Fietsvakantie Vercors en Drôme

Vercors en Drôme

Fietsen in een Frans berglandschap

Vanaf € 895,-
Boeken
Samenvatting
 • 8 etappes in 15 dagen
 • 55 km gem. per dag
 • Start Veynes
 • Finish Veynes
Hoogtepunten
 • Prachtige natuur in Parc Naturel Régional du Vercors
 • Authentieke en spectaculaire berggebieden
 • Bagagevervoer en hulp bij pech onderweg
 • Kok en mecanicien
Kenmerken
 • Groepsreis
 • Groep
 • Kamperen
 • Fietsniveau 5

  Fietsen in pittig heuvellandschap of zelfs bergen met veelal een wat langere afstand. Dag afstanden variëren van 70 tot 100 km. Een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen zijn vereist. 90% kiest voor een racefiets.

Vercors en Drôme

Deze fietsvakantie Frankrijk Vercors en Drôme is een reis door door de minder bekende maar erg authentieke en met spectaculaire landschappen gezegende streken Drôme en Vercors. Dit is een relatief zware fietsreis met aardig wat hoogtemeters. Daar staat tegenover dat de meeste etappes kort zijn. Kort maar krachtig dus! Ontdek de vele beklimmingen en afdalingen over rustige en smalle wegen in een gebied dat Nederlanders vaak links laten liggen. Vergeet niet na de inspanningen een glaasje Clairette de Die, de lokale bubbeltjeswijn, te proeven. Na twee weken heerlijk fietsen snapt u niet meer waarom deze gebieden in verhouding zo weinig bezocht worden. Fietsen als een god in Frankrijk!

Zorgeloze fietsvakantie 

Tijdens deze groepskampeervakantie fietst u zorgeloos van camping naar camping, terwijl de reisbegeleiding boodschappen doet, de bagage vervoert en de bekende gele Cycletours-luifel met tafels en banken opbouwt. De reisbegeleiders staan u onderweg bij met wat te drinken of te eten. Ze helpen waar mogelijk bij pech of pikken u op in noodgevallen. Bij aankomst op de camping staan er koffie, thee en bouillon voor u klaar. U slaapt in uw eigen tent die u ook zelf opzet. De reisbegeleiding verzorgt, soms met uw hulp, een driegangenmaaltijd. Tijdens de dagen waarop u niet naar een andere camping fietst, kan iedereen zijn eigen weg gaan.

 

Dagprogramma

 • Dag 1 Startpunt in Veynes

  U wordt in de loop van de dag verwacht op de camping in Veynes. U treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Na aankomst op de camping kunt u een bezoek brengen Veynes, uitrusten van de reis op de camping of alvast een "infietsrondje" doen van 68 kilometer.

 • Dag 2 Veynes - Lac de Laffrey, 82 km

  De dag start met een 15 km lange klim naar de Col du Festre (1441 m). Daarna is het gelukkig vooralsnog vooral afdalen met hier en daar nog een kort klimmetje. Je fietst door de prachtige kloof ‘Défilé de la Souloise’. De route loopt gaandeweg door een meer open landschap afgewisseld met stukje bos of kleine dorpjes. Een spectaculaire afdaling brengt u bij de rivier Le Drac. Daarna verlaat u de vallei en klimt naar La Mure. Na deze stad stijgt de weg nog een 10-tal km alvorens af te dalen naar het Grand Lac de Laffrey en de camping. Een pittige en erg fraaie eerste fietsdag zit er op. U stijgt 1250 meter.

 • Dag 3 Lac de Laffrey, rustdag of rondrit 62 km

  Rondrit Col de Morte 62 km.. Na een relatief vlakke aanloop met enkele korte hellingen start de klim naar de Col de Malissol (1153 m, 5.4 km). Na een korte afdaling gaat het weer omhoog naar de Col de la Morte (1370 m), een 11.2 km lange klim waarvan de laatste 3.5 km echt pittig te noemen zijn. Een erg mooie en bochtige afdaling brengt u naar het laatste obstakel van de dag. Op een kleine weg door een bosrijke omgeving klimt u tot even voorbij het dorpje Laffrey (975 m, 8.9 km). Onderweg mooie uitzichten op het lager gelegen Grenoble. U stijgt 1500 meter
   

 • Dag 4 Lac de Laffrey - St Martin-en-Vercors, 92 km

  Een lange en zware etappe vandaag. Na een korte klim daalt u af naar de vallei van de Drac en de buitenwijken van Grenoble. Eenmaal in Seyssins begint een 12 kilometer lange klim naar het plateau van de Vercors. Dit is een venijnige klim op een brede weg, met percentages rond de 5-6% met uitschieters naar boven 10%. U vervolgt uw weg naar Villard-de-Lans, met hoge bergen links en rechts van u. U zult uw benen nu wel voelen, maar er volgt nog een laatste lange klim (dit keer over een heerlijk rustig weggetje) naar de Col de Herbouilly voordat u afdaalt naar de camping. U stijgt 1850 meter.

 • Dag 5 St Martin-en-Vercors - St-Jean-en-Royans, 32 km

  Na de inspanningen van gisteren heeft u wel een korte etappe verdiend en die is er dan ook vandaag. U begint weliswaar met een klim van 3,7km, maar daarna is het afdalen geblazen. Eerst een steil stuk met haarspeldbochten en een matig wegdek, en vervolgens over goed asfalt de spectaculaire weg langs de Gorge de la Bourne. De (steeds dalende) weg is in de rotsen uitgehouwen en u passeert verschillende tunneltjes. Pont-en-Royans in een prachtig stadje om even in uit te rusten. U blijft de loop van de Bourne volgen totdat deze bij St-Naziare-en-Royans in de Drôme uitmondt. Hierna is het nog ruim 10 kilometer en een kleine klim naar de camping in St-Jean-en-Royans. U ziet vele boomgaarden met notenbomen. De walnoten uit de streek zijn beroemd en hebben een eigen AOC. U stijgt 400 meter.

 • Dag 6 St-Jean-en-Royans, rustdag of rondrit 56 km

  Als u deze dag niet aan het zwembad wilt doorbrengen kun u natuurlijk weer een stukje gaan fietsen. We hebben een korte maar krachtige rondrit van 56 kilometer en 1400 hoogtemeters op het programma staan. De rit voert u over een aantal cols en is vooral landschappelijk erg interessant. U bent hier in het gebied waar het Franse verzet zich in WOII verborg en van waaruit ze een ware guerilla oorlog tegen de nazi bezetter voerde. U zult merken dat het terrein hiervoor uitermate geschikt is. Samenvatting: weidse uitzichten, rustige weggetjes, flink klimmen, hier en daar een mini-dorpje. U stijgt 1400 meter

 • Dag 7 St-Jean-en-Royans - La Chapelle-en-Vercors, 40 km

  Nog korter en even krachtig is het motto voor vandaag. Tot kilometer 25 gaat het gestaag omhoog over in de rotswand uitgehakte weg met spectaculaire uitzichten over de vallei van de St-Jean-en-Royans. Na de Col de la Machine verlaat u de pasweg en blijft door bossen verder klimmen. Pas na de Col de Chaud Clapier daalt de weg voorzichtig af naar La-Chapelle-en-Vercors. Onderweg de hele dag vergezichten, lege berglandschappen en bossen. U stijgt 1400 meter.

 • Dag 8 La Chapelle-en-Vercors - Die, 44 km

  Weer een korte etappe vandaag met een duidelijk hoogtepunt. U fietst een laatste dag door het landschap van de Vercors naar het einde van het plateau bij Rousset. De weg stijgt licht totdat u op de Col de Rousset de tunnel in gaat. Na de tunnel heb is er een geweldig uitzicht op de vallei van de Drôme en de stad Die in de diepte. Laat het op u inwerken en daal daarna voorzichtig af naar de camping bij de rivier. U stijgt 770 meter.

 • Dag 9 Die, rustdag of rondrit 59 km

  Voor wie wil uitrusten is dit een prima dag. U kunt zowel in de rivier de Drôme als in het nabij gelegen zwembad een duik nemen en het stadje Die heeft een fraai centrum en een heel lange historie. Voor de enthousiastelingen hebben we uiteraard een rondrit gemaakt. U volgt hier eerst de Drôme en klimt later richting St-Benoit-en-Dois en de Col des Pennes. Via Recoubeau en Pont de Quart keert u weer terug in Die. Een heelijk eerste ritje in de Drôme. U stijgt 930 meter.

 • Dag 10 Die - Saillans, 32 of 65 km

  U vertrekt weer uit het mooie Die en fietst naar het stroomafwaarts aan de Drôme gelegen Saillans. Het is een mooie rit door de noordelijke Drôme met veel natuur en weinig dorpjes onderweg. De rotsen maken langzaam plaats voor wuivend graan. U ziet zelfs een lavendel-veldje, als u goed oplet. Het landschap wordt minder gesloten. De cols zijn minder hoog, maar er moet evengoed flink geklommen worden om Saillans te bereiken! U stijgt 1100 meter. Er is ook een kortere route van ongeveer 32 km die bijna helemaal over onverharde grindpaden gaat.

