Fietsvakantie Oostelijke Alpen

Oostelijke Alpen

Klimmen door Slovenië, Italië en Oostenrijk

Vanaf
Samenvatting
 • 9 dagen
 • 70 tot 135 km per dag 1400 - 3500 hm
 • Start Faak am See
 • Finish Faak am See
Hoogtepunten
 • Historische Vršič Pas
 • Monte Zoncolan!
 • Passo di Giau
 • Met eigen kok en mecanicien
Kenmerken
 • Renners
 • Groepsreis
 • Kamperen
 • Fietsniveau 7

  Afstand: 100 - 140 km gemiddeld per dag. Hoogtemeters: 1700 - 3500 hm gemiddeld per dag. Middel- en hooggebergte en meerdere cols per dag. Gemiddelde dagafstanden van 100 km, voor ‘Sterke Rijders’ dus.  

Verken de oostelijke Alpen

Tijdens deze nieuwe kampeer-fietsvakantie ontdekt u de voor veel renners nog onbekende Alpen in het grensgebied van Oostenrijk, Slovenië en Italië. Op de eerste dag klimt u al over de kasseisteentjes van de in de Eerste Wereldoorlog aangelegdeweg over de Vršič pas. De scherprechter Monte Zoncolan staat op dag drie al op het programma.

Op de vrije dag in Domege di Cadore kunt u een uitdaging van 135 km en 3500 hm aangaan met o.a. de beroemde Passo di Giau. Als uitsmijter beklimt u in Oostenrijk het Hochtor van de Grossglockner Strasse. En dit alles in een schitterende Alpiene omgeving.

U verblijft op campings en uw reisbegeleiding zorgt voor verzorging onderweg, technische assistentie, bagagevervoer en etappe-informatie. Zorg dat u en uw racefiets in goede conditie zijn. Dit is een fietsreis voor de betere racefietsers die twee of meer cols op een dag geen probleem vinden.

 

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst Faak am See

  U wordt in de loop van de dag verwacht op de camping. U treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Na aankomst op de camping kunt u bijkomen van de reis of de benen vast warm draaien in de omgeving.

 • Dag 2 Faak am See - Bovec, 71 km

  Na Finkenstein fietst u via 2 korte klimmetjes naar de voet van de eerste echte col van deze reis: de Wurzenpaβ (1073 m, 6.4 km, gemid. 8%). Deze onregelmatig klim wordt na 1,5 km echt pittig met 3 km ruim boven de 10% en een piek van 20%!. Na de top fietst u Slovenië in. Bij Kranjska Gora start de schitterende klim naar Vršič (1611 m, 12.2 km, gemid. 6.9%). De route loopt door het Triglav nationale park. U krijgt 24 genummerde haarspeldbochten op kasseisteentjes te verwerken. De laatste 3 km zijn boven de 10% met pieken van 14%. Hier hebben Roglic en Pogacar leren klimmen! De afdaling kent 25 haarspeldbochten maar gelukkig zonder kasseisteentjes. Nadien volgt u de Soča stroomafwaarts tot even voor Bovec. Bij het verlaten van de rivier zijn er nog enkele korte klimmetjes alvorens de camping bij het plezante dorpje te bereiken. In totaal 1585 hoogtemeters.

 • Dag 3 Bovec – Ravascletto, 98 km of 125 km

  Na het verlaten van Bovec start de klim naar Predel (1156 m, 14.6 km, gemid. 4.7%). U verlaat Slovenië via het Triglav nationale park. De eerste kilometers van de klim zijn niet zo steil. Vanaf km 7 gaat de weg echt omhoog. Tot 2 km voor de top stijgt het rond de 9%. De laatste 2 km zijn gemid. 5%. Op de top rijdt u Italië binnen. Na een korte afdaling loopt de route langs het Lago del Predil. En even verder start de klim naar Selle Nevea (1190 m, 4.2 km, gemid. 4.5%). Na de afdaling in een mooie kloof fietst u door de valleien van de Fella en de Tagliamento naar het grotere Tolmezzo. 12 km later start de laatste maar erg pittige klim van de dag: de Monte Zoncolan (1735 m, 15.3 km, gemid. 9.0%). Het eerste deel van deze klim is te vergelijken met de Alpe d’Huez, maar de laatste 3 km, op een erg klein wegje zijn, 12, 13 en 14% gemiddeld met pieken tot 19%. De afdaling start met 3 smalle tunneltjes, is nog steiler dan de klim… en heeft foto’s van vroegere wielergoden. In totaal 2600 hoogtemeters.

  De korte route gaat door het dal naar de camping en slaat de Monte Zoncolan over. in totaal 1200 hoogtemeters.

 • Dag 4 Ravascletto - Domegge di Cadore 80 km of 120 km

  U start de dag met de afdaling van de Sella Valcalda. Bij Comeglians gaat de weg terug stijgen naar de Cima Sappada (1294 m, 20.6 km, gemid. 3.5%). Deze lange onregelmatig klim is niet zo steil. Enkel 3 km voor de top wordt het even pittig met stijgingspercentages tot 10%. Na het lang gerekte skidorp Sappada is er opnieuw een afdaling en na alweer een reeks skidorpen start bij Santo Stefano di Cadore de 2de klim van de dag naar de Passo San Antonio,(1475 m, 15,6 km, gemid. 3,6%). Na de top fiets u door het drukke dal naar Domegge di Cadore. In totaal 1500 hoogtemeters.
  Vlak voor het binnenrijden van Lozzo di Cadore  kunt links voor de beklimming van de Passo di Razzo / Sella Ciampigotto (1790m) circa 17 km naar de top en 17 km terug.

 • Dag 5 Vrije dag Domegge di Cadore of rondrit 133 km

  De koninginnenrit van deze reis start met de lange klim naar de Passo Tre Crocci (1805 m, 23.5 km, gemid. 3.8%). 9 km voor de top is er een venijnig stukje van 5 km met een gemiddelde van 8,6%. Na de afdaling volgt bij het verlaten van Cortina d’Ampezzo de klim naar de Passo Giau (2233 m, 15.9 km, gemid. 6,6%), tevens het hoogste punt van de dag. Deze col kent een relatief rustig begin met een zeer pittig einde. De laatste 8 km hebben een gemiddelde van 8.8% met pieken van 12%. Na de afdaling krijgt u meteen de klim naar de Passo Staulanza (1773 m, 9.9 km, gemid. 4.4 %). Ook hier hetzelfde verhaal een rustige aanloop met een steiler einde. Een langere afdaling brengt u in Forno di Zoldo waar u opnieuw gaat klimmen naar de Passo Cibiana (1530 m, 10.3 km, 7,0%): dit is een gemene steile slotklim op een kleine weg, erg onregelmatig met vele stukjes van 10%... Na de afdaling komt u bij Venas di Cadore in een drukkere vallei maar een bewegwijzerde fietsroute veelal bestaande uit een fietspad op een oud spoortraject brengt u in Calalzo di Cadore. De camping bij Domegge di Cadore bevindt zich even verder aan de overzijde van het Lago di Cadore… In totaal 3500 hoogtemeters!

  Rondrit Sella di Razzo/Sella Ciampigotto 58 km / 1200 hm. U kunt vandaag ook de Sella Ciampigotto (1790) beklimmen.

 • Dag 6 Domegge di Cadore - Lienz, 96 km

  DNa het verlaten van het Lado di Cadore start een eerste lange klim naar de Passo di San Antonio (1489 m, 13.2 km, gemid. 5.4%). Het begin is niet zo steil. Na de afslag bij Auronzo echter is het nog 8.5 km met een gemid. stijgingspercentage van 7.6%... en pieken tot 13%. Na de afdaling volgt bij Padola de goed lopende klim naar de Passo di Monte Croce di Comelico of Kreuzbergpass (1636 m, 10.8 km, gemid. 4%). Na de top is het afdalen naar San Candido. En via de goedbewegwijzerde fietsroute veelal bestaande uit een fietspad gaat het langs de rivier de Drau stroomafwaarts naar Lienz. In totaal 1450 hoogtemeters.

 • Dag 7 Vrije dag Lienz, of beklimming Hochtor, 110 km

  Een hele dag klimmen en dalen door hoogalpien landschap naar het Hochtor van de Grossglockner Hochalpenstrasse. Het stijgingspercentage is gemiddeld 4,3% en maximaal 16%. De klim begin eerst bijna vlak (1-2%) in het rivierdal maar vanaf Heiligenblut begint het dan pas echt. Zes kilometer van gemiddeld 8-12% tot het Kaiseereck, daarna 2 kilometer vals plat en als uitsmijter nog 7 kilometer aan tussen de 8 en 10%. In het restaurant op de pashoogte heeft u een schitterend uitzicht over de omringende bergwereld. Hierna daalt u over dezelfde weg weer af naar Lienz. In totaal 2400 hoogtemeters.

 • Dag 8 Lienz - Faak am See, 115 km

  Eerst volgt u voornamelijk de Drauradweg tot Waidach, waarna de klim naar het Gailberg Sattel begint. Na Kötschach lopen de eerste 32,5 km over de Gailtalradweg, een goed bewegwijzerde traject langs de gelijknamige rivier. Na Hermagor wordt deze fietsroute echter onverhard. Via kleine verkeersarme wegen met tal van korte klimmetjes gaat het naar Sankt Stefan. Hier wordt de weg iets groter maar nog steeds met erg weinig verkeer. Na Arnoldstein fietst u opnieuw op kleine wegen, met nog 2 maal een bewegwijzerde fietsroute. Ten zuiden van Villach echter zijn er 2 korte stukjes drukke weg (1.6 km en 0.7 km). Even later bereikt u de startcamping bij Faaker See.

 • Dag 9 Vertrek naar Nederland

  Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland.

Wat u ook nog moet weten?

Deze reis wordt op dit moment niet aangeboden.

 

Inbegrepen

 • Camping- en douchegelden
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

 • Kaart: 
 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaald u ca. € 14,- per persoon per dag

Eigen vervoer

Komt u met eigen vervoer, dan wordt u zaterdag in de loop van de dag verwacht op de camping in Faak am See. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers.
De route vanaf Utrecht naar Faak am See is ongeveer 1150 km.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis.