u een prachtig uitzicht heeft over de oceaan en Portimão. Het centrale plein bij de kade is een mooie lunchplek, diverse restaurantjes hebben hier een terras. Aan de andere kant van de monding van de rivier Arade ligt de stad Portimão. Na de brug hebt u gelijk links aan de kade een mooie en grote wandelpromenade die dit gedeelte van de stad domineert. De route laat u het historische centrum zien en het spreekwoordelijke rondje om de kerk maken, alvorens u terug te brengen naar de boulevard.
  Rondrit Sao Bartolomeu de Messines, 39 of 47 km
  Deze tocht voert u naar het gebied ten oosten van Silves. Het eerste deel kenschetst zich door het agrarische karakter. Naast de akkerbouw treft u er kurkeik, vijgen, olijven, maar vooral ook sinaasappelbomen aan. Met de lange variant komt u halverwege in São Bartolomeu de Messines. Hoewel dit dorp in de Algarve ligt, heeft het erg veel weg van een Alentejaans dorp, een ideale plek om te lunchen. Vanaf Messines gaat u over kleine heuvelachtige wegen en door schattige dorpjes, langs stuwmeren en door ongerepte natuur terug naar Silves.

 • Dag 3 Silves, rondrittten 35 tot 69 km
  Cycletours Portugal fietsvakantie Algarve

  Rondrit Vidigal, 35, 48 of 58 km
  Ten zuiden van de bergrug van Monchique brengt u een bezoek aan een bijna steppeachtig gedeelte van de Algarve. Ervaar de rust die dit agrarische landschap uitstraalt, geniet van de bloesems in het voorjaar. De weg terug leidt door het mooie dal van de rivier de Odelouca.
  Rondrit Caldas de Monchique, 57 of 69 km
  Een mooie route door een bergachtig gedeelte van de Algarve. Vlak bij Monchique zult u zelfs grote rotsformaties langs de weg vinden. De klim naar Caldas de Monchique is lang, maar niet steil. De korte variant brengt u met een paar korte steile beklimmingen naar het betoverde dal van de Odelouca rivier. Met de extra kilometers bezoekt u eerst nog Monchique, dat vooral bekend is om haar houten kunstnijverheidsvoorwerpen, en Alferce, voordat u in het mooie dal terechtkomt.

 • Dag 4 Silves – Loulé, 10, 25 of 47 km
  Cycletours Portugal fietsvakantie Algarve

  Bij deze verplaatsingsetappe kunt u kiezen uit een aantal routes. De kortere varianten gaan voor een deel met de trein. De lange variant leidt u over verlaten wegen in een gebied dat gedomineerd wordt door sinaasappelbomen. Bent u hier in maart of april, dan ruikt u de zwoele geur van de citrus­bloesems. De kasteelruïne van Paderne is een uit leem (taipa) opgetrokken kasteel en is één van de vijf kastelen die staan afgebeeld op de Portugese vlag. Rustige wegen bieden mooie vergezichten op de heuvels landinwaarts en de zee aan de andere kant.De kortere opties gaan met de trein van Silves naar de stations van Boliqueime respectievelijk Loulé. Vanaf Boliqueime gaat de route eerst richting kust en fietst u langs een van de vele golfresorts van de Algarve.
  Loulé geniet landelijke bekendheid om haar, op Braziliaanse wijze gevierde, carnaval. Verder toont zij u overduidelijk de invloeden van haar Moorse oorsprong. De stille getuigen hiervan zijn het kasteel, dat na de verovering op de Mooren in de 13e eeuw is herbouwd en de hoofdkerk, Igreja Matriz. Ondanks dat een zware aardbeving in 1755 bijna alle huizen heeft vernield, ziet de omgeving van het kasteel er nog puur Arabisch uit. Ook de, begin vorige eeuw gebouwde, overdekte markt in neo-Moorse stijl, is zeker een bezoek waard.

 • Dag 5 Loulé, rondritten 27 tot 63 km
  Cycletours Portugal fietsvakantie Algarve

  Rondrit Fonte Filipe, 27 tot 42 km
  Dit zijn de lichtere versies van de drie suggesties vanuit Loulé. Deze leiden u door het rustieke achterland, verlaten wegen en bossen vol kurkeik. Al snel bent u terug in het ruigere binnenland. Kleine wegen voeren langs amandel-, olijf- en vijgenbomen en langs beekjes door verstopte landschappen.
  Rondrit Quarteira, 31 tot 43 km
  Dit is de kustvariant van deze locatie. De rondrit brengt u naar de stranden en de boulevard van Quarteira en golfparken. Dit geheel wordt afgewisseld met kleine weggetjes die langs sinaasappelbomen, bossen en agrarische gebieden leiden.
  Rondrit Alte, 43 tot 63 km
  Deze routesuggestie leidt u via het ruigere binnenland met mooie uitzichten naar het karaktervolle Alte. Met haar 2000 inwoners, kleurvol omzoomde witte huizen en smalle straatjes wordt Alte wel gezien als het meest typische dorp van de Algarve. Het ademt nog steeds de rust uit van weleer en het historische centrum heeft nog veel van haar charme weten te behouden. De gelijknamige rivier, met onder de bomen de waterbron Fonte Grande, vormt een ideale plek voor een picknick of om gewoon even uit te rusten en te genieten van de omgeving. De korte variant gaat tot Benafim, een prima plek om te lunchen.

 • Dag 6 Loulé – Pedras d’el Rei/Tavira, 36 km
  Cycletours fietsvakantie Algarve

  Nadat u Loulé verlaat, gaat het via kleinere wegen naar Pedras d’el Rei. Verscholen tussen de heuvels gaat het naar het schilderachtige dorpje Estói, op de rand van het vlakke kustgebied en het heuvelachtige achterland. Achter de hoofdkerk, Igreja Matriz, ligt een mooi pleintje met een aantal cafés. De twee bekendste attracties vormen het ca. 100 jaar oude paleis en de 2 millennia oude Romeinse ruïne van Milreu. Via Moncarapacho en langs vele boomgaarden komt u bij het bungalowpark Pedras d’el Rei.

 • Dag 7 Pedras d’el Rei/Tavira, rondritten 26 tot 49 km
  Cycletours Portugal fietsvakantie Algarve

  Dagtocht Cacela Velha, 26 of 40 km
  Deze route brengt u naar het pittoreske dorpje Cacela Velha en het stadje Tavira. U rijdt over rustige wegen door een landelijk gebied waar er af en toe een deel onverhard is. Bij Cacela Velha heeft u een prachtig uitzicht op de zee en het kilometers lange strand. Tavira, misschien wel het mooiste stadje van de Algarve, ligt met haar beeldschoon gerestaureerde herenhuizen aan beide zijden van de rivier Gilão. De oude Romeinse brug maakte ooit deel uit van een belangrijke handelsroute.
  Dagtocht Faro, 40 km
  Met deze optie gaat u eerst met de trein van Luz naar Faro. De fiets kan zonder extra kosten mee. Tijdens de treinrit heeft u een mooi uitzicht op het natuurpark Parque Natural de Ria Formosa. Het wad is een broedplaats voor verschillende soorten vogels. Halverwege passeert u de vissersplaats Olhão. Na een half uur komt u aan in de hoofdstad van de Algarve. U kunt dan eerst een bezoek aan de stad brengen voordat u met de route begint. Het parcours verlaat al snel Faro en tot aan Estói fietst u langs de kassen waar tomaten en aardbeien worden geteeld. Verderop ziet u vooral veel boomgaarden met sinaasappel-, olijf- en amandelbomen.
  Dagtocht Eira Pelada, 35 of 49 km
  Opo deze tocht fietst u door het heuvelachtige achterland van Tavira, een prachtig ruig gebied van veel kale (of slechts met struiken begroeide) heuvels. U zult veel brem, olijfbomen en amandelbomen zien. Af en toe moet flink geklommen worden. Vlak bij de toeristische kust is ook dit weer een mooi authentiek gebied met diverse gehuchtjes.