 • Dag 11 Saillans, rustdag of rondrit 76 km

  Vandaag wellicht een rustdag aan de oever van de rivier de Drôme. U kunt ook het gezellige stadje Saillans verkennen. Het heeft verschillende galerieën en een museum dat gewijd is aan de zijde-industrie. De zijderupsen werden in deze streek gekweekt. De 81 kilometer lange rondrit gaat door het achterland van de Drôme: meer graan, meer lavendel, fraaie rotswanden en een paar uitdagende klimmen. Echt La Drôme! Het is een route die steeds op en neer gaat met als hoogtepunt de Col de Pascalin (649m). U stijgt 1230 meter.

 • Dag 12 Saillans - La Motte-Chalancon, 55 km
  Cycletours fietsvakanties frankrijk vercors-en-drome

  Tijd om weer een korte klimetappe te gaan doen. De dag begint gelijk goed met de meer dan 11 kilometer lange en geleidelijke klim naar de Col de la Chaudière (1047m). Via verschillende kleine cols en lange afdaling door een fraaie kloof bereikt u uiteindelijk La Motte-Chalançon. Een heerlijk ritje over rustige kleine weggetjes, met mooie uitzichten! U stijgt 1480 meter.

 • Dag 13 La Motte-Chalancon, rustdag of rondrit 53 km

  Een rondrit over kleine en heerlijk rustige wegen laat u genieten van de natuur van dit mooie stukje van de Drôme Provençale. In 53 km overschrijdt u maar liefst 7 cols, allemaal voorzien van een bordje: Col des Roustans (1028 m, 10.0 km) wat meteen het hoogste punt van de dag is, Col de Vache (887 m, 350 m), Col du Portail (805 m, 1.9 km), Col des Guillens (802 m, 1.0 km), Col de Muse (932 m, 7.5 km), Col de Lescou (819 m, 800 m) en Col de Pré-Guittard (914 m, 3.7 km). Ten slotte brengt een lange afdaling u terug bij La Motte-Chalançon. U stijgt 1130 meter.

 • Dag 14 La Motte-Chalancon - Veynes, 65 km

  Vandaag staat een waardige afsluiter van u fietsvakantie in de Vercors en de Drôme op het programma. U kunt volop genieten van de fraaie natuur. Bij La Charce start op een rustige weg de lange klim naar de Col de Fays en de Col de Roasa. De derde klim van de dag, naar de Col de Carabès, voert over smalle weggetjes en is zo mogelijk nog mooier. Van daar is het heerlijk afdalen naar het eindpunt Veynes. U stijgt 1490 meter.

 • Dag 15 Vertrek naar Nederland

  Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus 's avonds naar Nederland vertrekt. Mocht u echt niet genoeg gefietst hebben dan hebben we nog een rondrit van 82 of zelfs 100 kilometer.

Fietsen in de Vercors en Drôme

Frankrijk

Dit is een zware fietsreis qua hoogtemeters, en een geweldige qua landschap en verkeersdrukte. U rijdt veelal door dun bevolkt gebied en over rustige landweggetjes. Het wegdek is niet altijd helemaal perfect, maar de rust, ruimte en overweldigende natuur maken dat allemaal goed. 

Vertrekdata

Begin
Eind
Accommodatie
Vanaf
Beschikbaarheid

Wat u ook nog moet weten?

Reissom
Eigen vervoer € 895,- 
Met fietsbus  € 1.195,- 

Reserveringskosten € 20,- per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Bij te boeken

Huurfiets € 180,-
Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

 • Camping- en douchegelden
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

 • Vervoer Nederland - Mâcon per Royal Class fietsbus v.v.
 • Huurfiets
 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 15,- per persoon per dag

Fietsbus
De reis incl.fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag aan in Veynes. Terug vertrekt u vanaf Veynes op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland. De reistijd vanaf Maastricht naar Veynes bedraagt ongeveer 14 uur, de bus zal rond 06.00 in Veynes aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
vrijdag

 • 11.45 V Amsterdam
 • 13.00 V Utrecht
 • 15.00 V Eindhoven
 • 16.30 V Maastricht

zaterdag

 • 06.00 A  Veynes

Terugreis
zaterdag

 • 21.00 V Veynes
   
 • zondag
 • 08.30 A Maastricht
 • 10.00 A Eindhoven
 • 12.00 A Utrecht
 • 13.00 A Amsterdam

Eigen vervoer
Komt u met eigen vervoer, dan wordt u zaterdag in de loop van de dag verwacht op de camping in Veynes. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers.
De route vanaf Utrecht naar Veynes is ongeveer 1100 km.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U slaapt in uw eigen tent die u ook zelf opzet.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar bij aankomst. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een slot. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terrasstop uw fiets altijd op slot te zetten.

 • Huurfiets dames

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

 • Huurfiets heren

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).