Fiets-vaarvakantie Loire, Nevers - Briare

Langs de Loire van Nevers naar Briare

Fietsen door beroemde wijngaarden

Vanaf € 1.075,-
Boeken
Samenvatting
 • 8 dagen
 • 45 km per dag
 • Start Nevers Nabij Nevers treinstation
 • Finish Briare Nabij Briare treinstation
Hoogtepunten
 • Kastelen en paleizen
 • Sancerre en Poully-Fumé
 • Fietsen langs de Loire
 • Sluizen en aquaducten
Kenmerken
 • Fietsvaarvakantie
 • Groep
 • Schip
 • Fietsniveau 1

  Afstand: 35 - 50 km gemiddeld per dag Hoogtemeters: 0 - 100 hm gemiddeld per dag

Fietsen langs de wijngaarden van Sancerre en Poully-Fumé

Het Loire dal tussen de stadjes Briare en Nevers is uitermate geschikt voor een ontspannen fiets-vaar vakantie. Terwijl u de Loire volgt fietst u door een groen landschap met authentiek kleine dorpjes en oude kastelen en paleizen. Uiteraard gaat u ook verschillende wijngaarden van de Sancerre en Pouilly Fumé wijnen zien. De voorbeelden van de kanalen en waterwerken langs het Canal Lateral du Loire zijn ook indrukwekkend.

Het startpunt van deze fiets-vaar vakantie in het midden van Frankrijk is het stadje Nevers met zijn kasteel, kerken en nauwe straatjes. De oude romeinse stad La-Charité-sur-Loire met zijn 16e eeuwse brug over de Loire en het 12e eeuwse Château Apremont met zijn schitterende tuinen staan de eerste dagen op het programma. Hierna gaat het verder naar Sancerre waar u uiteraard mag u het niet missen om de gelijknamige Sancerre en ook Pouilly Fumé wijnen te proberen. Later in de week bezoekt u Chattilon-sur-Loire met zijn indrukwekkende sluizencomplex. Aan het einde van de trip verblijft  u 2 nachten in Braire. Hier vindt u een schitterend complex van 19e eeuwse sluizen en een aquaduct. De laatste dag fietst u via het kasteel van Pont Chevron naar Rogy-les-Sept-Ecluses en weer terug.

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst Nevers, rondrit 15 km

  U gaat uiterlijk om 14 uur aan boord van de Clair de Lune in Nevers. Na de introductie waarbij het programma voor de week wordt uitgelegd en veiligheidsinstructies worden gegeven gaat u met de gids een mooi en niet te lang ritje in de omgeving fietsen. Deze avond staat uw eerste 3-gangen diner op het programma. U zult zien dat u heel snel zult wennen aan de heerlijke maaltijden aan boord..

 • Dag 2 Nevers - Gimoulle, 25 km

  We beginnen deze week fietsen rustig aan met een ritje van 25 kilometer naar het slaperige dorpje Gimoulle. Alle tijd dus om in de ochtend Nevers nog een keer te verkennen. De bisschopsstad Nevers is van romeinse origine en heeft o.a. kleine slingerende straatjes en stegen in de oude binnenstad. Huizen uit de 14e tot de 17e eeuw, een kasteel en verschillende kerken completeren het beeld van een oude Franse stad. Veel om te zien dus, maar de week goed beginnen op een van de vele terrasjes is uiteraard ook geen slecht idee

 • Dag 3 Gimoulle - Cours-les-Barres 40 km

  De route voert verder naar het zuiden naar het plaatsje Apremont. Vlak bij Gimoulle moet u toch echt het 9 meter hoge en met 2 sluizen uitgeruste aquaduct bekijken We hebben de Loire tijdelijk verlaten en fietsen nu langs de rivier de Allier. Apremont bereikt u tegen koffietijd en u heeft ruim gelegenheid dit plaatsje te verkennen. Het 12e-eeuwse kasteel en de omringende tuinen zijn een uitgebreid bezoek zeker waard. Na Apremont buigen we weer af naar het noorden met het kleinde dorpje Cours-les-Barres als einddoel.

 • Dag 4 Cours-les-Barres - Sancerre, 50 km

  Direct na het ontbijt is het weer tijd om te gaan fietsen. Vandaag rijdt u door de regio van de Poully Fumé wijnen naar La Charité-sur-Loire, een oude romeinse stad. Terwijl u de historische brug naar de oude stadscentrum passeert heeft u een geweldig uitzicht op de stad en de indrukwekkende Notre Dame kerk. Het einddoel van vandaag is het stadje Sancerre, inderdaad van de gelijknamige wijnen.

