Fiets-vaarvakantie Loire, Nevers - Briare

Langs de Loire van Nevers naar Briare

Fietsen door beroemde wijngaarden

Vanaf € 1.400,-
Boeken
Samenvatting
 • 8 dagen
 • 45 km per dag
 • Start Nevers Nabij Nevers treinstation
 • Finish Briare Nabij Briare treinstation
Hoogtepunten
 • Kastelen en paleizen
 • Sancerre en Poully-Fumé
 • Fietsen langs de Loire
 • Sluizen en aquaducten
Kenmerken
 • Fietsvaarvakantie
 • Groep
 • Schip
 • Fietsniveau 1

  Afstand: 35 - 50 km gemiddeld per dag Hoogtemeters: 0 - 100 hm gemiddeld per dag

Fietsen langs de wijngaarden van Sancerre en Poully-Fumé

Het Loiredal tussen de stadjes Briare en Nevers is uitermate geschikt voor een ontspannen fiets-vaar vakantie. Terwijl u de Loire volgt, fietst u door een groen landschap met authentiek kleine dorpjes en oude kastelen en paleizen. Uiteraard gaat u ook verschillende wijngaarden van de Sancerre en Pouilly Fumé wijnen zien. De voorbeelden van de kanalen en waterwerken langs het Canal Lateral du Loire zijn ook indrukwekkend.

Het startpunt van deze fiets-vaar vakantie in het midden van Frankrijk is het stadje Nevers, met zijn kasteel, kerken en nauwe straatjes. De oude Romeinse stad La-Charité-sur-Loire, met zijn 16e eeuwse brug over de Loire en het 12e eeuwse Château Apremont met zijn schitterende tuinen, staan de eerste dagen op het programma. Hierna gaat het verder naar Sancerre waar u uiteraard het niet mag missen om de gelijknamige Sancerre en ook Pouilly Fumé wijnen te proberen. Later in de week bezoekt u Châtillon-sur-Loire, met zijn indrukwekkende sluizencomplex. Aan het einde van de trip verblijft  u 2 nachten in Briare. Hier vindt u een schitterend complex van 19e eeuwse sluizen en een aquaduct. De laatste dag fietst u via het kasteel van Pont Chevron naar Rogy-les-Sept-Écluses en weer terug.

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst Nevers, rondrit 15 km

  U wordt uiterlijk om 14:00 uur aan boord verwacht van de Clair de Lune in Nevers. Na de introductie, waarbij het programma voor de week wordt uitgelegd en veiligheidsinstructies worden gegeven, gaat u met de gids een mooi en niet te lang ritje in de omgeving fietsen. Deze avond staat uw eerste 3-gangen diner op het programma. U zult zien dat u heel snel zult wennen aan de heerlijke maaltijden aan boord..

 • Dag 2 Nevers - Guetin, 23 km

  Deze week beginnen we in het hart van Frankrijk met een korte rit vanuit de stad Nevers, waar veel bezienswaardigheden zijn, waaronder de kronkelende straatjes gevuld met huizen die dateren uit de 14e tot de 17e eeuw. De oorsprong van Nevers gaat terug tot de Romeinse tijd. Nevers is sinds de 5e eeuw de zetel van de bisschop en heeft onder andere een kasteel en een paar interessante kerken. Om de vakantie te beginnen, kunt u genieten van een glas lokale wijn op de verschillende terrassen in de stad.

 • Dag 3 Guetin - Beffes, 37 km

  Vandaag begint u vanuit het kleine dorpje Guetin aan het Canal Latéral à la Loire. Onderweg is een bezoek aan het aquaduct over de Allier-rivier met zijn twee indrukwekkende sluizen, beide ongeveer 9 meter hoog, een must! Als u naar het noorden rijdt naar Beffes, passeert u mooie beboste gebieden met opnieuw veel mooie dorpjes en landgoederen. De route gaat langs het kleine stadje Apremont, waar u de kans krijgt om het kasteel uit de 12e eeuw en de omliggende fantastische tuinen te bezoeken.

