Fietsvakantie Picos de Europa

Picos de Europa

Door de bergen in Noord-Spanje

Vanaf € 940,-
Boeken
Samenvatting
 • 15 dagen 17 dagen met de fietsbus
 • Gem. 100 km per dag met gem. 2500 hoogtemeters
 • Aguilar de Campoo
 • Aguilar de Campoo
Hoogtepunten
 • Doorkruis Picos d'Europa
 • o.a. Angliru en Lagos di Covadonga
 • Fantastische vergezichten
 • Diepe valleien en kleurrijke kloven
Kenmerken
 • Renners
 • Groepsreis
 • Kamperen
 • Fietsniveau 7

  100 - 140 km per dag. 1700 – 3500 hm per dag. Middel- en hooggebergte met meerdere cols per dag. Voor de "sterke" fietser.

Door de Noord-Spaanse bergen

Enorme klimmen, diepe valleien. Het Spaanse nationale park Picos de Europa is een feest voor fietsers die van een sportieve uitdaging houden. U kunt uw hart ophalen bij de beklimming van een aantal bekende Vuelta-toppers, zoals de beruchte Angliru en de klim naar Lagos de Covadonga.

Het kleinst mogelijke bergverzet monteren! Tegelijk kunt tijdens deze fietsvakantie Spanje Picos de Europa kamperen genieten van het weidse landschap rond de stuwmeren aan de voet van de Picos, de fantastische vergezichten en de kleurrijke kloven. Maar bovenal: het is hier heerlijk klimmen.
U verblijft op campings en uw reisbegeleiding zorgt voor verzorging onderweg, technische assistentie, bagagevervoer en etappe-informatie. Zorg dat u en uw racefiets in goede conditie zijn.

 

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst in Aguilar de Campoo

  U wordt op dinsdag in de loop van de dag verwacht op de camping. U treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Deze dag is ter vrije besteding. U kunt natuurlijk ook alvast een stukje gaan infietsen in de omgeving.

 • Dag 2 Aguilar de Campoo - Boca de Huérgona, 111 km

  De dag start met 2 langere stukken vals plat over een hoogvlakte met graan, mais en zonnebloemen. Na Cevera de Pisuerga klimt u naar het het stuwmeer van Cevera-Ruesga. De bergen naderen en met de Alto de la Varga (1413 m) is er de eerste echte klim van deze reis. Vervolgens slingert de route zich langs 2 fantastisch ogende stuwmeren, het Embalse de Camporredondo en het Embalse de Compuerto. Na Velilla del Río Carrión volgen nog 2 lichte klimmetjes naar de Puerto de la Portillas (1275 m) en de Puerto de los Picones (1316 m) alvorens af te dalen naar het kleine Boca de Huérgano. Totaal 1450 hoogtemeters.

 • Dag 3 Boca de Huérgano - Puebla de Lillo, 95 km

  De eerste 17 km, stroomopwaarts langs de riviertjes Yuso en Puema zijn vals plat te noemen. Nog 5 km klimmen en er is de eerste top van de dag, de Puerto de Pandetrave (1562 m). Ondertussen bevindt u zich in Parque Nacional de Los Picos de Europa. Na een afdaling langs idyllische dorpjes volgt een pittiger klim naar de Puerto de Panderruedas (1450 m). 9.4 km, gemiddeld 5.6 %, maar met pieken tot 10%. Na het stuwmeer van Riaño gaat de weg opnieuw stijgen en via de Puerto de Tarna (1490 m) bereikt u na 20 km het hoogste punt van de dag, de Puerto de las Señales (1625 m). En dan is het enkel nog afdalen naar het dorpje Puebla de Lillo. Totaal 1700 hoogtemeters.

 • Dag 4 Puebla de Lillo, rondrit 122 km

  U klimt terug naar de Puerto de las Señales (1625 m). De afdaling van de Puerto de Tarna gaat grotendeels door een kloof. Naar mate Pola de Laviana nadert wordt de weg wat breder en ook drukker. Net voor de grotere stad gaat de route terug op een kleinere weg en start de mooie klim naar de Alto de la Colladona (850 m) die naar het einde toe steeds zwaarder wordt. Na de afdaling is er meteen de 27 km lange klim naar de Puerto San Isidro (1520 m). De eerste 16 km zijn vals plat te noemen maar daarna wordt het toch pittig met zelfs een piek van 11.4%. Een lange afdaling met nog een kort klimmetje (1.7 km) brengt u na 122 km en bijna 2500 hoogtemeters terug in Puebla de Lillo... Totaal 2450 hoogtemeters.

 • Dag 5 Puebla de Lillo - Sena de Luna, 102 km

  Via het stuwmeer van Porma en vervolgens de gelijknamige rivier gaat het naar Boñar, een ietwat groter dorp. Na Valdepiélago gaat de weg lichtjes stijgen en loopt de route door een mooie kloof gevormd door de Río Curueño. Vervolgens klimt u naar de Collada de Valdeteja (1382 m). De afdaling gaat door tal van kleine dorpjes. De Collada de Cármenes (1339 m) is de tweede top van de dag. En ook hier zijn de uitzichten erg fraai. Na Villamanín de la Tercia bevindt u zich opnieuw op een kleine stijgende weg en fietst u alweer door de typische dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Het stuwmeer van Casares is prachtig gelegen tussen de bergtoppen en met een kort klimmetje naar de Alto del Túnel de Aralla (1491 m) verlaat u de hoogvlakte. Na de afdaling volgt het stuwmeer van Los Barrios de Luna en even later bereikt u het kleine dorpje Sena de Luna. Totaal 1400 hoogtemeters.

 • Dag 6 Sena de Luna, rustdag of rondrit 120 km

  Voor wie vandaag geen rustdag aan het stuwmeer wil hebben is er een pittige rondrit uitgezet door het omringende gebied. Eerst gaat het geleidelijk omhoog naar Piederafite de Babia. Hier kunt u  in een “op-en-neertje” de Puerto de Somiedo (10 km, 1476 m) meenemen. Hierna volgt een steile afdaling naar Rioscuro. Voor de coljagers is er hier dan ook nog de mogelijkheid op neer te klimmen naar de Puerto de Leitariegos (13 km, 1525 m) en/of de Puerto Cerredo (1359 m). Hierna gaat het vrij steil omhoog omhoog naar de Puerto de la Magdalena (1434 m). Over rustige weggetjes daalt u dan langzaam af naar het Embalse de los Barrios de la Luna en verder door naar de camping. Totaal 1595 hoogtemeters.

 • Dag 7 Sena de Luna - Mieres, 113 of 139 km

  De eerste 15 km van deze prachtige etappe lopen stroomopwaarts langs de riviertjes Río Luna en Río Torrestío in de Valle de San Emiliano. Vervolgens klimt u in 6.5 km naar de Puerto de Ventana (1587 m). Er volgt een 30 km lange en bochtige afdaling door twee prachtige kloven waarna de weg weer gaat stijgen. Ook van deze 19.4 km lange klim is het eerste gedeelte eerder vals plat te noemen. Op de Alto de la Cobertoria (1173 m) krijgt u prachtige vergezichten op bergtoppen en valleien. Een steile afdaling brengt u bij het grotere Pola de Lena, waar u kunt genieten van een terrasje alvorens het hotel in Mieres op te zoeken. 1750 of 3000 hoogtemeters.

 • Dag 8 Mieres, rondrit 57 of 67 km

  Vandaag krijgt u een 2de kans om de Angliru te beklimmen. Vanuit Mieres gaat het naar La Vega waar de helse beklimming wacht. U klimt naar 1570 m en overbrugt daarbij in 12.5 km 1250 hoogtemeters wat betekent dat het gemiddeld stijgingspercentage 10% is. De eerste 5 km zijn met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.5% nog te doen. Dan krijgt u zelfs een kilometertje van 2%. Maar de laatste 6 km breekt de hel los met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan 13%. Ongeveer 3 km voor de top krijgt u een strook van ruim 23%, die men ook wel eens de Cueña les Cabres (geitenpad) noemt. Ook daarna zijn er nog 2 stroken van om en bij de 20% alvorens u moe maar tevreden de top bereikt.
  Terugkeren naar het hotel doet u langs hetzelfde traject. Totaal 1700 hoogtemeters.

  Indien u na de beklimming van de Angliru nog een bergje wilt trotseren kunt u naar de Alto de El Cordal (789 m) klimmen, 8 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%. Totaal 2100 hoogtemeters.

 • Dag 9 Mieres - Soto de Cangas, 131, 144 of 156 km

  Een erg mooie etappe met geen uitgesproken hoge toppen doch er moet wel stevig geklommen worden. U fietst doorheen een groen heuvellandschap in een meer bevolkt gebied, van het ene dorpje naar het andere. De weg gaat al snel stijgen langs de Río Aller. Vanuit Cabañaquinto klimt u naar het hoogste punt van de dag: de Alto de la Colladona (850 m). Na de afdaling loopt de route doorheen het grotere Pola de Laviana, ideaal voor een koffie op een terrasje. Even verder gaat het opnieuw bergopwaarts naar de Alto de la Faya Los Llobos (650 m). Ook in Nava kunt u even verpozen. Vervolgens krijgt u op kleine, bochtige wegen een opeenvolging van onregelmatige klimmetjes geserveerd met als laatste piek de Alto de la Llama (418 m). U daalt af naar het grotere Arriondas en volgt de Río Sella stroomopwaarts tot bij het toeristische Cangas de Onís. Totaal 2000 hoogtemeters.