   

 • Dag 8 Vertrek naar Nederland of verlenging

  Op de laatste dag van uw vakantie heeft u een transfer naar het vliegveld van Faro voor uw retourvlucht. Of u vertrekt met eigen vervoer. U kunt uw verblijf in Pedras d’el Rei verlengen.

Fietsen in de Algarve

Portugal

Naar keuze niveau 1 tot 2 - Rustige en ontspannen fietsvakantie met afstanden tot 67 km. per dag over licht glooiend terrein.
De ruime keus aan routes en de extra nachten bieden u de mogelijkheid om het niveau van deze reis aan te passen van ontspannen tot gemiddeld actief. De routes variëren van 25 tot 69 km en van licht glooiende etappes tot die met wat meer klimwerk.

Cycletours Portugal fietsvakantie Algarve
Loulé
Cycletours fietsvakanties Portugal Algarve
Cycletours Portugal fietsvakantie Algarve
Silves
Cycletours Portugal fietsvakantie Algarve
Cycletours Portugal fietsvakantie Algarve
Cycletours Portugal fietsvakantie Algarve
Cycletours fietsvakantie Algarve
Cycletours Portugal fietsvakantie Algarve
Cycletours Portugal fietsvakantie Algarve

Wat u ook nog moet weten?

Per persoon bij verblijf in 2-persoonskamer 2024

Categorie A: Silves kasteelzijde, Pousada Tavira
Categorie B: Silves bergzijde, appartement Pedras del Rei
 
Categorie B 

 • Iedere dag vanaf 1 jan. t/m 24 maart € 468,-
  • Toeslag 1-persoonskamer € 175,-
 • Iedere dag vanaf 25 maart t/m 24 mei € 525,-  
  • Toeslag 1-persoonskamer € 235,-  
 • Iedere dag vanaf 26 mei t/m 14 juni € 648,-  
  • Toeslag 1-persoonskamer € 325,-
 • Iedere dag vanaf 15 juni t/m 23 juni € 698,-
  • Toeslag 1-persoonskamer € 375,-
 • Iedere dag vanaf 27 aug. t/m 15 sept. € 698,- 
  • Toeslag 1-persoonskamer € 375,-
 • Iedere dag vanaf 16 sept. t/m 28 sept. € 648,- 
  • Toeslag 1-persoonskamer € 325,-
 • Iedere dag van 29 sept. t/m 31 okt. € 525,- 
  • Toeslag 1-persoonskamer € 235,-
 • Iedere dag van 1 nov. t/m 9 dec. € 468,- ​​​​​​
  • Toeslag 1-persoonskamer € 175,-

Categorie A

 • Iedere dag vanaf 1 jan. t/m 28 maart € 598,-
  • Toeslag 1-persoonskamer € 298,-
 • Iedere dag vanaf 29 maart t/m 19 april € 638,-  
  • Toeslag 1-persoonskamer € 415,-  
 • Iedere dag vanaf 20 april t/m 31 mei € 738,-  
  • Toeslag 1-persoonskamer € 458,- 
 • Iedere dag vanaf 1 juni t/m 28 juni € 828,-
  • Toeslag 1-persoonskamer € 508,- 
 • Iedere dag vanaf 29 juni t/m 26 juli € 928,-
  • Toeslag 1-persoonskamer € 628,-
 • Iedere dag vanaf 27 juli t/m 31 aug. € 989,-
  • Toeslag 1-persoonskamer € 678,- 
 • Iedere dag vanaf 1 sept. t/m 10 sept. € 928,-
  • Toeslag 1-persoonskamer € 628,-
 • Iedere dag vanaf 11 sept. t/m 17 sept. € 828,- 
  • Toeslag 1-persoonskamer € 508,- 
 • Iedere dag van 18 sept. t/m 30 sept. € 738,- 
  • Toeslag 1-persoonskamer € 458,-
 • Iedere dag van 1 okt. t/m 31 okt. € 638,-
  • Toeslag 1-persoonskamer € 415,-
 • Iedere dag van 1 nov. t/m 11 dec. € 598,-
  • Toeslag 1-persoonskamer € 298,-

Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdragen Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 25,- per boeking

Bij te boeken

Extra nachten in alle etappeplaatsen (prijzen op aanvraag)

Vlucht Schiphol – Faro v.v., vanaf € 200,- p.p. (excl. € 20,- ticketfee p.p.)
Transfer luchthaven Faro – hotel v.v. (min. 2 personen) € 75,- p.p.
Transfer eigen fiets luchthaven Faro – hotel v.v. € 30,-

Fietshuur

Toerfiets, lokale fiets 21 versnellingen € 84,-
• extra dag toerfiets, € 14,- per dag
E-bike € 150,-
• extra dag e-bike, € 25,- per dag

Inbegrepen

 • 7x hotelovernachtingen op basis van 2-persoonskamer met douche en wc
 • 7x ontbijt
 • GPS-tracks
 • Routebeschrijving (Nederlandstalig) met kaartmateriaal
 • Toeristenbelasting
 • Service hulplijn

Bij te boeken

 • Vliegreis Schiphol – Faro - Schiphol, inclusief luchthavenbelastingen
 • Transfer luchthaven - Almacil  en Pedras d'el Rei/Tavira - luchthaven
 • Extra nachten
 • Fietshuur
 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Boekingskosten
 • Toeslag fietsvervoer in vliegtuig op aanvraag
 • Overige maaltijden en consumpties
 • Reis- en /of annuleringsverzekering

Bijzonderheden

 • De reis wordt uitgevoerd door een lokale partner
 • Minimum deelname 2

Vliegreis
U kunt bij dit arrangement een vlucht vanaf Schiphol reserveren. Indien u liever van een andere luchthaven vertrekt (regionale of buitenlandse luchthaven), dan verzoeken wij u dat aan ons door te geven zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen uitzoeken. Aan het meenemen van uw eigen fiets in het vliegtuig zijn kosten verbonden. De kosten zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee gevlogen wordt. Bij boeking wordt u hierover geïnformeerd.

Transfer
Bij deze reis heeft u de keus om de transfer van het vliegveld naar Silves zelf te regelen of bij te boeken. Wanneer u de transfer via Cycletours boekt wordt u op het vliegveld van Faro opgewacht waarna u een transfer krijgt naar uw accommodatie in Silves. De transfer duurt een klein half uur. In de regel vinden de transfers plaats per auto of busje, waarbij we ervan uitgaan dat er 4 gasten, inclusief hun bagage, in 1 taxi gaan. Ook zorgen wij ervoor dat u op tijd naar het vliegveld wordt gebracht voor uw retourvlucht.

Eigen Vervoer
Indien u met eigen vervoer reist dan wordt u in de loop van de middag in het hotel in Silves verwacht.

U kunt kiezen uit 2 categorieën hotels: 

Categorie A: 
In Silves verblijft u in Hotel Colina Dos Mouros met een kamer met uitzicht op de kasteelzijde. In Loulé verblijft u in hotel Jardim. U verblijft in Tavira in de Pousada Convento de Tavira.

Categorie B:
In Silves verblijft u in Hotel Colina Dos Mouros met een kamer met uitzicht op de bergzijde. In Loulé verblijft u in hotel Jardim. In Pedras del Rei verblijft u een 2-kamerappartement met 1 slaapkamer met badkamer en 1 woonkamer. U heeft een terras of balkon.

*Afhankelijk van beschikbaarheid en datum van boeken kunnen de hotels variëren.

 • Silves

  Dit hotel kijkt uit over een voormalig Arabisch kasteel en het historische Silves. Het wordt omgeven door landschapstuinen en heeft een buitenzwembad met een terras met ligstoelen. De kamers van Hotel Colina Dos Mouros zijn voorzien van airconditioning, In Restaurant Colina worden Portugese gerechten geserveerd. 

 • Loulé

  Het Loulé Jardim ligt aan een rustig plein met uitzicht op een park. Op het dak vindt u een zwembad met een zonneterras. De kamers zijn ingericht in neutrale tinten en bieden uitzicht op het dorp of de omliggende bergen. Ze beschikken over airconditioning. Het ontbijt wordt geserveerd in de mediterraan ingerichte serre.

 • Pedras d'el Rei

  Dit strandresort ligt in het hart van het natuurpark Ria Formosa in Tavira, in de Algarve, op 1 km van het strand van Barril. Het beschikt over een centrale receptie, zwembad, piano-bar, café, restaurant, supermarktje, kiosk, boetiek en grote zonneweide. Het appartement heeft 1 slaapkamer met badkamer en woonkamer. U heeft een terras of balkon.

 • Tavira

  Pousada Convento de Tavira ligt rondom de rustige binnenplaats van het 16e-eeuwse klooster van St. Augustinus. Er is een buitenzwembad en ligt op slechts enkele minuten lopen van de Romeinse brug  Alle kamers kijken uit op de binnenplaats van het hotel, of op de tuin met zwembad.

De fiets
Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets, voor vertrek uit Nederland, daarom grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel) fietsslot, plaksetje, reservebinnenband, multitool, pompje en extra remblokjes mee te nemen.

De huurfiets
U kunt voor deze reis goede fietsen huren. De fietsen hebben een bagagedrager, fietstasjes en 21 versnellingen maar zijn niet voorzien van een fietscomputer of kaartleesstandaard. Wel hebben ze een bidonhouder (de bidon neemt u zelf mee; lokaal verkochte waterflessen passen vaak ook goed in de bidonhouder). U krijgt de beschikking over een reserveband, plaksetje, fietspomp en slot. Wij gaan ervan uit dat u onderweg zelf een lekke band kunt plakken. Voor grotere problemen kunt u altijd een beroep doen op de lokale verhuurder of onze Nederlandse agent. Tip: in Nederland kunt u voor nog geen € 15,- een simpele fietscomputer kopen die u binnen 10 minuten op uw (huur)fiets kunt monteren.

Afhankelijk van hoe laat u aankomt worden de fietsen op de dag van aankomst of de ochtend daarop bij het hotel afgeleverd. Op de dag voor vertrek worden die dan weer aan het eind van de dag op Pedras d'el Rei opgehaald.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terrasstop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

Arrangement
Deze reis is op basis van logies en ontbijt. Indien gewenst geven onze lokale agenten u graag en goed, advies over de restaurants in de omgeving. Drankjes en andere bijkomende persoonlijke uitgaven dient u elke dag voor het vertrek af te rekenen.

Routebeschrijvingen
De routebeschrijving bestaat uit een beschrijving die wordt aangevuld met kaartmateriaal. Het kaartmateriaal is niet ingetekend en kan als aanvulling op de routebeschrijving worden gebruikt. De routes zijn met zorg uitgezet; mochten er desondanks onjuistheden of veranderingen in voorkomen, dan stellen we het op prijs als u ons dit laat weten. Na ontvangst van de reisbescheiden kunt u per mail de GPS-tracks opvragen.

Technische assistentie en hulp onderweg
Wanneer er onderweg serieuze problemen met uw huurfiets voordoen (we gaan er vanuit dat u lekke banden e.d. zelf kunt repareren), dan kunt u contact opnemen met onze lokale agent.

Bagagevervoer
Het bagagetransport vindt plaats op de etappedagen tussen 9.00 uur en 16.00 uur. Voor het bagagevervoer geldt een maximum gewicht van 20 kg. Tevens willen we u vragen om er rekening meet te houden dat het voor de bagagevervoerder prettiger is om twee lichtere tassen (+/- 10 kg) te moeten tillen in plaats van één zware tas. U doet er verstandig aan om geen waardevolle voorwerpen, geld of reisdocumenten in uw bagage te laten zitten.

Kleding
Het dragen van een goede fietshelm kan ernstig letsel voorkomen in geval van een valpartij. Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Afhankelijk van uw fiets is een fietsbroek met zeem aan te bevelen. Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.