 • Dag 4 Beffes - Sancerre, 38 km

  Direct na het ontbijt springt u op uw fiets en begint u aan deze fietstocht door de regio van de Pouilly Fumé-wijnen naar La Charité-sur-Loire, een oude Romeinse stad. Bij het oversteken van de 16e-eeuwse stenen brug naar het centrum, heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de Notre Dame-kerk. Ga verder richting de bestemming van vandaag, Sancerre.

 • Dag 5 Sancerre – Sury-Près-Léré, 34 km

  Sancerre-wijnen, en vooral de witte wijnen, zijn wereldwijd beroemd. De eerste vermelding van wijnbouw in deze regio dateert uit de 6e eeuw. Tot de 19e eeuw verbouwde de regio voornamelijk Pinot-druiven, maar na een ziekte die de druiven verwoestte, wordt er nu voornamelijk Sauvignon verbouwd. En met succes! De rit van vandaag voert u langs een schilderachtige route dwars door de Sancerre-wijngaarden en door de omliggende dorpen. In Ménétréol, gelegen onder de Sancerre-wijngaarden, is er gelegenheid om wat wijn te proeven voordat u terugkeert naar de Clair de Lune.

 • Dag 6 Sury-Près-Léré - Briare, 38/51 km

  Vandaag eindigt u de dag met een bezoek aan het zeer bezienswaardige aquaduct over de Loire in Briare. Met een beetje geluk en goede planning moet het mogelijk zijn de Clair de Lune hier hoog boven de rivier te zien passeren. Eerder op de dag fietst u langs het indrukwekkende kasteel van St. Brisson en passeert u de historische sluizen bij Châtillon-sur-Loire. De hele fietstocht voert u door typisch Frans landschap met glooiende heuvels, kleine dorpjes en statige buitenhuizen en paleizen.

 • Dag 7 Briare-Rogny-les-Sept-Écluses-Briare, 50 km

  Het laatste fietstochtje van deze week voert u naar het kasteel van Pont Chevron, fraai gelegen aan een klein idyllisch meertje. Tegen lunchtijd bereikt u het dorpje Rogny-les-Sept-Écluses. Inderdaad beroemd vanwege de zeven historische sluizen in het kanaal van Briare. Via het 16e-eeuwse kasteel bij Blénau fietst u door een gebied met enkele meertjes naar Ouzouer-sur-Trézée en uiteindelijk weer terug naar Briare.

 • Dag 8 Briare, ontschepen voor 10:00 uur

  Na het ontbijt eindigt uw fietsreis langs de Loire. We hopen dat u genoten heeft van deze fiets-vaar vakantie in La Douce France...

Begeleid en onbegeleid fietsen
Onze fietsvaar vakanties zijn in opzet reizen waarbij u met de groep onder leiding van een ervaren reisbegeleider de route fietst. Dit heeft allerlei aangename kanten zoals deskundige toeristische informatie onderweg, technische en andere ondersteuning en de interactie met uw internationale reisgezelschap.

U kunt er echter ook voor kiezen zelfstandig te fietsen. Van deze route hebben we een routeboekje en kunnen we GPS tracks leveren. Daarnaast kan de reisbegeleiding, in overleg met u, aangepaste of uitgebreide routes uitstippelen.

U kunt per dag bepalen of u met de groep wilt fietsen of individueel.

Wat u ook nog moet weten?

Prijs per persoon in 2024

! In 2024 beginnen de reizen op maandag!

Clair de Lune

01 juli - 29 juli
Hut voor 2 personen met split level bedden € 1.400,-
Hut voor 2 personen € 1.400,-
Hut voor alleengebruik € 1.510,-

03 juni - 17 juni & 12 augustus - 26 augustus & 23 september
Hut voor 2 personen met split level bedden € 1.540,-
Hut voor 2 personen € 1.540,-
Hut voor alleengebruik € 1.610,-

09 september
Hut voor 2 personen met split level bedden € 1.675,-
Hut voor 2 personen € 1.675,-
Hut voor alleengebruik € 1.800,-

Toeslagen
Reserveringskosten € 25,- per boeking
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.

Bij te boeken
Toerfiets per week € 110,- (incl. fietsverzekering)
E-bike per week € 220,- (incl. fietsverzekering)
Speciale diëten (gluten vrij, lactose vrij, veganistisch) € 75,- per dieet (bij boeking aangeven)
Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

 • 7 nachten in de geboekte hut categorie
 • Volpension (7 x ontbijt, 6 x zelf gemaakt lunchpakket en 7 x 3-gangendiner)
 • Gratis koffie en thee aan boord
 • Gratis WiFi in de salon en aan dek
 • Beddengoed en handdoeken
 • Meefietsende begeleider
 • Stadswandelingen met begeleider
 • Routeboek, 1 per hut

Niet inbegrepen

 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Fietshuur, optioneel (eigen e-bike niet toegestaan)
 • Entreegelden voor bijv. musea, optioneel
 • (Non-) alcoholische dranken aan boord
 • Reis- en annuleringsverzekering

Bijzonderheden

 • U boekt deze reis bij Cycletours Holland B.V.. De reis wordt door Cycletours Holland B.V. uitgevoerd en valt onder hun SGR garantie.
 • Ivm weersomstandigheden of door onvoorziene omstandigheden (overmacht), kan de route gewijzigd worden zonder voorafgaande kennisgeving.
 • U kunt geen eigen e-bike mee aan boord nemen (vanwege veiligheidsvoorschriften).
 • Cycletours behoudt zich het recht voor om de reis te annuleren bij minder dan 12 deelnemers. Dit zal uiterlijk 21 dagen voor de vertrekdatum worden doorgegeven.

Op de dag van aankomst, maandag, kunt u tussen 12:00 en 14:00 uur inchecken aan boord. We vragen u om uiterlijk 14:00 uur aan boord te zijn.  U kunt uw bagage al vanaf 12 uur aan boord brengen. U herkent uw schip aan de naam op de boeg en aan het spandoek met Cycletours erop. In uw reisbescheiden staat met welk schip uw reis wordt uitgevoerd. Na de incheck vertellen de reisbegeleider, de kapitein en de kok iets over de fietstour, de regels aan boord en de maaltijden en andere zaken.

Uw schip ligt in Nevers: Embranchement de Nevers, Chemin de Halage.

Het treinstation van Nevers ligt op ongeveer 30 minuten lopen van de ligplaats van het schip. Mocht u per auto willen komen, dan kunt u de bagage eerst bij het schip afgeven en daarna uw auto parkeren.

De tour eindigt een week later in Briare, weer op maandag. na het ontbijt om 10:00 uur. U logeert de nacht van zondag op maandag nog aan boord. Indien gewenst kan de reisbegeleiding voor u vervoer regelen naar het treinstation of parkeergarage.

Uw accommodatie tijden een fiets-vaar vakantie is een van onze speciaal voor fietsreizen omgebouwde rijnaken. Hoewel niet groot hebben onze schepen door hun efficiënte indeling verrassend veel ruimte en meer comfort dan veel mensen denken.

Terwijl u overdag heerlijk aan het fietsen bent, vaart het schip naar de volgende etappeplaats. In de ochtend geniet u van het ontbijt, maakt een luchtpakket en stapt onbezorgd op de fiets. In de middag als u aankomt staat er koffie en thee klaar aan boord. Geen gesleep met bagage, niet iedere dag uw tas in en uitpakken en aan een nieuw hotel wennen. Uw hotel vaart als het ware met u mee. En mocht u een dag niet willen fietsen, dan kunt u altijd aan boord blijven en genietend van de cruise het landschap vanaf het water bekijken.

Deze fietsvaarvakantie bieden we alleen aan op de Clair de Lune:

De fiets

Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets, voor vertrek, daarom grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel) fietsslot mee te nemen.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar aan boord. Uw fiets heeft een slot en u krijgt de beschikking over een helm. De fietsen zijn voorzien van één (afneembare) fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terrasstop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

 • Huurfiets dames

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

 • Huurfiets heren

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

 • Huurfiets e-bike

  E-bike met frame accu en middenmotor, 8 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot.

Begeleidingsteam
Aan boord van onze schepen treft u een driekoppige bemanning en deskundige, meertalige reisbegeleiding. De bemanning bestaat uit een schipper, een kok en een gastvrouw/heer. Samen doen ze alles om deze fietsvakantie tot een onvergetelijk ervaring te maken. Het team is speciaal opgeleid en geselecteerd om te zorgen voor een informele en veilige atmosfeer, gedegen informatie over de te fietsen route en de bezienswaardigheden onderweg, het bereiden en serveren van voedzame en afwisselende maaltijden.

