Fietsvakantie Normandië

Langs de Normandische kust

van de D-day stranden naar de Franse Côte Fleurie

Vanaf € 1.158,-
Boeken
Samenvatting
 • 8 dagen
 • 50 km per dag
 • Start Carentan
 • Finish Trouville
Hoogtepunten
 • D-day stranden
 • 2 verschillende categorieën hotel
 • Côte Fleurie
 • Ook met E-bike
Kenmerken
 • Individueel
 • Individuele reis
 • Hotel
 • Fietsniveau 2

  Afstand: 40 - 60 km gemiddeld per dag Hoogtemeters: 100 - 500 hm gemiddeld per dag

Langs de Normandische kust

Deze prachtige fietsvakantie langs de Normandische kust laat u kennismaken met de landingsstranden van D-day, de schitterende Côte Fleurie, historische vissershavens en architectuur uit de Belle Epoque.

De fietsreis start in het middeleeuwse Carentan. De stad ligt precies tussen twee van de D-day landingsstranden. Op Utah en Omaha Beach landden, als onderdeel van Operation Overlord, Amerikaanse soldaten. De eerste drie fietsdagen komt u langs alle belangrijke plekken van het begin van de bevrijding van West-Europa op 6 juni 1944. Ook Sainte-Mère-Eglise, Pointe du Hoc, Juno Beach, Sword Beach, de kunstmatige havens van Arromanches en Pegasus bridge zijn opgenomen in de routes.
U verblijft in prachtige oude vissersdorpen met kleurrijke vakwerkhuizen of kustplaatsen met prachtige Belle Epoque architectuur. Daartussen fietst u door het typische heggenlandschap en vele appelboomgaarden. Cider en Calvados komen niet voor niets uit deze regio. Indrukwekkende kliffen, witte stranden en de mooiste kust van Frankrijk maken deze culinair en historisch zeer verantwoorde fietsreis tot een indrukwekkend geheel.

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst in Carentan

  Na aankomst in de startplaats van uw fietstocht langs de Normandische kust is een verkenningstocht door Carentan zeer de moeite waard. Een wandeling door het Middeleeuwse centrum met de bogen van de overdekte zuilengang, prachtige oude huizen en de laat-middeleeuwse kerk. Een bezoek aan de haven is de volgende tip. De haven bestond al in de tijd van Asterix en Obelix.   

 • Dag 2 Bezoek Sainte-Mère-Église en Utah Beach, 60 km

  Vandaag start uw fietsvakantie met een rondrit. De eerste kilometers gaan over een Voie Verte door het natuurpark van de Moerassen van de Contentin. Vervolgens zet u koers naar Sainte-Mère-Église. Dit bekendste Franse dorp in de Verenigde Staten is een gepast beginpunt van uw bezoeken aan de plaatsen die herinneren aan D-day. Sainte-Mère-Église is bekend geworden door de parachutist aan de kerktoren. De landing van parachutisten waren onderdeel van het begin van D-day. Zij moesten de Duitse versterkingen richting de landingsstranden tegenhouden. U fietst verder naar het prachtige witte zand van Utah Beach. Dit was één van de 4 landingsstranden van Operation Overlord.             

 • Dag 3 Carentan - Port-en-Bessin, 60 km

  De eerste etappe van deze fietsvakantie gaat in eerste instantie van Carentan naar vissersdorpje Isigny-sur-Mer, bekend van boter en kaas. De rest van de etappe maakt meer duidelijk over de omvang en gevolgen van de gebeurtenissen in juni 1944. Op de klif Pointe du Hoc ziet u de inslagen van de vele geallieerde bommen op de vermeende Duitse kanonnen. Deze kanonnen waren echter voor D-day een kilometer verplaatst en werden wel vernietigd om Utah en Omaha Beach te beschermen. Omaha Beach is de volgende stop. Het wordt gedomineerd door de Amerikaans begraafplaats Colleville-sur-Mer. Hier zijn alle 9,387 graven gemarkeerd met een wit kruis in het groene gras met de blauwe zee op de achtergrond. Etappeplaats Port-en-Bessin is een schitterend klein visserdorp.      

 • Dag 4 Port-en-Bessin - Courseulles-sur-Mer, 39 km

  De gebeurtenissen in de zomer van 1944 domineren het decor van deze etappe. De Duitse geschutsbatterij van Longues-sur-Mer op weg naar Gold Beach is daar meteen een goed voorbeeld van. De overblijfselen van de kuntstmatige haven bij Arromanches is de volgende. Winston Churchill gaf persoonlijk opdracht tot de bouw van deze haven, bij gebrek aan de beschikbaarheid van een echte zeehaven, om de troepen te bevoorraden. In Arromanches kunt u een bezoek brengen aan Arromanches 360°. Dit museum geeft een overzicht van de Slag om Normandië. Via het typische heggenlandschap van deze streek wordt overnachtingsplaats Courseulles-sur-Mer bereikt. 

 • Dag 5 Courseulles-sur-Mer - Cabourg, 41 km

  Op weg naar Ouistreham gaat de route langs Juno en Sword Beach. Op deze stranden landden voornamelijk Britse en Canadese troepen. In de nacht voor de landingen waren de eerste oorlogshandelingen bij de Pegasus Bridge. Britse paratroopers veroverden en bezetten de strategisch belangrijke brug in de buurt van Caen. Deze stad was het doelwit voor de Britse troepen. De plek waar Operation Overlord begon, is voor deze reis het laatste monument op uw weg naar eindpunt Trouville. Het laatste stuk van deze etappe gaat via de mooiste kustlijn van Frankrijk: de Côte Fleurie. Etappeplaats is Cabourg, al sinds het begin van de 20ste eeuw een geliefde strandbestemming.

 • Dag 6 Cabourg - Honfleur, 51 km

  De laatste twee etappes van deze fietsvakantie in Normandië is een kennismaking met het beste dat de regio te bieden heeft. De zeer kleurrijke vakwerkhuizen van Beaumont en Auge en Deauville zijn hier de eerste voorbeelden van. De kustlijn op weg naar Honfleur wordt gedomineerd door de vele appelbomen. U heeft ruim de tijd om etappeplaats Honfleur te verkennen. De prachtige Middeleeuwse haven, kleurrijke huizen en smalle straatjes inspireerden beroemde impressionistische schilders in de tweede helft van de 19de eeuw. 

 • Dag 7 Honfleur - Trouville/Deauville, 46 km

  De laatste etappe gaat door het klassieke landschap van Pays d'Auge met prachtige vergezichten. Deze streek is bekend door de vele appelbomen voor de productie van cider en Calvados. Vergeet echter niet te stoppen in Pont-l'Évêque. Dit prachtige kaasdorp is de naamgever van een markant romig vierkant kaasje dat je niet te lang in de koelkast moet laten liggen. Neem de tijd voor een wandeling door dit prachtige dorpje. Via Deauville wordt Trouville bereikt. Een voorbeeld hoe mooi Belle Époque architectuur kan zijn. Een waardig eindpunt van uw fietstocht door het prachtige landschap van deze unieke Franse regio vol historie.

 • Dag 8 Trouville/Deauville, vertrek naar Nederland of verlenging

  Vertrek naar Nederland of verlenging.

Fietsen in Normandië

Frankrijk

Langs de Normandische kust en de D-day stranden zijn verschillende fietsroutes aangelegd. Cycletours heeft voor u het mooiste gedeelte uitgekozen om te gaan verkennen. De afstanden zijn nooit lang, zodat u onderweg genoeg tijd heeft om historische plaatsen en dorpjes te bezoeken.   

Wat u ook nog moet weten?

Per persoon, bij verblijf in 2-persoonskamer categorie Standaard

 • Iedere dag vanaf 1 maart t/m 31 oktober 2024 € 1.225,-

Toeslag hoogseizoen juli en augustus € 70,-
Toeslag 1-persoonskamer € 598,-
Half pension € 375,-

Per persoon, bij verblijf in 2-persoonskamer categorie Superieur

 • Iedere dag vanaf 1 maart t/m 31 oktober 2024 € 1.598,-

Toeslag hoogseizoen juli en augustus € 127,-
Toeslag 1-persoonskamer € 850,-
Half pension € 389,-

Entreepakket € 60,-

Bij te boeken

Extra nacht in Carantan (incl. ontbijt)
Per persoon, bij verblijf in een 2-persoonskamer Standaard
Maart t/m oktober 2024 vanaf € 77,-
Toeslag hoogseizoen juli en augustus € 15,-
Toeslag 1-persoonskamer vanaf € 62,-

Per persoon, bij verblijf in een 2-persoonskamer Superieur
Maart t/m oktober 2024  op aanvraag

Extra nacht in Trouville (incl. ontbijt)
Per persoon bij verblijf in een 2-persoonskamer Standaard
Maart t/m oktober 2024 vanaf € 82,-
Toeslag hoogseizoen juli en augustus € 15,-
Toeslag 1-persoonskamer vanaf € 69,-

Per persoon, bij verblijf in een 2-persoonskamer Superieur
Maart t/m oktober 2024 vanaf € 135,-
Toeslag hoogseizoen juli en augustus € 15,-
Toeslag 1-persoonskamer vanaf € 120,-

Fietshuur

Hybride € 180,-
E-bike € 298,-

Bijdrage SGR € 5,- p.p
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 25,- per boeking

Inbegrepen

 • 7x hotelovernachtingen op basis van 2-persoonskamer met douche en wc
 • 7x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Routeboekje met beschrijving (Engelstalig), toeristische informatie en kaartmateriaal
 • Lokale toeristenbelasting
 • Service hulplijn

Bij te boeken

 • Fietshuur, helm inbegrepen
 • Halfpension
 • Entreepakket met toegang tot Airborne museum, Overlord museum, Arromanches 360, Memorial Pegasus, Calvados Experience (incl. proeverij)
 • Extra nacht(en) Carentan of Trouville
 • Transfers van Trouville naar Carentan
 • Treinreis Nederland - Carentan en Trouville - Nederland (alleen mogelijk in combinatie met huurfiets)
 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden en consumpties

Bijzonderheden

 • Minimum deelname 2

Eigen vervoer

Orléans is goed per auto te bereiken via de zogeheten route Amsterdam – Antwerpen – Rijssel – Parijs – Carentan bijvoorbeeld. Afstand Amsterdam –  Carentan bedraagt plm 750 km.
U dient zelf met de trein terug te reizen van Trouville naar Carentan. Afhankelijk van het tijdstip en de verbinding duurt de treinreis circa 2 tot 3 uur met één of twee keer overstappen. Met deze trein mag uw eigen fiets mee, mits plaats beschikbaar. Uw huurfiets kunt u in Trouville achterlaten.

Trein

Vanuit Amsterdam kunt u in circa 9 uur per trein naar Carentan reizen. Dit is met 1 x overstappen in Parijs van Gare du Nord naar Gare Paris Saint-Lazare. Vanuit Gare de Trouville-Deauvilles is het ook met 1 keer overstappen in Parijs en is de reistijd circa 8,5 uur. Dit is alleen mogelijk in combinatie met een huurfiets. Vraag een vrijbijvende offerte aan. 

Afhankelijk van de categorie die u gekozen heeft, verblijft u in 2- tot 4-sterrenhotels. In verband met beschikbaarheid kunnen de hotels wijzigen.

Categorie standaard: 2- en 3-sterren hotels
Categorie superieur:  3- en 4-sterren hotels

 • Carentan, standaard

  Het Auberge Normande biedt accommodatie met een eigen badkamer. Gratis WiFi is beschikbaar. Het hotel ligt op slechts 200 meter van het treinstation van Carentan. Het hotel is gemakkelijk bereikbaar vanaf de A83

 • Carentan, superieur

  Dit elegante herenhuis uit de 19e eeuw ligt op 10 minuten lopen van het strand. Het biedt stijlvolle, ruime kamers met antieke meubels en een ruime badkamer. Iedere ochtend wordt er een ontbijt van zelfgebakken brood en jam verzorgd. Het wordt geserveerd in een elegante eetkamer met zilveren bestek.

 • Port en Bessin, standaard

  Hôtel de la Marine biedt een gastronomisch restaurant. U kunt ontspannen op het terras met een drankje van de bar. Er is gratis WiFi beschikbaar in de openbare ruimtes. De kamers zijn kleurrijk ingericht en zijn voorzien van een eigen badkamer met een bad of douche.

 • Omaha Beach, superieur

  Het Mercure Bayeux Omaha Beach bevindt zich in een badplaats vol charme. Het hotel beschikt over 70 stijlvol ingerichte kamers. Het heeft een restaurant en een loungebar. Verder heeft het hotel een zwembad en de spa Espace Forme Omaha.

 • Courseulles sur Mer, standaard

  Hotel de Paris ligt aan het strand. Geniet van de charmes van het hotel, vlak bij de stranden van D-Day. Er zijn 27 comfortabele, ruime en volledig uitgeruste kamers met een eigen badkamer, tv en telefoon. Er is geen lift.

 • Honfleur, standaard

  Hotel Le Dauphin is gevestigd in 3 houten huizen uit de 17e eeuw die karakteristiek zijn voor de stad. Het hotel ligt in het historische stadscentrum, naast de Sint-Catharinakerk. Alle kamers en appartementen werden in 2019 gerenoveerd en hebben een individuele inrichting. 

 • Honfleur, superieur

  Het charmante Best Western Le Cheval Blanc is gevestigd in een voormalig postkantoor en biedt prachtige kamers met uitzicht op de haven. Dit hotel, waar beroemde gasten als Victor Hugo en Monet overnacht hebben, ligt aan de oude haven en ademt vijf eeuwen traditie en bekwaamheid.

 • Cabourg, standaard

  La Villa Les Mots Passants is een atypisch pand in Normandië, in het centrum van Cabourg, op slechts 700 meter van het strand. Alle kamers hebben een unieke inrichting en kijken uit op een kleine bloementuin. Tijdens de zomermaanden kunt u dagelijks in de tuin ontbijten.

 • Cabourg, superieur

  Hôtel les Bains de Cabourg - Thalazur ligt aan zee en beschikt over een eigen centrum voor thalassotherapie. U hebt gratis toegang tot het verwarmde binnenzwembad met zoutwater, de sauna en de hamam. De kamers zijn voorzien van airconditioning. Ze beschikken allemaal over een eigen balkon.

 • Trouville/Deauville, standaard

  Hôtel Le Chantilly heeft een karakteristieke gevel en ligt in het centrum van Deauville. Het hotel is ideaal gelegen, vlakbij het strand en 10 minuten lopen van het treinstation. De kamers zijn zeer comfortabel ingericht en hebben WiFi. Alle kamers zijn ingericht in een andere stijl.

 • Trouville, superieur

  Dit hotel wordt door een familie beheerd en is ideaal gelegen op 200 meter van het strand. Het biedt accommodaties met een eigen badkamer in 2 traditionele huizen dicht bij elkaar. Een aantal kamers heeft een balkon.

De fiets
Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets, voor vertrek uit Nederland, daarom grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel) fietsslot, plaksetje, reservebinnenband, multitool, pompje en extra remblokjes mee te nemen.

De huurfiets
Uw huurfiets wordt op de dag van aankomst aan u uitgereikt. Tevens ontvangt u dan het uitgebreide routeboek en instructie. De huurfiets of huur e-bike wordt geleverd met fietstas, stuurtas met kaarthouder, veiligheidshesje, reparatieset, slot en helm.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten, bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terrasstop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

 • Huurfiets hybride Normandië

  Een complete hybridefiets van het merk Specialized met 24 versnellingen, spatborden, bagagedrager en licht. Perfect voor uw fietsvakantie.

 • Huurfiets E-bike Normandië

  Een moderne e-bike met middenmotor en derailleur versnelling. Beschikbaar in dames- en herenmodel.

Arrangement
Deze reis is op basis van logies en ontbijt. U kunt de diners erbij boeken.
U kunt er een entreepakket bij boeken. Dit pakket geeft toegang tot verschillende musea/attracties op de route.

Routebeschrijvingen
U ontvangt ter plaatse een uitgebreid routeboek. De routebeschrijving bestaat uit een beschrijving die wordt aangevuld met kaartmateriaal. De routes zijn met zorg uitgezet; mochten er desondanks onjuistheden of veranderingen in voorkomen, dan stellen we het op prijs als u ons dit laat weten.

Technische assistentie en hulp onderweg
Wanneer er zich onderweg serieuze problemen met uw huurfiets voordoen (we gaan er vanuit dat u lekke banden e.d. zelf kunt repareren), dan kunt u contact opnemen met onze lokale agent.

Bagagevervoer
Het bagagetransport vindt plaats op de verplaatsingsdagen tussen 9.00 uur en 16.00 uur. Bagage dient voor 9.00 uur afgegeven te zijn bij de receptie van het hotel, voorzien van bagagelabel. Voor het bagagevervoer geldt een maximum gewicht van 20 kg. Tevens willen we u vragen om er rekening mee te houden dat het voor de bagagevervoerder prettiger is om twee lichtere tassen (+/- 10 kg) te moeten tillen in plaats van één zware tas. U doet er verstandig aan om geen waardevolle voorwerpen, geld of reisdocumenten in uw bagage te laten zitten.

Routebeschrijving
U ontvangt de reisbescheiden ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. Ter plekke ontvangt u een uitgebreid routeboek.