Fietsvakantie Costa Blanca en Sierra Aïtana

Costa Blanca en Sierra Aïtana

Het achterland van de Spaanse kust

Vanaf € 678,-
Boeken
Samenvatting
 • 8 dagen
 • 80 tot 125 km per dag 1500 - 2500 hoogtemeters
 • Start Castalla Luchthaven Alicante
 • Finish Villajoyosa Luchthaven Alicante
Hoogtepunten
 • Dagelijks keus uit twee afstanden
 • 12 maanden per jaar te boeken
 • Trainingsgebied van Bauke Mollema
 • Nederlandstalige contactpersoon
Kenmerken
 • Renners
 • Individuele reis
 • Hotel
 • Fietsniveau 6

  90 - 110 km per dag. 1500 – 2000 hm per dag. Middel- of hooggebergte met afstanden van rond de 100 km. Voor de geoefende fietser.

Fietsen onder de Spaanse zon

Deze fietsvakantie Costa Blanca & Sierra de Aitana is een mooie combinatie van kust en achterland. De Costa Blanca met een van ’s werelds meest bevoorrechte klimaat, milde temperaturen en 328 dagen zon per jaar. Iedereen kent de Costa Blanca, waar de in het vroege voorjaar de amandelbloesems het landschap wit kleuren.

Maar veel minder bekend is het binnenland, waar kleine bergketens en mooie valleien elkaar afwisselen. Dit indrukwekkende Spaans natuurgebied “Sierra de Aitana” is ideaal voor mooie fietstochten. Niet voor niets kiest elk jaar de organisatie van de Vuelta Ciclista a España voor dit decor, het meest bergachtige deel van Spanje. De meeste professionele teams rijden hier hun trainingsrondjes tijdens de winter. De route eindigt in Villajoyosa. Dit echt authentiek Spaanse stadje aan het strand is een aanrader om er nog een paar welverdiende relaxdagen aan vast te koppelen..

Het is mogelijk om in iedere etappeplaats nachten bij te boeken. Bij een late aankomst of een vroege terugvlucht kunt u ook een nacht in Alicante bijboeken. 

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst Alicante en transfer Castalla, 55 km

  Wanneer u per vliegtuig reist wordt u op het vliegveld van Alicante welkom geheten door onze lokale agent. Hierna volgt de transfer per minibus naar Castalla (+/- 30 min).
  Ook is het mogelijk om direct op de fiets te stappen. Een mooie route voert u vanaf het vliegveld over de Via Verdes naar Castalla. ‘Vias Verdes’ (groene wegen) zijn voormalige spoorlijnen die zijn omgetoverd tot fietsroutes, u fietst dwars door het gebergte via viaducten en tunnels, ver verwijderd van het gemotoriseerd verkeer en kennen nagenoeg geen steile hellingen. Deze groene weg loopt gedeeltelijk door wijngaarden en gedeeltelijk door een woest en onherbergzaam gebied, heeft een lengte van 22 km, en het wegdek bestaat gedeeltelijk uit asfalt en uitverhard zand. De weg loopt o.a. door een mediterraan bos en overbrugt d.m.v. 2 viaducten 2 diepe valleien. Daarnaast telt hij ook 6 tunnels. Na de Via Verde fietst u wat op en af naar Castalla, de historische hoofdstad van de subregio La Foia de Castalla, gelegen in de provincie Alicante aan de Costa Blanca. Het heeft een goed bewaarde dorpskern met, zoals in zoveel dorpjes in de regio Valencia, vele smalle en steile kronkelstraatjes. Zonder dat u het echt merkt overbrugt u in deze rit toch nog zo´n 900 hoogtemeters.

 • Dag 2 Rondrit Sierra de Fontanella, 50, 100 of 120 km

  Nadat u Castalla achter zich heeft gelaten, begint u aan de uitdagende klim naar de ‘Puerto de Onil’, die op 1036 m ligt. In iets meer dan 5 km stijgt u maar liefst 366 m. U fietst door een gebied met veel pijnbomen, lavendel- en zonnebloemvelden. De natuurlijke schoonheid van deze streek is op sommige punten overweldigend! Na een lange afdaling (9%) komt u bij het hoogst gelegen dorp van de provincie Alicante: Banyeres de Mariola (860m.). Vanaf dit punt kunt u kiezen voor een korte of langere route terug naar Castalla. De kortste route leidt u via de ‘Puerto de Biar’ op 810 m, naar het plaatsje Biar. Een schitterend gelegen dorp met een grote aantrekkingskracht door de uitzichten op adembenemende landschappen.
  Lange route
  Of u kiest voor de pittige klim over de ‘Sierra de Solana’. Die op 996 m ligt en die u bereikt door de CV 657 te volgen. Van hieruit kunt u de Xorrrt de Cati beklimmen. Deze beroemd/beruchte puist is niet voor niets elk jaar de finish van de Vuelta etappe. Het is een berg van de eerste categorie, niet lang met slechts 3,8 kilometer, maar wel zwaar en supersteil met gemideld stijgingspercentage van van 11,6 %, met uitschieters naar 22 procent!! Voor de liefhebber dus. De hoogtemeters die u in deze rondritten kunt afleggen zijn respectievelijk 1400 en 2200 meter.

 • Dag 3 Castalla – Cocentaina, 80 of 110 km

  De rit van Castalla naar Cocentaina gaat eerst via Alto de Tibi (710 m) daarna langs een prachtige bergrand met uitzicht op zee richting Xixona, de stad die bekend staat om zijn nougat (turrón). Vanuit Xixona beklimt u de Port de la Carrasqueta (1020 m) een berg die ook jaarlijks wordt opgenomen in het parcours van de Vuelta. Vanaf Xixona is de La Carrasqueta 10 km lang. Over deze afstand overbrugt u 788 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 4 %. Bij het passeren van de A7 rijdt u Parc Natural de la font Roja binnen, één van de best bewaarde natuurgebieden van Spanje. Direct in het park begint u met een steile klim naar Ermita de Sant Antoni (1000  m), daarna vervolgt u de weg dwars door het natuurgebied. Na de CV 795 komt u in een ander natuurgebied, Siërra de Mariola, hier begint een klim naar 900 meter hoogte. Via Bocairent, wat zeker een bezoek waard is, fietst u via prachtige bergdorpjes naar Cocentaina. Inmiddels bent u weer gezakt naar zo´n 300 meter hoogte. In deze rit legt u ruim 2000 hoogte meters af.

 • Dag 4 Rondrit via Pego, 90 of 120 km

  Vanuit Cocentaina maakt u twee rondritten, de eerste rondrit voert u langs een gebied wat de kersenstreek genoemd wordt, een overweldigende natuur met prachtige vergezichten waarbij u nauwelijks verkeer tegenkomt. Eerst voorbij Planes, met zijn prachtig stuwmeer, klimt u langs de Siërra de la Forada tot zo´n 600 meter. Dan daalt u zo´n 25 km langs pittoreske bergdorpjes tot in Pego met zicht op de vallei “Vall de Gallinera”. Na Pego gaat u via Sagra, Tormos en Orba naar Parcent, daar begint u aan de Coll de Rates (628m). Coll de Rates is 6 km lang. Over deze afstand overbrugt u 335 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 5.6 %. Daarna gaat u wat op en neer langs authentieke bergdorpjes terug naar Muro de alcoy. U maakt deze dag ongeveer 1550 of 2300 hoogtemeters.

 • Dag 5 Rondrit via Xativa, 85 of 120 km

  De tweede rondrit vanuit Cocentaina begint met de beklimming van de Puerto d´Albaida (620 m). Dan daalt u af tot in het stadje Xàtiva, een plaatsje dat nog een beetje de oosterse sfeer van de islamitische periode heeft behouden en zeker een bezoek waard is. Vanuit Xàtiva fietst u tussen de sinaasappelboomgaarden naar Simat de Valldigna, waar u vlak voor deze plaats nog een pittig klimmetje krijgt. Na Simat de Valldigna komt er een lange en pittige klim met schitterend uitzicht, via de CV 675 naar Barx, ± 350 hoogtemeters. Na een prachtige afdaling kunt u zich opmaken voor de finale van deze rit, de beklimming van de Col Azafor (550 m). De klim is  ± 5 km met percentages van 12 – 20% !! Afdaling met zicht op de valei “Vall de Gallinera”, dan gaat u  weer terug naar Muro de Alcoy. De hoogtemeters voor deze dag zijn respectievelijk 1300 of 2000 hm.

 • Dag 6 Cocentaina- Villajoyosa, 90 km

  De rit begint klimmend naar de Puerto de Confrides ( 966 m ), 13 km klimmen met een gemiddelde van 5%, waarna u kunt genieten van een mooie afdaling met vergezichten over de Siërra de Serrella. Zodra u Guadalest bereikt ziet u enorme rotspunten met een oud kasteel. Vanaf hier fietst u via kronkelende wegen door een prachtige natuur naar de Middellandse Zee, naar de plaats Villajoyosa. Villajoyosa staat bekend om zijn vele bontgekleurde huizen die karakteristiek zijn voor dit stadje aan de Costa Blanca. Het hoogteverschil wat u vandaag overbrugd is ruim 1300 m.

 • Dag 7 Rondrit Sierra de Aitana, 85 of 125 km

  De laatste rondrit gaat weer door het hart van de Siërra de Aitana. Direct vanuit Villajoyosa begint de klim naar de Puerto de Tudons 25 km lang. Over deze afstand overbrugt u 1000 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 4.5%. Daarna daalt u af tot in Benifallim, hier begint de klim naar de Port de Benifallim (1010 m). Licht afdalend richting Xixona gaat u via een stukje N-340 naar Busot, tot aan Relleu. Hierna volgen korte klimmetjes met aan uw rechterhand uitzicht op de Middellandse Zee. Vanaf Relleu fietst u langs het stuwmeer weer terug naar Villajoyosa. De hoogtemeters zijn respectievelijk 1800 en 2400 meter. Een Koninginne-etappe als sluitstuk van deze prachtig fietsweek .

 • Dag 8 Vertrek naar Nederland of verlenging

  Transfer naar vliegveld en vertrek.

Costa Blanca & Sierra de Aitana

Spanje

Bij deze reis kunt u bijna iedere dag kiezen uit 2 aftsanden. U bepaalt hoeveel u precies wil fietsen. Onderschat de klimmetjes in de Sierra de Aitana. Het dragen van een helm is verplicht in Spanje.

Wat u ook nog moet weten?

Per persoon bij verblijf in 2-persoonskamer 2024

 • Iedere dag vanaf 1 november t/m 31 december € 648,-
 • Iedere dag vanaf 1 januari t/m 30 juni € 678,-
 • Iedere dag vanaf 1 juli t/m 31 juli € 728,-
 • Iedere dag vanaf 1 september t/m 31 december € 678,-

Toeslag 1-persoonskamer vanaf € 225,-

Bij te boeken

Extra nacht in Alicante, Castalla, Cocentina en/of Villajoyosa (incl. ontbijt)
Per persoon bij verblijf in 2-persoonskamer of 1-persoonskamer 
Prijzen op aanvraag

Vlucht Schiphol – Alicante v.v. incl. luchthavenbelasting en 15 kg ruimbagage vanaf € 195,- p.p. (excl. € 20,- ticketfee p.p.)
Transfer vanaf vliegveld naar Castella eigen fiets € 25,- p.p.

Fietshuur

Racefiets Merida Scultura € 185,-

Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 25,- per boeking​​​​​​

Inbegrepen

 • 7x hotelovernachtingen op basis van 2-persoonskamer met douche en wc
 • 7x ontbijt
 • Ontvangst met tapas en welkomstdrankje
 • Routebeschrijving (Nederlandstalig) met kaartmateriaal
 • GPS-tracks
 • Transfers van en naar de luchthaven Alicante
 • Toeristenbelasting
 • Service hulplijn

Bij te boeken

 • Vliegreis Schiphol – Alicante v.v. inclusief luchthavenbelastingen en 15 kg ruimbagage
 • Fietshuur
 • Extra nachten in Alicante, Castalla, Cocentina en/of Villajoyosa (incl. ontbijt)
 • Reis en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Boekingskosten
 • Toeslag fietsvervoer in vliegtuig op aanvraag
 • Overige maaltijden en consumpties

Bijzonderheden

 • Deze reis wordt uitgevoerd door een lokale partner

Vliegreis
U kunt bij dit arrangement een vlucht vanaf Schiphol, Eindhoven of Rotterdam reserveren. Transavia vliegt rechtstreeks van deze luchtahevns naar Alicante. Indien u liever van een andere luchthaven vertrekt (regionale of buitenlandse luchthaven) dan verzoeken wij u dat aan ons door te geven zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen uitzoeken. Aan het meenemen van uw eigen fiets in het vliegtuig zijn kosten verbonden. De kosten zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee gevlogen wordt. Bij boeking wordt u hierover geïnformeerd.

Transfer
De transfers van en naar de luchtahven zijn inbegrepen bij dit arrangement. Onze lokale agent heet u welkom op het vliegveld van Alicante waarna u zo snel mogelijk naar de eerste accommodatie in Castalla wordt gebracht. De transfer duurt ongeveer 30 minuten. Tevens bestaat de mogelijkheid om de afstand van vliegveld naar Castalla per fiets te overbruggen. Onze lokale agent zorgt in dat geval dat de huurfietsen voor u klaar staan en vervoert uw bagage naar Castalla. 

U verblijft tijdens deze reis in de onderstaande hotels. De accommodaties kunnen wisselen vanwege beschikbaarheid

 • Castalla

  Casa Camaleón is een klein en persoonlijk guesthouse aan de rand van Castalla met uitzicht op het prachtig gerestaureerde kasteel. Het bestaat uit drie appartementen met 2-persoonskamers met eigen badkamer.

 • Cocentaina

  Hotel Anna is een vriendelijk klein hotel. Deze kamers zijn met airconditioning. We raden je aan om tijdens je bezoek aan Cocentaina tapas te proberen bij een van de restaurants in de buurt, zoals Nou Raspa of Casa Vicentica.

 • Villajoyosa

  Hotel Allon Mediterrania bevindt zich aan de Costa Blanca en is gelegen aan de boulevard van de kust in Villajoyosa. Het biedt kamers met airconditioning, een balkon en uitzicht op zee. Het heeft een buitenzwembad en een fitnessruimte. Iedere kamer beschikt over een parketvloer en een moderne inrichting.

De fiets
Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets, voor vertrek uit Nederland, daarom grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel) fietsslot, plaksetje, reservebinnenband, multitool, pompje en extra remblokjes mee te nemen.

De huurfiets
Heeft u een huurfiets besteld, dan ontvangt u deze bij aankomst in Alicante in ruil voor uw fietsvoucher. U kunt de Merida Scultura huren. Deze lichte fiets met carbon voorvork is afgemonteerd met een Shimano Tiagra SS groep in de verhouding voor 50 – 34 en achter 12 – 32.
Let op: voor optimaal fietscomfort raden wij aan wanneer u gebruik wilt maken van uw fietsschoenen met een klik-systeem ook uw eigen pedalen mee te nemen.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

Het dragen van een fietshelm is verplicht in Spanje.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

 • Huurfiets Costa Blanca Racefiets

  De lichte en comfortabele Merida Scultura racefiets is niet voor niets de keuze van de klimmers van Team Bahrain Victorious. Kies voor de superlichte Scultura met carbon frame voor de meest sportieve eigenschappen en schijfremmen voor optimale remprestaties.

Arrangement
Deze reis is op basis van logies en ontbijt. Indien gewenst geven onze lokale agenten u graag en goed advies over de restaurants in de omgeving. Drankjes en andere bijkomende persoonlijke uitgaven dient u elke dag voor het vertrek af te rekenen.

Routebeschrijvingen
De routebeschrijving bestaat uit een beschrijving die wordt aangevuld met kaartmateriaal. Het kaartmateriaal is niet ingetekend en kan als aanvulling op de routebeschrijving worden gebruikt. De routes zijn met zorg uitgezet; mochten er desondanks onjuistheden of veranderingen in voorkomen, dan stellen we het op prijs als u ons dit laat weten.

Technische assistentie en hulp onderweg
Wanneer er onderweg serieuze problemen met uw huurfiets voordoen (we gaan er vanuit dat u lekke banden e.d. zelf kunt repareren), dan kunt u contact opnemen met onze lokale agent.

Bagagevervoer
Het bagagetransport vindt plaats op de etappedagen tussen 9.00 uur en 16.00 uur. Tegelijk met het overhandigen van uw bagage op dag 1 ontvangt u uw huurfiets. Voor het bagagevervoer geldt een maximum gewicht van 20 kg. Tevens willen we u vragen om er rekening mee te houden dat het voor de bagagevervoerder prettiger is om twee lichtere tassen (+/- 10 kg) te moeten tillen in plaats van één zware tas. U doet er verstandig aan om geen waardevolle voorwerpen, geld of reisdocumenten in uw bagage te laten zitten.

Kleding
Het dragen van een goede fietshelm is verplicht in Spanje en kan ernstig letsel voorkomen in geval van een valpartij. Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Afhankelijk van uw fiets is een fietsbroek met zeem aan te bevelen. Verder: een tasje voor onderweg, een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.