Fiets-vaarvakantie Straatsburg - Nancy

Straatsburg - Nancy

Fietsen langs het Rijn-Marne kanaal

Vanaf € 1.075,-
Boeken
Samenvatting
 • 8 dagen
 • 40 km per dag
 • Start Straatsburg Nabij het Europees Parlement
 • Finish Nancy Nabij het stadscentrum
Hoogtepunten
 • Fietsen als een god in Frankrijk
 • Frontlijn en monumenten WOI
 • Scheepslift en tunnels Rijn-Marle kanaal
 • Duitse en Franse cultuur in de oost-Elzas
Kenmerken
 • Fietsvaarvakantie
 • Groep
 • Schip
 • Fietsniveau 1

  Afstand: 35 - 50 km gemiddeld per dag Hoogtemeters: 0 - 100 hm gemiddeld per dag

Fietsen langs het Rijn-Marne kanaal

Deze, totaal nieuwe, fietsvaarvakantie voert u door een erg interessant en minder bekend deel van Frankrijk. U fietst door de regio Elzas/Lotharingen van Straatsburg, stad waar het “reserve” Europese parlement zetelt, naar de oude stad Nancy in Lotharingen. Dit is een gebied met een zowel Franse als Duitse cultuur en geschiedenis. In dit gebied is door de eeuwen heen regelmatig zwaar gevochten, maar is nu een toonbeeld van Europese verbroedering en vereniging. Een van de voordelen van de gemixte cultuur hier is, dat u overal kunt genieten van zowel heerlijke lokale wijnen als bijzondere lokale bieren.

De tweetalige stad Straatsburg, aan de Rijn en aan de voet van de Vogezen, is het startpunt van deze fietsvaarvakantie. U fietst langs het indrukwekkende Rijn-Marne kanaal naar de oude stad Nancy in Lotharingen. Onderweg komt u regelmatig monumenten tegen uit de Eerste Wereldoorlog. Ook toen is er in deze regio hard gevochten en een aantal keren passeert u de voormalige frontlinie. Er staan bezoeken aan schitterende stadjes met vakwerkhuizen, zoals Bouxwiller en Wingersheim, op het programma. Midden in de week kunt u de gigantische scheepslift en tunnels bij Niderviller bewonderen. U fietst echter bij Lagarde en Gondrexange ook door lieflijk boerenland en door natuurgebieden.

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst Straatsburg, rondrit 15 km

  U wordt uiterlijk om 14:00 uur aan boord verwacht van de Clair de Lune in Straatsburg. Na de introductie, waarbij het programma voor de week wordt uitgelegd en de schipper de veiligheidsinstructies toelicht, gaat u onder leiding van de gids een kort rondje fietsen in de omgeving van het schip. Vanavond krijgt u het eerste drie-gangen diner van de week geserveerd. Geloof ons dat u hier heel snel aan kunt wennen!
  Straatsburg is een oude en erg mooie stad. Het historische centrum, Grand Île, is al sinds 1988 een UNESCO werelderfgoed monument. Straatsburg is een perfect voorbeeld van de Duits/Franse cultuur door de eeuwen heen. De stad is gewelddadig door de ene buur van de andere afgepakt, maar is nu vooral een brug tussen de culturen en een voorbeeld van Europese samenwerking.

 • Dag 2 Straatsburg - Mommenheim, 40 km

  Deze eerst fietsdag voert u van de ligplaats bij het Europees parlement eerst door het mooie Parc des Pourtalès en later door de bossen van La Wantzenau en Robertsau tot we de stad uit  zijn. Onderweg kunt u nog het oude Fort Moltke uit 1872 aandoen een in de lijn van forten rond Straatsburg. Als laatste fietst u een stuk langs het kanaal tot u de ligplaats bij het slaperige plaatsje Mommenheim bereikt.

 • Dag 3 Mommenheim - Saverne, 40 km

  Vandaag fietst u door glooiend landschap, eerst door boerenland  en later langs de uitlopers van de Vogezen. Bouxwiller heeft een rijke joodse historie waarvan u in het Musée Judéo-Alsacien kennis kunt nemen. Zowel in Bouxwiller als in Hochfelden zijn fraaie synagogen. In Hochfelden staat ook de bekendste brouwerij van de Elzas, Meteor. Rondleidingen zijn mogelijk. Beide stadjes zijn schoolvoorbeelden van de bijzondere vakwerk architectuur van de Elzas, je waant je soms in een tekening van Anton Pieck. In Dossenheim-zur-Zinsel is de 13e -eeuwse vestingkerk zeer de moeite waard. De Clair de Lune ligt vandaag afgemeerd in het levendige stadje Saverne, waar u op een van de vele terrasjes kunt genieten van alles wat deze streek te bieden heeft. In de omgeving wordt vooral hop verbouwd. Er is ook een beroemde brouwerij, Licorne, en in de cafés zijn speciale, lokaal gebrouwen, bieren te vinden.

 • Dag 4 Saverne - Lutzelbourg, 10 of 41 km

  Voor wie meer wil, heeft de gids een rondrit van 31 kilometer op het programma. Hierbij bezoekt u het Château du Haut Barr en een aantal dorpen, stadjes en meer kastelen in de omgeving. In deze 31 kilometer overwint u wel 550 hoogtemeters. U kunt ook te voet, of met de fiets, alleen een bezoek aan het Château du Haut Barr brengen. Ook dat is nog steeds flink klimmen, maar zeker de inspanning waard. U eindigt de dag met een fietstour van 10 kilometer langs het kanaal naar het einddoel van vandaag: Lutzelbourg, aan de voet van de uitlopers van de Noord-Vogezen.

 • Dag 5 Lutzelburg - Niderviller, 13 en 26 km

  Allereerst gaat de gids, met wie dat wil, een rondje van 26 kilometer fietsen naar Phalsbourg. U kunt echter ook aan boord blijven en een wandeling maken naar het Château Lutzelbourg. Hierna gaat u weer aan boord voor een spectaculaire boottocht door het tunnelcomplex en de unieke scheepslift van Arzviller. In Arzviller gaat u weer van boord voor een korte fietstocht langs het kanaal. 
  Ons einddoel van vandaag, Niderviller, was beroemd vanwege de porselein industrie. Hoewel de fabriek niet meer bestaat, is er in het dorp nog steeds wel een goede porselein winkel.

 • Dag 6 Niderviller - Lagarde, 45 of 50 km

  Vanaf Niderviller maakt u eerst een ontspannen tour door het omringende merengebied van Gondrexange en bereikt u in de middag Bataville. Voor wie wat meer wil, heeft de gids een langere route paraat waarbij u ook Sarrebourg bezoekt. Bata is/was een bekend schoenenmerk. In 1931 is in dit dorp een fabriek van Bata gebouwd. Het bijzondere is dat het grotendeels in de Bauhaus stijl ontworpen. Naast de fabriek waren er ook door Bata gebouwde voorzieningen, zoals een zwembad, school, kerk, stadion etc.. Het complex werd helemaal nieuw opgezet tussen bestaande dorpen in. Nu is het dorp een monument voor industriële architectuur. U eindigt de dag met een vlak stuk langs het Marne-Rijn kanaal tot aan het dorpje Lagarde.

 • Dag 7 Lagarde - Nancy, 40 km

  Na het ontbijt fietst u eerst langs het kanaal en later door een glooiend landschap met veel bos naar Bathelémont-sur-Bauzemont. Hier bezoekt u het monument ter ere van Amerikaanse soldaten die hier in 1917 en 1918 sneuvelden. U passeert de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog onderweg naar de volgende stop, Lunéville. Vanaf dit stadje begint de fietstocht naar het monument en museum Nécropole Nationale de Friscati Mouton Noir. Op deze plek is, zowel aan het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 als in mei 1940, zwaar gevochten. Nu ligt het monument in een serene omgeving en heeft u een schitterend uitzicht over de omringende heuvels. Dan is het tijd voor het laatste stukje fietsen naar Dombasle-sur-Meurthe. Hier gaat u weer aan boord van de Clair de Lune voor de korte cruise naar het fraaie Nancy, stad van pleinen, paleizen en tuinen. Een deel van de stad staat op de UNESCO werelderfgoed lijst.

 • Dag 8 Nancy, ontschepen voor 10:00 uur

  Na het ontbijt eindigt uw fietsreis door de Elzas en Lotharingen. We hopen dat u genoten heeft van deze Frans/Duitse vakantie.

Begeleid en onbegeleid fietsen
Onze fietsvaar vakanties zijn in opzet reizen waarbij u met de groep onder leiding van een ervaren reisbegeleider de route fietst. Dit heeft allerlei aangename kanten zoals deskundige toeristische informatie onderweg, technische en andere ondersteuning en de interactie met uw internationale reisgezelschap.

U kunt er echter ook voor kiezen zelfstandig te fietsen. Van deze route hebben we een routeboekje en kunnen we GPS tracks leveren. Daarnaast kan de reisbegeleiding in overleg met u aangepaste of uitgebreide routes uitstippelen.

U kunt per dag bepalen of u met de groep wilt fietsen of individueel.

Straatsburg
Canal de la Marne au Rhin
Saverne
Arzviller
Chateau Luneville
Slag om Leomont
Saverne
Nancy
Canal du Marne

Wat u ook nog moet weten?

Prijzen per persoon in 2022

4 en 18 juni
Hut met split level bedden € 1.180,-
Hut met tweepersoons bed € 1.180,-
Hut voor single gebruik € 1.290,-

2 juli
Hut met split level bedden € 1.075,-
Hut met tweepersoons bed € 1.075,-
Hut voor single gebruik € 1.205,-

Reserveringskosten € 20,- per boeking
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.

Bij te boeken
Huurfiets hybride € 95,-
Huurfiets E-bike € 187,50
Verzekering huurfiets € 20,- voor hybride en € 40,- voor E-bike
Reis- en/of annuleringsverzekering

Inbegrepen

 • 7 nachten in de geboekte hut categorie
 • Volpension (7x ontbijt, 6x zelf gemaakt lunchpakket en 7x 3-gangendiner)
 • Gratis koffie en thee aan boord
 • Gratis WiFi in de salon en aan dek
 • Beddengoed en handdoeken
 • Meefietsende begeleider
 • Routeboek, 1 per hut

Niet inbegrepen

 • Fietshuur (plus eventuele fietsverzekering)
 • Entreegelden voor musea
 • Reis- en annuleringsverzekering

Bijzonderheden

U boekt deze reis bij Cycletours Holland B.V.. De reis wordt door Cycletours Holland B.V. uitgevoerd en valt onder hun SGR garantie.

Op de dag van aankomst, zaterdag, kunt u tussen 13:00 en 14:00 uur inchecken aan boord. We vragen u om uiterlijk 14:00 uur aan boord te zijn. Wel kunt u uw bagage al vanaf 12:00 uur aan boord brengen. U herkent uw schip aan de naam op de boeg en aan het spandoek met Cycletours erop. Na de incheck vertellen de reisbegeleider, de kapitein en de kok iets over de fietstour, de regels aan boord en de maaltijden en andere zaken.

Uw schip lig aan de kade van de Halte fluviale du Wacken vlak bij het Europese Parlement, ten noorden van het centrum van de stad.

Het treinstation van Straatsburg ligt op ongeveer 1 uur lopen van de ligplaats van het schip. We raden u aan een taxi te nemen.

Mocht u per eigen auto willen komen, dan kunt u de bagage eerst bij het schip afgeven en daarna uw auto parkeren. Onder de volgende link vindt u meer informatie (in het Engels) over parkeren in Straatsburg; https://int.strasbourg.eu/en/parking.

De tour eindigt een week later in Nancy, weer op zaterdag, na het ontbijt, om 10:00 uur. U logeert de nacht van vrijdag op zaterdag nog aan boord. Indien gewenst kan de reisbegeleiding voor u vervoer regelen naar het treinstation of parkeergarage.

Uw accommodatie tijden een fiets-vaar vakantie is een van onze, speciaal voor fietsreizen omgebouwde, rijnaken. Hoewel niet groot hebben onze schepen door hun efficiënte indeling verrassend veel ruimte en meer comfort dan veel mensen denken.

Terwijl u overdag heerlijk aan het fietsen bent, vaart het schip naar de volgende etappeplaats. In de ochtend geniet u van het ontbijt, maakt een luchtpakket en stapt onbezorgd op de fiets. In de middag als u aankomt staat er koffie en thee klaar aan boord. Geen gesleep met bagage, niet iedere dag uw tas in en uitpakken en aan een nieuw hotel wennen. Uw hotel vaart als het ware met u mee. En mocht u een dag niet willen fietsen dan kunt u altijd aan boord blijven en genietend van de cruise het landschap vanaf het water bekijken.

Deze fiets-vaarvakantie bieden we alleen aan op de Clair de Lune:

De fiets

Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets, voor vertrek, daarom grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel) fietsslot mee te nemen.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze voor u klaar aan boord. Uw fiets heeft een slot en u krijgt de beschikking over een helm. De fietsen zijn voorzien van één fietstas. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terrasstop uw fiets altijd op slot te zetten.

 • Huurfiets heren

  Hybride toerfiets 
  Uw huurfiets heeft 24 versnellingen, handremmen, fietstas, slot en u kunt van de begeleider een reparatiesetje ontvangen. 

 • Huurfiets Dames

  Hybride toerfiets, incl. fietshelm 
  Uw huurfiets heeft 24 versnellingen, handremmen, fietstas, slot, bidon en  u kunt van de begeleider een reparatiesetje ontvangen. 

 • Huurfiets e-bike

  E-bike met frame accu en middenmotor incl. fietshelm 
  Uw huurfiets heeft 8 versnellingen, handremmen, fietstas, slot, bidon en u kunt van de begeleider een reparatiesetje ontvangen. 

Begeleidingsteam
Aan boord van onze schepen treft u een driekoppige bemanning en deskundige, meertalige reisbegeleiding. De bemanning bestaat uit een schipper, een kok en een gastvrouw/heer. Samen doen ze alles om deze fietsvakantie tot een onvergetelijk ervaring te maken. Het team is speciaal opgeleid en geselecteerd om te zorgen voor een informele en veilige atmosfeer, gedegen informatie over de te fietsen route en de bezienswaardigheden onderweg, het bereiden en serveren van voedzame en afwisselende maaltijden.

De schipper is verantwoordelijk voor alles dat te maken heeft met het varen van het schip, de kok is verantwoordelijk voor de catering aan boord, de gastvrouw/heer assisteert zowel de schipper als de kok en is verantwoordelijk voor het beheer van de salon en de bar en is algemeen aanspreekpunt voor huishoudelijke zaken.

De reisbegeleider fietst iedere dag mee en is onderweg beschikbaar voor toeristische informatie, technische en waar nodig andere ondersteuning. Hij/zij geeft iedere avond een uitleg over de te fietsen route organiseert regelmatig stadswandelingen of andere activiteiten in de avond.

Maaltijden
De kok is gespecialiseerd in het bereiden van smakelijke en afwisselende maaltijden voor hongerige fietsers. Tijdens het uitgebreide ontbijt kunt u een lunchpakket voor onderweg samenstellen. Op tafel staan dan verschillende soorten brood, broodjes en beleg, yoghurt, ontbijtgranen, zuivel, sappen en repen. Het menu van het avondeten is iedere dag anders.

De maaltijden aan boord zijn inbegrepen in de prijs net als koffie en thee. Frisdranken en alcoholische dranken kunnen tegen een redelijke prijs aan boord gekocht worden. Na een dag fietsen staat er altijd koffie, thee en koekjes, cake of iets anders lekkers voor u klaar.

Als u speciale maaltijdwensen heeft vragen we u dit liefst bij boeking maar uiterlijk 14 dagen voor vertrek aan ons te melden. Als voor het gewenste dieet extra voorbereiding en/of extra ingrediënten nodig zijn kan het zijn dat we dit alleen in beperkte vorm kunnen leveren. We doen ons best aan uw wensen te voldoen maar vragen ook om begrip voor de beperkte logistieke mogelijkheden aan boord van een schip. 
Indien u Celiac, glutenvrij of veganistische maaltijden wilt dan zijn we genoodzaakt daarvoor € 50,- per week te rekenen.

Het reisgezelschap
Een van de leukste aspecten van onze fiets-vaar vakanties is het reisgezelschap. Aan boord treft u een internationaal gezelschap uit o.a. Australië, Canada en de Verenigde Staten. Ook gasten uit Europese landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje gaan regelmatig met onze tours mee. Meedoen met een fietsreis van Cycletours is een geweldige kans om met gelijkgestemde fietsers van over de hele wereld onderweg te zijn. Onderweg en aan boord kunt u genieten van het gezelschap van een internationale groep en aan dek of in de salon samen ervaringen uitwisselen, al dan niet onder het genot van een drankje. Verwacht geen luxe cruiseschip met een all-in formule. Onze deelnemers zijn sportief ingestelde mensen die er van houden in de buitenlucht een actieve vakantie te hebben. Een persoonlijke en ongedwongen sfeer is de norm tijdens onze fiets-vaar vakanties Er doen allerlei leeftijdsgroepen mee, we hebben alleenreizenden, vriendengroepen, stellen en ook families met kinderen (in de schoolvakanties). De meeste groepen hebben tussen de 12 en 17 deelnemers.

Begeleid en onbegeleid fietsen
Onze fietsvaar vakanties zijn in opzet reizen waarbij u met de groep onder leiding van een ervaren reisbegeleider de route fietst. Dit heeft allerlei aangename kanten zoals deskundige toeristische informatie onderweg, technische en andere ondersteuning en de interactie met uw internationale reisgezelschap.

U kunt er echter ook voor kiezen zelfstandig te fietsen. Van deze route hebben we een routeboekje en kunnen we GPS tracks leveren. Daarnaast kan de reisbegeleiding in overleg met u aangepaste of uitgebreide routes uitstippelen.

U kunt per dag bepalen of u met de groep wilt fietsen of individueel.