Fietsvakantie Engeland Coast 2 Coast

Coast 2 Coast

Dwars door Noord-Engeland

Vanaf € 1.448,-
Boeken
Samenvatting
 • 8 dagen
 • 55 km per dag
 • Start IJmuiden Veerboot naar Newcastle
 • Finish IJmuiden Veerboot vanaf Newcastle
Hoogtepunten
 • Van kust naar kust
 • Lake District
 • North Pennines
 • Ook met E-bike
Kenmerken
 • Groep
 • Groepsreis
 • Hotel
 • Fietsniveau 4

  Afstand: 50 - 85 km gemiddeld per dag. Hoogtemeters: 800 - 1200 hm gemiddeld per dag. Tochten met een sportief karakter. De hellingen zijn steiler en langer dan die van de voorgaande categorieën. 

Coast 2 Coast Noord-Engeland

Dit is een echte klassieker! Van Whitehaven aan de Ierse Zee naar Tynemouth aan de Noordzee fietst u door typisch Noord-Engels landschap. Groene, lege heuvels omzoomd door eeuwenoude stenen muurtjes en hier en daar een dorpje met lokale pub. Inclusief een verblijf van 2 nachten in het romantische Lake District.

Er is geen lange reistijd in auto, bus of vliegtuig nodig voor deze reis. U stapt in IJmuiden op de veerboot en komt de volgende ochtend uitgerust aan in Newcastle waar uw fietsvakantie direct begint. Zelfs na Brexit is Groot-Brittannië dichterbij dan u denkt. Met deze reis gaat een ervaren lokale, Engelsprekende gids mee en er is ondersteuning onderweg. U overnacht in sfeervolle B&B's en kleine hotelletjes.

Dagprogramma

 • Dag 1 Vertrek IJmuiden

  De veerboot van IJmuiden naar Newcastle vertrekt rond 17.00 uur. Het meenemen van uw eigen fiets is inbegrepen.  

 • Dag 2 Aankomst Newcastle. Transfer naar Keswick.

  Na aankomst in Newcastle rond 9 uur, volgt er een transfer naar uw hotel in Keswick, midden in het Lake District. Hier heeft u volop de tijd dit leuke plaatsje alvast te verkennen.

 • Dag 3 Whitehaven - Keswick, 51 km

  Na een vroeg ontbijt is er een transfer naar Whitehaven aan de Ierse Zee. Hier begint het avontuur. De kuststrook is wat druk en industrieel, maar na een paar kilometer fietst u al in de uitlopers van het Lake District, één van de mooiste gebieden in het Verenigd Koninkrijk. Eerst volgen we de routes van het Cumbrian Cycle Network, en later een fietspad op een oude spoorbaan naar Kirkland. Hierna volgt een glooiende landweg voor we bij de Whinlatter Pass de eerste echte klim te verstouwen krijgen. What goes up must go down en dus staat als afsluiting een heerlijke afdaling langs de oevers van de Derwent rivier naar uw bestemming Keswick op het programma. U stijgt 1000 meter.

 • Dag 4 Keswick, vrije dag of rondrit

  Vandaag heeft u een dag ter vrije besteding in het Lake District. We hebben twee fietsrondjes uitgezet die u ieder apart kunt doen of in een 8 aan elkaar kunt plakken met Keswick als verbindingspunt. Het rondje rond het Bassenthwaite Lake is ongeveer 30 kilometer waarbij u rond de 200 meter stijgt. Het rondje rond het Derwentwater is 18 kilometer en is nagenoeg vlak. Is dat allemaal niet genoeg, dan kan de gids u ook nog uitbreidingen voorstellen. U kunt uiteraard ook het gebied wandelend verkennen, er zijn legio uitgezette routes. Het belangrijkste is dat u geniet van de natuur op deze dag in het Lake District.

 • Dag 5 Keswick – Alston, 74 km

  Vanuit Keswick volgt u eerst een andere oude spoorbaan langs de rivier Greta. Al snel kunt u de mysterieuze steencirkel van Castlerigg bezoeken. Na het dorp Threkeld fietst u over rustige landwegen met geweldige uitzichten onderweg. De bergen Blencathra (868 m) en Great Dodd (856 m) torenen boven Deepdale uit. De volgende plaats is Greystoke Castle, het voormalige huis van Lord Greystoke, de persoon op wie het verhaal van Tarzan is gebaseerd. U rijdt nu door boerenland met stadjes en dorpen als Penrith, Edenhall en Langwathby. Daarna is het serieus klimmen naar Hartside Pass (580 m), bij de C2C veteranen bekend als The Climb! Maar zoals altijd mag u daarna afdalen en na een aantal heerlijke kilometers met de wind in de haren (door uw fietshelm heen) bereikt u het kleine dorpje Alston. U stijgt 1400 meter.

 • Dag 6 Alston – Edmundbyers, 56 km

  Vandaag bereikt u het hoogste punt van deze C2C fietsvakantie. De eerste stop is bij de oude loodmijn bij het dorpje Nenthead. Hierna gaat het flink omhoog naar het dak van de C2C, Black Hill (609 m). Hierna volgt een min of meer verplichte stop in Allenheads. Niet alleen is dit het hoogst gelegen dorp in Engeland, het is ook de plaats van de beroemde pub The Allenheads Inn. Deze pub is zo volgestouwd met allerlei antieke spullen dat het gewoon lastig is de bar te bereiken om iets te bestellen. Hierna rijdt u door geweldig leeg landschap naar Rookhope en Stanhope. De dag eindigt met de laatste klim naar Crawleyside Bank waarna we bij Parkhead Station onze accommodatie voor de nacht opzoeken. U stijgt 1100 meter.

 • Dag 7 Edmundbyers - Tynemouth, 69 km. Vertrek Newcastle.

  Deze laatste dag begint met een fietstocht over de Waskerley Way, een verkeersvrije route door het ruige en ruime land van de North Pennines AONB (Area of Outstanding Natural Beauty). Onderweg naar de Noordzee fietst u gestaag dalend door prettig groen land over vele oude bruggen en spoorviaducten. Na het oversteken van de ‘Blinking Eye’ Millennium Bridge bent u in Newcastle en fietst u naar de lunchstop in ‘The Cycle Hub‘, een geweldig café en fietsenwinkel in één. Helemaal bijgetankt legt u dan de laatste kilometers van deze Coast to Coast af en kunt u aan het strand uw voorwiel in de Noordzee dippen. Gefeliciteerd, u heeft het gehaald! De veerboot naar IJmuiden vertrekt om 17.00 uur. U stijgt 400 meter. 

 • Dag 8 Aankomst IJmuiden

  Rond 10.00 uur komt u weer aan in de haven van IJmuiden. 

Fietsen in Noord-Engeland

Fiets dwars door Engeland van kust naar kust.

Een uitdaging met een duidelijk doel, dat is deze fietsvakantie van kust naar kust in Noord-Engeland. Een schitterende reis die echter niet te onderschatten is. Afgezien van de laatste dag is het nergens echt vlak. U zult onderweg op alle dagen wel een aantal pittige klimmetjes moeten overwinnen en in Engeland doen ze niet aan haarspeldbochten. Het unieke typisch Noord-Engelse landschap van het Lake District en de North Pennines vergoeden echter veel. En tijdens het bezoek aan de lokale pub op de laatste fietsdag zijn de inspanningen al snel vergeten. U fietst bijna altijd over rustige landweggetjes.

Vertrekdata

Begin
Eind
Accommodatie
Vanaf
Beschikbaarheid

Wat u ook nog moet weten?

Reissom
18 juni 2023: incl. veerboot vanaf € 1.448,- 
23 juli 2023: incl. veerboot vanaf € 1.548,-
13 augustus 2023: incl. veerboot vanaf € 1.498,-

Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Bij te boeken

1-persoonskamer € 325,-

Fietshuur
Hybride € 160,- 
E-bikes € 270,- 

Bijzonderheden

U kunt deze reis ook, vanaf 6 personen, met een andere datum boeken. Vraag een vrijblijvende offerte aan per mail.

Inbegrepen

 • Incl. veerboot van Ijmuiden naar Newcastle
 • 5 overnachtingen in hotels op basis van 2-persoonskamer met bad of douche/wc
 • 5x Ontbijt 
 • 5x Lunchpakket
 • Verzorging onderweg
 • Lokale Engelstalige reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

 • Veerboot IJmuiden-Newcastle v.v incl. fiets op basis van een 4-persoonsbinnenhut op indeling.
 • 1-persoonskamer ( voor de 5 nachten in Engeland) 
 • Fietshuur
 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden en consumpties
 • Lokale toeristenbelasting

Bijzonderheden

U dient deze reis snel te boeken vanwege de relatief kleine hotels en het tarief van de veerboot van IJmuiden naar Newcastle wordt snel duurder.

Boot
U kunt met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle. Het schema van de veerdienst is als volgt:
IJmuiden vertrek 17.30 uur, Newcastle aankomst 09.15 uur
Newcastle vertrek 17.00 uur, IJmuiden aankomst 09.45 uur.

Uw eigen fiets kan zonder problemen mee. Er zijn verschillende soorten accommodaties aan boord. Vraag bij boeking naar de details. Als u alleen reist, kunnen we u indelen in een hut met andere deelnemers van hetzelfde geslacht. De standaardprijs is op basis van verblijf in een 4-persoonsbinnenhut. Als u een hut voor alleengebruik wilt, is er een opslag. U kunt in IJmuiden uw auto voor € 7,- per nacht parkeren op een afgesloten terrein. De tarieven voor de veerboot fluctueren. Wij raden aan op tijd te boeken. 

Transfers
Vanaf de veerhaven is er op dag 2 een transfer met een minibus naar Keswick en op dag 3 van Keswick naar Whitehaven, incl. het vervoer van uw eigen fiets.

U verblijft tijdens de reis in B&B’s en kleine familiehotels.

De fiets
Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets, voor vertrek uit Nederland, daarom grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel) fietsslot, plaksetje, reservebinnenband, multitool, pompje en extra remblokjes mee te nemen.

De huurfiets
Uw huurfiets wordt op de dag van aankomst in Engeland aan u overhandigd. De fiets wordt geleverd met fietstas, reparatieset en fietshelm. Hoewel niet strict verplicht in het VK, raden wij het dragen van een helm aan onder alle omstandigheden. 
U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terrasstop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

Arrangement
Deze reis is op basis van logies, ontbijt en lunch (van dag 2 t/m 7).

Reisbegeleiding
De reisbegeleider zorgt voor etappe-informatie, bagagevervoer, technische assistentie en materiaalservice. De begeleider spreekt Engels. De reisbegeleiding staat voor u klaar en zorgt ervoor dat uw reis zo optimaal mogelijk verloopt!

Technische assistentie en hulp onderweg
Wanneer er zich onderweg serieuze problemen met uw huurfiets voordoen (we gaan er vanuit dat u lekke banden e.d. zelf kunt repareren), dan kunt u dit melden aan uw reisleider.

Routebeschrijving
U ontvangt de routekaartjes bij aankomst tijdens het welkomstpraatje. De GPS-tracks kunt u circa 2 weken voor vertrek per mail opvragen.

Fiets
U kunt uw eigen fiets meenemen of een fiets huren. Bij de reissom is een huurfiets niet inbegrepen. De huurfiets is inclusief fietscomputer, fietstassen en een bidonhouder. Een bidon moet u zelf meenemen of ter plekke kopen. Gereedschap en een beperkte hoeveelheid aan reservemateriaal, zoals remblokjes en binnen- en buitenbanden, zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen zijn fietsenmakers te vinden.

Denk daarnaast aan:

 • Een stuurtas of kleine fietstas voor de kleinere spullen onderweg (fototoestel, fruit, e.d.).
 • Fietshelm: het dragen van een helm is niet verplicht in Engeland, maar er is bijna niemand die zonder helm fietst. We raden het gebruik van een fietshelm sterk aan, voor iedereen, altijd en overal!

Kleding
Een goede fietsbroek is onontbeerlijk. Een fietsbroek hoort een goede pasvorm te hebben, nauw aan te sluiten en mag nergens knellen. De zeem moet zacht zijn en zo weinig mogelijk naden hebben. Een zweethemd en een fietsshirt zijn niet noodzakelijk, maar kunnen het fietscomfort verhogen. Het is prettig als de kleding niet wappert, maar goed aansluit op het lichaam zonder dat het de bewegingsvrijheid beperkt.

Denk verder aan het volgende:

 • een tasje voor onderweg (overdag kun je tijdens het fietsen niet bij je bagage)
 • lichte regenkleding (waterdichte jas en broek)
 • zak/hoofdlamp
 • fototoestel
 • hoofddeksel (pet), zonnebril, zonnebrand en anti- muggenmelk
 • T-shirts / fietsshirts
 • (fleece) sweater / vest / trui
 • windjasje
 • korte (fiets)broeken en lange fietsbroek
 • zwemkleding
 • sokken (Coolmax/Thermolite)
 • thermokleding
 • fietsschoenen en slippers
 • fietshandschoenen

Bagagevervoer
Op de etappedagen hoort u van de reisbegeleider hoe laat en waar u uw bagage moet afgeven en hoe laat u over de bagage kunt beschikken in de volgende verblijfplaats. Zorg dat elk stuk bagage gelabeld is: vooral uw naam op het label is belangrijk; hotels of bestemmingen hoeven er niet op te staan. U ontvangt hiervoor labels. Houdt u rekening met de rug van uw reisbegeleider: per tas of koffer geldt een maximumgewicht van 15 kilo. U mag van ons zoveel tassen/koffers meegeven als u wilt. Tip: neem een tas mee in uw koffer en doe daar tijdens de rondreis een deel van de bagage in, zodat elke koffer en tas onder de bagagelimiet blijft.

Paspoortinformatie
U hebt een geldige paspoort nodig bij aankomst in het VK. 

Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort of identiteitskaart en eventuele benodigde visa) te beschikken. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende voorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Zoals ook vermeld in de ANVR Reizigersvoorwaarden  (Boekingsvoorwaarden) 2021 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Voor overige informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee.