Fietsvakantie Klassiekers van de Alpen

Klassiekers van de Alpen

Fiets beroemde cols uit de tour

Vanaf € 940,-
Boeken
Samenvatting
 • 15 dagen 17 dagen met de fietsbus
 • 50 tot 110 km per dag met gem. 1500 hoogtemeters
 • Start Sisteron
 • Finish Sisteron
Hoogtepunten
 • Alpe d'Huez
 • Col du Galibier
 • De mooiste bergen uit de Tour
 • Om de dag verplaatsen
Kenmerken
 • Renners
 • Groepsreis
 • Kamperen
 • Fietsniveau 6

  90 - 110 km per dag. 1500 – 2000 hm per dag. Middel- of hooggebergte met afstanden van rond de 100 km. Voor de geoefende fietser.

Klassiekers van de Alpen

Deze fietsvakantie de Klassiekers van de Alpen maakt zijn naam meer dan waard. Tijdens deze 15-daagse reis zijn zoveel mogelijk beroemde Alpen cols opgenomen. In chronologische volgorde zijn de volgende Tour de France beklimmingen opgenomen : Col du Noyer, Col de Sarenne, Alpe d'Huez, Col du Glandon, Col de La Madeleine, Col de Télégraphe, Col du Galibier, Col d'Izoard, Col Agnel, Col de Vars, Col d’Allos, Col des Champs, Col de la Cayolle en Col de la Bonette.

Ondanks al deze Alpen zijn alle etappes beneden de 100 kilometer en zijn de routes zo gepland dat er nooit meer dan een beroemde Alpencol per dag beklommen wordt en er meerdere dagen (op een keer na) op de campings wordt verbleven. De Klassiekers van de Alpen zijn nog nooit zo toegankelijk geweest.
U verblijft op campings en uw reisbegeleiding zorgt voor technische assistentie, bagagevervoer en etappe-informatie. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet. Zorg dat u en uw racefiets in goede conditie zijn.

 

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst in Sisteron

  Na aankomst heeft u voldoende tijd om de mooie stad Sisteron te bezoeken.

 • Dag 2 Sisteron - St.-Étienne-en-Dévoluy, 89 km

  De eerste etappe begint relatief rustig met 3 kleinere beklimmingen.  De Col d’Espréaux (1142 m) is een langere klim (11 km) met een stijgingspercentage van 4,9 gemiddeld. Er volgen nog de Col du Festre (14 km, 1329 m) de Col de Rioupes (3 km, 1430 m). Prachtige niet te steile beklimming door het bos. Totaal 1400 hoogtemeters.

 • Dag 3 St.-Étienne-en-Dévoluy, rondrit Tour du Dévoluy, 64 km

  De rondrit start met de klim naar de Col de Rioupes (1430 m, 3.9 km). Er volgt een mooie en lange afdaling. Na St. Disdier zoekt u de kleinere wegen op en krijgt daarbij een opeenvolging van korte klimmetjes. Als afsluiter klimt u naar de Col du Noyer (1664 m), volgens plaatselijke wielerfanaten de mooiste klim uit de omgeving. De route ‘Tour de Dévoluy’ is een goed bewegwijzerde fietsroute. Elke kilometer staat er een bordje met het te verwachten stijgingspercentage. Totaal 1500 hoogtemeters

 • Dag 4 St.-Étienne-en-Dévoluy - Le Bourg-d'Oisans, 77 km

  U fietst vanaf de camping naar Corps, al moet u nog wel 3 km klimmen om daar te komen. Een stukje na Corps kunt u aan de klim van de Col de Parquetout beginnen. De klim van ruim 12 km is vooral de laatste 4 km steil (9-10%). Vandaar door naar de Col d’Ornon. Geen haarspeldbochten, het lijkt wel vals plat omhoog, maar uw benen weten beter. De klim van 14 km loopt gestaag van 3% aan het begin naar 7% aan de top. Na de klim zoeft u naar Le Bourg-d’Oisans. Totaal 2100 hoogtemeters.

 • Dag 5 Le Bourg-d'Oisans, rondrit Col de Sarenne, 63 km

  U start onmiddellijk met een klim van 8.5 km richting Alpe d’Huez. Na 2.6 km echter, bij La Garde neemt u een klein wegje. Het eerste deel van deze prachtige weg loopt tegen de bergflank en geeft prachtige zichten op de lager gelegen vallei. In Le Freney d’Oisans begint de 15.7 km lange klim naar de Col de Sarenne (1999 m). En ten slotte bij Alpe d’Huez wordt nog een uitstapje gemaakt naar Lac Besson, een klein meertje gelegen aan het einde van de asfaltweg op een hoogte van 2074 m. Totaal 2300 hoogtemeters.

 • Dag 6 Le Bourg-d'Oisans - La Chambre, 73 of 82 km

  Het lijkt maar weinig, 73 km, maar vergis uzelf niet: best lastige etappe, de benen zijn nog niet zo gewend aan de bergen. Keuze uit wel of niet l’Alpe d’Huez beklimmen. Als de Alpe d’Huez niet wordt beklommen wordt de grootte klim de Glandon. Een lange klim (25 km) met twee korte afdalingen erin, maar daar staan flink steile stukken (meer dan 10%) tegenover. Daarna lekker afdalen naar St. Martin La Chambre. Totaal 2300 of 2650 hoogtemeters.

 • Dag 7 La Chambre, rondrit Col de la Madeleine, 40 km

  Een klassieke col staat vandaag op het programma. De klim is evenwel niet mis: de Col de la Madeleine: 19 km gemiddeld 8 procent omhoog.

 • Dag 8 La Chambre - Villar-d'Arêne, 78 km

  Vandaag een klassieke combinatie van twee beroemde cols: Col du Télégraphe en Col du Galibier. Het totale traject is 35 kilometer lang met na de top van de Col du Télégraph een korte niet al te steile afdaling van 5 kilometer. Vervolgens één van de mooiste en zwaartste beklimmingen van de Alpen. De Col du Galibier (2642 m) is de laatste 7 kilometer gem. 9% met pieken tot 11%. na deze inspanningen volgt een korte afdaling naar de camping. U overnacht op 1600 m. Totaal 2550 hoogtemeters.

 • Dag 9 Villar-d'Arêne - Guillestre, 81 of 89 km

  U daalt af naar Briançon. Vervolgens fietst u via kleinere wegen door de vallei van de Durance naar Guillestre en hierbij krijgt u nog wat kortere klimmetjes onder de wielen geschoven. Vanaf Briançon is de route bewegwijzerd. Elke kilometer staat een bordje met de te verwachten stijging of daling. Totaal 1150 hoogtemeters.

  Via d’Izoard, 85 km
  U kunt in Briançon ook kiezen om de Col d'Izoard. van de noordkant te bedwingen. Eerst een paar bochten naar de vlakte, dan rechte weg over de vlakte, waar u wel degelijk moet klimmen. Na Le Laus begint het bosgedeelte. Hier is de weg ook smaller en slechter met veel haarspeldbochten. Dit wordt als het zwaarste gedeelte van de klim ervaren. De top is op 1 km afstand zichtbaar. De gehele klim is trouwens prachtig. Op de top staat een museumpje (Relais du Cyclotourisme) over de geschiedenis van de fiets. Dat moet men even gaan bekijken. Er zijn tevens souvenirs te verkrijgen (er is geen restaurant).
  ± 3 km vanaf de top in de afdaling, racet u aan je rechterhand langs een rotsblok met daarop twee stenen met de koppen van Fausto Coppi en Louison Bobet. Van dit monument zijn veel kaarten verkrijgbaar. Na Arvieus heerlijk nieuw asfalt met het laatste stuk door een mooie gorge. Totaal 1950 hoogtemeters.

 • Dag 10 Guillestre, rondrit Col Agnel, 88 km

  Vandaag fietst u naar de Italiaanse grens met de mooie maar zware Col Agnel. Met een hoogte van 2744 meter is de Agnel na de Stelvio en de Col de I’lseran de hoogste pas van Europa (Col de la Bonette is geen pas). De laatste 8 km van de 21 km lange klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8% met uitschieters tot 12%. Totaal 2100 hoogtemeters.

 • Dag 11 Guillestre - Barcelonette, 53 of 80 km

  U klimt boven het dal uit waar Guillestre in ligt met prachtige uitzichten (bij mooi weer natuurlijk). In dit eerste gedeelte veel haarspeldbochten, daarna rechte stukken. In Les Claux veel drukte, dit is een Frans ski-oord. In St. Marcellin twee keer een drempel! De gehele klim van de Col de Vars (2109 m) is zeer regelmatig op het allerlaatste gedeelte na, dat klimt en daalt wat. U heeft af en toe al het idee dat u op de top bent. U komt ook driemaal door het dorp Vars. Boven is een restaurant en de wind waait vaak tegen. Laat uzelf niet demotiveren door deze klim. De afdaling is redelijk steil met in het begin veel haarspeldbochten. In het vlakke deel onderaan de afdaling zit een onverlichte rechte tunnel. De weggesteldheid is redelijk. Totaal 1250 of 2150 hoogtemeters.

 • Dag 12 Barcelonette, rondrit 3 cols, 117 km

  In deze klassieke rondrit beklimt u 3 mooie cols op vooral kleinere wegen en fietst hierbij ruim 50 km bergop met meer dan 3300 hoogtemeters. Net voorbij de camping start de 17 km lange klim naar de Col d’Allos (2247 m). Na de afdaling volgt bij Colmars les Alpes de beklimming (11.5 km) van de Col des Champs (2087 m). De 20 km lange Col de la Cayolle (2326 m) is de derde uitdaging van de dag waarna een mooie afdaling door de Gorges du Bachelard u opnieuw in Barcelonnette brengt. Totaal 3370 hoogtemeters.

  Uiteraard kunt u ook kiezen om alleen de Col d’Allos (2247 m) of de Col de la Cayolle (2326 m) te bedwingen.

 • Dag 13 Barcelonette, rondrit Col de la Bonette, 67 km

   

  Na 10 km, in Jausiers start de 23 km lange klim naar de Col de la Bonette. Met een hoogte van 2802 m is dit het hoogste punt van de reis. De stijgingspercentages blijven de gehele klim rond 7% à 8%, er zijn dus weinig herstelmomenten. U maakt 1585 hoogtemeters (gemiddeld stijgingspercentage 7%). Nadien daalt u terug af naar Jausiers. Totaal 1800 hoogtemeters.

 • Dag 14 Barcelonette - Sisteron, 98 km

  De laatste etappe is de lnagste etappe, maar zeker niet de lastigste. Via een drukkere weg stroomafwaarts door de vallei van de Ubaye verlaat u Barcelonnette. Na de afslag naar Montclar wordt het rustiger en klimt u met mooie uitzichten op het Lac de Serre-Ponçon naar de Col Saint Jean (1333 m, 9.8 km). Na Selonnet loopt de route over een smallere weg. Col de Garcinets (1185 m, 6.2 km) en Col des Sagnes (1182 m, 3.2 km) zijn de laatste 2 klimmetjes van deze reis. En ten slotte brengt een lange afdaling u terug in Sisteron. Totaal 1200 hoogtemeters.

 • Dag 15 Sisteron, vertrek naar Nederland

  Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland.

Fiets de Klassiekers van de Alpen

Frankrijk

Klassiek berglandschap met beroemde Alpencols. U fietst de Klassiekers van de Alpen met beroemde cols uit de tour. 

Wat u ook nog moet weten?

Reissom 2024
Eigen vervoer € 940,- 
Met fietsbus  € 1.290,- 

Reserveringskosten € 25,- per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Inbegrepen

 • Camping- en douchegelden
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

 • Vervoer Nederland - Frankrijk per Royal Class fietsbus v.v.
 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Boekingskosten
 • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 15,- per persoon per dag

Fietsbus
De reis inclusief fietsbus duurt 10 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag aan in Sisteron. Terug vertrekt u vanaf Sisteron op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland. De reistijd vanaf Maastricht naar Sisteron bedraagt ongeveer 15 uur, de bus zal rond 07.30 in Sisteron aankomen. Bij aankomst op de bestemming wordt u door de reisbegeleiding ontvangen en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
vrijdag

 • 11.45 V Amsterdam
 • 13.00 V Utrecht
 • 15.00 V Eindhoven
 • 16.30 V Maastricht

zaterdag

 • 06.00    Avignon
 • 09.00 A Sisteron

Terugreis
zaterdag

 • 20.30 V Sisteron
 • 23.00     Avignon

zondag

 • 10.30 A Maastricht
 • 12.00 A Eindhoven
 • 14.00 A Utrecht
 • 15.00 A Amsterdam

Eigen vervoer
Komt u met eigen vervoer, dan wordt u zaterdag in de loop van de dag verwacht op de camping in Sisteron. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers.
De route vanaf Utrecht naar Sisteron is ongeveer 1130 km.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie, materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis.