Fietsvakantie Grand Colombier naar Ventoux

Grand Colombier naar Ventoux

Twee iconische bergen in 1 reis

Vanaf € 1.365,-
Boeken
Samenvatting
 • 17 dagen met de fietsbus
 • Gem. 85 km per dag met gem. 1500 hoogtemeters
 • Start Duingt
 • Finish Sisteron
Hoogtepunten
 • Rustige weggetjes in fraai berglandschap
 • Haardspeldbochten op de Col du Grand Colombier
 • Minder bekende cols als de Granier, Cucheron en Rousset
 • Afsluiten op de Mont Ventoux
Kenmerken
 • Renners
 • Groepsreis
 • Kamperen
 • Fietsniveau 5-7

  5) 60 - 95 km per dag. 1000 – 1500 hm per dag. Pittig heuvellandschap of bergen met langere afstand. Voor de geoefende fietser.

Fietsen van de Grand Colombier naar de Mont Ventoux

Het eerste deel van deze reis staat in het teken van de Col du Grand Colombier. Bekend uit de Tour en zeer fotogeniek vanwege de elkaar snel opvolgende haarspeldbochten. Het tweede deel kent als hoogtepunt de Mont Ventoux. Ook minder bekende parels als Col de la Colombière, het Plateau de Glières en de Col de Rousset staan op het programma.

Tijdens deze fietsvakantie van de Grand Colombier naar de Mont Ventoux maakt u eerst een noordelijk rondje en dan een doorsteek van Annecy naar Sisteron door de voor-Alpen. U fietst door interessante en erg mooie streken als het berggebied rond het meer van Annecy, de Chartreuse, Vercors en Drôme. De cols die u op deze ontdekkingsreis tegenkomt zijn wellicht minder bekend dan anderen in het echte hooggebergte maar zeker niet minder mooi.

U verblijft op campings en uw reisbegeleiding zorgt voor verzorging onderweg, technische assistentie, bagagevervoer en etappe-informatie. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet. Zorg dat u en uw racefiets in goede conditie zijn. Dit is een fietsreis voor de betere racefietsers die twee of meer cols op een dag geen probleem vinden.

Dagprogramma

 • Dag 1 Vertrek met de fietsbus

  U vertrekt comfortabel met de fietsbus vanuit Nederland naar Duingt. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u op wilt stappen.

 • Dag 2 Aankomst in Duingt

  Na aankomst heeft u voldoende tijd om vanuit Duingt de mooie stad Annecy te bezoeken. Om wat in te fietsen lenen de fietspaden rond het meer zich uitstekend.

 • Dag 3 Duingt - Culoz, 65 of 89 km

  U begint de week gelijk met een mooie klim vanaf het Meer van Annecy naar de Col de Leschaux (12 km, 897 m). Hierna gaat het door bebost berglandschap verder langs Mont Revard over de Col de la Cluzas (1472 m, in de lange variant) en later de Col de Sappenay (909 m). U verblijft 2 nachten op de camping in Culoz aan de voet van de Col du Grand Colombier. Totaal 1230 of 2075 hoogtemeters.

 • Dag 4 Culoz, rondrit Col de Grand Colombier, 72 of 102 km

  Een van de hoogtepunten van deze week hebben we gelijk al op de tweede fietsdag, de Col du Grand Colombier (18 km, 1505 m). Vanaf de camping staat deze bijzondere col je al uit te dagen! De smalle weg, elkaar snel opvolgende haarspeldbochten en schitterende uitzichten maken dit een memorabele klim. Maar dat is nog niet alles voor vandaag. Over rustige weggetjes fietst u verder en passeert o.a. de Col de Rochette (1112 m) en Col de Richemont (1036 m) voor u op de camping van uw welverdiende rust kunt genieten. Totaal 1900 of 2665 hoogtemeters.

 • Dag 5 Culoz - Tanninges, 109, 111 of 125 km

  Een lange maar niet al te zware rit brengt u van Culoz in de Jura naar Tanninges in de Haute Savoie. Na een wat op en neer gaande aanloop komt u eerst aan in Annecy, een prima plek om een koffie aan het meer te drinken of te lunchen. Daarna volgt er wat serieus klimwerk naar de Col des Fleuries (932 m) voor u weer afdaalt naar Bonneville, langs de rivier Cluses binnen rijdt en begint aan de laatste klim naar Tanninges (111km/1898hm). Om deze rit wat uitdagende te maken kunt u er ook voor kiezen eerder af te buigen en de Col des Gliéres (9,5 km, 1440 m) vanaf de westkant te beklimmen (125km/2428 hm). De afdaling door het dal van de Gorges de Borne is in deze variant ook zeer de moeite waard. We hebben ook een route van 109 km met 1645 hoogtemeters die noordelijker loopt en de drukte rond Annecy vermijdt. 

 • Dag 6 Tanninges, rondrit Col du Joux Plane, 75 of 98 km

  Vandaag krijgt u een klassieke rondrit voorgeschoteld. In de aanloop neemt u eerst de Col de Chátillon (741 m) mee, dan volgt een stuk min of meer vlak en gaat het echte werk beginnen. De Col de Joux Plane (11 km, 1688 m) is met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,6% en een totaal hoogteverschil van 993 meter echt een van de lastigere klimmen in de Tour de France en wellicht de lastigste van deze week. Na deze bruut is de Col de l’ Encrenaz (9 km, 1427 m) een verademing. De echte diehards kunnen vanuit Morzine ook het extra rondje Avoriaz over de Col de Joux Verte maken. Hiermee voegt u nog eens dik 800 extra hoogtemeters en 22 kilometer aan het toch al heftige geheel toe. Het mag maar het hoeft natuurlijk niet, dit is wel een vakantie. Totaal 2290 of 3090 hoogtemeters.

 • Dag 7 Tanninges, rondrit 74 of 99 km

  Deze rondrit ten noord-westen van Cluses kenmerkt zich door verschillende kleinere klimmetjes door een rustig en bebost berggebied. Na ongeveer 25 kilometer wordt de top van de Col de Avernaz (1249 m) bereikt. Daarna gaat het snel, Col de Cou (1116 m), Col du Feu (1117 m in de lange variant) en de Col de Jambay (1046). Op de weg terug naar Cluses neemt u de Col de Chátillon (741 m) ook nog mee, nu van de noordkant. Totaal 1605 of 2400 hoogtemeters.

 • Dag 8 Tanninges - Duingt, 75, 81 of 89 km

  Als uitsmijter van deze week fietsen rond het Meer van Annecy heeft u de keuze uit drie routes. Elke route begint met de mooie en lange klim naar de Col de la Colombière (16 km, 1618 m). Hierna kunt u er  voor kiezen via Thones af te dalen naar het meer en rustig naar de camping te peddelen, via de Col du Marais (840 m) en de zuidkant van het meer terug te rijden, of het hoogtepunt van de 10e Touretappe van 2018 te herbeleven. De klim naar het Platteau de Glières (6,5 km, 1440 m) via de steile kant heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 11,2% en is ook nog eens deels onverhard! Voor wie wil een waardige afsluiter van de week. Totaal 1800, 1985 of 2560 hoogtemeters.

 • Dag 9 Duingt vrije dag

  Op deze vrije dag heeft u voldoende tijd om vanuit Duingt de mooie stad Annecy te bezoeken. We hebben ook een fraaie rondrit over de Crêt de Chatillon (1670m, 25 km, 4,8) van 54 kilometer uitgezet. Of neem de tijd rustig het hele meer rond te fietsen en tussendoor een frisse duik te nemen en u op te laden voor de 2e week waarin u zuidwaarts naar de Mont Ventoux gaat fietsen

 • Dag 10 Duingt – Saint-Pierre-d’ Entremont, 75 km

  U begint de noord-zuid doorsteek met de geleidelijke klim vanaf het meer van Annecy naar de Col de Leschaux (12 km, 897 m). Hierna gaat het door bebost berglandschap verder langs Col de Plainpalais (12,5 km, 1173 m) naar Chambery. De fraaie klim over de Col du Granier (15 km, 1134 hm) voert u verder het dal uit en de Chartreuse in. Na een heerlijke afdaling komt u aan in het authentieke, mooi in het dal gelegen dorp Saint-Pierre-d’Entremont. Totaal 2235 hoogtemeters.

 • Dag 11 Saint-Pierre-d’ Entremont – St. Martin-en-Vercors, 90 km

  Onderweg van de Chartreuse naar het andere mooie berggebied de Vercors passeert u eerst de Col du Cucheron (11,5 km, 1139 m) en vervolgens de Col de Palaquit (1146 m). U rijdt dwars door Grenoble, stad van de Olympische Winterspelen 1968 en bekend als start- en finish locatie van de Tour de France. Na Grenoble volgt de lange klim naar Villard de Lans en St. Martin-en-Vercors op het plateau van de Vercors. Totaal 2235 hoogtemeters.

 • Dag 12 St. Martin-en-Vercors – Die 46 km, 93 km of 120 km

  Alle wegen leiden vandaag naar de mooie stad Die in het departement Drôme. U kiest zelf uit de drie verschillende routes en kunt eigenlijk geen foute keuze maken. Vele schitterende weggetjes doorkruisen de hoogvlakte van de Vercors, een ruig en dunbevolkt gebied. Dit gebied was in de Tweede Wereldoorlog een toevluchtsoord voor het Franse verzet. U zult hier vele monumenten tegen komen ter ere van deze z.g.n. “maquis”. De afsluiter is voor iedereen de mooie afdaling van de Col de Rousset (14 km, 1254 m) naar Die.

 • Dag 13 Die – La Motte-Chalancon 103 km

  De rit van Die naar La Motte-Chalancon is lastig vanwege de lange afstand en de aaneenschakeling van een aantal lagere cols en korte klimmetjes. Typisch voor-Alpen gebied en een etappe die in de Tour voor de aanvallers zou zijn. Het hoogste punt is de Col de la Chaudière (1047 m). Vandaag gaat de hele etappe door het departement Drôme, een gebied dat veel Nederlanders links laten liggen onderweg naar de Provence. Na vandaag zult u met ons constateren dat dat onterecht is. Dit is nog een stuk authentiek Frankrijk. 

 • Dag 14 La Motte-Chalancon – Bédoin 100 km

  Vandaag staat er weer een “op-en-neer-rit” op het programma. De hoogste hobbel vindt u gelijk in het begin in de Col de la Fromagerie (1075 m), daarna volgen o.a. Col de Souberand (994 m) en Col de Ey (716 m). Hierna daalt u steeds verder af, maar doemt aan de horizon ook de majestueuze Mont Ventoux op. Het eindpunt voor vandaag is uiteraard Bédoin, in de schaduw van de Berg der Winden of de Reus van de Provence.

 • Dag 15 Bédoin – Sisteron, 111 km

  Op deze laatste fietsdag staat de uitsmijter van deze week en het letterlijke hoogtepunt van deze fietsvakantie, de Mont Ventoux (21,4 km, 1912 m) op het programma! U beklimt deze misschien wel beroemdste berg in Frankrijk vanaf de klassieke kant. In het eerste deel gaat de klim eindeloos en steil omhoog door het bos. Geen haarspeldbochten om op adem te komen maar gewoon rechtdoor omhoog. Chalet-Reynard is een welkom baken, vanaf hier komt u in het beroemde maandlandschap. De lengte van de klim begint hier te tellen en sommige renners zien hier zwarte sneeuw i.p.v. witte stenen. Na het monument voor Tommy Simpson weet u dat de top nabij is en u zo kunt genieten van een schitterende uitzicht. De Provence ligt aan uw voeten. En dan weer naar beneden, maar u bent er nog niet. Na Sault komt u onderweg naar Sisteron nog een pas tegen met de toepasselijke naam Col de l’ Homme Mort (1231 m). Daarna gaat het met twee kleine onderbrekingen alleen nog naar beneden naar het eindpunt van deze fietsvakantie; Sisteron aan de rivier de Durance

 • Dag 16 Sisteron, vertrek naar Nederland

  Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland.

 • Dag 17 Aankomst met de fietsbus in Nederland

  U komt in de loop van de dag weer terug in Nederland aan met de fietsbus. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u uit wilt stappen.

Noord - Zuid fietsen in de voor-Alpen

Deze tweeweekse reis is een combinatie twee eenweekse reizen, namelijk de Ronde om het Meer van Annecy die u op de grote kaart ziet en de reis Annecy, Vercors en Mont Ventoux die u op het kleine kaartje vindt.

Vertrekdatum

Begin
Eind
Accommodatie
Vanaf
Beschikbaarheid

Wat u ook nog moet weten?

Reissom 2023
Met fietsbus  € 1.365,- 

Reserveringskosten € 20,- per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Inbegrepen

 • Vervoer Nederland - Frankrijk per Royal Class fietsbus v.v.
 • Camping- en douchegelden
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 15,- per persoon per dag

Fietsbus
De reis incl. fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag aan in Sévrier. Terug vertrekt u vanaf Sisteron op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland. De reistijd vanaf Maastricht naar Sévrier bedraagt ongeveer 12 uur, de bus zal rond 09.00 in Sévrier aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
vrijdag

 • 18.00 V Amsterdam
 • 19.15 V Utrecht
 • 20.45 V Eindhoven
 • 21.15 V Maastricht

zaterdag

 • 06.15    Mâcon
 • 07.00    Bourg-en-Bresse
 • 09.00 A Sévrier

Terugreis
zaterdag

 • 20.00 V Sisteron
 • 23.00 V Avignon

zondag

 • 10.30 A Maastricht
 • 12.00 A Eindhoven
 • 14.00 A Utrecht
 • 15.00 A Amsterdam

 

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis.