Fietsvakantie Ronde van de Balkan

Ronde van de Balkan

Fietsen in 4 landen, groep

Vanaf € 1.950,-
Boeken
Samenvatting
 • 15 dagen Met vliegtuig
 • 60 km per dag
 • Start Tirana Luchthaven Tirana
 • Finish Shkoder Luchthaven Tirana
Hoogtepunten
 • Meefietsende, Engelstalige reisbegeleider
 • Huurfiets & maaltijden inbegrepen
 • Albanië, Noord-Macedonië, Kosovo en Montenegro
 • 11 x Werelderfgoed, nationale parken en kust
Kenmerken
 • Groep
 • Groepsreis
 • Hotel & Guesthouse
 • Fietsniveau 4

  50 - 85 km per dag. 800 – 1200 hm per dag. Geschikt voor iedereen die een klim niet overslaat. 

Fietsvakantie door 4-landen

Het Balkan-schiereiland is voor velen een van de laatste onontdekte uithoeken van Europa. Culturele en natuurlijke verscheidenheid is hier in overvloed, door de eeuwen heen gesmeed door talrijke politieke veranderingen en keizerlijke invloeden, van de Byzantijnse tot de Ottomaanse.

Deze fietsvakantie, Ronde van de Balkan, laat u het contrast zien tussen steden als Tirana en traditionele steden, dorpen, UNESCO-werelderfgoedlocaties en plaatsen met ongerepte natuurlijke schoonheid. Elk land biedt een andere cultuur, keuken en traditie om te ontdekken. Albanië, Noord-Macedonië, Kosovo en Montenegro groeien als onafhankelijke landen en worden snel moderner. Dit is een zeldzame kans om de heropkomst te zien van plaatsen die tot voor kort ontoegankelijk waren.
Oost ontmoet West en nieuw gaat bijna naadloos over in oud. Dit betoverende schiereiland, dat vrijwel onaangetast is gebleven door het toerisme, heeft een rijke traditie, een levendige cultuur en een verrukkelijke keuken. Met prachtige historische bezienswaardigheden, kuststeden, talloze nationale parken en 11 UNESCO-erfgoedlocaties, mag u deze avontuurlijke fietsvakantie door de Balkan niet missen.

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst Tirana

  Na aankomst op de luchthaven van Tirana volgt er een transfer naar het hotel in het centrum van Tirana. Na het inchecken in het hotel heeft u, afhankelijk van de vluchttijden, de kans om Tirana te ontdekken. Voorafgaand aan het welkomstdiner zal uw gids u alles vertellen over deze fietsreis. U ontmoet de rest van de groep tijdens het diner.
  Het levendige, kleurrijke Tirana is het kloppend hart van Albanië, waar de hoop en dromen van dit kleine land samensmelten tot een levendige werveling van verkeer, onbezonnen consumentisme en ongebreideld plezier. Na de val van het communisme, in de vroege jaren 90, heeft Tirana een transformatie van buitengewone proporties ondergaan. Het stadscentrum is nu onherkenbaar, met gebouwen geschilderd in primaire kleuren en openbare pleinen en autovrije straten waar het een plezier is om rond te dwalen. De grote boulevards van de stad zijn bekleed met fascinerende overblijfselen van het Ottomaanse, Italiaanse en communistische verleden, van delicate minaretten tot luide socialistische muurschilderingen. 

 • Dag 2 Tirana - Ohrid, 64 km

  In de ochtend verlaat u Tirana. Per bus volgt er een twee uur durende transfer naar de noordkant van het meer van Ohrid. Bij aankomst worden de fietsen uitgeladen en voor iedereen op de juiste hoogte afgesteld. Het fietsen gaat langs de schilderachtige oever van het meer, richting Pogradec. Na de lunch steekt u de grens over naar Macedonië. Voordat u aankomt in Ohrid, wordt het klooster van St. Naum bezocht.
  Ohrid is de meest bezochte stad van Macedonië, met een sfeervolle oude wijk, vol met prachtige kerken en een middeleeuws kasteel. De geplaveide straten worden geflankeerd door traditionele restaurants en cafés aan het meer, maar het is nog geen compleet toeristisch circus.

 • Dag 3 Ohrid - Debar, 68 km

  De eerste etappe gaat door de Black Drin Vallei en volgt de rivier door de kloof, langs verschillende dammen en meren, naar Debar. Dwars door de stad Debar liep de hoofdweg Via Egnatia, eeuwenlang een belangrijke en strategische handelsweg voor het Byzantijnse rijk. In die tijd was de stad één van de economische centra aan de westkant van het Balkan-schiereiland. Door de hele stad stonden lange colonnes in verschillende richtingen, naar Albanië, Thessaloniki en Skopje.

 • Dag 4 Debar - Mavrovo, 61 km

  Vandaag staat een prachtige rit op het programma. Deze gaat door het Mavrovo National Park met zijn kloven, dennenbossen, karstvelden (waar kalksteen aan de oppervlakte komt) en watervallen. Hier ademt u frisse, maar ijle lucht in. Prachtige vergezichten zijn er in overvloed. Het park is de thuisbasis van de hoogste berg van Noord-Macedonië en Albanië, Mt Korab (2764 m). De berg ligt precies op de grens.

 • Dag 5 Mavrovo - Prizren, 69 km

  Na een vroeg ontbijt volgt er een transfer van 1,5 uur naar de grens met Kosovo. Vanaf de grens fietst u op en af door het Šargebergte, één van de meest pittoreske delen van Kosovo. Fietsend over golvende wegen geniet u van fantastische uitzichten, helemaal tot aan het schitterende Prizren. 

 • Dag 6 Prizren - Pejë per bus

  Vandaag wordt er niet gefietst. U reist per bus verder naar Pejë, de op twee na grootste stad van Kosovo. U bezoekt twee UNESCO-sites, net voor de lunch. Daarna verder naar de spectaculaire nabijgelegen Rugova-vallei en de omliggende bergen voor een ontspannen middag.
  Het Patriarchaatsklooster Peć, sinds 2006 UNESCO-werelderfgoed, is een complex van kerken in de buitenwijken van Pejë, vlakbij de rivier de Lumbardh, bij de ingang van de Rugova-kloof. Dit complex dateert uit de 13e eeuw en is de zetel en het mausoleum van de Servische aartsbisschoppen en patriarchen. 

 • Dag 7 Pejë - Berane, 57 km

  Na het ontbijt stapt u weer op de fiets. U rijdt door het nationale park van Rrugova naar de afgelegen grens met Montenegro. Er volgt een prachtige klim door het bos, gevolgd door een nog spectaculairdere afdaling met uitzicht op de Plava-vallei, bezaaid met meren.

 • Dag 8 Berane - Kolašin, 45 km

  U verlaat Berane via een smalle, kronkelige weg die gestaag stijgt door het Komovi-gebergte naar de Trešnjevik-pas (1.565 m). Op de top is een restaurant voor een versnapering. Vanaf de pas daalt de smalle weg af door de vallei van de Tara-rivier. Tot slot fietst u over een bredere, modernere weg naar de stad Kolašin, gelegen onderaan de bergen Bjelasica en Sinjajevina.

 • Dag 9 Kolašin - Žabljak, 53 km

  U verlaat Kolašin langs de Tara-rivier, de op één na langste rivier van Montenegro. De riviervallei begint smaller te worden als u Tara Canyon binnen gaat. Met een lengte van 78 km is dit de langste rivierkloof van Europa. De lunch is met uitzicht op de Tara-brug, die zich 165 meter boven de rivier uitstrekt over de kloof. De volgende 10 km gaan bergop als u de Tara-rivier verlaat en het Durmitor National Park binnengaat. Eenmaal in Žabljak bent u vrij om dit geweldige winterskigebied te verkennen of een korte fietstocht te maken rond de mystieke wateren van het Zwarte Meer.

 • Dag 10 Žabljak - Pluzine, 55 km

  De rit van vandaag gaat door het Durmitor National Park en begint met een afgelegen klim van 8 km naar de Prevoj Sedlo-pas (1.907 m) over de hoogste verharde weg in Montenegro. Vanaf de pas slingert de smalle weg door de bergen naar beneden voor een tweede klim naar de Prijespa-pas (1.885 m). De afdaling gaat verder door een prachtig kalksteenlandschap en alpenweiden. Bij het verlaten van het Nationaal Park daalt u af via haarspeldbochten en rotsachtige tunnels naar de oever van het meer van Plužine en de stad Plužine.

 • Dag 11 Pluzine - Cetinje, 62 km

  Vanaf Pluzine gaat het op en neer over de hoofdweg langs de Komamica-rivier in zuidelijke richting naar Nikšić. Na de lunch gaat u met minibusjes naar het Ostrog-klooster. Na een bezoek gaat u per minibusje verder naar Cetinje, de oude koninklijke hoofdstad van Montenegro, waar u de authentieke sfeer van de stad in het historische centrum ervaart op een van de vele eeuwenoude terrassen.

 • Dag 12 Cetinje - Kotor, 47 km

  Vandaag is de overgang van de hooglanden naar de Adriatische kust. U fietst eerst naar het westen, geleidelijk stijgend, naar het nationale park Lovcen, waar ook het mausoleum van de Montenegrijnse heerser en dichter Petar II Petrovic Njegos is. De weg gaat vervolgens door een droog, rotsachtig landschap. Na de lunch gaat het bergafwaarts. De smalle weg daalt af via een reeks haarspeldbochten met schitterende uitzichten op de inham van Boka Kotorska, zo'n 650 meter lager. Na het bereiken van Kotor fietst u langs de kustlijn van de baai, om uiteindelijk Dobrota aan de rand van Kotor te bereiken.

 • Dag 13 Kotor

  Vrije dag om de middeleeuwse stad Kotor te verkennen. Gebouwd in de 15e eeuw, is de stad nog steeds volledig omringd door muren met drie poorten naar het westen, noorden en zuiden. De stad wordt geflankeerd door de berg Lovčen en bevat verschillende pleinen, een kathedraal, verschillende kerken en een lappendeken van smalle straatjes. Voor wie van fietsen houdt, is de rondrit een aanrader. U gaat 10 minuten met de veerboot om de zee-inham aan de westkant over te steken. U geniet van een een prachtig uitzicht op Kotor en de verschillende steden en dorpen langs de kustlijn, met de omliggende hoge bergen op de achtergrond.

 • Dag 14 Kotor - Shkodër, 50 km

  De laatste fietsdag gaat langs de westelijke oever van het meer van Skadar, dat zich uitstrekt over de grens tussen Montenegro en Albanië. Het grootste deel van de dag geniet u van weidse uitzichten over het blauwe water. De weg is een beetje een "achtbaan" met drie flinke stijgingen en dalingen. Aan de zuidkant van het meer leidt de laatste klim u naar de top van de Štegvaš-pas (490 m) met mooi uitzicht over het meer en Albanië. Een lange afdaling volgt naar de hoofdweg en slechts een paar km later steekt u de grens weer over naar Albanië. De laatste 15 km is bijna vlak en na het oversteken van de rivier de Buna bent u in de stad Shkodër, de grootste stad in Noord-Albanië.

 • Dag 15 Vertrek naar Nederland

  Vrijwel direct na het ontbijt volgt er een transfer naar de luchthaven Tirana. Uw fietsavontuur door 4-landen is ten einde.

Fietsen door de Balkan

Hoogteverschillen

11 etappes | 631 km | 100% geasfalteerd

Hoogtemeters

 • Dag 2: 64 km | 525 hm
 • Dag 3: 68 km | 478 hm 
 • Dag 4: 61 km | 942 hm 
 • Dag 5: 69 km | 1.007 hm 
 • Dag 7: 57 km | 1.037 hm 
 • Dag 8: 45 km | 897 hm 
 • Dag 9: 53 km | 1.026 hm 
 • Dag 10: 55 km | 900 hm 
 • Dag 11: 62 km | 900 hm
 • Dag 12: 47 km | 650 hm
 • Dag 14: 50 km | 610 hm
Tirana
Dag 2 Klooster van St. Naum
Ohrid
Debar
Mavrovo Nationaal park
Rigovo kloof
Dag 9 De Tara Brug
Dag 10 Prevoj Sedlo
Lunch
Dag 11 klooster van Ostrog
Dag 12 Oude centrum van Kotor
Dag 13 Kotor
Dag 14 Old Mes Bridge in Shkoder

Vertrekdata

Begin
Eind
Accommodatie
Vanaf
Beschikbaarheid

Wat u ook nog moet weten?

Reissom in 2024
Eigen vervoer € 1.950,-

Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 25,- per boeking

Bij te boeken

 • Toeslag 1 -persoonskamer  € 400,-
 • Toeslag E-bike € 370,-
 • Vliegreis Amsterdam -  Tirana v.v. incl. 15 kg. ruimbagage vanaf € 510,- p.p. (excl. € 20,- ticketfee) 

Inbegrepen

 • 14x hotelovernachtingen op basis van 2-persoonskamer met douche en wc
 • 14x ontbijt
 • 13 x lunch
 • 14x diner
 • Transfer van luchthaven naar Tirana dag 1
 • Transfer Tirana – Ohrid dag 2
 • Transfer Mavrovo - grens Kosovo dag 5
 • Transfer Prizren - Pejë dag 6
 • Transfer Shkoder naar luchthaven dag 15
 • Bagagevervoer
 • Volgauto
 • Huurfiets met 30 versnellingen
 • Reisbegeleiding
 • Meefietsende reisbegeleider
 • Routekaartjes (ter plaatse)
 • Persoonlijke ontvangst en routebespreking bij aankomst
 • GPS-tracks

Bij te boeken

 • Vliegreis Amsterdam – Tirana v.v.
  (prijzen verschillen per moment van boeken)
 • Fietshuur E-bike
 • 1-persoonskamer (beperkt mogelijk)
 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Boekingskosten
 • Overige maaltijden en consumpties
 • Overige excursies

Vliegreis
U kunt bij dit arrangement een vlucht vanaf Amsterdam reserveren inclusief 15 kg ruimbagage p.p..

Vluchten vanaf Schiphol met Transavia

Heenvlucht
Amsterdam (Schiphol) — Tirana
19 juni 2024, 06:20 - 09:05

Terugvlucht 
Tirana — Amsterdam (Schiphol)
3 juli 2024, 21:05 - 23:55

Transfers

 • Transfer van luchthaven naar Tirana dag 1
 • Transfer Tirana – Ohrid dag 2
 • Transfer Mavrovo - grens Kosovo dag 5
 • Transfer Prizren - Pejë dag 6
 • Transfer Shkoder naar luchthaven dag 15

De transfers zijn inbegrepen bij de reissom.
Als u zelf uw vliegreis boekt, kunt u gebruik maken van de groepstransfers van en naar de luchthaven. U moet dit bij boeking opgeven en dan, op de in uw reisbescheiden vermelde tijd, ter plaatse te zijn.

U verblijft in 4- sterrenhotels in de grotere steden en in 3- sterren hotels in kleinere plaatsen en een enkel gastverblijf op het platteland. Afhankelijk van beschikbaarheid en datum van boeken, kunnen de hotels variëren.

1 Tirana: Hotel Austria
2 Ohrid: Royal View
3 Debar: Hotel Leon
4 Mavrov: Hotel Radika
5 Prizeren: Hotel Centrum
6 Peje: Hotel Dukagjini
7 Berane: Hotel Berane
8 Kolasin: Hotel Cile
9 Zabljak: Hotel Sljeme
10 Pluzine: Guesthouse Zvono
11 Cetinje: Hotel Dapcevic
12+13 Kotor: Hotel Marija 2
14 Shkoder: Hotel Tradita

Huurfietsen
De fietsen zijn voorzien van een fietstas en een bidonhouder. Een bidon moet u zelf meenemen (kleine flesjes bronwater passen meestal ook in de bidonhouder en zijn in Albanië overal te koop). Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

 • Huurfiets Albanië

  Als u een huurfiets gereserveerd heeft, wordt u deze overhandigd op de 2e dag in Qafe, waar de fietstocht eigenlijk begint. Hier kan ook nog een en ander afgesteld worden. Het betreft Giant Roam/Rove lichtgewicht fietsen met 30 versnellingen.

 • Huur E-bike Albanië

  In Albanië kunt u bij onze reis de Giant Explore E+ huren. Deze moderne sterke E-bike met middenmotor is zeer geschikt voor het parcours van deze fietsvakantie. De uitrusting is gelijk aan de reguliere huurfiets.. 

Arrangement
Deze reis is op basis van logies en ontbijt, lunch (van dag 2 t/m 14) en diner. 

Reisbegeleiding
De reisbegeleiders zorgen voor etappe-informatie, bagagevervoer, technische assistentie en materiaalservice. De begeleiders spreken Engels. De reisbegeleiding staat voor u klaar en zorgt ervoor dat uw reis zo optimaal mogelijk verloopt!

Technische assistentie en hulp onderweg
Wanneer er zich onderweg serieuze problemen met uw huurfiets voordoen (we gaan er vanuit dat u lekke banden e.d. zelf kunt repareren), dan kunt u dit melden aan uw meefietsende reisleider.

Routebeschrijving
U ontvangt de routekaartjes bij aankomst tijdens het welkomstpraatje. De GPS-tracks kunt u circa 2 weken voor vertrek per mail opvragen.

Fiets
Bij de prijs is een huurfiets inbegrepen. De huurfiets is inclusief fietstas en een bidonhouder. Een bidon moet u zelf meenemen of ter plekke kopen. Gereedschap en een beperkte hoeveelheid aan reservemateriaal, zoals remblokjes en binnen- en buitenbanden, zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen zijn fietsenmakers te vinden.

Denk daarnaast aan:

 • Een helm (dit is voor deze reis een must)
 • Een stuurtas of kleine fietstas voor de kleinere spullen onderweg (fototoestel, fruit, e.d.)

Kleding
Een goede fietsbroek is onontbeerlijk. Een fietsbroek hoort een goede pasvorm te hebben, nauw aan te sluiten en mag nergens knellen. De zeem moet zacht zijn en zo weinig mogelijk naden hebben. Een zweethemd en een fietsshirt zijn niet noodzakelijk, maar kunnen het fietscomfort verhogen. Het is prettig als de kleding niet wappert, maar goed aansluit op het lichaam, zonder dat het de bewegingsvrijheid beperkt.

Denk verder aan het volgende:

 • een tasje voor onderweg (overdag kunt u tijdens het fietsen niet bij uw bagage)
 • lichte regenkleding (waterdichte jas en broek)
 • zak/hoofdlamp
 • fototoestel
 • hoofddeksel (pet), zonnebril, zonnebrand en anti- muggenmelk
 • fietshelm
 • T-shirts / fietsshirts
 • (fleece) sweater / vest / trui
 • windjasje
 • korte (fiets)broeken en lange fietsbroek
 • zwemkleding
 • sokken (Coolmax/Thermolite)
 • thermokleding
 • fietsschoenen en slippers
 • fietshandschoenen

Bagagevervoer
Op de etappedagen hoort u van de reisbegeleider hoe laat en waar u uw bagage moet afgeven en hoe laat u over de bagage kunt beschikken in de volgende verblijfplaats. Zorg dat elk stuk bagage gelabeld is: vooral uw naam op het label is belangrijk; hotels of bestemmingen hoeven er niet op te staan. U ontvangt hiervoor labels. Houdt u rekening met de rug van uw reisbegeleider: per tas of koffer geldt een maximumgewicht van 15 kilo. U mag van ons zoveel tassen/koffers meegeven als u wilt. Tip: neem een tas mee in uw koffer en doe daar tijdens de rondreis een deel van de bagage in, zodat elke koffer en tas onder de bagagelimiet blijft.

Paspoortinformatie
U hebt een paspoort of identiteitskaart nodig dat bij aankomst in Albanië nog drie maanden geldig is.
Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Houdt u er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit, kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld zijn. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan u wordt toegekend, kan Cycletours BV niet  aansprakelijk worden gesteld. Zoals ook vermeld in de ANVR Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2023, komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Voor overige informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Visuminformatie
Het visum wordt bij aankomst in Albanië verstrekt en is kosteloos.

Financiën
De Lek is de munteenheid in Albanië. U kunt deze pinnen op de luchthaven en in de meeste steden en dorpjes. Euro's en dollars zijn gemakkelijk om te wisselen bij wisselkantoren. U kunt de Lek vaak niet terugwisselen. In sommige gevallen moet u bij uw bank in Nederland uw pinpas activeren voor geldopname buiten Europa. U doet er verstandig aan dit te checken bij uw eigen bank. U kunt ook geld opnemen met uw creditcard, maar hiermee (meestal) niet afrekenen in winkels en restaurants.