Fietsvakantie Kattegattleden, vanaf 7 jaar

Kattegattleden, vanaf 7 jaar

Fietsen langs de Zweedse westkust

Vanaf € 895,-
Samenvatting
 • 7 etappes in 15 dagen
 • 35 -71 km per dag
 • Start Helsingborg Met fietsbus of eigen vervoer
 • Finish Göteburg (Aksim) Met fietsbus of eigen vervoer
Hoogtepunten
 • Middeleeuwse havenstadjes
 • Vrijliggende fietsroutes
 • Eilanden en stranden
 • Bewegwijzerde fietsroute
Kenmerken
 • Met de kinderen
 • Groepsreis
 • Kamperen
 • Fietsniveau 2

  Afstand: 40 - 60 km gemiddeld per dag. Hoogtemeters: 100 - 500 hm gemiddeld per dag

Fietsen langs de Zweedse westkust

Heerlijk fietsen, mooie terrasjes, prachtige uitzichten en de geur van zee en zand - allemaal redenen waarom de Kattegatleden is uitgeroepen tot 'Europese Fietsroute van het Jaar' 2018! Deze unieke kustroute voert u langs schilderachtige vissersplaatsjes en charmante oude stadjes. U fietst langs fraaie zandstranden en rotseilanden terwijl u geniet van de schitterende uitzichten.

Onderweg vindt u regelmatig een dorp of stadje om even uit te rusten op één van de vele terrasjes. De 395 kilometer van de Kattegattleden zijn bijna helemaal verhard en voeren over veelal vrijliggende fietspaden en rustige landweggetjes. De route is helemaal bewegwijzerd. 

Zorgeloze fietsvakantie

Tijdens deze groepskampeervakantie fiets je zorgeloos van camping naar camping, terwijl de reisbegeleiding boodschappen doet, je bagage vervoert en de bekende gele Cycletours-luifel met tafels en banken opbouwt. Bij aankomst op de camping staan er koffie, thee en bouillon voor je klaar. De reisbegeleiding verzorgt, soms met jouw hulp, een driegangenmaaltijd. Tijdens de dagen waarop je niet naar een andere camping fietst, kan iedereen zijn eigen weg gaan.

 • Dag 1 Aankomst Helsingborg

  Uw fietsbus arriveert ’s ochtends vroeg op de camping in Helsingborg. De reisbegeleiding staat voor u klaar met een ontbijt. U heeft daarna ruim de tijd om het fraaie middeleeuwse centrum van Helsingborg te verkennen. Slenter door de oudste voetgangersstraat van Zweden, Kullagatan, snuffel in de winkels en neem wat te drinken in een van de gezellige cafés in het centrum. In het centrum van Helsingborg heeft u vanaf de middeleeuwse Kärnan-toren een fraai uitzicht de Sont. De Sont is een van de zeestraten die het Kattegat (en daarmee de Noordzee) verbindt met de Oostzee. Het is een van de drukst bevaren waterwegen in de wereld.

 • Dag 2 Helsingborg – Ängelholm, 71 km

  Op deze eerste fietsdag fietst u Helsingborg uit via kasteel Sofiero kasteel en zijn bijzondere tuin. Daarna gaat richting Höganäs en begint het rotsachtige landschap van Kullahalvön. In Höganäs kunt u genieten van winkels en restaurants. Als u verder rijdt over het schiereiland komt u langs de bekendste wijngaarden van Skåne. Net na Lerhamn ligt het fort Krapperup, dat dateert uit de 16e eeuw. Op het verste puntje van het schiereiland Kullahalvön ligt het natuurreservaat Kullaberg, en als u tijd hebt voor een omweg, is het zeker een bezoek waard. Het hoogste punt – Håkull – ligt op 187 meter boven zeeniveau

 • Dag 3 Ängelholm, rustdag

  Vandaag kunt u relaxen op de camping of aan zee (er ligt zes kilometer zandstrand rond Ängelholm). U kunt ook op uw gemak het stadje verkennen. De rivier de Rönneå slingert door de stad. Leuk voor een kanotochtje. Een tochtje op de Laxen-rondvaartboot is ook de moeite waard, net als het spoorwegmuseum en het luchtvaartmuseum. In het centrum vindt u kleine, gezellige winkeltjes en cafés en restaurants waar u kunt genieten van lokale producten.

 • Dag 4 Ängelholm – Båstad, 60 km

  U volgt de kust tot aan Torekov. Een mooi stadje om te stoppen voor koffie. Hier verlaat u even de kust om het schiereiland Bjäre over te steken. De klimmetjes die volgen zijn niet erg steil en al snel rijdt u door het lieflijke en eeuwenoude boerenland van Bjärehalvön. De afdaling richting Båstad is een heerlijk toetje deze dag.

 • Dag 5 Båstad, rustdag

  Wie wil tennissen of golfen, komt in Båstad aan zijn trekken. Er zijn hier maar liefst 41 tennisbanen en 126 golf holes! Bjärehalvön, waar u gisteren doorheen fietste, is ook een populaire wandelbestemming met 150 km wandelpaden. In de een van de vele kleinschalige boerderijwinkels vindt u lekkere lokale producten.

 • Dag 6 Båstad, rondrit

  Vandaag weer op de fiets! We hebben een rondrit voor u uitgezet door het achterland van Båstad. U fietst langs de Västersjön, een fraai meer in een boerenlandschap. Natuurlijk kunt u ook lekker naar het strand.

 • Dag 7 Båstad - Halmstad, 38 km

  Vanaf de haven van Båstad volgt u de zee tot u het dennenbos in Hemmeslöv bereikt en de grens tussen Halland en Skåne oversteekt. De route volgt het lange zandstrand van Laholmsbukten. Bij het strand Skummeslövs vindt u restaurants en cafés. De zee is ondiep en het landschap wijds en open. Een paar kilometer landinwaarts ligt het prachtige Skottorp-paleis en het gezellige Laholm, de oudste stad van Halland. Het duurt ongeveer 20 minuten om van de route naar Laholm te fietsen. Eenmaal weer terug op de route, fietst u naar Mellbystrand, een badplaats met herinneringen uit vervlogen tijden. Daar zijn de duinen hoger en de zee wilder. U komt langs ijssalons, minigolfbanen en cafés en restaurant. Net voorbij Laxvik kunt u stoppen bij de Klapperstensgravfält Påarp, met zijn 220 graven uit de ijzertijd.

 • Dag 8 Halmstad, rustdag

  De provinciestad Halmstad, is met 100.000 inwoners de grootste stad van Halland. De stad biedt veel evenementen en een bruisend straatleven. De Kattegattleden passeert het centrum van Halmstad en steekt de rivier de Nissan over, direct naast het kasteel van Halmstad. De provinciegouverneur woont in het kasteel, dat dateert uit de 17e eeuw. Het is niet toegankelijk voor het publiek, rondkijken op de binnenplaats kan wel. Het Stora Torg-plein ligt aan de andere kant van de straat, een perfect startpunt om te winkelen. U kunt Halmstad gemakkelijk op de fiets verkennen. Op meerdere plekken in de gemeente staan fietspompen, waar u snel en eenvoudig gratis uw banden kunt oppompen.

 • Dag 9 Halmstad - Varberg, 57 of 96 km

  Vandaag fietst u naar Falkenberg. Van daar kunt u de trein nemen naar Varberg of verder fietsen naar Varberg. Vanaf Halmstad rijdt u langs de kust en passeert een aaneenschakeling van prachtige stranden. Onderweg naar het charmante plaatsje Steninge fietst u door een aantal natuurparken. Na Steninge maken de stenen en rotsen die u overal zag plaats voor een overwegend groen en landschap. In Ugglarp kunt u een korte omweg maken naar het Svedinos Bil & Flyg-museum met een van Europa's grootste collecties oude auto's en vliegtuigen. In het kleine stadje Falkenberg pakt u de trein naar Varberg, tenzij u liever doorfietst naar Varberg. In dat geval fietst u door een heel open landschap langs de rustige stranden. 

 • Dag 10 Varberg, rustdag

  Twee dagen om uit te te rusten en te genieten van de omgeving. Varberg is bij surfers bekend om zijn golven bij Apelviken. Nudisten roemen Varberg om zijn naaktstranden. Anderen zijn weer enthousiast over het zijn middeleeuwse kasteel of zijn thermen. Hoe dan ook, het is fijn toeven in en rond het stadje.

 • Dag 11 Varberg, rondrit

  Vandaag staat een rondrit door de talrijke natuurreservaten in het merengebied ten oosten van Varberg op het programma.

 • Dag 12 Varberg – Frillesås, 51 km

  Ten noorden van Varberg verandert het landschap weer. De zandstranden maken plaats voor rotsen en kliffen en in de verte ziet u eilanden als Getterön, Balgö en Vendelsö. U fietst rustige paden vlak langs zee en komt door het leuke vissersplaatsje Bua.

   

 • Dag 13 Frillesås – Onsala, 47 km

  De Kattegatleden gaat over een oude spoorweg richting de badplaats Åsa. Na 16 km is het indrukwekkende kasteel van Tjolöholm een kleine omweg meer dan waard. Nog meer historisch erfgoed voordat u Kungsbacka bereikt: de 16e eeuwse brug bij Rolfsbro. Kungsbacka, met zijn oude, houten huizen in het centrum, is een van de fijnste steden in dit deel van het land. Gezellig, authentiek, modern en traditioneel. Röda Stugan, het oudste gebouw van Kungsbacka, is een gezellig café waar u in de tuin kunt genieten van wafels en zelfgemaakt gebak. Het ligt op een steenworp afstand van Kattegattleden en een prachtige plein vol terrasjes. Langs de Kungsbackafjorden fietst u verder naar de camping. 

 • Dag 14 Onsala – Askim/Göteburg, 35 km

  U passeert de badplaats Särö waar koningen en aristocraten zich in de jaren twintig van de vorige eeuw vermaakten. Het kustpad loopt verder langs kliffen, door groene bossen en langs baaien met kleine havensteden. Onderweg zijn er weer volop zwemmogelijkheden. Uw camping ligt 12 km ten zuiden van Göteburg, de op een na grootste stad van Zweden. Göteborg heeft een rijke restaurant- en uitgaansleven, met de overdekte markt Saluhallen en de vismarkt Feskekörka als twee van de meest geliefde bezienswaardigheden. Er zijn ook allerlei musea, waaronder het Maritiem Museum en Aquarium, de Wisdome op het dak van het wetenschapsmuseum Universeum, de botanische tuin en talloze andere. En vergeet ook niet de vele lokale brouwerijen!

   

 • Dag 15 Vertrek naar Nederland

  Uw fietsbus vertrekt ’s avonds, dus u heeft ruim de tijd om Göteborg te bezoeken

Fietsroute Kattegattleden

Zweden

De Kattegattleden is een bewegwijzerde fietsroute die meestal over aparte vrijliggende en geasfalteerde fietspaden voert. Sommige stukken gaan over verkeersluwe binnenwegen en een enkel stuk is niet geasfalteerd maar heeft goed gravel. De route is veelal vlak met af en toe een heuvel om te beklimmen. 
 

Vertrekdatum

Begin
Eind
Accommodatie
Vanaf
Beschikbaarheid

Wat u ook nog moet weten?

Deze reis wordt in 2024 niet aangeboden.

Inbegrepen

 • Camping- en douchegelden
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • GPS tracks en kaartmateriaal

Bij te boeken

 • Huurfiets
 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u per persoon per dag circa € 14,-. Voor deelnemers vanaf 12 jaar, circa € 10,- voor kinderen van 7 t/m 13 jaar.

Fietsbus
De reis incl. fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op maandag vanuit Nederland en komt op dinsdag aan in Helsingborg. Terug vertrekt u vanaf Göteborg op dinsdagavond en komt u op woensdag aan in Nederland. De reistijd vanaf Hengelo naar Helsingborg bedraagt ongeveer 12 uur, de bus zal rond 06.00 in Helsingborg aankomen. Bij aankomst op de bestemming wordt u door de reisbegeleiding ontvangen en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
maandag

 • 15.15 V Amsterdam
 • 17.00 V Apeldoorn
 • 18.15 V Hengelo

dinsdag

 • 06.00 A Helsingborg

Terugreis
dinsdag

 • 20.00 V Göteborg

woensdag

 • 10.45 A Hengelo
 • 12.00 A Utrecht
 • 13.45 A Amsterdam

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U slaapt in uw eigen tent die u ook zelf opzet.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar bij aankomst. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een slot. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

 • Huurfiets dames

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

 • Huurfiets heren

  Toerfiets met 24 versnellingen, handremmen, fietstas en een slot. 

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er drie of vier Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer. De kinderbegeleider organiseert op de rustdagen en - indien mogelijk - na het fietsen spelletjes en activiteiten. Op de camping zijn er sport-, spel-, teken- en knutselmogelijkheden aanwezig. Op één rustdag worden er geen activiteiten georganiseerd.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleiding doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag voor deelnemers boven de 13 jaar. Voor jongere kinderen betaalt u tussen de 10 en 5 euro per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. De route is bewegwijzerd.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).