Fietsvakantie Spaanse en Franse Pyreneeën kamperen

Spaanse en Franse Pyreneeën kamperen

Fiets de cols uit de Tour en de Vuelta

Vanaf € 1.395,-
Boeken
Samenvatting
 • 17 dagen met de fietsbus
 • Gem. 80 -100 km per dag met 2000 -2500 hoogtemeters
 • Start Banyoles
 • Finish Trèbes (Carcasonne)
Hoogtepunten
 • Onbekende cols in Spanje
 • Col d'Aubisque, Col du Tourmalet
 • Zuid- en Noord kant van de Pyreneeën
 • Rust en ruimte
Kenmerken
 • Renners
 • Groepsreis
 • Kamperen
 • Fietsniveau 6

  Afstand: 90 - 110 km gemiddeld per dag. Hoogtemeters: 1500 - 2000 hm gemiddeld per dag. Middel- of hooggebergte met afstanden van rond de 100 km. Voor de geoefende racefietser.

Heen en weer door de Pyreneeën

Tijdens deze nieuwe kampeer-fietsvakantie Spaanse en Franse Pyreneeën fietst u in de eerste week van Catalonië via Aragon naar het Baskenland. De tweede week gaat terug via Frankrijk over de klassieke cols uit de Tour. Deze fietsvakantie heeft zeker een sportief en bergachtig karakter met vaak 3 cols per dag en geen rustdagen.

Deze 2-weekse reis is een combinatie van 2 1-weekse reizen. De groepsamenstelling verandert hierdoor op de tweede zaterdag.
U verblijft op campings in uw eigen tent en uw reisbegeleiding zorgt voor verzorging onderweg, technische assistentie, bagagevervoer en etappe-informatie. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet. Zorg dat u en uw racefiets in goede conditie zijn. Dit is een fietsreis voor de betere racefietsers die twee of meer cols op een dag geen probleem vinden.

Dagprogramma

 • Dag 1 Vertrek met de fietsbus

  U vertrekt comfortabel met de fietsbus vanuit Nederland naar Banyoles. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u op wilt stappen.

 • Dag 2 Banyoles - Ripoll, 65 km

  Na aankomst met de bus staat er voor u een ontbijt klaar op de camping ter voorbereiding op de eerste korte rit. De eerste etappe gaat gelijk de bergen in. Na het verlaten van het meer bij Banyoles gaat de weg stijgen. In verschillende stapjes klimt u, tot even na Santa Pau, naar een hoogte van 600 m en fietst daarbij door het Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, een gebied dat nu bebost en groen is, maar 11.000 jaar geleden vulkanisch was. De route daalt af naar het grotere Olot. Na het doorkruisen van de stad start de 13 km lange klim via de Coll de Coubet (1010 m) en verder naar de Coll de Canes (1120 m). Na de top is het vooral afdalen naar Ripoll. U stijgt 1440 meter.

 • Dag 3 Ripoll - La Seu d’Urgell, 115 km

  Vandaag een etappe over 3 minder bekende cols in een prachtig natuurgebied. Natuur, stilte en een enkel dorpje. Heerlijk fietsen vandaag!  De beklimmingen worden hoger en zwaarder, maar vergeet vooral ook niet om u heen te kijken. Na de Coll de Merolla (1099 m, 15 km, gem. 2,5%) is de volgende col voor het eerst boven de 1500 m. Lang en onregelmatig is de Coll de Josa (1630 m). U klimt 27 kilometer met een gemiddelde stijging van 3,4%, maar met pieken van 10%. Dan volgt nog de laatste klim om de trilogie van de dag te voltooien. U klimt  naar de top van de Coll de Trava (1480 m, 17 km, gem 2,6%).

