Fietsvakantie Cycladen

Cycladen, incl. Santorini

Eilandhoppen in Griekenland

Vanaf € 1.198,-
Boeken
Samenvatting
 • 18 dagen Met vliegtuig
 • 35 - 40 km per dag
 • Start Rhodos Luchthaven Rhodos
 • Finish Rhodos Luchthaven Rhodos
Hoogtepunten
 • 6 eilanden
 • Druipsteengrotten van Antiparos
 • Het vulkaaneiland Santorini
 • Marmergroeven op Naxos
Kenmerken
 • Individueel
 • Individuele reis
 • Hotel
 • Fietsniveau 3

  Afstand: 45 - 75 km gemiddeld per dag Hoogtemeters: 500 - 800 hm gemiddeld per dag
  Zo af en toe langere en steilere hellingen zonder dat deze overheersen. Korte etappes kunnen meer klimwerk bevatten.

Fietsen op de Cycladen

Tijdens deze fietsvakantie Griekenland Cycladen maakt u kennis met een archipel van zonovergoten eilanden in de diepblauwe Egeïsche Zee. In 18 dagen bezoekt u in totaal 5 verschillende eilanden.

U start op Rhodos, een bosrijk eiland behorende tot de Dodekanesos. Per nachtboot vaart u dan naar Syros, een wat apart eiland vanwege zijn architectuur (grijsrood) en religie (rooms-katholiek ipv Grieks-orthodox). Lokale veerboten brengen u dan achtereenvolgens naar Paros (van waaruit u een fietstocht maakt op het eiland Antiparos), Naxos en Santorini waar blauw en wit de toon aangeven in de steden en dorpen. In Paros logeert u in het hoofdstadje. In Naxos aan een paradijselijk strand. Na de stilte van de groene eilanden Paros en Naxos met hun marmergroeves en mooie bergdorpen reist u naar het drukkere Santorini. Dit spectaculaire eiland bestaat uit de kraterrand van een actieve vulkaan. Van Rhodos vliegt u weer huiswaarts.

Dagprogramma

 • Dag 1 Startpunt Rhodos

  U wordt opgehaald van het vliegveld van Rhodos en naar uw hotel in Kalavarda gebracht (soms wijken we uit naar Fanes of Theologos). De hotels liggen circa 1 km van het strand.

 • Dag 2 Rhodos, rondrit Kritinia, 35 km

  U maakt een prachtige rit langs de nauwelijks bewoonde westkust. Onderweg bezoekt u opgravingen van de antieke stadstaat Kamiros, u bezoekt het dorpje Mandriko met zijn mooie kerk en gastvrije café, de vissershaven van Skala Kamiros en het strand van Kopria, gelegen tussen rotswanden. Op het verste punt van de route kijkt u vanaf de kasteelruïne van Kritinia (stammend uit de kruisvaarderstijd) uit over de eilandengroep van Chalki.

 • Dag 3 Rhodos, rondrit Apollona, 48 km

  Door een groen dal klimt u naar Salakos aan de voet van de groene bergrug Profitis Ilias. Daarna fietst u om deze bergrug heen over een panoramaweg door de dorpen Apollona en Platania. Eleousa is een voormalige Italiaanse nederzetting en niet ver buiten dit dorp ligt Fountoukli, de oudste byzantijnse kapel van Rhodos.

 • Dag 4 Rhodos, van Kalavarda naar Rhodos-Stad, 42 km + overtocht naar Syros

  Door het bosrijke binnenland van Rhodos fietst u naar dorpen als Maritsá en Pastída voor een koffiepauze op een aangenaam dorpsterras. Via sluiproutes fietst u Rhodos-stad binnen, waar vijf markante zuilen wachten op een kleine fotosessie. Daarna daalt u af naar de haven, waar u met de boot naar Syros vertrekt. Op de boot beschikt u over een cabine met eigen sanitair. Na de middernachtelijke aankomst op Syros slaapt u verder in uw hotel. Syros is een bijzonder eiland omdat het overwegend rooms-katholiek is en niet orthodox. Ook de bouwstijl van de hoofdstad Ermoupoli wijkt af van het blauwwitte van de Cycladen en is eerder grijsrood, zoals Korfoe of Nafplio. Ermoupoli en de tweede stad Ano-Syros zijn gebouwd tegen steile heuvelflanken. Het hotel ligt in Ermoupoli, dichtbij het centrum.

 • Dag 5 Syros, rondit Chroussa, 31 of 50 km

  Deze dagtocht begint met spectaculaire uitzichten op Ermoupoli en Ano Syros. Daarna klimt u naar een van de mooie dorpen in het binnenland, Chroussa. De kerk van Faneromeni ligt heel markant op een van de hoogste punten. Na de badplaats Kini keert u terug naar Ermoupoli. U kunt de tocht uitbreiden met een retourrit naar het noorden. Dit gebied is veel bergachtiger dan het zuiden en er zijn indrukwekkende uitzichten op de buureilanden Mykonos en Tinos.

 • Dag 6 Boot van Syros naar Paros

  Als de boot pas later op de dag vertrekt, kunt u, voordat u oversteekt, de rit naar het noorden van Syros maken, als u daar gisteren niet aan toe bent gekomen. Uw hotel op Paros ligt midden in het netwerk van steegjes van de hoofdplaats Parikia, tussen de witgepleisterde huizen en de kerkjes met blauwe koepels.

 • Dag 7 Paros, rondrit Naousa en Lefkes, 41 of 51 km

  Vandaag staat de belangrijkste route van Paros op het programma. Die gaat eerst naar de Kolymvithres, markante rotsen met kleine zandstrandjes. Naoussa is de belangrijkste vissershaven van Paros. Via een vlakke route gaat het zuidwaarts naar Piso Livadi. Het slot van de route gaat door het binnenland. Hier ligt het mooie bergdorp Lefkes met prima taverna’s voor een heerlijke Griekse lunch.

 • Dag 8 Paros, rondrit Antiparos, 35 km

  Vandaag staat er een dagtocht op het programma naar het buureilandje Antiparos, waar u een erg mooie druipsteengrot kunt bezoeken. Een frequent varende veerpont brengt u in 10 minuten van Pounta op Paros naar het enige echte dorp op Antiparos. Door het binnenland fietst u naar de grot en langs de kust keert u terug naar de veerpont.

 • Dag 9 boot naar Santorini, Haven-Karterados, 8 km

  De haven van Santorini ligt aan de voet van de spectaculaire kraterwand. De vulkaan is circa 1600 vC uitgebarsten en maakte een eind aan de Minoïsche cultuur. De weg klimt met veel haarspeldbochten tegen de kraterwand omhoog (290 hoogtemeters in 4 km, gem. 8%). U mag zich aan deze klim wagen (zeer lonend wegens de uitzichten). U kunt ook met de bagagewagen meerijden en uw fiets beneden laten staan. Als u voor de laatste optie kiest, gaat u verder niet fietsen op het eiland. U ontvangt,om deze reden, dan ook bij de routebeschrijving een mooie wandelroute op het eiland.

  Santorini is niet het meest voor de hand liggende fietseiland van de Cycladen, maar het is een bezoek wel meer dan waard door zijn spectaculaire ligging en zijn overvloed aan wit en blauw gepleisterde kerken en huizen. Santorini was een grote vulkaan die circa 1600 vC uitbarstte. Wat overbleef was de rand van de krater die steil uit zee omhoog rees, tot boven de 300 m hoog. Bovenop ontstonden dorpen als Oia (spreek uit Ia) en Fira, waarvan de witte huizen scherp afsteken tegen de donkerbruine kraterrand. Santorini trekt veel toeristen vanuit de hele wereld. U ziet er meer Japanners en Chinezen dan Engelsen of Duitsers. Door de toeloop aan toeristen is een aantal wegen druk.

 • Dag 10 Santorini, rondrit Oia, 28 of 29 km of Rondrit Akrotiri, 37 of 45 km

  U fietst eerst naar de hoofdplaats Fira, die spectaculair op de rand van de krater is gelegen. Daarna fietst u deels over de kraterrand naar Oia. Ook hier zijn de witgepleisterde huizen fraai op de kraterrand gedrapeerd. Voor de terugweg zijn er twee routes, die niet zozeer in afstand verschillen maar wel in de te bedwingen hellingen. De zwaarste variant daalt af naar de oostkust waar stille stranden u uitnodigen, waarna u op het eind nog even flink moet klimmen. Voor wie de fietsen aan de haven heeft laten staan, is er een prachtige wandeling vanaf uw hotel. Na ruim 1 km bereikt u de kraterrand in het hoofdstadje Thira en helemaal over die rand wandelt u naar Oia, met de meest spectaculaire uitzichten. Na 11 km neemt u in Oia de bus terug naar Thira (elke 20 minuten) en u wandelt dan in ruim 1 km terug naar uw hotel.

  Rondrit Akrotiri, 37 of 45 km.
  Hoogtepunten van deze dagtocht door het zuiden van het eiland Santorini zijn de dorpen Pýrgos en Megalochóri, de zwarte stranden van Perivóli, de uitzichten op de krater bij het dorp Akrotíri en de gelijknamige opgravingen ten zuiden van dat dorp, uit de tijd van vóór de vulkaanuitbarsting. Het is een pittige route, met name de klim naar Pýrgos in het eerste deel en door Megalochóri op de terugweg. Nabij Akrotíri zijn er een paar stukjes onverhard.

   

 • Dag 11 Boot naar Naxos, Van Naxos-Stad naar Agia Anna, 12 km

  De veerboot brengt u naar Naxos (circa 2 uur), het grootste en groenste eiland van de Cycladen. Een korte fietstocht voert u van de hoofdstad naar de badplaats Agia Anna, waar u logeert in luxe studio’s op een stil deel van een camping. Deze camping ligt direct aan zee, in een paradijselijk gebied.

 • Dag 12 Naxos, rondrit Dimitra-tempel, 43 km

  De tocht begint makkelijk door het vrijwel vlakke kustgebied. Dat een aantal wegen onverhard is, levert nauwelijks moeilijkheden op. Vanaf Agiassos fietst u geleidelijk omhoog het binnenland in, waar aan de voet van de berg Zas de prachtige opgravingen van de tempel van Dimitra liggen. Hierbij is ook een klein museum. Via mooie dorpen als Sangri en Vivlos keert u terug naar Agia Anna.

 • Dag 13 Naxos, rondrit Potamia-dal en Marmergroeves, 60 km

  Vandaag fietsen we de koninginnerit op Naxos. Eerst fietst u door het Potamia-dal met drie prachtige dorpjes naar het hart van het eiland. Hier liggen op een plateau vol olijf- en fruitgaarden mooie dorpen, waarvan vooral Filoti met zijn mooie platanenplein tot de verbeelding spreekt. Een mooie geleidelijke klim langs de flanken van de Zas brengen u in Apíranthos, het hoogste punt tijdens deze reis. Op de terugweg komt u door het gebied waar al eeuwenlang het mooiste marmer van Griekenland wordt gedolven. De marmergroeves zijn indrukwekkend en ook heel mooi zijn de Kourosbeelden: deze zo goed als complete beelden zijn nooit op hun bestemming aangekomen en liggen nog in hun oude groeves.

 • Dag 14 Naxos, rustdag

  Het goudgele strand van Agia Anna ligt er uitnodigend bij voor deze rustdag. Vanuit Agia Anna is er een frequente busdienst tot laat in de avond naar het mooie hoofdstadje van Naxos. In het oude deel van de stad is een netwerk van steegjes aan de voet van de Akropolis.

 • Dag 15 Naxos, 26 km, overtocht naar Syros

  In de ochtend fietst u dwars het eiland over via mooie dorpen als Vivlos, Melanes en Engares. De tocht eindigt aan de haven. Hier neemt u de boot naar Syros (indien er geen rechtstreekse boot is, dan vaart u via Mykonos of Tinos, alwaar u overstapt op een boot naar Syros).

 • Dag 16 Syros, rondrit Galasos en Piskopi 35 km, boot naar Rhodos

  De rondrit doet eerst de zuidkust aan en slingert dan door de binnenlanden naar de mooiste badplaats van Syros, Galasos. Op de terugweg bezoekt u twee prachtige dorpen, Danakós en Piskopió. De boot vertrekt pas rond 11 uur ’s avonds. Op de veerboot logeert u in een luxe cabine met eigen badkamer.

 • Dag 17 Rhodos, rustdag of stadswandeling

  U kunt lekker uitslapen op de boot die rond 10 uur in Rhodos-Stad arriveert. Het hotel ligt vlakbij het middeleeuwse centrum. Er is een prachtige stadswandeling beschikbaar die niet alleen alle highlights aandoet (uit de tijd van de Kruisvaarders, uit de Turkse en uit de Italiaanse periode), maar ook langs onbekende plekjes gaat in de, volledig onder UNESCO-bescherming staande, binnenstad.

 • Dag 18 Vertrek naar Nederland

  Als uw vliegtuig pas ’s avonds vertrekt, dan is er vandaag nog een fietstocht naar Kalavarda. Deze slingert kriskras langs de westkust. U wordt vanuit Kalavarda (of bij een ochtendvlucht vanuit Rhodos-Stad) naar het vliegveld gebracht.

Fietsen op de Cycladen

Griekenland

U fietst op enkele eilanden van de Cycladen met start en finish op Rhodos, een eiland van de Dodekánisos. Rhodos ligt in het zuidoosten van de Egeïsche Zee, voor de Turkse zuidwestkust. De Cycladen liggen in het midden van de Egeïsche Zee, het deel van de Middelandse Zee dat wordt begrensd door de kust van het Griekse vasteland in het westen en noorden, door Turkije in het oosten en door Kreta in het zuiden.

Naxos
Paros
Dimitra-tempel - Naxos
Paros
Santorini
Santorini
Rhodos-stad

Wat u ook nog moet weten?

Per persoon, bij verblijf in 2-persoonskamer 2024

 • Iedere donderdag vanaf 25 april t/m 16 mei € 1.198,-
 • Iedere donderdag vanaf 23 en 30 mei, 6 en 13 juni € 1.298,-
 • Iedere donderdag 29 aug. € 1.328,-
 • Iedere donderdag 5 en 12 sept. € 1.298,-
 • Iedere donderdag vanaf 19 sept. t/m 3 okt. € 1.198,-

Per persoon, bij verblijf in 1-persoonskamer

 • Iedere donderdag vanaf 25 april t/m 16 mei € 1.698,-
 • Iedere donderdag vanaf 23 en 30 mei, 6 en 13 juni € 1.825,-
 • Iedere donderdag 29 aug. € 1.875,-
 • Iedere donderdag 5 en 12 sept. € 1.825,-
 • Iedere donderdag vanaf 19 sept. t/m 3 okt. € 1.698,-

Toeslag alleenreizend € 150,-

Bij te boeken

Extra nacht in Kalavarda vooraf (incl. ontbijt)
Per persoon, bij verblijf in een 2-persoonskamer € 39,-
Toeslag 1-persoonskamer € 22,-

Extra nacht Rhodos-Stad achteraf
Per persoon, bij verblijf in een 2-persoonskamer € 48,-
Toeslag 1-persoonskamer € 30,-

Vliegreis Schiphol – Rhodos v.v. incl. 15 kg ruimbagage vanaf € 250,-
Transfer eigen fiets € 20,-

Fietshuur

 • Toerfiets € 100,-
 • E-bike € 145,-

Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 25,- per boeking

Inbegrepen

 • 16x hotelovernachtingen op basis van 2-persoonskamer met douche en wc
 • 4x ontbijt (op Rhodos) en 1x diner (dag 2 in Kalavarda)
 • Transfer luchthaven Rhodos bij aankomst en vertrek
 • Bagagevervoer (behalve op Syros en Paros)
 • 1 x overtocht veerboot Rhodos – Syros, inclusief 2-persoonshut met eigen sanitair
 • 1 x overtocht veerboot Syros - Rhodos, inclusief 2-persoonshut met eigen sanitair
 • Routeboekje met beschrijving en kaartmateriaal
 • Persoonlijke ontvangst en routebespreking bij aankomst
 • GPS-tracks
 • Service hulplijn

Bij te boeken

 • Vliegreis Schiphol – Rhodos v.v.
 • Fietshuur
 • In elke etappeplaats extra nacht mogelijk mits passend in de boot- en vluchtschema’s
 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Boekingskosten
 • Overige boottickets: ca. € 145,- tot € 190,- p.p.
 • Overige maaltijden en consumpties
 • Op Paros en Syros, geen bagagetransfer. De hotels liggen vlakbij de boot resp. 350 meter en 200 meter

Bijzonderheden

 • Vanwege het schema van de veerdiensten kunt u deze reis alleen op donderdagen starten.
 • Het programma kan wijzigen door veranderingen in de dienstregeling van de verschillende veerdiensten tussen de eilanden.
 • Deze reis wordt uitgevoerd door een lokale partner

Vliegreis
U kunt bij dit arrangement een vlucht vanaf Schiphol reserveren inclusief 15 kg ruimbagage p.p..Indien u liever van een andere luchthaven vertrekt (regionale of buitenlandse luchthaven), dan verzoeken wij u dat aan ons door te geven zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen uitzoeken. De vluchtprijzen kunnen erg fluctueren en verschillen per periode. 

Transfer
Na aankomst op het vliegveld wordt u opgehaald en naar uw hotel in Kalavarda (20 min) gebracht. Ook aan het einde van de reis wordt u vanaf Rhodosstad naar het vliegveld gebracht. Als u uw vluchten niet via Cycletours heeft geregeld, verzoekn wij uw vriendelijk uw vluchttijden en vluchtnummers door te geven.

U verblijft tijdens deze reis in middenklasse-accommodatie (2- of 3-sterren). Alle kamers hebben een eigen wc en bad/douche.

In de regel gebruiken wij de onderstaande hotels. Vanwege beschikbaarheid kan daar van afgeweken worden.

 

 • Rhodos, Kalavarda

  Hotel Maistrali is onze thuisbasis op Rhodos. Achter dit hotel ligt de fietswerkplaats van onze lokale agent. Daar weer achter liggen de Melina-appartementen, elk met twee slaapkamers en een woonkeuken. Aan de voorzijde is een mooi terras met zeezicht en aan de achterzijde met bergzicht.

 • Cycladen, Syros

  Hotel Halaris in Ermoupoli op Syros ligt vlakbij de haven en ook dicht bij het centrum van Ermoupoli. Het is gevestigd in een stijlvol historisch pand uit 19e eeuw. De kamers zijn comfortabel en hebben airco.

 • Cycladen, Paros

  Hotel Captain Manolis in Parikia ligt aan een groen binnenplaatsje midden in het oude deel van Parikia, het hoofdstadje van Paros. Je loopt zo vanuit je kamer de pittoreske steegjes in. De kamers met airco kijken uit op de binnenplaats waar u lekker buiten kunt zitten.

 • Cycladen, Santorini

  Santorini Pension Atlas met zwembad in Karterados is klein hotel met een mooi zwembad aan een doorgaande weg. Het wordt gerund door de Zwitserse Trudi en haar half-Griekse dochter. Alle kamers beschikken over airconditioning.

 • Cycladen, Naxos

  Studio’s Magaras in Agia Anna op Naxos is heeft ruime studio’s met airco liggen op een rustig deel van een camping direct aan zee net buiten de badplaats Agia Anna. Elke studio ligt begane grond en beschikt over keuken en een terrasje.

 • Rhodos, Rhodos-stad Elite

  Hotel Elite ligt bijna op de noordpunt van zowel Rhodos-eiland als Rhodos-stad, in een rustig deel van de wijk en op een kleine 50 meter van een groot zandstrand. De historische binnenstad van Rhodos ligt op slechts 10 minuten lopen. Er is een uitgebreid ontbijtbuffet. Alle kamers beschikken over airconditioning en gratis WiFi.

De fiets
U kunt eventueel uw eigen fiets meenemen.

De huurfiets
Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze in opgegeven maat en type voor u klaar in de werkplaats achter Hotel Vouras in Kalavarda. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een plaksetje, fietspomp en een reserve binnenband. De fietsen zijn voorzien van een fietstasje en een bidonhouder. Een bidon moet u zelf meenemen (kleine flesjes bronwater passen meestal ook in de bidonhouder en zijn in Griekenland overal te koop). Minstens één van uw fietsen is voorzien van een fietscomputer. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terrasstop uw fiets altijd op slot te zetten.

Indien u via Cycletours een huurfiets heeft gereserveerd, raden we u aan de reisverzekering uit te breiden met bagage én de uitbreiding extra bedrag hobby- en sportuitrusting.

 • Huurfiets Rhodos tourfiets

  Trek 200 en andere, met:

  • 24 versnellingen, bagagedrager, licht en spatborden
 • Huurfiets Rhodos e-bike

  Onze E-bikes zijn hybride-fietsen met :

  • 24 versnellingen van TREK (type T200) door ons omgebouwd tot E-bike met een FMH-ombouwset.
 • Huurfiets Rhodos ATB

  Trek 4500 met:

  •  24 versnellingen, bagagedrager en voorvering

Arrangement
Deze reis is op basis van logies en ontbijt(4x). In de omgeving van de hotels zijn genoeg restaurants te vinden.
Op Paros en Naxos is het ontbijt niet inbegrepen. U vindt uitstekende ontbijtadressen dichtbij uw accommodatie. Op Naxos kunt u ook kiezen voor self-catering. De studio’s beschikken over een goed uitgeruste keuken en er is een supermarkt met vers brood op 200 m. Ook op de veerboot tussen Rhodos en Syros is het ontbijt niet inbegrepen.

Routebeschrijvingen
De routebeschrijving bestaat uit een beschrijving die wordt aangevuld met kaartmateriaal. De routes zijn met zorg uitgezet; mochten er desondanks onjuistheden of veranderingen in voorkomen, dan stellen we het op prijs als u ons dit laat weten. GPS-tracks sturen wij u op verzoek toe.

Technische assistentie en hulp onderweg
Wanneer er zich onderweg serieuze problemen met uw huurfiets voordoen (we gaan er vanuit dat u lekke banden e.d. zelf kunt repareren), dan kunt u contact opnemen met onze lokale agent.

Bagagevervoer
Het bagagetransport vindt plaats in overleg met de lokale agent (Rhodos) of met de hotels. Bagage dient op de door hen aangegeven tijd afgegeven te zijn bij de receptie van het hotel, voorzien van bagagelabel. Omdat u op Syros en Paros zelf korte afstanden tussen de haven en het hotel moet afleggen, raden we u aan om bagage daarop af stemmen. U doet er verstandig aan om geen waardevolle voorwerpen, geld of reisdocumenten in uw bagage te laten zitten.

Kleding
Het dragen van een goede fietshelm kan ernstig letsel voorkomen in geval van een valpartij. Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Afhankelijk van uw fiets is een fietsbroek met zeem aan te bevelen. Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.