Fietsvakantie Catalonië en Aragon

Catalonië en Aragon

Fietsen in Noord-Spanje

Vanaf € 970,-
Boeken
Samenvatting
 • 10 etappes in 15 dagen
 • 80 km gem. per dag
 • Start Banyoles
 • Finish Banyoles
Hoogtepunten
 • Cols uit de Vuelta
 • Rust, ruimte en reliëf
 • Bagagevervoer en hulp bij pech onderweg
 • Kok en mecanicien
Kenmerken
 • Groep
 • Groepsreis
 • Kamperen
 • Fietsniveau 5

  Afstand: 60 - 95 km gemiddeld per dag en Hoogtemeters: 1000 - 1500 hm gemiddeld per dag

Catalonië en Aragon

Tijdens deze nieuwe georganiseerde fietsvakantie fietst u door Catalonië en Aragon langs de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën. Deze fietsvakantie heeft een sportief en bergachtig karakter met vaak meerdere beklimmingen per dag, maar ook een aantal rustdagen op mooie plekken. Ontdek dit nog relatief onbekende gebied, net over de grens tussen Frankrijk en Spanje.

De afwisseling van bergtoppen, groene glooiende hellingen, uitgestrekte bossen, diepe ravijnen, watervallen en valleien vormen het decor van dit fietsavontuur.

Zorgeloze fietsvakantie

Tijdens deze groepskampeervakantie fietst u zorgeloos van camping naar camping, terwijl de reisbegeleiding boodschappen doet, uw bagage vervoert en de bekende gele Cycletours-luifel met tafels en banken opbouwt. De reisbegeleiders staan u onderweg bij met wat te drinken of te eten. Ze helpen u waar mogelijk bij pech of pikken u op in geval van nood. Bij aankomst op de camping staan er koffie, thee en bouillon voor u klaar. U slaapt in uw eigen tent die u ook zelf opzet. De reisbegeleiding verzorgt, soms met uw hulp, een driegangenmaaltijd. Tijdens de dagen waarop u niet naar een andere camping fietst, kan iedereen zijn eigen weg gaan.

Dagprogramma

 • Dag 1 Startpunt Banyoles

  U wordt in de loop van de dag verwacht op de camping in Banyoles. U treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Om bij te komen van de reis kunt u alvast een verkennende wandeling door Banyoles maken of een verfrissende duik in het zwembad nemen. 's Avonds schuift u aan voor het diner onder de luifel.

 • Dag 2 Banyoles - Ripoll, 65 km

  De eerste etappe gaat gelijk de bergen in. Na het verlaten van het meer bij Banyoles gaat de weg stijgen. In verschillende stapjes klimt u, tot even na Santa Pau, naar een hoogte van 600 m en fietst daarbij door het Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, een gebied dat nu bebost en groen is, maar 11.000 jaar geleden vulkanisch was. De route daalt af naar het grotere Olot. Na het doorkruisen van de stad start de 13 km lange klim via de Coll de Coubet (1010 m) en verder naar de Coll de Canes (1120 m). Na de top is het vooral afdalen naar Ripoll. U doorkruist de oude binnenstad en 3 km later arriveert u bij de camping, gelegen op een hoogte van ruim 750 m. U stijgt 1440 meter.

 • Dag 3 Ripoll - Solsona, 90 km

  Na het verlaten van Ripoll start een 10 km lange klim naar een hoogte van 970 meter. U bevindt zich in een groene omgeving met mooie valleien en de bergen op de achtergrond. Na een stukje afdalen gaat de weg nogmaals stijgen alvorens, vooral, af te dalen naar het Pantà de la Baells (stuwmeer). U bent nu een klimmetje verwijderd van het grotere Berga waar u op een terrasje kunt genieten van de gezellige drukte. Onderschat het tweede deel van deze pittige etappe niet. U krijgt een aaneenschakeling van klimmetjes onder de wielen geschoven en fietst daarbij door een meer open landschap, veelal bestaande uit landbouwgebied afgewisseld met stukje bos in een rotsige omgeving. U stijgt 1500 meter

 • Dag 4 Solsona, rustdag of rondrit 55 km

  Als u vandaag wilt uitrusten van de vermoeiende dagen hiervoor dan is Solsona een heerlijke stad daarvoor. Solsona (ca. 9000 inwoners) heeft een mooie binnenstad met smalle straatjes, terrasjes en winkeltjes. Bij de Oficina de Turisme is een leuke stadswandeling te verkrijgen.
  Rondrit Coll de Jou: bij het verlaten van de camping gaat u meteen klimmen en na bijna 20 kilometer bereikt u de Coll de Jou (1480 m). De uitzichten op de lager gelegen grillige valleien zijn meer dan een beloning. Vervolgens daalt de route af naar het pittoreske Sant Llorenç de Morunys. Het stadje herbergt een middeleeuwse stadswal en een 11e-eeuwse kerk. Op een terrasje geniet u van het leven in Spanje. Vervolgens slingert de route zich langs het stuwmeer Pantà de la Llosa del Cavall en de vallei van de Cardener. Bij het verlaten van de rivier volgen nog wat lichte klimmetjes tot u weer in Solsona aankomt. U stijgt 1150 meter.

 • Dag 5 Solsona - Talarn, 95 km

  Deze lange, maar tevens erg mooie, etappe start met een lichte klim naar de Collada de Clarà. Opnieuw zijn er mooie uitzichten op de lager gelegen valleien. De route daalt af naar het Pantà de Rialb. Via kleine wegen cirkelt u om het stuwmeer heen en krijgt daarbij twee klimmetjes te verwerken. Lastig, maar waarschijnlijk onthoudt u vooral de prachtige natuur waar u doorheen fietst. Na de afdaling en de tweede brug over het meer gaat de weg opnieuw stijgen naar de Coll de Comiols, met zijn 1102 m ook het hoogste punt van de dag. Een lange afdaling brengt u bij het stadje Tremp. Na een terrasje en nog twee korte klimmetjes bereikt u 5 km later het stuwmeer Pantà de Sant Antoni en de daarbij gelegen camping. U stijgt 1750 meter.

 • Dag 6 Talarn rustdag

  Vandaag kunt u aan het strand van het meer heerlijk uitrusten van de gedane inspanningen en u mentaal voorbereiden op wat er nog komen gaat de rest van deze fietsvakantie. Voor wie wil, zijn er rond het stuwmeer nog wat leuke achterafweggetjes te verkennen op de fiets. Als u niet bang bent voor wat gravel op de vele onverharde wegen hier is zelfs een rondje rond het meer een optie. 

 • Dag 7 Talarn - La Puebla de Castro 88 km

  Na Tremp start de eerste van drie onregelmatige en lange klimmen. De weg gaat ruim 15 km stijgen naar een hoogte van 1080 m. U fietst hierbij door een dorder en kaler landschap met verre uitzichten op de weidse omgeving en achterliggende Pyreneeën. Na de afdaling en bij de rivier La Noguera Ribagorçana verlaat u Catalonië en bevindt u zich in Aragon. Op een grotere weg krijgt u de tweede, iets kortere, klim voorgeschoteld. Na een korte afdaling start op een kleinere weg de derde en meest onregelmatige klim van bijna 15 km naar een top van 900 m. Na 60 km zit het zwaarste deel van deze pittige etappe er op en gaat u vooral afdalen naar het stuwmeer van Barasona en zijn camping. U stijgt 1500 meter.

 • Dag 8 La Puebla de Castro - Pont de Suert, 73 km

  U bent nu halverwege en op het meest westelijke punt van deze reis. Tijd dus om de terugweg te beginnen met een spectaculaire rit noordwaarts naar Pont de Suert. Langs het Barasona stuwmeer en later de Isabena rivier klimt u rustig en gestaag omhoog richting de Spaanse Pyreneeën die opdoemen aan de horizon. Onderweg vindt u mooie dorpjes en oude monumenten, zoals het 1000 jaar oude Monasterio de Santa Maria de Obarra. Na ruim 50 kilometer verlaat u het dal van de Isabena en loopt het stijgingspercentage iets op. De laatste kilometer voor de Alto de Bonansa (1370m) is echt steil, maar daarna is het heerlijk afdalen naar het eindpunt van vandaag: het bergdorp Pont de Suert. U klimt 1300 meter.

 • Dag 9 Pont de Suert - Sort, 67 km

  Vandaag begint u met een klim naar 1345 meter waarvan de top ligt bij het plaatsje Viu. Daarna daalt de weg even en stijgt weer naar het gehucht Perves op 1250 meter. Dan gaat het echt naar beneden tot u bij Senterada in het dal van de Flamisell terechtkomt. Hierna gaat de weg door de indrukwekkende kloof, die de rivier in het gesteente heeft uitgesleten, tot u bij kilometer 42 het levendige plaatsje La Pobla de Segur bereikt. Tijd om even bij te komen op een terrasje voor u verder gaat voor de rit door de vallei van de rivier La Noguera Pallaresa met de bekende Congost de Collegats, een erg mooie diepe kloof die u van dichtbij kunt aanschouwen. Op meerdere plaatsen kunt u buitenom de tunnels fietsen via de oorspronkelijke route door de kloof. Dit zijn eigenlijk de mooiste en rustigste stukjes van de route, met uitzicht op de snelstromende rivier in de diepte. Bij kilometer 67 bereikt u de camping die iets voor het outdoorplaatsje Sort ligt.

 • Dag 10 Sort, rustdag of rondrit

  Tijdens de rustdag in Sort kunt u zich uitleven in andere outdoor activiteiten, zoals wandelen en raften. Bij de lokale VVV in Sort zijn wandelroutes en kaarten te verkrijgen en kunt u raftingtochten boeken. Voor wie wil fietsen is er een mooie rondrit van ongeveer 30 kilometer over kleine bergweggetjes te maken langs Enviny, Olp en Rialp. Rust en uitzichten gegarandeerd. De klimgeiten kunnen zich op de uitdagende klim naar het oude dorpje Tornafort storten. 

 • Dag 11 Sort - La Seu d’Urgell, 52 km

  Het begint vandaag gelijk goed met een 20 kilometer lange klim naar de Port de Canto op 1725 meter. Door een schitterende omgeving klimt u deze "groene muur'' omhoog. Neem, zeker op warme dagen, genoeg water mee want er is alleen verpletterend mooie natuur hier. In Villamur en Rubio zijn wel cafeetjes, maar die zijn niet altijd open. U zult zich deze dag nietig voelen, terwijl u zich in het zweet trapt! Gelukkig is er bij het fietsen in de bergen een zekerheid; wat omhoog gaat moet ook naar beneden. Dus na de Port de Canto daalt het eerst vrij steil naar Pallerols en daarna geleidelijker naar Adrall vanwaar het nog maar een kort stukje, min of meer vlak, fietsen is naar La Seu d’Urgell.

 • Dag 12 La Seu d’Urgell - Tuixent, 40 km

  Vandaag staat de kortste rit van deze fietsvakantie op het programma. Kort, maar niet makkelijk, en zeker erg mooi. Gelijk in La Seu d’Urgell verlaat u de grote weg voor de rust van de C-462. U volgt  een rustige slingerweg door groen heuvelland die gaandeweg zwaarder wordt met hier en daar flink steile stukken. De route voert door het Parc Naturel Cadi-Moixero met prachtige vergezichten. Na 40 lastige, maar heerlijk landelijke kilometers, komt u aan op de kleine camping aan de rivier tussen Fornols en Tuixent. Mocht u 40 kilomter echt te weinig vinden en een nieuw land op uw lijst willen afstrepen, dan kunt u in de ochtend ook eerst nog een op-en-neertje doen naar Andorra. Tot aan het centrum met de vele belastingvrije winkels is het 20 kilometer, tot aan de grens 10 kilometer. U moet er echter wel wat voor over hebben want dit is een drukke weg vol met koopjesjagers....

 • Dag 13 Tuixent - Ripoll, 80 km

  Het houdt niet op met mooie rustige wegen door leeg heuvellandschap. Vandaag kriijgt u twee aardige beklimmingen te overwinnen. Allereerst klimt u gestaag omhoog door het Parc Natural del Cadí-Moixeró naar de Coll de Jasa (1630 m). Hierna daalt u af naar het dorpje Gosol, waarna een golvende weg naar Saldes volgt en daarna een afdaling naar Guardiola de Bergueda in het dal van de El Llobregat. Hierna volgt u de loop van deze rivier weer gestaag omhoog. De laatste kilometers verlaat u de rivier weer en klimt naar de Coll de la Merolla op 1050 meter, waarna de laatste afdaling naar de camping in Ripoll volgt.

 • Dag 14 Ripoll - Banyoles, 65 km

  U kunt vandaag de eerste etappe de andere kant op rijden. U zult verbaasd staan hoe anders deze route, bijna twee weken later en in omgekeerde volgorde, beleefd zal worden. Geniet nog een dag van het fietsen in Catalonie. Als u echt niet dezelfde route wilt fietsen, is er ook een andere route mogelijk. Deze gaat deels over een grotere weg, maar ook over de ViaVerde tussen Ripoll en Sant Joan de Abadesses. Een ViaVerde is een fietspad op een oude spoorbaan. Het is zeer rustig en geleidelijk klimmen en dalen tot het oude station van Sant Joan, waarna u bij Olot de route weer oppakt.

 • Dag 15 Vertrek naar Nederland
  Fietsbussen

  Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U kunt zowel op eigen gelegenheid terug naar Nederland als met de Fietsbus (niet inbegrepen).

Fietsen in Catalonië en Aragon

Spanje

Deze fietsreis door de uitlopers van de Pyreneeën voert u door een heuvelachtig terrein over meestal rustige en goed geasfalteerde vaak redelijk brede wegen. 

Fietsbussen

Vertrekdatum

Begin
Eind
Accommodatie
Vanaf
Beschikbaarheid

Wat u ook nog moet weten?

Reissom
Eigen vervoer € 970,- 
Met fietsbus  € 1.265,-  

Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Bij te boeken

Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

 • Camping- en douchegelden
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

 • Vervoer Nederland - Banyoles per Royal Class fietsbus v.v.
 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag

Fietsbus
De reis incl. de fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag aan in Banyoles. Terug vertrekt u vanaf Banyoles op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland. De reistijd vanaf Breda naar Banyoles bedraagt ongeveer 17,5 uur, de bus zal rond 9.30 uur aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
vrijdag

 • 09.15 V Amsterdam
 • 10.30 V Utrecht
 • 12.00 V Breda

zaterdag

 • 09.30   A Banyoles

Terugreis
zaterdag

 • 21.00 V Banyoles

zondag

 • 18.30 A Breda
 • 20.00 A Utrecht
 • 21.15 A Amsterdam

Eigen vervoer
Komt u met eigen vervoer, dan wordt u dinsdag in de loop van de dag verwacht op de camping bij Burgos. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers.
De route vanaf Utrecht naar Banyoles is ongeveer 1425 km.

De campings waarop u gedurende de reis verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U slaapt in uw eigen tent die u ook zelf opzet.

De eigen fiets
Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Fietshelm
Het is in Spanje verplicht om een fietshelm te dragen.

Reservemateriaal
Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding
Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Reisbegeleiding
Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg
Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken
Er gaat een complete mobiele keuken mee, inclusief borden en bestek. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na. Op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca.
€ 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer
Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving
U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

Zwemkleding
In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te waarborgen. In Spanje is het vaak verplicht om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).