 • Dag 5 Sancerre - Bellevue-sur-Loire, 50 km

  Sancerre wijn, en vooral de witte variant, is wereldberoemd. De eerste meldingen van wijnbouw in dit gebied stammen al uit de 6e eeuw. Tot de 19e eeuw werden hier voornamelijk Pinot druiven aangeplant, maar na een verwoestende druivenziekte worden nu veelal Sauvignon druiven gebruikt voor de Sancerre wijnen. En met succes! De fietstocht van vandaag voert u, niet verbazingwekkend, door de Sancerre wijngaarden en de omringende dorpjes. In Ménétréol ,aan de Loire in de schaduw van de Sancerre wijngaarden, heeft u de gelegenheid om van de locale wijnen te proeven.

 • Dag 6 Bellevue-sur-Loire - Briare, 45 km

  Vandaag eindigen we de dag met een bezoek aan het zeer bezienswaardige aquaduct over de Loire in Briare. Met een beetje geluk en goede planning moet het mogelijk zijn de Clair de Lune hier hoog boven de rivier te zien passeren. Eerder op de dag fietst u langs het indrukwekkende kasteel van St. Brisson en passeert u de historische sluizen bij Châtillon-sur-Loire. De hele fietstocht voert u door typisch Frans landschap met glooiende heuvels, kleine dorpjes en statige buitenhuizen en paleizen.

 • Dag 7 Briare-Rogny-les-sept-Ecluses-Briare, 50 km

  Het laatste fietstochtje van deze week voert u naar het kasteel van Pont Chevron fraai gelegen aan een klein idyllisch meertje. Tegenlunchtijd bereikt u het dorpje Rogny-les-sept-Ecluses. Inderdaad beroemd vanwege de zeven historische sluizen in het kanaal van Briare. Via het 16e-eeuwse kasteel bij Blénau fietst u door een gebied met enkele meertjes naar Ouzoueer-sur-Trèzée en uiteindelijk weer terug naar Briare.

 • Dag 8 Briare, ontschepen voor 10 uur

  Na het ontbijt eindigt uw fietstoer langs de Loire. We hopen dat u genoten heeft van deze fiets-vaar vakantie in La Douce France..

Begeleid en onbegeleid fietsen
Onze fietsvaar vakanties zijn in opzet reizen waarbij u met de groep onder leiding van een ervaren reisbegeleider de route fietst. Dit heeft allerlei aangename kanten zoals deskundige toeristische informatie onderweg, technische en andere ondersteuning en de interactie met uw internationale reisgezelschap.

U kunt er echter ook voor kiezen zelfstandig te fietsen. In Nederland en België rijden we grotendeels over het bekende knooppunten netwerk. Van iedere route hebben we een uitgebreid routeboekje en kunnen we GPS tracks leveren. Daarnaast kan de reisbegeleiding in overleg met u aangepaste of uitgebreide routes uitstippelen.

U kunt per dag bepalen of u met de groep wilt fietsen of individueel.

Wat u ook nog moet weten?

Prijs per persoon 2022

6 augustus en 15 oktober 2022
Hut met split level bedden € 1.075,-
Hut met tweepersoons bed € 1.075,-
Hut voor single gebruik € 1.205,-

20 augustus en 1 oktober 2022
Hut met split level bedden € 1.180,-
Hut met tweepersoons bed € 1.180,-
Hut voor single gebruik € 1.290,-

3 en 17 september
Hut met split level bedden € 1.280,-
Hut met tweepersoons bed € 1.280,-
Hut voor single gebruik € 1.445,-

Toeslagen
Reserveringskosten € 20,- per boeking
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.

Bij te boeken
Huurfiets hybride € 95,-
Huurfiets E-bike € 180,-
Verzekering huurfiets € 20,- voor hybride en € 40,- voor E-bike
Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

 • 7 nachten in de geboekte hut categorie
 • Volpension (7x ontbijt, 6x zelf gemaakt lunchpakket en 7x 3-gangendiner)
 • Gratis koffie en thee aan boord
 • Gratis WiFi in de salon en aan dek
 • Beddengoed en handdoeken
 • Meefietsende begeleider
 • Stadswandelingen met begeleider
 • Routeboek, 1 per hut

Niet inbegrepen

 • Fietshuur (plus eventuele fietsverzekering)
 • Entreegelden voor musea
 • Reis- en annuleringsverzekering

Bijzonderheden

U boekt deze reis bij Cycletours Holland B.V.. De reis wordt door Cycletours Holland B.V. uitgevoerd en valt onder hun SGR garantie.

Op de dag van aankomst, zaterdag, kunt u tussen 13 en 14 uur inchecken aan boord. We vragen om uiterlijk 14 uur aan boord te zijn.  U herkent uw schip aan de naam op de boeg en aan het spandoek met Cycletours erop. In uw reisbescheiden staat met welk schip uw reis wordt uitgevoerd. U kunt uw bagage al vanaf 12 uur aan boord brengen. Na de incheck vertellen de reisbegeleider, de kapitein en de kok iets over de fietstour, de regels aan boord en de maaltijden en andere zaken.

Uw schip lig aan de kade in Canal Lateral du Loire aan de Rue du Pont Canal.nabij het stadscentrum van Briare

Het treinstation van Briare ligt op ongeveer 20 minuten lopen van de ligplaats van het schip. Mocht per auto willen komen dan kunt u de bagage eerst bij het schip afgeven en daarna uw auto parkeren.

De tour eindigt een week later in Nevers, weer op zaterdag. na het ontbijt om 10 uur. U logeert die nacht van vrijdag op zaterdag nog aan boord. Indien gewenst kan de reisbegeleiding voor u vervoer regelen naar het treinstation, de luchthaven of parkeergarage.

U kunt per mail een offerte aanvragen voor uw treinreis naar en van het schip. 

Uw accommodatie tijden een fiets-vaar vakantie is een van onze speciaal voor fietsreizen omgebouwde rijnaken. Hoewel niet groot hebben onze schepen door hun efficiënte indeling verrassend veel ruimte en mee comfort dan veel mensen denken.

Terwijl u overdag heerlijk aan het fietsen bent vaart het schip, uw varende hotel naar de volgende etappeplaats. In de ochtend geniet u van het ontbijt, maakt een luchtpakket en stapt onbezorgd op de fiets. In de middag als u aankomt staat er koffie en thee klaar aan boord. Geen gesleep met bagage, niet iedere dag uw tas in en uitpakken en aan een nieuw hotel wennen. Uw hotel vaart als het ware met u mee. En mocht u een dag niet willen fietsen dan kunt u altijd aan boord blijven en genieten van een cruise en het landschap vanaf het water bekijken.

Onderweg en aan boord kunt u genieten van het gezelschap van een internationale groep en aan dek of in de salon samen ervaringen uitwisselen. Al dan niet onder het genot van een drankje. Verwacht geen luxe cruiseschip met een all-in formule. Onze deelnemers zijn sportief ingestelde mensen die er van houden in de buitenlucht een actieve vakantie te hebben. Een persoonlijke en ongedwongen sfeer is de norm tijdens onze fiets-vaar vakanties. Uiteraard is er gratis Wi-fi aan boord.

Deze fietsvaarvakantie bieden we alleen aan op de Clair de Lune:

De fiets

Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets, voor vertrek, daarom grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel) fietsslot mee te nemen.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar aan boord. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een slot en helm. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

 • Huurfiets Dames

  Batavus Boulevard, incl. fietshelm 
  Uw huurfiets heeft 24 versnellingen, handremmen, fietstassen, slot, bidon en  u kunt van de begeleider een reparatiesetje ontvangen. 

 • Huurfiets heren

  Batavus Boulevard, incl. fietshelm 
  Uw huurfiets heeft 24 versnellingen, handremmen, fietstassen, slot, bidon en  u kunt van de begeleider een reparatiesetje ontvangen. 

 • Huurfiets e-bike

  E-bike met middenmotor incl. fietshelm 
  Uw huurfiets heeft 10 versnellingen, handremmen, fietstassen, slot, bidon en u kunt van de begeleider een reparatiesetje ontvangen. 

Begeleidingsteam
Aan boord van onze schepen treft u een driekoppige bemanning en deskundige, meertalige reisbegeleiding. De bemanning bestaat uit een schipper, een kok en een gastvrouw/heer. Samen doen ze alles om deze fietsvakantie tot een onvergetelijk ervaring te maken. Het team is speciaal opgeleid en geselecteerd om te zorgen voor een informele en veilige atmosfeer, gedegen informatie over de te fietsen route en de bezienswaardigheden onderweg, het bereiden en serveren van voedzame en afwisselende maaltijden.

De schipper is verantwoordelijk voor alles dat te maken heeft met het varen van het schip, de kok is verantwoordelijk voor de catering aan boord, de gastvrouw/heer assisteert zowel de schipper als de kok en is verantwoordelijk voor het beheer van de salon en de bar en is algemeen aanspreekpunt voor huishoudelijke zaken.

De reisbegeleider fietst iedere dag mee en is onderweg beschikbaar voor toeristische informatie, technische en waar nodig andere ondersteuning. Hij/zij geeft iedere avond een uitleg over de te fietsen route organiseert regelmatig stadswandelingen of andere activiteiten in de avond.

Maaltijden
De kok is gespecialiseerd in het bereiden van smakelijke en afwisselende maaltijden voor hongerige fietsers. Tijdens het uitgebreide ontbijt kunt u een lunchpakket voor onderweg samenstellen. Op tafel staan dan verschillende soorten brood, broodjes en beleg, yoghurt, ontbijtgranen, zuivel, sappen en repen. Het menu van het avondeten is iedere dag anders.

De maaltijden aan boord zijn inbegrepen in de prijs net als koffie en thee. Frisdranken en alcoholische dranken kunnen tegen een redelijke prijs aan boord gekocht worden. Na een dag fietsen staat er altijd koffie, thee en koekjes, cake of iets anders lekkers voor u klaar.

Als u speciale maaltijdwensen heeft vragen we u dit liefst bij boeking maar uiterlijk 14 dagen voor vertrek aan ons te melden. Als voor het gewenste dieet extra voorbereiding en/of extra ingrediënten nodig zijn kan het zijn dat we dit alleen in beperkte vorm kunnen leveren. We doen ons best aan uw wensen te voldoen maar vragen ook om begrip voor de beperkte logistieke mogelijkheden aan boord van een schip. 
Indien u Celiac, glutenvrij of veganistische maaltijden wilt dan zijn we genoodzaakt daarvoor € 50,- per week te rekenen. Dit dient u bij boeking door te geven. Als dit niet bij ons bekend is dan rekenen wij € 100,- (ter plekke betalen). 

Het reisgezelschap
Een van de leukste aspecten van onze fiets-vaar vakanties is het reisgezelschap. Aan boord treft u een internationaal gezelschap uit o.a. Australië, Canada, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Ook gasten uit Europese landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje gaan regelmatig met onze tours mee. Meedoen met een fietsreis van Cycletours is een geweldige kans om met gelijkgestemde fietsers van over de hele wereld onderweg te zijn. Onderweg en aan boord kunt u genieten van het gezelschap van een internationale groep en aan dek of in de salon samen ervaringen uitwisselen. Al dan niet onder het genot van een drankje. Verwacht geen luxe cruiseschip met een all-in formule. Onze deelnemers zijn sportief ingestelde mensen die er van houden in de buitenlucht een actieve vakantie te hebben. Een persoonlijke en ongedwongen sfeer is de norm tijdens onze fiets-vaar vakanties Er doen allerlei leeftijdsgroepen mee, we hebben alleenreizenden, vriendengroepen, stellen en ook families met kinderen (in de schoolvakanties). De meeste groepen hebben tussen de 12 en 17 deelnemers.

Begeleid en onbegeleid fietsen
Onze fietsvaar vakanties zijn in opzet reizen waarbij u met de groep onder leiding van een ervaren reisbegeleider de route fietst. Dit heeft allerlei aangename kanten zoals deskundige toeristische informatie onderweg, technische en andere ondersteuning en de interactie met uw internationale reisgezelschap.

U kunt er echter ook voor kiezen zelfstandig te fietsen. In Nederland en België rijden we grotendeels over het bekende knooppunten netwerk. Van iedere route hebben we een uitgebreid routeboekje en kunnen we GPS tracks leveren. Daarnaast kan de reisbegeleiding in overleg met u aangepaste of uitgebreide routes uitstippelen.

U kunt per dag bepalen of u met de groep wilt fietsen of individueel.