  Alternatieve route 1
  Bij Pandenes, na 76 km kunt u verder noordwaarts fietsen naar Villaviciosa, gelegen vlakbij de kust. U duikt terug landinwaarts en zodoende gaat de weg stijgen. Na de Alto de la Llama (418 m) daalt u af naar het grotere Arriondas en volgt u de Río Sella stroomopwaarts tot bij het toeristische Cangas de Onís. Totaal 2300 hoogtemeters.

  Alternatieve route 2
  Bij de Alto de la Llama, na 109 km kunt u nogmaals een lusje maken richting de kust. Op een kleinere weg start een kort klimmetje en tijdens de afdaling krijgt u de zee in zicht. Daarna trekt de route terug landinwaarts en start de pittige klim naar de Mirador del Fito (576 m). Bij de top aanschouwt u aan de ene kant de fantastisch ogende kustlijn en aan de andere zijde de bergtoppen van de Picos de Europa. Ten slotte daalt u af naar het grotere Arriondas en volgt u de Río Sella stroomopwaarts tot bij het toeristische Cangas de Onís. Totaal 3000 hoogtemeters.

 • Dag 10 Soto de Cangas, rondrit 38 km

  De twee meren van Covadonga, het Enolmeer en het Ercinameer, vormen het hart van het Nationaal Park Picos de Europa. De beklimming naar de Lagos de Covadonga behoort tot populairste in de Vuelta. U begint vanaf Soto de Cangas met een stuk vals plat. Vanaf het plaatsje Covadonga is de weg naar de top nog 12.8 km lang. De top ligt op een bescheiden hoogte van 1120 m maar om daar te komen moeten er wel nog 890 hoogtemeters worden overwonnen met een gemiddelde stijgingspercentage van ruim 7%. Er zijn uitschieters tot 15%. Maar eenmaal boven is het genieten geblazen van de wonderbaarlijke natuur. Totaal 1200 hoogtemeters.

 • Dag 11 Soto de Cangas - Potes, 81 of 125 km

  Deze kortere etappe begint met vals plat stroomopwaarts langs de Río Güeña. Na het verlaten van de rivier volgt een kort klimmetje en vervolgens gaat u afdalen naar Arenas de Cabrales. Even verder fietst u door een eerste mooie kloof. Na Panes gaat het stroomopwaarts langs de rivier Deva. Hierbij geniet u van de 20 km lange en fantastisch ogende kloof van La Hermida. In het toeristische Potes kunt u nog genieten van een terrasje alvorens de 3 km verder gelegen camping op te zoeken. Totaal 850 hoogtemeters.

  Alternatieve route
  Bij Cangas de Onís start een 50.8 km (!) lange klim. Eerst stroomopwaarts langs de Río Sella, waarbij u door de mooie en lange kloof van los Beyos fietst. Dan naar de Puerto de El Pontón, de eerste col van de dag. U klimt zowat onmiddellijk verder naar de Puerto de Panderruedas (1450 m). Na de afdaling start bij Posada de Valdéon de klim naar de Puerto de Pandetrave (1562 m). En daarna gaat u nogmaals stijgen naar de Puerto de San Glorio (1609 m). Ten slotte brengt een lange, mooie en bochtige afdaling met fantastische uitzichten op valleien en bergtoppen u bij het toeristische Potes. Totaal 2500 hoogtemeters.

 • Dag 12 Potes, rondrit 40 km

  Potes was ooit een oud Spaans bergstadje, zonder opsmuk, maar het toerisme heeft ook hier het leven veranderd. In Potes heeft men zich gespecialiseerd in het avontuurlijke. Paardrijden, four wheel drive, mtb’s en paragliden bijvoorbeeld. Op de rustdag kunt u  de fraaie route naar Fuente Dé fietsen Vanaf Fuente Dé kun u met de kabelbaan omhoog voor een wandeling in het hoge berglandschap van Picos. Dit is een schitterende dagtocht. Totaal 750 hoogtemeters.

 • Dag 13 Potes, rondrit 120 km

  Een fantastische rondrit brengt u eerst bij de bekende kloof van La Hermida. In het gelijknamige dorp verlaat u de toeristische drukte en klimt u naar de Collado de Hoz (658 m), onmiddellijk gevolgd door de Collado de Ozalba (556 m). Lager gelegen toppen maar onderschat de 2 pittige klimmetjes niet. In Puentenansa kunt u op een terrasje even bekomen van de inspanningen. Hier start de 38 km (!) lange klim naar de Puerto de Piedrasluengas (1355 m). Veelal niet zo steil, op een kort (ca. 2 km) maar echt prachtige stukje na langs de rotsten, net voor het pittoreske stuwmeer van Cohilla. Ten slotte brengt een lange afdaling u bij Ojedo en Potes. Totaal 2200 hoogtemeters.

 • Dag 14 Potes - Aguilar de Campoo, 86 km

  Deze lange etappe start met de 29 km lange klim naar de Puerto de Piedrasluengas (1355 m). Nadien verliest u amper hoogte. Na het stuwmeer van Requejada en het stadje Cervera de Pisuerga fietst u al snel op rustige weggetjes door een fantastisch landschap bezaaid met grillige rotsen en met vele kleine dorpjes. Hier blijft het min of meer vlak totdat u bij het stuwmeer Embalse de Aguilar bij de camping aankomt. Tijd om aan het water uit te rusten van deze reis door de Picos de Europa. Totaal 1585 hoogtemeters.

 • Dag 15 Aguilar de Campoo, vertrek naar Nederland

  Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland.

Wat u ook nog moet weten?

De reis wordt in 2021 niet aangeboden

Inbegrepen

 • Camping- en douchegelden
 • 2 nachten in hotel incl. ontbijt
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

 • Vervoer Nederland - Frankrijk per Royal Class fietsbus v.v.
 • Kaart: Michelin 572
 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaald u ca. € 14,- per persoon per dag

Fietsbus
De reis incl. fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op maandag vanuit Nederland en komt op dinsdag aan in Aguilar de Campoo. Terug vertrekt u op dinsdagavond en komt u op woensdag aan in Nederland. De reistijd vanaf Breda naar Aguilar de Campoo bedraagt ongeveer 21 uur, de bus zal rond 09.00 in Aguilar de Campoo aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
maandag

 • 09.00 V Amsterdam
 • 10.15 V Utrecht
 • 11.45 V Breda

dinsdag

 • 07.00    Burgos
 • 09.00 A Aguilar de Campoo

Terugreis
dinsdag

 • 21.00 V Aguilar de Campoo
 • 23.00    Burgos

woensdag

 • 17.30 A Breda
 • 19.00 A Utrecht
 • 20.00 A Amsterdam

Eigen vervoer
Komt u met eigen vervoer, dan wordt u zaterdag in de loop van de dag verwacht op de camping in Aguilar de Campoo. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers.
De route vanaf Utrecht naar Aguilar de Campoo is ongeveer 1570 km.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

In Spanje is het verplicht om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis.

Veel gestelde vragen

 • Hoeveel bagage mag ik meenemen?

  Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. 

 • Wat is een fietsbus?

  Naast de georganiseerde reizen biedt Cycletours al jaren een fietsbusprogramma voor diegenen die alleen vervoer inclusief fiets zoeken. Een fietsbus is een Royal Class touring car met een fietsaanhanger. In de fietsbus zijn 36 zitplaatsen. In de aanhanger is plaats voor 36 fietsen, 2 tandems en 2 fietskarren. Op deze website treft u de busschema’s, de prijzen en de data aan van de bussen naar meer dan 20 bestemmingen in Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Slovenië, Spanje en Zweden.
  Lees verder...

 • Wat is het verschil tussen met de fietsbus en eigen vervoer?

  Bij de meeste van onze groepsreizen kunt u kiezen of u met de fietsbus naar de start van de reis gaat of dat u met eigen vervoer gaat. Fietsvakanties die beginnen op een andere plek dan waar ze eindigen is de fietsbus inbegrepen.
  De fietsbus biedt het voordeel dat u met uw eigen fiets vanuit Nederland naar het begin van uw fietsvakantie wordt gebracht. De fietsbus stopt bij de startcamping of het starthotel. U vertrekt een dag eerder uit Nederland dan de start van de reis. Dit is op vrijdag als uw reis op zaterdag begint en op maandag als uw reis op dinsdag begint. U reist zorgeloos, veilig en milieuvriendelijk.

  Met eigen vervoer betekent dat u kiest om geen gebruik te maken van de door ons aangeboden heen- en terugreis. U zorgt zelf dat u op de startplaats van de reis komt. De reisleiding verwacht u dan vanaf circa 15.00 op de plaats van bestemming. Het parkeren van een auto is altijd voor eigen risico en eigen kosten.