 • Dag 4 La Seu d’Urgell – El Pont de Suert,115 km

  Opnieuw veel Spaanse rust vandaag. De Pyreneeën zijn hier minder hoog en onstuimig dan aan de Franse kant. Aan hoogtemeters echter weer geen gebrek. Het begint met een col van naam met wielerhistorie in zowel de Tour als de Vuelta. Fiets in het spoor van de eeuwige Vlaamse vluchter Thomas de Gendt op de flanken van de Port de Canto (1730 m). Hij kwam als eerste boven in de Tour van 2016. Na ruim 26 kilometer (gem. 3,4%) bent u boven. Raak niet in paniek in de eerste 6 steile kilometers (gem. bijna 8%). De volgende beklimming is 9 km lang (gem. 3,4%). Het venijn zit ook bij de Coll de Bretiu (1056 m) in het begin. Na de afdaling begint meteen het sluitstuk van de dag. De Coll de Creu de Perves (13 km, gem. 4,5%) is op papier niets bijzonder, maar als sluitstuk van dit drieluik zeker niet te onderschatten. U daalt vervolgens van de top op 1340 m in 14 kilometer naar de camping iets buiten El Pont de Suert.

 • Dag 5 El Pont de Suert – Boltana, 95 km

  In deze etappe zijn uiteraard weer 3 beklimmingen opgenomen. Een lange maar niet te steile klim over de inmiddels welbekende N-260 brengt u naar de Coll de l’Espina (km 18.2) en de Coll de Fadas (km 264), waarna u afdaalt naar Castejón de Sos (km 37.6). U fietst door een prachtige kloof naar Campo. Het is na Castejón de Sos lekker ontspannen fietsen over brede wegen door een open landschap en vervolgens over een brede weg naar Aínsa (km 84.9) en uw camping bij Boltana.

 • Dag 6 Boltaña - Jaca, 84 km

  Na Boltaña start de 1ste lange klim van de dag naar de Puerto de Serrablo (1291 m, 13.5 km, gemid. 4.9%). U fietst op een kleine rustige weg langs het Parque Natural de Guara in een mooie bosrijke omgeving. De lange afdaling wordt eerst nog onderbroken door 3 korte klimmetjes en volgt nadien stroomafwaarts de rivier de Guara. Na een stukje drukke weg zoekt u opnieuw de kleine wegen op en krijgt de 2de niet zo steile maar onregelmatige klim van de dag naar de Alto de Navasa (1068 m, 12.8 km, gemid. 2.7%). De route loopt nu door een meer open omgeving en bestaat vooral uit landbouwgebied. Ook nu wordt de lange afdaling naar Jaca onderbroken door een 3-tal korte klimmetjes. Reeds van ver ziet u de grotere stad liggen.1500 hoogtemeters vandaag.

 • Dag 7 Jaca - Ochagavía 107 km / 92 km

  Prachtige valleien, een bosrijke omgeving, toeristische bergdorpjes en 3 langere klimmen zijn de ingrediënten van de langste etappe van deze vakantie. De 1ste 20 km lopen langs een drukkere weg stroomafwaarts in de vallei van de Río Aragón. Bij Puente la Reina start de lange klim naar Alto de Vedao (1095 m). De 1ste 23 km zijn vals plat te noemen. Bij Hecho wordt het steiler (gemid. 5.6%) maar is het slechts 4.4 km meer naar de top. Na een korte afdaling gaat u even voor Ansó terug klimmen. Op de top (1144 m, 7.9 km, laatste 5 km gemid. 6 %) fietst u Navarra in. Een spectaculaire afdaling brengt u in de vallei van Roncal. Hier begint ook de laatste klim. En ook nu zijn de 1ste 16 km vals plat te noemen en is het laatste stukje (4 km) het pittigst (gemid. 5%). Na Alto Laza (1129 m) is het enkel nog afdalen naar het pittoreske Ochagavía en zijn camping. 1440 hoogtemeters

  Het korter alternatief blijft langer op de drukkere weg in de vallei van de Río Aragón. Na Puente la Reina verandert het landschap. De vallei wordt breder en er komen maanlandschappen te voorschijn. Bij het stuwmeer van Yesa verlaat u de rivier en gaat de weg lichtjes stijgen. U bevindt zich nu in de vallei van de Esca met erg mooie kloven. Na 58 km fietst u Navarra in. En na Burgui klimt u op een kleine weg naar een hoogte van ca. 900 m (10.7 km, het eerste deel is vals plat, de laatste 2.2 km gemid. 5.8 %). Na de afdaling fietst u stroomopwaarts in de vallei van de Salazar naar de camping bij Ochagavía. 900 hoogtemeters

