Fietsvakantie Alpen, Vercors en Drôme

Alpen, Vercors en Drôme

Zuid Frankrijk mooi en hoog

Vanaf € 2.375,-
Boeken
Samenvatting
 • 15 dagen 17 dagen met de fietsbus
 • gem. 100 km per dag met gem. 2000 hoogtemeters
 • Start Sisteron
 • Finish Sisteron
Hoogtepunten
 • Pracht van de Mercantour en Vercors
 • Col d'Izoard
 • 7 etappes en 6 rondritten
 • Om de dag verplaatsen
Kenmerken
 • Renners
 • Groepsreis
 • Hotel
 • Fietsniveau 6

  90 - 110 km per dag. 1500 – 2000 hm per dag. Middel- of hooggebergte met afstanden van rond de 100 km. Voor de geoefende fietser.

Ontdek de bergen van Zuid-Frankrijk

Beklim de onbekende en bekende cols in Zuid-Frankrijk in de regio's Mercantour, Vercors en Drôme. De Col d’Izoard, Col d’Allos, Col Agnel en Col de la Bonette zijn slechts vier van de vele iconen die dit parcours in de eerste week sieren.

De tweede week fietst u door het rustige en onbekende hoogland van de Vercors en fietst u via de Drôme terug naar Sisteron. Laat u twee weken verrassen door de schoonheid van deze streken als beloning voor de vele te overbruggen hoogtemeters.
Onze reisbegeleider vervoert uw bagage en staat onderweg voor u klaar met de nodige verzorging. Alle maaltijden zijn bij de reis inbegrepen.

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst in Sisteron

  U wordt op zaterdag in de loop van de dag verwacht in het hotel. U treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Na aankomst in het hotel kunt u bijkomen van de reis, het leuke dorpje bezoeken of de benen vast warm draaien in de omgeving. Zo kunt u een rondrit naar de top van het “broertje van de Mont Ventoux”, de Montagne de Lure, fietsen.
  Rondrit Montagne de Lure, 89 km
  Na het verlaten van Sisteron gaat u gedurende 12 km langzaam hoogte winnen, waarna nog 14 km vlakke wegen volgen. Bij Saint Étienne les Orgues start de 18 km lange klim naar de Montagne de Lure (1745 m). Bij de top zijn er fantastische uitzichten op de verder gelegen toppen van de Alpen. Na 3 km afdalen krijgt u als geschenk de meeneem-col Pas de la Graille (1597 m). Vervolgens is het 27 km afdalen. Ten slotte brengt een kort klimmetje (1.9 km) u terug in Sisteron. Totaal 1550 hoogtemeters.

 • Dag 2 Sisteron - Guillestre, 118 of 123 km

  Na het verlaten van Sisteron start een eerste kort en licht klimmetje (4.3 km). En meteen volgt de 25 km lange, maar niet zo steile, klim naar de Col de Sarraut (980 m). Na de afdaling loopt de route reeds in de vallei van de Durance. Tijdens de klim (2 delen 2.6 km en 4.3 km) naar de Col de Lebraut (1110 m) krijgt u fantastische uitzichten op het Lac de Serre–Ponçon en zijn indrukwekkende stuwdam. De derde klim van de dag naar het dorp Saint Apollinaire (1272 m, 9.7 km) is erg pittig. Daarna blijft het wat op en neer gaan om uiteindelijk af te dalen naar Embrun. Ook het laatste stuk langs de andere oever van de Durance kent nog een aantal korte klimmetjes alvorens te arriveren in het gezellige Guillestre. Totaal 2250 hoogtemeters.
  Alternatieve route
  Na 18 km verlaat u het traject van de kortere etappe en gaat u op zoek naar de Col des Sagnes (1189 m). De klim is langer (27 km) en bij Les Tourniquets  (reeks haarspeldbochten) ook even erg pittig te noemen. Na de afdaling komt u terug op de route van de kortere etappe. Totaal 2450 hoogtemeters.

  1. Col de Sarraut (980m): een relatief lange klim van totaal ruim 11 kilometer. Met een gemiddelde stijging van 2,3% en een maximum van iets meer dan 4% is hij bepaald niet steil te noemen. U stijgt totaal 271 meter.
  2. Col Lebraut (1110m): de totale beklimming is 10 kilometer met een gemiddelde stijging van 4,4%. De beklimming bestaat uit twee steilere delen met een korte afdaling halverwege. De maximale stijging op de steilere stukken is ruim 9%. U stijgt in totaal 496 meter.
  3. Côte de Saint-Apollinaire (1272m): de beklimming is ruim 8 kilometer met een gemiddelde stijging van 5,0%. Het lastigste stuk van de klim is halverwege met passages van ruim 8%. U stijgt totaal 418 m.
  4. Col des Sagnes (1189m): ten opzichte van de Col de Sarraut is deze iets uitdagender. Dit is niet alleen omdat hij ruim 200 meter hoger is. De laatste 4 kilometers zijn pittig met passages van ruim 9% en hij is totaal ruim 17 kilometer lang. De gemiddelde stijging is 3,1%. U stijgt in totaal 627 m.
 • Dag 3 Guillestre, rondrit 62 of 96 km

  Vandaag staat de Col d’Izoard (2360 m) via de klassieke zuidkant op het programma. Vele Tourduels zijn op deze weg al uitgevochten. De 25 km lange klim begint rustig met stukjes vals plat. Na de afslag even voor Château Queyras wordt de klim pittiger. 8 km voor de top klimt u 5 km met een gemiddelde van 9%. Na de col bereikt te hebben, keert u terug naar Guillestre via dezelfde weg. Totaal 1500 hoogtemeters.
  Alternatieve route
  La boucle d’Izoard is een goed bewegwijzerde fietsroute vanuit Guillestre. U klimt, zoals bij de kortere rondrit, via de zuidkant naar de Col d’Izoard. Daarna daalt u af naar Briançon. Vervolgens fietst u via kleinere wegen door de vallei van de Durance terug naar Guillestre en hierbij krijgt u nog wat kortere klimmetjes onder de wielen geschoven. Elke kilometer staat een bordje met de te verwachten stijging of daling. Totaal 2000 hoogtemeters.

 • Dag 4 Guillestre, rondrit 84 km

  Vandaag fietst u naar de Italiaanse grens met de mooie, maar zware, Col Agnel. Met een hoogte van 2744 meter is de Agnel één van de hoogste bergpassen van Europa. U fietst door het dal naar Ville-Vieille om de benen vast op te warmen. De klim begint gelijkmatig met een stijgingspercentage van rond de 7%. Halverwege de klim zijn er enkele kilometers iets minder steil, waardoor de druk een beetje van de benen kan komen. De laatste 8 km van de 21 km lange klim heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8% met uitschieters tot 12%. Totaal 1900 hoogtemeters.

 • Dag 5 Guillestre - Jausiers, 43, 90 of 140 km

  In Jausiers kunt u na 43 km (totaal 1100 hoogtemeters.) het hotel opzoeken of uw weg vervolgen en meteen gaan klimmen naar de top van Col de la Bonette. De klim is 23 km lang en met een hoogte van 2802 m is dit het hoogste punt van de reis. De stijgingspercentages blijven de gehele klim rond 7% à 8%. Er zijn dus weinig herstelmomenten. U maakt 1585 hoogtemeters (gemiddeld stijgingspercentage is 7%). Eenmaal bovengekomen zal u met een voldaan gevoel via dezelfde weg afdalen naar Jausiers. Totaal 2700 hoogtemeters.
  U kunt na de top ook aan de andere kant afdalen naar St. Étienne de Tinée. Vandaar kunt u vervolgens de col een tweede keer beklimmen. U maakt hierbij 1660 hoogtemeters in 25 km (gemiddeld stijgingspercentage 6,6%). Totaal 4300 hoogtemeters.

 • Dag 6 Jausiers, rustdag of rondrit 135 km

  U beklimt 3 mooie cols op vooral kleinere wegen en fietst hierbij ruim 50 km bergop met totaal meer dan 3300 hoogtemeters. Net voorbij Barcelonnette start de 17 km lange klim naar de Col d’Allos (2247 m). Na de afdaling volgt bij Colmars les Alpes de beklimming (11.5 km) van de Col des Champs (2087 m). De 20 km lange Col de la Cayolle (2326 m) is de derde uitdaging van de dag waarna een mooie afdaling door de Gorges du Bachelard u opnieuw in Barcelonnette brengt.
  Als u het liever rustiger aan doet deze dag, kunt u ook vanuit Barcelonnette de beklimming van de Pra-Loup (1630 m) fietsen. Een klim van 7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van tegen de 7%.

 • Dag 7 Jausiers - Sisteron, 107 km

  Via een drukkere weg stroomafwaarts, door de vallei van de Ubaye, verlaat u Barcelonnette. Na de afslag naar Montclar wordt het rustiger en klimt u, met mooie uitzichten op het Lac de Serre-Ponçon, naar de Col Saint Jean (1333 m, 9.8 km). Na Selonnet loopt de route over een smallere weg. Col de Garcinets (1185 m, 6.2 km) en Col des Sagnes (1182 m, 3.2 km) zijn de laatste 2 klimmetjes van deze week. En ten slotte brengt een lange afdaling u terug in Sisteron. Totaal 1235 hoogtemeters.

 • Dag 8 Sisteron, rustdag of rondrit

  Na het ontbijt eindigt de eerste week van uw fietsvakantie. De deelnemers, die alleen de eerste week hebben geboekt, gaan vandaag terug Nederland. Met de fietsbus komen, 's-ochtends voor het ontbijt, de deelnemers van week 2 aan. U kunt vandaag een rustdag houden of lekker gaan fietsen.
  Rondrit Col de Fontbelle, 90 km
  Deze rondrit kent een vrij vlakke aanloop. De route loopt in de vallei van La Durance en vervolgens gaat het stroomopwaarts in de vallei van La Bléone. Na 37 km, bij het verlaten van Mallemoisson, gaat u gedurende 26 km klimmen naar de Col de Fontbelle (1304 m). De ook al lange afdaling zorgt voor fantastische uitzichten op valleien, grillige rotsen, diepe kloven en ten slotte op de citadel van Sisteron. Totaal 1300 hoogtemeters.

 • Dag 9 Sisteron - Die, 115 km

  We beginnen met een lange en flink op- en neergaande rit door de Drôme. Eerst volgen we het riviertje Le Beuch en blijft het min of meer vlak. Na Serres staat het eerste obstakel te wachten, de Col de Carabès (14 km, 1261 m). Dan gaat het snel, eerst de Col de Rossas (6,5 km, 1125 m) en in de afdaling de Col du Fays (1037 m). Na Bellegarde-en-Dois volgt de gestaag klimmende Col de Premol (960 m), waarna de afdaling naar de rivier de Drôme begint. Na bijna 115 kilometer bereikt u de levendige stad Die. De stad bestaat al sinds de tijd van de Romeinen en kan daarvan delen van de Gallo-Romeinse stadsmuren uit de 3e eeuw als bewijs opvoeren. Totaal 1800 hoogtemeters,

 • Dag 10 Die - La Chapelle-en-Vercors, 60 km

  De weg leidt vandaag van de mooie stad Die over de Col de Rousset (21 km, 1249 m) naar La Chapelle-en-Vercors. Na de beklimming, met achter u spectaculaire vergezichten over de Drôme, bent u in de Vercors. Vele schitterende weggetjes doorkruisen het massief van de Vercors, een ruig en dunbevolkt gebied. Dit gebied was in de Tweede Wereldoorlog een toevluchtsoord voor het Franse verzet. U zult hier vele monumenten tegenkomen ter ere van deze z.g.n. “maquis”. Vandaag een relatief korte etappe, die overigens makkelijk met wat lusjes uit te breiden is. Op tijd binnenkomen of onderweg wat vaker een terrasje meepikken is hier echter ook geen straf. Totaal 1740 hoogtemeters.

 • Dag 11 La Chapelle-en-Vercors, rondrit 64 of 95 km

  Rondrit Font d’Urle – Chaud Clapier, 64 km
  U start de dag met een 20 km lange afdaling. Na het levendige Saint Jean en Royans, ideaal voor een tasje koffie, gaat u 25 km klimmen. Na 9 km fietst u langs de erg indrukwekkende Cirque de Combe Laval. Col de la Machine (1015 m) zit zowat halverwege de klim. Bij het skigebied Font d’Urle–Chaud Clapier bevindt zich het hoogste punt van de dag: 1431 m. Col de la Chau (1337 m) is een meeneem-col, waarna u in de lange afdaling prachtige uitzichten krijgt op de lager gelegen vallei. Een licht klimmetje brengt u over de Col de Proncel (1100 m, 2.5 km) en even later arriveert u in La Chapelle-en-Vercors. Totaal 1350 hoogtemeters.
  Rondrit Col du Mont Noir, 95 km
  Een pittige rondrit laat u kennismaken met de indrukwekkende natuur van de Vercors. De Col d’Herbouilly (1370 m, 14.4 km) is de eerste klim van de dag. Op het einde van de afdaling zoeft u door de erg mooie Gorges de la Bourne. Bij La Balme de Rencurel gaat de weg weer stijgen en via de Col de Romeyère (1074 m) bereikt u de Col du Mont Noir (1421 m, 12.9 km). Onderweg zijn er prachtige uitzichten op de lager gelegen vallei. Na Presles bewondert u in de afdaling de grillige rotsformaties. En ten slotte brengt een 18 km lange klim u terug bij La Chapelle-en-Vercors en uw hotel. Totaal 2150 hoogtemeters.

 • Dag 12 La Chapelle-en Vercors - Die, 94 of 115 km

  Het is ondoenlijk alle cols die u op deze dag bedwingt te beschrijven. Diegenen die lijstjes bijhouden kunnen het aantal cols vandaag flink opschroeven. Iedereen begint met de Col de Carri (6 km, 1215 m), dan op de lange route de Col de la Machine (1025 m), Col de Gaudissart (892 m), Col de la Croix (720 m) en de Col du Tunnel du Pionier (1025 m). Op de korte route Col de la Portelete (1175 m). Dan samen weer verder over de Pas de Logue (1321 m), Col de la Bataille (1341 m), Col de Bacchus (980 m) en een tweede Col de la Croix (735 m). Hierna duikt u omlaag naar Die aan de rivier de Drôme. Een geweldige dag door geaccidenteerd terrein en een ruige natuur. Totaal 1700 of 2540 hoogtemeters.

 • Dag 13 Die, rondrit 115 km

  U begint vandaag gelijk met de hoogste berg, de Col de Pennes (11 km, 1037 m). Daarna de Col de Muse (933 m), een heel stuk op en neer en vals plat en dan de Cols Rechats (1046 m). Typisch voor-Alpen gebied en een etappe die in de Tour voor de aanvallers zou zijn. Thomas de Gendt zou zich hier helemaal thuis voelen. U fietst de hele rondrit door het departement Drôme, een gebied dat veel Nederlanders links laten liggen onderweg naar de Provence. Na vandaag zult u met ons constateren dat dat onterecht is. Totaal 2250 hoogtemeters.

 • Dag 14 Die - Sisteron, 115 km

  Deze laatste etappe begint met de beklimming van de Col de Grimone (22 km, 1319 m). Hierna volgt een lang stuk dat relatief vlak is, meest licht dalend. Bij kilometer 85 bereikt u de Col de Faye (11 km, 937 m). Hierna is het, afgezien van een enkel hobbeltje, doorkachelen naar Sisteron. Totaal 1825 hoogtemeters.

 • Dag 15 Sisteron, vertrek naar Nederland

  Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voordat de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland.
  Rondrit Montagne de Lure, 89 km
  Na het verlaten van Sisteron gaat u gedurende 12 km langzaam hoogte winnen, waarna nog 14 km vlakke wegen volgen. Bij Saint Étienne les Orgues start de 18 km lange klim naar de Montagne de Lure (1745 m). Bij de top zijn er fantastische uitzichten op de verder gelegen toppen van de Alpen. Na 3 km afdalen krijgt u als geschenk de meeneem-col Pas de la Graille (1597 m). Vervolgens is het 27 km afdalen. Ten slotte brengt een kort klimmetje (1.9 km) u terug in Sisteron. Totaal 1550 hoogtemeters.

Fietsen in de Alpen, Vercors en Drôme

Deze 2-weekse reis is een combinatie twee 1-weekse reizen, namelijk de reis Zuidelijke Alpen, die u op de grote kaart vindt, en de reis Vercors & Drôme, die op het kleine kaartje staat.

Vertrekdatum

Begin
Eind
Accommodatie
Vanaf
Beschikbaarheid

Wat u ook nog moet weten?

Deze reis bieden we aankomend seizoen niet meer aan.

Klik hier voor ons volledige aanbod

Inbegrepen

 • 14 Overnachtingen in hotels op basis van 2/3-persoonskamer met bad of douche/wc
 • Ontbijt en diner vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 15
 • Lunchpakket
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

 • Vervoer Nederland - Frankrijk per Royal Class fietsbus v.v.
 • 1-persoonskamer
 • Reis- en annuleringsverzekering

Fietsbus
De reis inclusief fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag aan in Sisteron. Terug vertrekt u op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland. De reistijd vanaf Maastricht naar Sisteron bedraagt ongeveer 15 uur. De bus zal rond 07.30 in Sisteron aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
vrijdag

 • 11.45 V Amsterdam
 • 13.00 V Utrecht
 • 15.00 V Eindhoven
 • 16.30 V Maastricht

zaterdag

 • 06.00    Veynes
 • 07.30 A Sisteron

Terugreis
zaterdag

 • 20.00 V Sisteron
 • 23.00     Avignon

zondag

 • 10.30 A Maastricht
 • 12.00 A Eindhoven
 • 14.00 A Utrecht
 • 15.00 A Amsterdam

Eigen vervoer
Komt u met eigen vervoer, dan wordt u zaterdag in de loop van de dag verwacht op de camping in Sisteron. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers.
De route vanaf Utrecht naar Sisteron is circa 1130 km.

De hotels waarin u verblijft zijn van 2 à 3 sterren niveau. Alle hotelkamers hebben een douche. De meeste hotels hebben een eetzaal en een afgesloten ruimte voor de fietsen. Daarnaast hebben sommige hotels een kleine bar en terras.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. 

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er één Cycletours begeleider mee. Hij/zij zorgt voor etappe-informatie, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleider meestal in de loop van de dag op de route zien. Hij/zij kan u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Het ontbijt vindt ’s ochtends in het hotel plaats. De meeste hotels hebben een buffet en waar nodig wordt het aangevuld door de Cycletours begeleider. Na het ontbijt is er ook de mogelijkheid om zelf een lunchpakket te maken. Onderweg zorgt de begeleider dat u niets te kort komt. Hij/zij staat onderweg met water, snacks en fruit. Het diner wordt in of in de buurt van het hotel gegeten. Het diner bestaat uit een voor-, tussen-, hoofd- en nagerecht en is aangepast aan de inspanningen die verricht zijn. De koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven, zodat hier, indien mogelijk, rekening mee gehouden kan worden.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis.