Fietsvakantie Elbe Radweg

Elbe Radweg

Cultuur en natuur in het oosten van Duitsland

Vanaf € 799,-
Boeken
Samenvatting
 • 7 etappes in 15 dagen
 • 65 km gem. per dag
 • Start Dresden
 • Finish Dresden
Hoogtepunten
 • Barokke steden Dresden, Meissen en Torgau
 • Luther stad Wittenberg en Bauhaus stad Dessau
 • Bagagevervoer en hulp bij pech onderweg
 • Kok en mecanicien
Kenmerken
 • Groepsreis
 • Groep
 • Kamperen
 • Fietsniveau 2

  Afstand: 40 - 60 km gemiddeld per dag. Hoogtemeters: 100 - 500 hm gemiddeld per dag

   

Elbe Radweg

Op deze nieuwe fietsreis door het oosten van Duitsland bezoekt u schitterende oude steden als Dresden, Torgau, Meissen. Dessau en Wittenberg terwijl u heerlijk ontspannen over veelal vrijliggende fietspaden langs rivieren en door bossen rijdt. We volgen voornamelijk de Elbe en Mulde Radweg maar fietsen ook door het zandsteengebergte Saksisch Zwitserland. Een uitstapje langs de Elbe naar Tsjechië staat natuurlijk ook op het programma.

Zorgeloze fietsvakantie

Tijdens deze groepskampeervakantie fietst u zorgeloos van camping naar camping, terwijl de reisbegeleiding boodschappen doet, uw bagage vervoert en de bekende gele Cycletours-luifel met tafels en banken opbouwt. De reisbegeleiders staan u onderweg bij met wat te drinken of te eten. Ze helpen u waar mogelijk bij pech of pikken u op in noodgevallen. Bij aankomst op de camping staan er koffie, thee en bouillon voor u klaar. De reisbegeleiding verzorgt, soms met uw hulp, een driegangenmaaltijd. Tijdens de dagen waarop u niet naar een andere camping fietst, kan iedereen zijn eigen weg gaan.

Dagprogramma

 • Dag 1 Aankomst camping bij Dresden

  In de loop van de middag wordt u op de camping bij Dresden verwacht. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers. Vanaf de camping kunt u met de fiets of het openbaar vervoer een eerste bezoek aan Dresden of Meissen brengen.

 • Dag 2 Dresden - Torgau, 78 km

  Vanaf de camping bij Dresden maak u de eerste fietstocht langs de Elbe Radweg in noordelijke richting. De eerste stad die u tegenkom is gelijk een eerste hoogtepunt. De porseleinstad Meissen is een bezoekje absoluut waard, ook het uitzicht op stad en burcht vanaf de overkant van de Elbe is indrukwekkend. Het fietspad volgt soms de uiterwaarden, gaat soms wat meer het binnenland in. U komt door Riesa een stad met een eens florerende staalindustrie, nu wat ingeslapen. Rustig doorpeddelend langs de rivier bereikt u in de middag Torgau. U stijgt 330 meter

 • Dag 3 Torgau - Wittenberg, 72 km

  Deze tweede dag rijdt u verder naar het noorden langs de Elbe Radweg. U rijdt over dijken, langs uiterwaarden, door bossen en door wat ingeslapen stadjes. Onderweg is de infrastructuur prima ingesteld op fietsers, overal terrasjes en uitspanningen. Na een uitermate ontspannen dag fietsen komt u aan in Wittenberg, beter bekend als Lutherstadt Wittenberg. Hier begon de reformatie toen Maarten Luther zijn beroemde 95 stellingen op de deur van de plaatselijke kerk spijkerde. Ook Wittenberg is een prachtig bewaard gebleven stadje. U stijgt 200 meter.

 • Dag 4 Wittenberg, rustdag of rondrit, 80 km

  Vandaag zijn er eigenlijk drie keuzes. Of u houdt een rustdag en dan kunt u Wittenberg uitgebreid verkennen, of u gaat per trein naar het 30 minuten verderop gelegen Dessau om de bakermat van de Bauhaus beweging en het Bauhaus museum te bezoeken. Of u maakt een rondrit van 80 kilometer naar hetzelfde Dessau. Als u de rondrit maakt is de totale stijging 260 meter.

 • Dag 5 Wittenberg - Eilenburg, 65 km

  Vandaag verlaat u voorlopig de Elbe en rijdt de eerste 20 kilometer tot Kemberg door boerenland. De collectieve landbouw in de voormalige DDR zorgde voor grote percelen en dat is te zien. Na Kemberg gaat de route verder over een gestaag stijgende onverharde bosweg langs en over de Dubener Heide. Daarna daalt u weer af tot u bij Bad Duben de river de Mulde bereikt. Over de Mulde Radweg rijdt u verder zuidwaarts tot na 65 kilometer het aardige plaatsje Eilenburg bereikt wordt. U stijgt 320 meter.

 • Dag 6 Eilenburg, rustdag of bezoek Leipzig

  De camping ligt aan een aardig zwemmeer dus u kunt vandaag uitrusten en eventueel gaan zwemmen, waterskiën of een bootje huren. Voor wie meer wil is er de mogelijkheid per trein (30 minuten reistijd) naar Leizig te gaan. Deze grote stad is na de verwoestingen in de 2e Wereldoorlog en de kaalslag tijdens de DDR tijd weer helemaal terug. Geniet van de ontspannen sfeer in de vele parken, ga naar een concert in de Opera of bezoek het pompeuze Volkerschlacht Denkmal. Voetballiefhebbers kunnen het Zentral Stadion bezoeken. Het hypermoderne stadion van Red Bull Leipzig is in het oude DDR stadion (100.00 plaatsen) gebouwd. Indrukwekkend.

 • Dag 7 Eilenburg - Colditz, 60 km

  Er is geen ontkomen aan..... als u hier in de buurt bent moet u het kasteel van Colditz gezien hebben, en dus fietsen we daar vandaag naar toe. De Mulde Radweg brengt u via o.a. het schitterende plaatsje Grimma en over grotendeels vlakke wegen naar het plaatsje Colditz. Het kasteel hier deed in WO II dienst als gevangenis voor vluchtgevaarlijke geallieerde militairen. Over de lotgevallen van de gevangenen zijn meerdere boeken geschreven en er was ook een TV serie in de jaren 70 van de vorige eeuw. Het kasteel organiseert rondleidingen die erg de moeite waard zijn. U stijgt 353 meter en daalt 267 meter.

 • Dag 8 Colditz, rustdag

  De camping ligt heerlijk in de bossen en heeft een eigen zwembad, dus ideaal om hier een rustdag te hebben en tegelijk ook het beroemde kasteel te bezoeken. Wie wil fietsen, dat kan ook. Er zijn meerdere bewegwijzerde fietsroutes van verschillende lengte in de nabije omgeving. De reisbegeleiding kan u ter plaatse verder informeren.

 • Dag 9 Colditz - Reinsberg, 60 km

  Vanaf de camping brengt een korte afdaling u bij de Freiberger Mulde. Deze rivier volgen we helemaal tot we we na 60 kilometer bij onze camping in Reisnberg bij Freiberg aankomen. Onderweg vrijliggende fietspaden, open coulisselandschap en leuke stadjes als Dobeln, Rosswein en Nossen. Vandaag overwint u iets meer dan 500 hoogtemeters maar de stijging is heel geleidelijk. U stijgt 550 meter.

 • Dag 10 Reinsberg vrije dag of rondrit Freiberg, 30 km

  Ook de camping in Reinsberg heeft de beschikking over een heerlijk zwembad maar eerlijk gezegd zou het zonde zijn om de nabij gelegen stad Freiberg niet te bezoeken. Een rondrit van ongeveer 30 kilometer brengt u door glooiend landschap naar Freiberg en weer terug. Freiberg is de zilverstad. De plaats was het financiële centrum van Saksen en alle munten werden hier geslagen. De Mijnacademie, opgericht in 1765, was de eerste technische hogeschool van Duitsland. In Terra Mineralia kunt u vele mineralen en kunstschatten van moeder aarde bewonderen. Het marktplein van Freiberg, de Obermarkt, behoort tot de mooiste van Duitsland. en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

 • Dag 11 Reinsberg - Pirna, 65 km

  Vandaag zakt u  weer af naar de Elbe bij Pirna, maar niet voor dat u onderweg een paar aardige klimmetjes hebt overwonnen. Eerst rijdt u door akkerland en bossen langs Kurort Hartha, Rabenau en Possendorf. Bij Kreischa beginnen de wijngaarden die hier tegen de hellingen rond de Elbe liggen en daarmee zet u ook de afdaling in. Pirna ligt aan een van de mooiste stukken van de Elbe en is ook de toegangspoort tot het Elbsandsteingebirge en het nationale park Sächsische Schweiz. U stijgt 750 meter.

 • Dag 12 Pirna, rustdag of rondrit naar Tsjechië

  Tsjechië is niet ver weg meer. U kunt vandaag een rondrit maken naar het buurland. Omdat u daarbij heen en terug langs de beide oevers van Elbe rijdt over de Elberadweg kun u het bezoek aan Tsjechië zo lang maken als u zelf wilt. De rit naar Decin en terug komt op ongeveer 90 kilometer en 650 hoogtemeters, maar u kunt ook eerder terug en de rit korter maken.

 • Dag 13 Pirna, rustdag of rondrit Sachsische Schweiz

  De bewegwijzerde route van 50 kilometer door het nationale park ‘Saksisch Zwitserland’ begint in Bad Schandau. U kunt hier op de fiets naar toe vanaf de camping of u neemt de frequent rijdende trein (20 minuten), wel zo prettig zeker omdat de route zelf redelijk veeleisend is. Omschrijving: via het romantische dal van Kirnitzsch gaat het richting Hinterhermsdorf. Bij Kuhstall wacht een topper. Wie het hoge Felsplateau beklimt, wordt beloond met een adembenemend uitzicht over Saksisch Zwitserland. Ook in Hinterhermsdorf wacht schoonheid, want dit dorp is verkozen tot mooiste van Saksen. In de buurt van Hinterdittersbach smeert een dorstige fietser de keel met natuurlijk bronwater uit de Marienbron. In Beuthenfall is het aardig om een bijzondere tramreis te maken. De historische trambaan voert door het dal van Kirnitzsch (let op: de fiets mag niet mee in de tram). Richting Bad Schandau voert het laatste deel van de fietstocht langs de Elbe. De trajecten in deze fietsroute lopen uiteen van vlak tot behoorlijk stijl en vallen in de categorie ‘middelzwaar’. Fietsers moeten beschikken over een goede conditie en een geschikte uitrusting.

 • Dag 14 Pirna -Dresden, 60 km

  Een ontspannen laatste dag fietsen langs de Elbe brengt u weer bij de camping waar u twee weken geleden begonnen bent aan het avontuur. De camping ligt tussen Dresden en Meissen, dus u komt nog een keer door het centrum van Dresden. In de Barokke Altstadt pronken beroemde ijkpunten als de Frauenkirche, Semperopera en het Zwingerpaleis. De skyline van Dresden behoort tot de mooiste van Europa. Vergeet niet om de Augustusbrug over te steken richting Neustadt op de andere stadsoever. De wijken uit de 19e eeuw werden nauwelijks door de bombardementen beschadigd en vormen nu een levendig stadsdeel met boetieks, galeries en hippe restaurantjes. Hier na peddelt u rustig het laatste stuk naar de camping over de Elberadweg. U stijgt 350 meter.

 • Dag 15 Vertrek naar Nederland

  Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U kunt zowel op eigen gelegenheid terug naar Nederland als met de Fietsbus (niet inbegrepen). De fietsbus komt u in de avond bij de camping ophalen voor de nachtrit naar Nederland. U kunt nog een keer naar Meissen of Dresden fietsen of aan de overkant van de Elbe het stadje Radebeul bekijken. Of misschien een wijnrondleiding en proeverij doen in Schloss Wackerbarth?

Veel gestelde vragen

 • Hoeveel bagage mag ik meenemen?

  Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. 

 • Wat is een fietsbus?

  Naast de georganiseerde reizen biedt Cycletours al jaren een fietsbusprogramma voor diegenen die alleen vervoer inclusief fiets zoeken. Op deze website treft u de busschema’s, de prijzen en de data aan van de bussen naar meer dan 20 bestemmingen in Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Slovenië, Spanje en Zweden.
  Lees verder...

   

 • Wat is het verschil tussen met de fietsbus en eigen vervoer?

  Bij de meeste van onze groepsreizen kunt u kiezen of u met de fietsbus naar de start van de reis gaat of dat u met eigen vervoer gaat. Fietsvakaties die beginnen op een andere plek dan waar ze eindigen is de fietsbus inbegrepen.
  De fietsbus biedt het voordeel dat u met uw eigen fiets vanuit Nederland naar het begin van uw fietsvakantie wordt gebracht. De fietsbus stopt bij de startcamping of het starthotel. U vertekt een dag eerder uit Nederland dan de start van de reis. Dit is op vrijdag als uw reis op zaterdag begint en op maandag als uw reis op dinsdag begint. U reist zorgeloos, veilig en milieuvriendelijk.


  Met eigen vervoer betekent dat u kiest om geen gebruik te maken van de door ons aangeboden heen- en terugreis. U zorgt zelf dat u op de startplaats van de reis komt. De de reisleiding verwacht u dan vanaf circa 15.00 op de plaats van bestemming. Het parkeren van een auto is altijd voor eigen risico en eigen kosten.