De schipper is verantwoordelijk voor alles dat te maken heeft met het varen van het schip, de kok is verantwoordelijk voor de catering aan boord, de gastvrouw/heer assisteert zowel de schipper als de kok en is verantwoordelijk voor het beheer van de salon en de bar en is algemeen aanspreekpunt voor huishoudelijke zaken.

De reisbegeleider fietst iedere dag mee en is onderweg beschikbaar voor toeristische informatie, technische en waar nodig andere ondersteuning. Hij/zij geeft iedere avond een uitleg over de te fietsen route organiseert regelmatig stadswandelingen of andere activiteiten in de avond.

Maaltijden
De kok is gespecialiseerd in het bereiden van smakelijke en afwisselende maaltijden voor hongerige fietsers. Tijdens het uitgebreide ontbijt kunt u een lunchpakket voor onderweg samenstellen. Op tafel staan dan verschillende soorten brood, broodjes en beleg, yoghurt, ontbijtgranen, zuivel, sappen en repen. Het menu van het avondeten is iedere dag anders.

De maaltijden aan boord zijn inbegrepen in de prijs net als koffie en thee. Frisdranken en alcoholische dranken kunnen tegen een redelijke prijs aan boord gekocht worden. Na een dag fietsen staat er altijd koffie, thee en koekjes, cake of iets anders lekkers voor u klaar.

Als u speciale maaltijdwensen heeft vragen we u dit liefst bij boeking maar uiterlijk 14 dagen voor vertrek aan ons te melden. Als voor het gewenste dieet extra voorbereiding en/of extra ingrediënten nodig zijn kan het zijn dat we dit alleen in beperkte vorm kunnen leveren. We doen ons best aan uw wensen te voldoen maar vragen ook om begrip voor de beperkte logistieke mogelijkheden aan boord van een schip. 
Indien u een Celiac, glutenvrij of veganistisch dieet heeft, dan dient u dit vooraf bij ons bekend te maken. Wij zijn genoodzaakt een extra bedrag van € 75,- per week hiervoor in rekening te brengen. Gelieve bij boeking door te geven. Als dit niet bij ons bekend is dan rekenen wij € 100,- (ter plaatse te betalen). 

Het reisgezelschap
Een van de leukste aspecten van onze fiets-vaar vakanties is het reisgezelschap. Aan boord treft u een internationaal gezelschap uit o.a. Australië, Canada en de Verenigde Staten. Ook gasten uit Europese landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje gaan regelmatig met onze tours mee. Meedoen met een fietsreis van Cycletours is een geweldige kans om met gelijkgestemde fietsers van over de hele wereld onderweg te zijn. Onderweg en aan boord kunt u genieten van het gezelschap van een internationale groep en aan dek of in de salon samen ervaringen uitwisselen, al dan niet onder het genot van een drankje. Verwacht geen luxe cruiseschip met een all-in formule. Onze deelnemers zijn sportief ingestelde mensen die er van houden in de buitenlucht een actieve vakantie te hebben. Een persoonlijke en ongedwongen sfeer is de norm tijdens onze fiets-vaar vakanties Er doen allerlei leeftijdsgroepen mee, we hebben alleenreizenden, vriendengroepen, stellen en ook families met kinderen (in de schoolvakanties). De meeste groepen hebben tussen de 12 en 17 deelnemers.

Begeleid en onbegeleid fietsen
Onze fietsvaar vakanties zijn in opzet reizen waarbij u met de groep onder leiding van een ervaren reisbegeleider de route fietst. Dit heeft allerlei aangename kanten zoals deskundige toeristische informatie onderweg, technische en andere ondersteuning en de interactie met uw internationale reisgezelschap.

U kunt er echter ook voor kiezen zelfstandig te fietsen. Van deze route hebben we een routeboekje en kunnen we GPS tracks leveren. Daarnaast kan de reisbegeleiding, in overleg met u, aangepaste of uitgebreide routes uitstippelen.

U kunt per dag bepalen of u met de groep wilt fietsen of individueel.