Fietsvakantie Alpen en Mont Ventoux

Alpen en Ventoux

Fiets bekende cols in Zuid-Frankrijk

Vanaf € 1.399,-
Boeken
Samenvatting
 • 17 dagen 17 dagen met de fietsbus
 • 50 tot 136 km per dag met gem. 2000 hoogtemeters
 • Start Sisteron
 • Finish Avignon
Hoogtepunten
 • Pracht van de Mercantour
 • Mont Ventoux
 • 6 etappes en 7 rondritten
 • Om de dag verplaatsen
Kenmerken
 • Renners
 • Groepsreis
 • Kamperen
 • Fietsniveau 6

  90 - 110 km per dag. 1500 – 2000 hm per dag. Middel- of hooggebergte met afstanden van rond de 100 km. Voor de geoefende fietser.

Fietsen in Alpen, Luberon en Ventoux

De fietsvakantie Alpen en Ventoux is een perfecte combinatie van klassieke Alpenreuzen en een aantal onbekendere cols. De onbekendere en kortere beklimmingen zijn veelal opgenomen in de 3 etappes. Op de niet verplaatsingsdagen hebt u alle tijd en gelegenheid om de Col d’Izoard, Col Agnel, Col d’Allos, Col des Champs, Col de la Cayolle en de Mont Ventoux te bedwingen.

Deze 2-weekse reis is een combinatie van 2 1-weekse reizen. De groepsamenstelling verandert hierdoor op de tweede zaterdag. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet. U verblijft op campings en uw reisbegeleiding zorgt voor verzorging onderweg, technische assistentie, bagagevervoer en etappe-informatie. Zorg dat u en uw racefiets in goede conditie zijn.

 

Dagprogramma

 • Dag 1 Vertrek met de fietsbus
  Fietsbussen

  U reist comfortabel met de fietsbus vanuit Nederland naar Sisteron. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u op wilt stappen.

 • Dag 2 Aankomst in Sisteron
  Cycletours Fietsbus Frankrijk Alpen Sisteron

  Na aankomst heeft u voldoende tijd om de mooie stad Sisteron te bezoeken.

   

 • Dag 3 Sisteron - Barcelonette, 98 km

  De eerste kilometers gaan direct geleidelijk omhoog naar de top van de Col des Sagnes (1182 m). Dit is de eerste van 3 minder bekende cols.  De Col de Garcinets (1185 m) en de Col Saint Jean (1333 m) zijn de volgende 2 voor u over een drukkere weg stroomopwaarts naar Barcelonette fietst. Totaal 1200 hoogtemeters.

 • Dag 4 Barcelonette, rondrit 3 cols, 117 km

  In deze klassieke rondrit beklimt u 3 mooie cols op vooral kleinere wegen en fietst hierbij ruim 50 km bergop met meer dan 3300 hoogtemeters. Net voorbij de camping start de 17 km lange klim naar de Col d’Allos (2247 m). Na de afdaling volgt bij Colmars les Alpes de beklimming (11.5 km) van de Col des Champs (2087 m). De 20 km lange Col de la Cayolle (2326 m) is de derde uitdaging van de dag waarna een mooie afdaling door de Gorges du Bachelard u opnieuw in Barcelonnette brengt. Totaal 3370 hoogtemeters. U kunt ook kiezen om alleen de Col d’Allos (2247 m) of de Col de la Cayolle (2326 m) te bedwingen.

 • Dag 5 Barcelonette - Guillestre, 53 of 101 km

  Gelijk nadat u de straten van Barcelonette hebt verlaten kunt u in Jausiers afslaan naar de start van de 23 km lange klim naar de Col de la Bonette. Met een hoogte van 2802 m is dit het hoogste punt van de reis. De stijgingspercentages blijven de gehele klim rond 7% à 8%, er zijn dus weinig herstelmomenten. Na de afdaling in dezelfde richting begint u aan de beklimming van de  Col de Vars (2109 m). Deze klim door een fris groen berglandschap is zeer regelmatig maar hier en daar ook echt wel steil en op het einde zijn er een aantal haarspeldbochten. Op de winderige top is een restaurant waar u even kunt bijkomen. In de afdaling van de Col de Vars kunt "genieten" van de typische  Franse ski-oorden Vars en Les Claux. Totaal 1050 of 2700 hoogtemeters.

 • Dag 6 Guillestre, rondrit Col Agnel, 88 km

  Vandaag fietst u naar de Italiaanse grens met de mooie maar zware Col Agnel. Met een hoogte van 2744 meter is de Agnel na de Stelvio en de Col de I’lseran de hoogste pas van Europa (Col de la Bonette is geen pas). De laatste 8 km van de 21 km lange klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8% met uitschieters tot 12 %. Totaal 2100 hoogtemeters.

 • Dag 7 Guillestre, rustdag of rondrit, 65 of 95 km

  Vandaag staat de Col d’Izoard (2360 m) via de klassieke zuidkant op het programma. Velen Tourduels zijn op deze weg al uitgevochten. De 25 km lange klim begint rustig met stukjes vals plat. Na de afslag even voor Château Queyras wordt de klim pittiger. 8 km voor de top klimt u 5 km aan een gemiddelde van 9 %. Na de col bereikt te hebben keert u terug naar Guillestre via dezelfde weg.
  La boucle d’Izoard is een goed bewegwijzerde fietsroute vanuit Guillestre. U klimt zoals bij de kortere rondrit via de zuidkant naar de Col d’Izoard. Daarna daalt u af naar Briançon. Vervolgens fietst u via kleinere wegen door de vallei van de Durance terug naar Guillestre en hierbij krijgt u nog wat kortere klimmetjes onder de wielen geschoven. Elke kilometer staat een bordje met de te verwachten stijging of daling. Totaal 1649 of 2200 hoogtemeters.

 • Dag 8 Guillestre - Sisteron, 112 of 117 km

  De etappe naar Sisteron brengt u eerst door de vallei van La Durance. U fietst hierbij veelal op kleine wegen ietwat hoger dan de drukke hoofdweg en daardoor dient er af en toe geklommen te worden. Na Embrun start er een pittige klim tot even voorbij Puy Sanières (1208 m, 6.5 km). Daarna blijft de weg meer op dan neer gaan en bereikt u Saint Apollinaire (1272 m). Even voorbij Chorges volgt de klim naar de Col Lebraut (1110 m, 5.4 km). Er zijn fantastische uitzichten op het Lac de Serre – Ponçon en zijn indrukwekkende stuwdam. De laatste klim van de dag, de Col de Sarraut (980 m) verloopt in 2 stapjes (3.9 km en 5.2 km) en is niet zo steil. Afsluiten doet u met een lange afdaling naar Sisteron en zijn camping. Totaal 1650 hoogtemeters.

  De langere etappe heeft als laatste klim de Col de Sagnes. Ook deze verloopt in 2 stapjes. Het eerste is nog hetzelfde traject als de Col de Sarraut. Daarna gaat u echter 8.5 km klimmen. De top ligt niet alleen 200 m hoger (1189 m) maar het is ook een stuk steiler, met enkele passage van ruim 7%. Ook nu sluit u af met een lange afdaling naar Sisteron en zijn camping. Totaal 1900 hoogtemeters.

 • Dag 9 Sisteron, rustdag of rondrit

  Na het ontbijt eindigt de eerste week uw fietsvakantie. De deelnemers die aleen de eerste week hebben geboekt gaan vandaag terug Nederland. Met de fietsbus komen 's-ochtends voor het ontbijt de deelnemers van week 2 aan. U kunt vandaag een rustdag houden of lekker gaan fietsen.

  Rondrit Col de Fontbelle, 90 km / 1300 hm. 
  Deze rondrit kent een vrij vlakke aanloop. De route loopt in de vallei van La Durance en vervolgens gaat het stroomopwaarts in de vallei van La Bléone. Na 37 km bij het verlaten van Mallemoisson gaat u gedurende 26 km klimmen naar de Col de Fontbelle (1304 m). De ook al lange afdaling zorgt voor fantastische uitzichten op valleien, grillige rotsen, diepe kloven en ten slotte op de citadel van Sisteron.

 • Dag 10 Sisteron - Apt, 105 km

  Na het verlaten van Sisteron volgt de de lange klim naar de top van het kleine broertje van de Mont Ventoux. De Montagne de Lure (1745 m) is goed begin van deze fietsvakantie in de Provence. Bij de top zijn er fantastische uitzichten op de verder gelegen toppen van de Alpen. Na de afdaling naar Saint Étienne les Orgues is de tweede helft van de etappe voortdurend op en af in het Luberongebergte naar de camping in Apt. 

 • Dag 11 Apt, rondrit 88 of 123 km

  Een mooie, maar pittige rondrit in het Parc Naturel Régional du Luberon. U fietst door een prachtig stukje natuur om de Montagne du Luberon heen. U krijgt 4 langere klimmen onder de wielen geschoven met de Col de l’Aire Deï Masco (696 m) als hoogste punt. Onderweg komt u door tal van pittoreske dorpjes, zoals Saignon, Viens en Lourmarin, door wijngaarden en langs lavendelvelden. Af en toe fietst u over kleinere wegen of over zeer matig asfalt, wees dus voorzichtig bij het afdalen. De lange fietsroute maakt na Viens een noordelijke lus, met nog meer klimwerk over kleinere wegen. Het hoogste punt ligt bij Vachères (840 m). 

 • Dag 12 Apt - Bédoin, 96 of 120 km

  11 km na Apt start een lange, maar niet zo steile klim (20.3 km) naar St. Jean de Sault (820 m). Na Sault gaat de route via de Gorges de la Nesque, een prachtig stukje natuur. Tenslotte start er bij Villes de Auzon opnieuw een langere klim (12,5 km / 910 m), alvorens af te dalen naar Bédoin. Indien u de langere route neemt verlaat u na een eerste klim van 7 km de kortere fietsroute (bij km 18.2) en fietst via Lioux naar Joucas. Daar start een lange klim via Murs naar de Col de la Ligne (14 km, 756 m). Onderweg heeftt u prachtige zichten op de Mont Ventoux. Na een korte afdaling gaat u opnieuw klimmen (4.8 km) naar een hoogte van 830 meter. Even voor Saint Jean de Sault komt u terug op de kortere fietsroute en fietst u via Sault en de Gorges de la Nesque naar Bédoin.

 • Dag 13 Bédoin, rondrit 96 of 116 km

  Deze rondrit brengt u langs de noordzijde van de Mont Ventoux. Via een 5-tal kortere en niet zo steile klimmetjes bereikt u Sault waar de klim naar de majestueuze reus start. Na 18.3 km klimmen, bij Le Chalet Reynard (1412 m), daalt u af naar Bédoin (de top van de Mont Ventoux ligt nog 6.2 km verder en 500 m hoger). De langere fietsroute gaat nog iets noordelijker, waarbij u via de Col de Fontaube (655 m) en de Col des Aires (640 m) naar Sault fietst. Hier start de klim naar de Mont Ventoux (24.5 km / 1912 m). Na de top keert u een stukje terug en daalt u af naar Bédoin.

 • Dag 14 Bédoin, rondrit 55 km

  De beklimming van de Mont Ventoux (1912 m) vanaf Bédoin staat bekend als de zwaarste route. 1 km na de camping start de 21.3 km lange beklimming met een hoogte verschil van 1600 m. Na de top (1910 m) daalt u af naar Malaucène. Hier neemt u nog het colletje Col de la Madeleine (448 m, niet te verwarren met de Col de Madeleine in de Alpen) mee en keert u terug naar de camping in Bédoin. 

 • Dag 15 Bédoin - Avignon, 93 of 128 km

  Een vlakkere fietsetappe brengt u terug naar Avignon. U start met een opeenvolging van pittoreske kleine dorpjes afgewisseld met wijngaarden, olijfbomen en lavendelvelden. Na Châteauneuf du Pape, waar de 1ste fietsetappe ook passeerde, fietst u in vergelijking met toen een stukje noordelijker en westelijker, door een overwegend wijnbouwgebied alvorens te arriveren bij de camping. De lange route gaat na St. Laurent des Arbres (km 68.1) nog een stuk verder naar het westen met 2 kortere klimmetjes door vooral een mooie bosrijke omgeving. Bij Tavel komt u terug op het traject van de kortere route.

 • Dag 16 Avignon, vertrek naar Nederland

  Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland. 
  U kunt Avignon gaan bezoeken of een nog een stuk gaan fietsen naar bijvoorbeeld de Pont du Gard. 

 • Dag 17 Aankomst in Nederland

  U komt in de loop van de dag weer terug in Nederland aan met de fietsbus. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u uit wilt stappen.

Vertrekdatum

Begin
Eind
Accommodatie
Vanaf
Beschikbaarheid

Wat u ook nog moet weten?

Reissom 2023
Met fietsbus  € 1.399,-

Reserveringskosten € 20,- per boeking
Bijdrage SGR € 5,- p.p.
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Inbegrepen

 • Camping- en douchegelden
 • Vervoer Nederland - Frankrijk per Royal Class fietsbus v.v.
 • Verzorging onderweg
 • Reisbegeleiding
 • Bagagevervoer
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

 • Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

 • Maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag

Fietsbus
De reis incl. fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag aan in Sisteron. Terug vertrekt u vanaf Sisteron op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland. De reistijd vanaf Maastricht naar Sisteron bedraagt ongeveer 15 uur, de bus zal rond 07.30 in Sisteron aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Heenreis
vrijdag

 • 11.45 V Amsterdam
 • 13.00 V Utrecht
 • 15.00 V Eindhoven
 • 16.30 V Maastricht

zaterdag

 • 06.00    Veynes
 • 07.30 A Sisteron

Terugreis
zaterdag

 • 20.00     Sisteron
 • 23.00  V  Avignon

zondag

 • 10.30 A Maastricht
 • 12.00 A Eindhoven
 • 14.00 A Utrecht
 • 15.00 A Amsterdam

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht. U overnacht in uw eigen tent die u zelf opzet.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en terwijl het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming (helm). Verder: een tasje voor onderweg, fietsverlichting (voor eventuele tunnels), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaan er twee Cycletours begeleiders mee. Hij/zij zorgen voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Eten en drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis.