Fietsvakantie Langs Chambres d’Hôtes door de Meuse

Langs Chambres d’Hôtes door de Meuse

Fietsen in Noord-Frankrijk

Vanaf € 679,-
Boeken
Samenvatting
 • 6 dagen Met eigen vervoer of trein
 • 40 km per dag
 • Start Ailly sur Meuse
 • Finish Ailly sur Meuse
Hoogtepunten
 • Fietsen langs de Maas
 • Verdun
 • 5x diner en lunchpaketten inbegrepen
 • Ook met E-bike
Kenmerken
 • Individueel
 • Individuele reis
 • Chambres d’Hôtes
 • Fietsniveau 2

  Afstand: 40 - 60 km gemiddeld per dag Hoogtemeters: 100 - 500 hm gemiddeld per dag. Niet te steile en niet te lange hellingen over niet erg moeilijk terrein.

Fietsen in de vallei van de Maas

In Noord-Oost Frankrijk ligt het departement de Meuse, genoemd naar de gelijknamige rivier die erdoor stroomt. Vriendelijk en ongerept. Kenmerkend zijn de écht Franse sfeer: kleine Franse dorpjes, steden met grandeur, historie en de prachtige natuur.

De uitgestrekte bossen, vriendelijke heuvels en groene, weidse valleien geven je een gevoel van vrijheid. De historie, cultuur en natuur zorgen ervoor dat er veel te ontdekken valt. De omgeving en natuur zijn een waar eldorado. Onderweg komt u ook restanten en monumenten tegen uit de Eerste Wereld Oorlog, een oud hospitaal, bunkers en loopgraven. Tijdens deze reis fietst u van de ene sfeervolle Chambres d’Hôtes door de Meuse naar de volgende. Uw bagage wordt voor u naar de volgende accommodatie vervoerd.

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst Ailly sur Meuse

  Lucie en Gerrit verwelkomen u in Chambres d’Hôtes L’Orchidée Sauvage. Zij zorgen dat u alle informatie krijgt die u nodig hebt voor deze 6-daagse reis. In deze ruime en gezellige voormalige boerderij kunt u heerlijk ontspannen! Uw kamer is klaar en het diner wordt rond 19.00 uur geserveerd in de eetkamer of op de veranda. Op een paar honderd meter van de accommodatie stroomt de Maas. Goed voor een avondwandeling langs de prachtige oevers met de vele vogels.

 • Dag 2 L’Orchidée Sauvage – Le Ciel Bleu, 50 km

  Vandaag gaat de etappe van Chambre d'Hôtes L’Orchidée Sauvage naar Chambre d'Hôtes Le Ciel Bleu. U start met fietsen door een prachtig gedeelte van de vallei van de Maas. Na de dorpjes Brasseitte en Mécrin gaat u door het mooie weidse landschap richting Loupmont. U rijdt afwisselend door bos en open terrein met altijd mooie natuur om u heen. De route gaat verder langs het Lac de Madine waar u, bij goed weer, heerlijk even kunt uitrusten en genieten van de vele vogels. 
  Fred en Annemarie heten u welkom in Le Ciel Bleu. Deze Chambres d’Hôtes in een voormalige Lorraine boerderij heeft een gezellige en ongedwongen sfeer. Rond 19.00 uur is er een gezamenlijk diner in de grange (eetkamer) of op het terras. U stijgt ca. 350 m.

 • Dag 3 Le Ciel Bleu, rondrit, 20 km

  Vanuit de boerderij kunt u verschillende fietstochten maken. In Deuxnouds-aux-Bois komt de route langs de middeleeuwse abdij. In de 18e eeuw waren er meerdere meertjes nabij de bron en de abdij die gebruikt werden om papiermakerijen te laten functioneren. U fietst verder naar het middeleeuwse dorpje Hattonchâtel met een kasteel. De fietstocht ernaartoe voert u door een prachtige vallei en door de omringende bossen. Rondom het dorpje loopt een pad langs de oude dorpswallen. U kunt na het fietsen natuurlijk ook genieten van de rust in het dorpje, of lekker een boek lezen in de serre of de tuin. U kunt uw lunch meenemen of ter plekke nuttigen. Uw voeten in het heldere water van de beek af laten koelen kan natuurlijk ook. U stijgt 108 m.

 • Dag 4 Le Ciel Bleu - L’Orchidée Sauvage, 50 km

  U start de route met de weg richting Spada en komt zo door alle vier de dorpjes van deze gemeente. U komt langs de grote fabriek van Bonduelle. U fietst vervolgens via Maizey door het stroomgebied van de Maas richting Saint-Mihiel. Voor Pont Patton (de herdenkingsbrug voor de bevrijding door de Amerikanen in de Eerste en Tweede Wereld Oorlog) gaat u richting Menonville. Mocht u toe zijn aan koffie en een Franse Pain au Chocolat, dan fietst u eerst door en loopt u de bakker binnen. U fietst verder door de uiterwaarden van de Maas en door een aantal echt Franse dorpjes richting Ailly-sur-Meuse waar Lucie en Gerrit u wederom verwelkomen.
   

 • Dag 5 L’Orchidée Sauvage, rondrit

  U kunt in de omgeving prachtige (korte of langere) fietstochten maken, bijvoorbeeld door de uiterwaarden van de Maas en zo genieten van de weidsheid van het landschap, of in de bossen van het Bois Brulée (historisch interessant). U kunt ook een uitstapje maken naar het stadje Commercy of naar Verdun.

 • Dag 6 Vertrek naar Nederland

  Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. 

Fietsen in de vallei van de Maas

De Maas (Meuse fr.) stroomt vanuit Langres op de grens van de Champagne en Bourgondië in Frankrijk naar de monding bij Hoek van Holland. Tijdens fietsen door departement Meuse maakt u kennis met een deel van het stroomgebied van deze rivier. Lieflijke dorpjes in een glooiend landschap worden omringd door wijngaarden en bos.
U ontdekt de rijke historie van het gebied en de rivier. De routes lopen deels langs de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. Zoals het aan de Maas gelegen stadje Verdun dat, ondanks onmetelijke verliezen aan beide zijden, door de Fransen werd bevochten en behouden. Saint Mihiel werd door de Duitsers bezet om te voorkomen dat de Fransen via de rivier verse troepen en voorraden konden aanvoeren. Er zijn meerdere monumenten die hier aan herinneren.

Meuse butte montsec
Maas
Champ de Bateille
St. Mihiel

Wat u ook nog moet weten?

Per persoon, bij verblijf in 2-persoonskamer

 • Iedere dag 15 maart t/m 23 oktober 2024 € 679,-
  • Toeslag 1-persoonskamer € 250,-

Bij te boeken

Extra nacht in L’Orchidée Sauvage of Le Ciel Bleu incl. ontbijt en diner 
Bij verblijf in een 2-persoonskamer € 119,- p.p.
Bij verblijf in een 1-persoonskamer € 169,- p.p.

Fietshuur

 • E-bike € 35,- per dag

Bijdrage SGR € 5,- p.p
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Inbegrepen:

 • 5 overnachtingen inclusief ontbijt in 2 verschillende Chambres d’Hôtes
  (Locatie A: 2 nachten/locatie B: 2 nachten/lLocatie A : 1 nacht) De volgorde/indeling van de locaties/dagen kunnen wijzigen ivm beschikbaarheid.
 • Lunchpakket op alle dagen
 • 5x een 4-gangendiner
 • Bagagevervoer
 • Toeristenbelasting
 • Een uitvoerige routebeschrijving en overzichtskaarten (Nederlandstalig)
 • GPS-tracks

Niet inbegrepen:

 • Heen- en terugreis Nederland
 • Reis- en of annuleringsverzekeringen

Bijzonderheden:

 • Bij deze reis is het alleen mogelijk om een E-bike te huren, geen toerfietsen.

Eigen vervoer

U reist op eigen gelegenheid naar de Meuse (op ongeveer 470 km van Utrecht). U kunt uw auto laten staan bij de eerste Chambres d’hôtes waar u uw vakantie start en finisht. 

Trein

U kunt ook kiezen om met de trein te komen. Vraag per mail een offerte aan. Afhankelijk van uw woonplaats en reisdatum reist u naar Metz of Meuse TGV. U kunt vanaf de stations worden opgehaald en weer teruggebracht aan het einde van de reis.

U verblijft tijdens deze fietsvakantie in uitstekende Chambres d’Hôtes. In beide accommodaties verwelkomen de Nederlandse eigenaren u hartelijk. De volgorde en het aantal dagen per locatie kan per reis verschillen, afhankelijk van de beschikbaarheid. Dit hoort u bij boeking.

 • L’Orchidée Sauvage

  In het hart van het groene heuvellandschap van de Meuse, gelegen aan de rustieke rivier de Maas, vindt u L’Orchidée Sauvage. Deze voormalige boerderij uit 1922 is omgebouwd tot een Chambres d’hôtes met 5 sfeervolle kamers. Het kleinschalige karakter en de huiselijke gezelligheid maken L’Orchidée Sauvage de plek in de Meuse waar u kunt ontspannen en genieten.

 • Le Ciel Bleu

  Midden tussen de heuvels en bossen ligt een klein Frans dorpje. Daar vind je, in een voormalige Fermette uit 1850, een authentieke Chambres d’hôtes met 5 grote gastenkamers elk met eigen sanitair. De gezellige tuin, de zonnige serre en de lichte grange bieden het hele jaar een sfeervol onderkomen.

De fiets

Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets, voor vertrek uit Nederland, daarom grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel) fietsslot, plaksetje, reservebinnenband, multitool, pompje en extra remblokjes mee te nemen.

De huurfiets

Uw huurfiets wordt op de dag van aankomst, aan het einde van de middag, aan u overhandigd in uw hotel. Tevens ontvangt u dan instructie. De fiets wordt geleverd met fietstas en reparatieset.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terrasstop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

U verblijft gedurende deze 6-daagse reis in 2 verschillende Chambres d’Hôtes.

De routes tussen de Chambres d’Hôtes zijn tussen de 40-50 kilometer. Dit is, exclusief rustpauzes, ongeveer 3 uur fietsen. U start na het ontbijt met de route. U krijgt koffie/thee en lunch mee en de bagage wordt naar de volgende locatie gebracht. De routes zijn duidelijk in het Nederlands beschreven en uiteraard krijgt u een kaart en deelkaartjes mee. Er zijn ook GPS-tracks beschikbaar of u kunt fietsen via een app op uw telefoon. De fietsroutes zijn niveau 2: Fietstochten in glooiend tot heuvelachtig terrein; max. 4 fietsuren per dag, zonder rustpauze. Vaak rustige weggetjes, afgewisseld met verharde paden met lichte hoogteverschillen.

Deuxnouds aux Bois ligt tussen bossen en weides, een beetje verstopt in een klein dal. U vindt er een schattig klein dorpsplein met de kerk als centraal punt. Het beekje kabbelt al eeuwen door het dorp en zorgde vroeger voor de watervoorziening. Vlakbij ligt de oude Abdij uit de 12e eeuw die de moeite van het bezoeken zeker waard is.

Ailly sur Meuse ligt direct aan de rivier de Maas en heeft een prachtig weids uitzicht over de Maasvallei en de omringende heuvels. Even buiten Ailly loopt u zo langs de meanderende Maas waar u allerlei prachtige vogels kunt horen en zien. Als u de heuvel in Ailly op loopt, heeft u een prachtig uitzicht en kunt u genieten van de bloemenpracht met onder andere wilde orchideen. Op nog geen 10 minuten lopen vindt u het Fort du Champs des Romains en diverse loopgraven. Prachtige omgeving om naast het fietsen ook even te wandelen en u waant zich terug de tijd.