 • Dag 8 Ochagavía - Eusa, 83 km

  De laatste etappe gaat verder op het elan van zijn voorganger met kleine bergdorpjes, prachtige valleien en een bosrijke omgeving. Na het verlaten van de rivier Salazar start de klim in 2 stappen naar de Alto de Remendia (1040 m, 4.5 km, gemid. 5.3% en 2.7 km, gemid. 4.9%). Er volgt nog een 3de onregelmatig klimmetje (3.2 km) naar het dorp Abaurrea Alta waarna u gaat afdalen. Vervolgens blijft het op en neer gaan. U krijgt uitzichten op het stuwmeer van Itoiz en de vallei van de río Irati herbergt enkele mooi kloven. Naarmate Pamplona nadert worden de wegen drukker… en na 83 km arriveert u bij de camping even ten noorden van de grote stad.

 • Dag 9 Eusa - Ochagavia, 83 km

  De eerste etappe van de  tweede week is voor u bekend terrein want u fietst weer terug naar Ochagavia. Voor de nieuwe deelnemers aan de eenweekse reis west-oost is dit de eerste dag. U zult ervaren dat dezelfde weg heen en terug fietsen toch altijd voelt alsof het een compleet nieuwe route is.

 • Dag 10 Ochagavia - Bedous, 80 km

  U bent nu nog aan de Spaanse kant van de Pyreneeën, maar we gaan vandaag de grens over naar Frankrijk. Een lekker opwarmertje is de 14 km lange en erg geleidelijke klim naar de Alto de Laza (1129 m) waarna een even gelijkmatige afdaling volgt naar Isaba. Na de koffiestop begint u aan de 28 lange kilometers naar de top van de Col de la Pierre Saint-Martin (1760 m). Een qua stijgingspercentages niet al te lastige klim die vanwege de afstand echter best in de benen kan gaan zitten. De Col de Labays (1345 m) is een meeneemcol want die passeert u in de afdaling van de Col de la Pierre Saint-Martin. Een laatste korte klim naar de Col de Bouescou (1009 m) is alles wat rest voor u afdaalt naar het rustige dorp Bedous. 1945 hoogtemeters

 • Dag 11 Bedous - Argelès-Gazost, 86 km

  Op het programma staan de Col de Marie-Blanque (1035 m, 9 km), de Col d'Aubisque (1709 m, 18 km) en de Col du Soulor (1474 m, 4 km). Vooral de laatste 4 km naar de top van de Col de Marie-Blanque zijn erg zwaar! Laat u zich echter ook niet verrassen op de Col d’Aubisque. Twee kilometer voor de top is er in een scherpe bocht naar rechts een wit gekleurd hotel. Men denkt vaak dat dit de top al is, maar dan volgen er nog 2 kilometer. Tussen de Col d'Aubisque en de Col du Soulor fietst u over een smalle weg langs overhangende rotsen en steile afgronden, hetgeen een mooi gezicht oplevert. Na 3 km komt u de gedenkplaat van Wim van Est tegen. Citaat: 70 meter viel ik diep, mijn hart stond stil maar mijn Pontiac liep….2456 hoogtemeters

 • Dag 12 Argelès-Gazost - St. Lary Soulan, 89 km

  U fietst vanaf Argelès-Gazost door de Gorge du Luz naar Luz-Saint-Saveur naar de voet van de Col du Tourmalet. Er volgt een klim van 18,5 km naar de top. Na Bareges heeft u de mogelijk om de Col du Tourmalet te beklimmen via de route van oud tourwinnaar Laurent Fignon of via de nieuwe route. De top ligt op 2115 meter. Via het skidorp La Mongie daalt u af naar St. Marie de Campan om vervolgens rechts af te slaan naar de Col d’Aspin (1489 m). Deze klim is een stuk minder steil dan de klim naar de Col du Tourmalet. Na de afdaling van de Col d’Aspin fietst u via een glooiende route naar St. Lary Soulan. 2500 hoogtemeters.

 • Dag 13 St. Lary Soulan - St Girons, 123 km

  Na een korte vlakke aanloop volgt een kort venijnig klimmetje van ongeveer 1,5 km waarna het geleidelijk aan door stijgt naar 1136 meter. Daarna gaat het dalend en glooiend naar de voet van de Col de Peyresourde voor een klim van 9,8 km naar de top op 1563 meter. De 13 km lange afdaling brengt u naar Luchon. Tussen Luchon en de voet van de klim naar Col de Mente zit nog een kort lastig klimmetje van ongeveer 2,5 km. De klim naar de Col de Mente is ongeveer 9 km. Na de afdaling van de Col de Mente volgt de laatste klim van de dag over een afstand van een 5 km naar de Col de Portet-d’Aspet. Na de afdaling volgt een geleidelijk dalende weg naar St.Girons. 2531 hoogtemeters.

 • Dag 14 St Girons - Tarascon sur Ariège, 81 km

  Hoewel de etappe niet te lang is, moet u wel 3 cols overwinnen, namelijk de Col de la Trappe (1110 m), de Col d’Agnes (1570 m) en de Col de Port de Lers (1517 m). Vooral de klim van ongeveer 10 km naar de Col d’Agnes zult u nog wel even voelen in de benen. Na een korte afdaling volgt dan nog de 5 km lange klim naar de Col de Port de Lers. Daarna is het enkel nog afdalen naar Tarascon sur Ariège.1712 hoogtemeters.

 • Dag 15 Tarascon sur Ariège - Quillan, 118 km

  Nog één lange etappe met een col van boven de 2000 meter, namelijk de Col de Pailheres (2001 m). Alvorens u daar op de top aankomt, heeft u al de Col de Maramare (1361 m) en de Col de Chioula (1431 m) overwonnen. Na de afdaling van de Col de Pailheres volgt zo rond de 97 km nog een klimmetje van 3 km. In de afdaling na deze klim pakt u nog twee colletjes mee, namelijk Col de Coudons (883 m) en de Col du Portel (601 m). Tijdens de laatste afdaling heeft u een schitterend zicht op het in een dal gelegen plaatsje Quillan. 2700 hoogtemeters.

 • Dag 16 Quillan - Trèbes, 84 km

  Alweer de laatste etappe van uw fietsvakantie in Frankrijk, een zogenaamde “uitrij” etappe. Toch zitten er nog wel een aantal colletjes in,  al is de hoogste “slechts” 622 meter. Na alle “echte” cols zult u met deze geen problemen hebben. Het merendeel van deze etappe fietst u over de D613, zo kunt u zich ook eens concentreren op de mooie omgeving. ’s Avonds vertrekt u weer met de fietsbus naar Nederland vanuit Trèbes. 950 hoogtemeters

 • Dag 17 Aankomst met de fietsbus in Nederland

  U komt in de loop van de dag weer terug in Nederland aan met de fietsbus. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u uit wilt stappen.

Reisdatum

Begin
Eind
Accommodatie
Vanaf
Beschikbaarheid

Wat u ook nog moet weten?

Reissom
Met fietsbus  € 1.395,- 

Bijdrage SGR € 5,- p.p
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

 

Inbegrepen

 • Camping- en douchegelden
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Routebeschrijving en GPS tracks
 • Vervoer Nederland - Spanje en Frankrijk - Nederland per Royal Class fietsbus

Bij te boeken

 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag

Fietsbus

De reis incl. fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag aan in Banyoles. Terug vertrekt u vanaf  Trèbes op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland. De reistijd vanaf Breda naar Banyoles bedraagt ongeveer 22 uur, de bus zal rond 09:30 in Banyoles aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
vrijdag

 • 09.15 V Amsterdam
 • 10.30 V Utrecht
 • 12.00 V Breda

zaterdag

 • 05.30    Trèbes
 • 08.30    Garriguella
 • 09.30    Banyoles

Terugreis
zaterdag/zondag

 • 01.00V  Trèbes

zondag

 • 18.30 A Breda
 • 20.00 A Utrecht
 • 21.15 A Amsterdam

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

In Spanje is het verplicht om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis.